KONKURS I SHQIPES NR.4

Vis Elbasani

Forumium praecox
Re: KONKURS I SHQIPES NR.4

Fillimisht postuar nga *Shqipe*:
[qb]
Fillimisht postuar nga Vis Elbasani:
Do te postoj me vone nje fjali me me shume se 64 fjale, po fjali ama, jo vargje, ...te shohim se si mmund ta perpunosh pastaj, per ta pasuruar.

POR FJALIA DUHET TE KETE KUPTIM LEKSIKOR TE RREGULLT!
/pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
pa shiko kete njihere

Po e di qe te tha se dhe un e di, po ai ku e di se un e di qe si ai dhe ti i ke pa me sy qe te dy, qe ja dha dhe e la se ai u be zi dhe ka pi se e ka pa me nje te ri qe po rri dhe qe i tha qe po e le se s'e do me dhe se i ka pa ai dhe un qe te dy ku i ke pa dhe ti.

mua me dalin 87 hehehehe :tipsy: :thumbsup: [/QB]
Ke disa parregullsi gramatikore, ndaj edhe fjalia nuk eshte e rregullt gramatikisht! :shrug:

P.sh., 1. un drejtshkruhet unë...
2. i ke pa... drejtshkruhet i ke parë...
3. ka pi drejtshkruhet ka pirë
4. Fjalia ka probleme lidhore qe nga pjesa dhe

Vis Elbasani

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga *Shqipe*:
[qb]
Fillimisht postuar nga Vis Elbasani:
Do te postoj me vone nje fjali me me shume se 64 fjale, po fjali ama, jo vargje, ...te shohim se si mmund ta perpunosh pastaj, per ta pasuruar.

POR FJALIA DUHET TE KETE KUPTIM LEKSIKOR TE RREGULLT!
/pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
pa shiko kete njihere

Po e di qe te tha se dhe un e di, po ai ku e di se un e di qe si ai dhe ti i ke pa me sy qe te dy, qe ja dha dhe e la se ai u be zi dhe ka pi se e ka pa me nje te ri qe po rri dhe qe i tha qe po e le se s'e do me dhe se i ka pa ai dhe un qe te dy ku i ke pa dhe ti.

mua me dalin 87 hehehehe :tipsy: :thumbsup: [/QB]
Ke disa parregullsi gramatikore, ndaj edhe fjalia nuk eshte e rregullt gramatikisht! :shrug:

P.sh., 1. un drejtshkruhet unë...
2. i ke pa... drejtshkruhet i ke parë...
3. ka pi drejtshkruhet ka pirë
4. Fjalia ka probleme lidhore qe nga pjesa dhe qe i tha qe po e le se... e deri ne fund.

Vis Elbasani

Forumium praecox

Para se te zbuloj qellimin e vertete te ketij 'konkursi', 'sfidoj' Dasaretin dhe te tjere me nje fjali te rregullt me 75 fjale dyshe e njeshe:

[...amaneti qe nje baba i le nje bije, pas nje fatkeqesie qe kishte pllakosur vendin...]

-Jo, ti e di që ai ne s'ka si na le pa një e pa dy, po, në ke fe si ke gji, ik me ta se u err, pa po e vë re se ky qe një shi i zi në dhe të ri, -tha ai me një zë që iu ul dhe, si pa një ah, ra në gju si një yll në ag e s'pa më as dhe një gjë.

a.s' perben fjale me vete
b.në ke ......si ke gji eshte nje shprehje e njohur, qe kryesisht i adresohet femres
c.si shi i zi në dhe të ri edhe kjo eshte nje shprehje tjeter popullore, kur duam te shprehim nje fatkeqesi te papritur
d.në ke... eshte e barabarte me nëse ke...

Kordelja

Valoris scriptorum

Visi cili eshte burimi i njohurive te tua?

A ekziston ndonje liber i botuar se fundmi per vecori te Shqipes (sikunder kam degjuar) te cilit i referohesh dhe lehtesisht gjen shembuj, apo jane frute te studimeve te tua?

shqipe

Primus registratum

ore visi, ti e ke nda mendjen mos me ja dhen kujt ate librin eh /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif
abbabababbaba si nuk ta kalon as edhe nje gabim lol
Verejtjet ishin me vend, megjithate tani do e redaktoj qe tja pershtas kerkesave te tua shume ekzigjente (shpresoj mos te kem ber gabim tjeter se me keto huazime eshte bela) /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Diabolis Dassaretis

Forumium praecox

A s'më the or ti V. E., në e di a se di, a tu tha ty se në ag sa ai pa aq re me shi si li, një yll i ri që qe si ar, u ul, u tha, u err, u bë i zi e ra mu në një ka në va ku një xha si ne me një hu me nja dy dhi dhe ca qe i tha: ik be në ke sy, ik se e le të ve, ik si mi që je ha e pi, ik be i pa fe se zë be se dhe ky va dhe ky dhe ku po rri u bë hi, po ik o esh, ec o ec, se në yç të le po ti më zë me zë do re mi fa la si, dhe a b c ç d dh e ë f g gj h i j k l ll m n nj o p q r rr s sh t th u v x xh y z zh.

