Re: Korça Qyteti i Serenates Shqiptare.
Shoferi fillon e shton shpejtesine e makines " E bre nipce kjo eshte zona jone " me thote " sikur te ishte si ketej ne tere Shqiperine ..." . Kemi lene pas qafen e Thanes , ne te majte duket liqeni i Pogradecit dhe pertej mali i thate qe i ben roje . Nuk e di nqs me ndodh vetem mua keshtu por papritur tani ajri behet shume me i paster , rruga me e mire , nuk i djej me tronditjet e makines dhe zemra shpejton rahjet . Shoferi qe i kishte kthyer nja tre a kater dopjo rraki kumblle ne te dale te Elbasit nuk mbahet me . Kendon me ze te laste bashke me kasetofonin :
Kur nata Korcen e mbulon
dhe kafenete mbushen plot
atje qan zemra ime dhe vajton
dhe rraki kerkon .
"Po pive dhe nje ti o derbardhe na hodhe ne Dunavec "i them une me te qeshur .
" Po ci ke kto o nipce , une te kam si djalin tim , vetem ty s te hedh o ty mbyllte " dhe pastaj vazhdon e me tregon se kur punonte shofer per gjyshin tim ( ndjese paste ), kur ishte ushtar i ngjitnin zisat dhe skodat plot me ushtare deri ne maje te Moraves ose ne mal te Thate. " Ajo po bre djalke , ajo ishte pune me koke ne torbe , po kte veturen o per koke te gruas kjo me duket si biciklete " thote duke qeshur dhe vazhdon ti mbaje ison Elit .
Do t'vi , do t'vi moj xhan
Me lot moj do te qaj
zjarrin e zemres sime
ta shuaj moj me duhan .
"Me i gezuar duket ky qe ka ikur dhe po kthehet ne Korce qe sot ne mengjes , se sa une qe kam tre vjet e kusur pa u kthyer " them me vete dhe per nje cast ndjehem fajtor . Por papritur , ne horizont shikoj Moraven dhe shquaj piken e bardhe te nderteses te pikes turistike . E ndjej se jemi afruar shume dhe trupi me mbushet me mornica , zemra do te qaje po lotet nuk pikojne . E hap xhamin se dua te ndjej ne fytyre ate flladin e lehte qe fryn neteve te majit ne Korce . Me duket sikur asgje nuk ka ndryshuar ja pazari i boshatisur ne krah , gjimnazi i Themistokliut ne anen tjeter , ish komiteti ekzekutiv dhe pasi makine vazhdon rrugen duken 5 dyqanet rruga e Kolonjes dhe me ne fund perpara shtepise . Shoferi jo qe me shpurri deri para shtepise e nuk me la aty ku te lene zakonisht taksite , mi ngjiti valixhet siper por per cudi nuk deshte te me merte as lek . "Po jo bre bir " me thoshte megjithese nuk qe me shume se dhjet vjet me madh se une " Une gjyshin tend e kam pasur si baba ,me dajen tend shoke femirije kam hyre e kam dale ne shtepine tuaj si ne timen , s dua lek se do me behen haram " . Nuk kisha c te beja por ju luta te me shpinte prape ne Tirane pas ndonja 3 javeve dhe ram dakort , kshuqe mendova po ja jap atehere leket . Pa mbaruar mire muhabetin me shoferin gjyshja kishte zbritur poshte dhe filloi " U te keqen nena , erdhe tu befte nena , qenke bere si pellumb " ....
Asgje nuk kishte ndryshuar , aty ishte "fusha"( sic i theshim kur ishim femije ) ose bashta e ushtrise vetem futboll nuk luante me njeri , aty ishte shkolla e muzikes po nuk gumezhinte si dikur kur une isha nxenes atje , ja posta ,agimi apo bela vita a ku di une si ja kane vene emrin tani , valbona dhe me ne fund parku . Kujtimet ringjallen , sa mbasdite kaluar ketyre bordurave te ketij parku , sa mengjesa ndjetur ne keto stola dhe pastaj me vrap se mos mbyllej dera e shkolles . Vazhdoj rrugen , kaloj mekaniken dhe hyj ne shkolle . E cuditshme asgje nuk ka ndryshuar vetem qe une nuk njof me njeri as me njofin . Kane ikur te gjithe ..... . Dal nga shkolla dhe ulem tek Maria duke pritur nje te njohur per nje kafe . Asgje nuk ka ndryshuar vetem njerezit jane larguar . Dhe pa papritur une filloj dhe kendoj me vete.
Kur nata Korcen e mbulon ......