Koshienca vs Subkoshiences

Ema

Goddes
Re: Koshienca vs Subkoshiences

Uni eshte ajo pjesa qe superuni(si thuhet mo,mbi egoja,subkoshienca) kufizon,nderpret,derrmon.

Gjithe te keqiat vine prej te fshehtave,prej te vertetave qe s'duhen thene.
Nuk di ne mund ti quaj kundershtare.
Di qe brenda meje kerkoj ekulibrin perfekt,harmonine...

Ndonjehere e shtyp subkoshiencen me kembe,s'me duhet,me ben keq,me ngaterron idete.
I kam shume afer te dyja-nganjehere nuk di kush eshte ndergjegja dhe kush uni,nuk di kush eshte ajo qe eshte brenda,kush eshte logjika dhe kush ndjenja...
Nganjehere endrrat me duken si te verteta dhe te vertetat si endrra.
Kohet e fundit pyes nje shoqe:ne autobus e takuam T dje?
T-?-Nuk e kemi takuar ka nje muaj.
Atehere paska qene enderr them me vete(shoqes i them se jam ngaterruar).

Ajo qesh me te madhe.Une nuk kuptoj...

Ndonjehere ndodh qe mendoj kaq shume per ca gjera saqe i shoh ne enderr dhe i jetoj si te verteta.
Uni eshte aq i fuqishem sa ja del te me prishe diten pas endrrave me ato qe desha zgjuar....

Pf rremuje

Prozator

Primus registratum

S'ka dyshim. Kjo puna e termave duhet te sqarohet ne shqip, te pakten aty ku ka mundesi te behet kjo. Une jam dakort me termat: Vetedije, nenvetedije, pavetedije.

Kurse per raportin midis ketyre mund te diskutojme, por qe te jete i kuptueshem per te gjithe sugjeroj qe te perdorim parime dhe raste konkrete krahasuese.

durrsakja

Primus registratum

Prozator ke shume te drejte per termat qe duhen pershtatur ne shqip. Ate nate qe nisa temen e diskutova me Kordelen dhe e lashe ashtu me qellim ta ndryshoja me vone. Fatkeqsisht s'kam patur kohe keto dite, ndaj dhe nuk kam marre pjese!

Ndergjegjia qe praktikohet ne siperfaqe, eshte racionalizimi i te nenndergjegjshmes, asaj qe qe nje motiv apo tjeter na pengon ta veme ne pa.
Megjithate eshte gjithnje ne dericke e vogel neper aktet tona ne rrethana te ndryshme, ku nenvetja reflektohet.

Nje shembull...forumi me shume ngjyra.
Shkruajme me moskokecarje e hedhim ndonje batute, japim e marrim me replika e vjen nje pike qe te duket se nuhat ngjyren e vertete te dikujt...edhe pse me fjale te sterzgjedhura beson se po na paraqet veten.
Renea e ka vene ne dukje dikur! /pf/images/graemlins/smile.gif

Kthehem shpejt.Nderkohe me thoni si ta ndryshojme titullin!

Kordelja

Valoris scriptorum

Terminologjia qe sot per doret ne psikologji, ose te pakten ajo qe eshte perdorur ne kohen qe une kam studiuar Psikologji eshte:

1.E ndergjegjshmja dhe E pandergjegjshmja

2.Vetedija dhe pavetedija

Te tjerat jane vecse ligjerata te terminologjise se mesiperme, derivime.

Faleminderit!

Kordelja

Valoris scriptorum

......edhe dicka:

NDERGJEGJE : Ndjenje e vetedijes qe ka secili per ekzistencen dhe veprimet e tij/saj.Vetedije.Nocioni i vetedijes ka se pari nje kuptim psikologjik. : vetedija zhvillohet bashke me kujtesen dhe kthimin brenda vetes.Ne kete veshtrim ndergjegja shperthen pasi ka ndaluar veprimi.Ajo, ka gjithashtu nje kuptim moral qe identifikohet me ndjenjen e detyres (Ndergjegje ! instinkt hyjnor....," Rusoi).

PANDERGJEGJJA: Mungese e vetedijes. Pavetedija.Mungesa e te menduarit gjate aktveprimit ose ndermarrjes se tij.

durrsakja

Primus registratum

Kam patur rast nje here te me hipnotizonte nje psikoterapist! Nuk pata guxim edhe pse nuk e njihja shume personalisht e s'me prishte pune se me nxirrte ndonje "skelet ne dollap" /pf/images/graemlins/smile.gif !

ilirjan

Primus registratum

Vetedija dhe pavetedija
Vetedija eshte veprim i trurit, dhe sistemit nervor, te personit,
Pavetdija eshte veprim i shpirtit te njeriut , shpirti e perdor trupin kurse trupi nuk mund ta perdori shpirtin, keshtu pavetedija drejton vetedijen sipas nevojave shpirterore.,

Utopia's Frontman

Primus registratum

Nuk arrita t'i lexoj mendimet e te gjitheve(se ishin paksa shume),sidoqofte do te jap nje opinion timin,te shkurte, mbi kete teme:

Subkoshiencë ne shqip eshte NËNDIJA,ndersa koshiencë VETËDIJA(apo ndergjegja,si e quajme ndryshe).Nendija eshte pjesa e pavetedijshme e njeriut e cila permban te gjitha informatat te cilat njeriu ka arritur t'i perceptoje vetem njehere qofte edhe pa vetedije.Pra eshte nje bagazh informacionesh,i cili te njerezit e rendomte asnjehere nuk aktivizohet,pos nje sasi e tyre gjate hipnozes.Kurse do te ishte mrekulli qe nje njeri te mund ta shfrytezonte subkoshiencen ne vend te koshiences,qe do t'i mundesonte nje memorie realtivisht absolute me nje perceptim te vetem.Besohet qe Marksi(nje socolog jo shume i pelqyeshem nga bota)ka patur mundesine te beje nje kombinim te tille,saqe ne mbremje ka lexuar nje roman,ndersa ne mengjez ka mundur ta thote permendesh(kuptohet qelizave nervore u duhen 12 ore qe ta regjistrojne nje informacion si te vetin)...
Ndersa per koshiencen e dijme te gjithe eshte vetia e cila e dallon njeriun nga krijesat tjera.Dtth mundesia per te ditur se ekzistojme.Dhe te gjitha veprimet bazohen ne vetedije(duke perjashtuar veprimet instinktive dhe ne baze te ndjenjave).

Danae

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Proto:
[qb] egoja dhe superegoja i themi ne shqip . [/qb]
jo uni dhe mbiuni??
renea ka lezet te lexoj shpesh se cfare shkruan.pergezime.

samira

Primus registratum

Vetedija dhe pavetedija
Vetedija eshte veprim i trurit, dhe sistemit nervor, te personit,
Pavetdija eshte veprim i shpirtit te njeriut , shpirti e perdor trupin kurse trupi nuk mund ta perdori shpirtin, keshtu pavetedija drejton vetedijen sipas nevojave shpirterore.,

vetedija dhe pavetedija shprehen si aspekt i veqant i qeshtjes se mardhenies midis shpirtit dhe trupit

gangsterja

Primus registratum
Subkoshienca jane enderrat qe shohim ne darke,koshienca ka te beje me ndergjegjen tone me mendimet tona dhe pergjigjet ndaj gjithshkaje qe na rrethon.

Fatlum Grajqevci

Primus registratum
Tërësia e vetëdijes sonë është e përbërë nga tre nivele: sub-koshienca, koshienca, dhe super-koshienca. Këto nivele të vetëdijes përfaqësojnë shkallë të ndryshme të intensitetit të vetëdijes ...

Subkoshienca

Niveli i parë, subkoshienca, është relativisht e zbehtë në vetëdijen: është një material me të cilin bëhen ëndrrat. Ne mund të mendojnë për të si vend për ruajtjen e të gjitha përvojave, përshtypjeve të mbetura në mendje nga ato përvoja dhe tendencave të zgjuara apo të përforcuara nga ato përshtypje.

Çdo përvojë që kemi pasur ndonjëherë, çdo mendim, çdo përshtypje e humbjes ose fitimit, banon në mendjen e subkoshiencës dhe përcakton modelet tona të mendimit dhe sjelljes për më shumë se që ne mendojmë.

Subkoshienca, duke u pakufizuar nga kërkesa e ngurtë e logjikës, lejon një rrjedhë të caktuar të ideve. Kjo rrjedhë mund të kufizohet në intuitë, por nëse idetë janë shumë të kufizuara nga subjektiviteti, ato nuk do të korrespondojnë me botën e jashtme rreth nesh. Kur ne ëndërrojmë natën, ne kryesisht veprojmë në nivel subkoshient.

Calamitous decisions have been made in the belief that one was drawing on higher guidance, when in fact one was responding only to subconscious preconditioning.

Vendimet e shëmtuara janë bërë në besimin se njëri është tërhequr në udhëheqjen më të lartë, kur në të vërtetë njëri i përgjigjej vetëm parakushteve të subkoshiencës.

Koshienca
Niveli i tjetër i vetëdijes nga e cila marrim udhëzim është gjendja e koshiencës, vetëdija racionale që zakonisht udhëheq vendimet tona të përditshme. Kur ne marrim të dhëna nga shqisat, analizojmë faktet, dhe marrim vendime bazuar në këtë informacion, ne jemi duke përdorur këtë nivel koshient të udhëzimit.

Ky proces është gjithashtu i ndikuar nga mendimet e të tjerëve, të cilat mund të zvogëlojnë aftësinë tonë për të nxjerrë udhëzimin e vërtetë.

Po të ndajmë botën në kategori, niveli i koshient i vetëdijes është problem - i orientuar. Është e vështirë që të jemi plotësisht të sigurt që të nxjerrim vendime nga ky nivel, sepse mendja analitike mund të sheh të gjitha zgjidhjet e mundshme. Por në fund të fundit ai nuk ka aftësinë për të dalluar se cila zgjidhje është më e mirë.

Nëse do të mbështetemi ekskluzivisht në mendjen koshiente, ne mund të gjejmë veten me siguri të mangët dhe rrëshqitje në një gjendje të pavendosmërisë së vazhdueshme.

Superkoshienca
Intuita dhe qartësia mendore e rritur rrjedh nga vetëdija superkoshiente. Mendja e koshiencës është e kufizuar nga natyra e saj analitike, dhe për këtë arsye i sheh të gjitha gjërat si të ndara dhe të dallueshme. Ne mund të jemi në mëdyshje nga një situatë të caktuar, por për shkak se duket e palidhur me ngjarje tjera, është e vështirë për të nxjerrë një orientim të qartë veprimi.

Në të kundërtën, sepse mendja superkoshiente është unitive (e bashkuar) dhe i sheh të gjitha gjërat, si pjesë e një tërësie, ajo lehtë mund të gjejë zgjidhje. Në superkoshiencë problemi dhe zgjidhja shihen si një, sikur zgjidhja ishte një rezultat natyral nga problemi.