Vis Elbasani

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga Diabolis Dassaretis:
[qb] A s'më the or ti V. E., në e di a se di, a tu tha ty se në ag sa ai pa aq re me shi si li, një yll i ri që qe si ar, u ul, u tha, u err, u bë i zi e ra mu në një ka në va ku një xha si ne me një hu me nja dy dhi dhe ca qe i tha: ik be në ke sy, ik se e le të ve, ik si mi që je ha e pi, ik be i pa fe se zë be se dhe ky va dhe ky dhe ku po rri u bë hi, po ik o esh, ec o ec, se në yç të le po ti më zë me zë do re mi fa la si, dhe a b c ç d dh e ë f g gj h i j k l ll m n nj o p q r rr s sh t th u v x xh y z zh. [/qb]
Ne qofte se kjo eShte fjali e rregullt gramatikisht, une jam NAPOLEON BONAPARTI NE KREMLIN! :lol: :lol: :lol:

Vis Elbasani

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga Kordelja:
[qb] Visi cili eshte burimi i njohurive te tua?

A ekziston ndonje liber i botuar se fundmi per vecori te Shqipes (sikunder kam degjuar) te cilit i referohesh dhe lehtesisht gjen shembuj, apo jane frute te studimeve te tua? [/qb]
Nuk ka se si te jete nje liber. Kur eshte nje liber, une le gjithnje referenca. Eshte thjesht

N D E R GJ E GJ E S I M I I M P E R GJ U H E N SH Q I P E

qe e kam pasur qe ne shkolle tetevjecare. Duke perfituar edhe nga kujtesa ime e mahnitshme, dalin konkurse, etyde, studime etimologjike, rafte me fjalore, interes per gjuhesine ne pergjithesi, kontakte me mesues gjuhe, ore anglishteje te kthyera ne shqipeje, artikuj mbi shqipen, poezi/hartime/proza, perkthime, etj.

Burimi im i pashterueshem, sic mund ta keni kuptuar, eshte shqipja. Kurse fakti qe Elbasani ka nxjerre dhe do te nxjerre vazhdimisht njerez qe merren me gjuhesine, shpjegohet me poziten gjeokulturore te Elbasanit.

Lavdi Todrit, Xhuvanit, Shuteriqit, Kristoforidhit, Domit, Celikut, etj.

Kordelja

Valoris scriptorum

Aha /pf/images/graemlins/wink.gif

P.s.Kisha menduar tjeter pergjigje.... /pf/images/graemlins/wink.gif

blendiys

Primus registratum

Sa keq qe nuk kam nje fjalor shqip ketu. Shifeni pak fjalen paralelogrami mos eshte edhe ai paralelegrami???

Me falni nuk eshte puna se s'besoj por nga mesuesit tane te ditur asnjehere nuk e kam degjuar flalen paralelepipedi.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Me falni qe po dal jshte teme...Por tuj ba punet e shpise itash /pf/images/graemlins/laugh.gif Mu kujtu nje konkurs i vjeter.

Visi nuk di ne mban mend ku thoje qe s'ka fjale shqipe..ku mund te kete dy germa te njejta.

E fjala: Paraardhesit tane...... ??????? /pf/images/graemlins/wink.gif

Diabolis Dassaretis

Forumium praecox

Fjala më sipër është e rregullt, por gjithashtu mbaj mend se Visi në një nga temat ka shpjeguar për fjalë të llojit heshtte (nëse nuk gaboj).

Vis Elbasani

Forumium praecox

Diavolessa pa fjalen paraardhesit te kete dy a bashke dhe kujton se c'gjeti. Keshtu, si e si per te hyre ne teme, iu desh te therrase kujtesen e saj aspak te mire dhe ia futi per visin.

Rrush /pf/images/graemlins/smile.gif , visi nunk ka thene kurre se shqipja nuk ka fjale me dy shkronja te njejta. Madje une kam sjelle shembuj si:

1.Ai ikka me shpejt se ty?(menyra habitore e iki)
2.Ajo heshtte per shkak te kujteses se saj jo te mire.(koha e pakryer e foljes hesht)
3.Nuk duhet assesi te ngutemi per te paragjykuar shqipen!

Pacim! /pf/images/graemlins/wink.gif

Diavolessa

Valoris scriptorum

Me lart thashe qe nuk kujtohesha mire. Por nje konkurs i tille ka qene. Shkova pas dickaje te castit, sepse po kendoja nje kenge me veten /pf/images/graemlins/laugh.gif

Nejse....Gjithsesi kerkoj ndjese per daljen jashte teme. Mirepres Konkursin tjeter.

Vis Elbasani

Forumium praecox

Pershendes pjesemarresit dhe vleresoj pergjigjet e dhena nga boremali, le routard, etj. Fitues i ketij konkursthi shpallet diabolis dassaretis. Ky, jo vetem kapi thelbin e qellimin e shtjellimit te pyetjes 5, por edhe ne tri te meparshmit ka dhene pergjigje te fuqishme.

Biseduam per librin "Arvanitasit dhe prejardhja e grekeve" e A. Koles dhe do t'ia dergoj dasaretit sa me shpejt.

Dasaret, e mora mesazhin tend, uroj ashtu sic shpreson ti. Me njofto, nese realizohet, ndonje dite perpara. Librin ta kam rezervuar gjithsesi. Faleminderit edhe ty per kundershperblimin! /pf/images/graemlins/smile.gif

lysien shardon

Primus registratum

Instituts!Si shume i vogel ne moshe per kesi lloj njohurish!

Bukuroshe ndjenjash fergelluar,s`jam brutal,as lozanjar me ty.As me thua sa ke dashuruar,sa duar dhe buze mban mend ti?Une di ato si hije shkuan,pa e prekur zjarrin tend ne gji,save mbi gjunje u ke qendruar dhe ja tek mua rri tashti.
IN PARTIBUS INFIDELIUM!

lysien shardon

Primus registratum

Instituts!Si shume i vogel ne moshe per kesi lloj njohurish!

Bukuroshe ndjenjash fergelluar,s`jam brutal,as lozanjar me ty.As me thua sa ke dashuruar,sa duar dhe buze mban mend ti?Une e di ato si hije shkuan,pa e prekur zjarrin tend ne gji,save mbi gjunje u ke qendruar dhe ja tek mua rri tashti.
IN PARTIBUS INFIDELIUM!

sonora

Primus registratum

O Viso !!!
Nuk di nga e ke gjet kete fjale qe thua qe qenka fjala me e gjate ne shqip me nje zanore -"Zmprapssh"!!!(te pakten keshtu e pashe te shkruar nga ti).Ndoshta e ke fjalen per fjalen "spraps"qe do te thote te kthesh mbrapsht.
tjeter...
Per fjalen "zevendeskryeadministratorja"!!
E para:Administrator,nuk eshte shqip.Ne shqip eshte "mbikeqyres"
E dyta:edhe po te ishte ne shqip(ose t;a zevendesojme ne fjalen qe jep ti)kjo fjale nuk ka kuptim.Sepse per nje post te tille nuk ka zevendes!!!Por ka administratore!!!
iniciativa jote mbetet per t'u pershendetur.
Une te pergezoj per kete
me respekt nga une e e dua gjuhesine

Vis Elbasani

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga Detar:
[qb] O Viso !!!
Nuk di nga e ke gjet kete fjale qe thua qe qenka fjala me e gjate ne shqip me nje zanore -"Zmprapssh"!!!(te pakten keshtu e pashe te shkruar nga ti).Ndoshta e ke fjalen per fjalen "spraps"qe do te thote te kthesh mbrapsht.
tjeter...
Per fjalen "zevendeskryeadministratorja"!!
E para:Administrator,nuk eshte shqip.Ne shqip eshte "mbikeqyres"
E dyta:edhe po te ishte ne shqip(ose t;a zevendesojme ne fjalen qe jep ti)kjo fjale nuk ka kuptim.Sepse per nje post te tille nuk ka zevendes!!!Por ka administratore!!!
iniciativa jote mbetet per t'u pershendetur.
Une te pergezoj per kete
me respekt nga une e e dua gjuhesine [/qb]
Dy verejtje miqesore!

1. Fjalen zmbraps e permban Fjalori i Shqipes se Sotme, por edhe fjalori i perditshme popullor. Ti madje e keqpermend ketu! Ndersa formen e saj zmbrapssh! e ka gramatika e shqipes, edhe pse dikujt mund te mos i pelqeje.

2. Fjala zevendeskryeadministratorja eshte fjale e shqipes, pavaresisht se origjina e saj mund te mos jete shqip! Beni dallimet, para se te flisni! Madje, me lejoni t'ju them se kam rene ne perfundime gati te bazuara se kjo fjale (admistroj) ka rrenje shqip, por nuk po e shtjelloj. Pastaj, ti kujton se Shtajner nuk paska zevendes?!

3. Kurse iniciativa ime qe mbetet sic uron, mund te shqiperohet fare mire nisma.

Te korigjojme te tjeret, por edhe veten!

sonora

Primus registratum

Viso!
Me pelqen qe e mbron idene tende! Kjo me le te kuptoj qe do kemi akoma tema te tilla edhe me te mira e me nivel.Nuk dua t'a zgjas debatin per sa me siper se nuk ka kuptim.I respektoj shume shqipetaret e mire si ti qe ke marre persiper te vesh ne dukje vlerat e kombit tone.
Sinqerisht te falenderoj