Klithma e nje gjuhe te deshperuar

alinos

Forumium maestatis
Klithma e nje gjuhe te deshperuar

E hap kete teme, pasi kam vene re shume shembuj keqperdorimi te gjuhes shqipe ketu ne forum, neper gazeta, ne libra, madje dhe ne kartolina.

Po e nis me nje shembull:

"alinos, pergezohem me ty per shpejtesine me te cilat i mesoke gjerat e reja"

Ne fjaline me lart, pjesa me te zeza eshte nje perkthim fjale per fjale i nje shprehie ne gjuhe te huaj. Ne shqip ne themi:

te pergezoj.

:wink:

Guest
Re: Klithma e nje gjuhe te deshperuar

Shume e drejte tema e hapur. Megjithate, do ti kujtoja hapesit te Temes dicka:
Te arrish te korigjosh te tjeret, duhet te kesh korigjuar veten tende perpara..
Po te jap nje shembull pershendetje, qe perdor ti ne Forum..

"pershendetje all.."
(marre nga Tema: Gezuar Shtepine e Re"
all, nuk eshte aspak shqip e dashur..
Ne Shqip themi: Pershendetje te gjitheve..

P.s Ndaj, s´te mbetet gje tjeter, vecse te klithesh.. :wink:

ados

Primus registratum

Rendesi ka thelbi, dhe rendesia a kuptimit. Sigurisht ka gabime,por hey, kush eshte ai qe nuk ben gabime.Nuk duhet harruar se ne shqiperia perdoret dialekti toske ne shkrim.Keshtu, per te gjithe ata qe flasin gegerisht,mund te kete aty ketu ndonje gabim.Dhe me kryesore shqipja eshte nje nga 9 gjuhet indo-europiane, pra me mire te ngelemi ketu.Me kuptimin, qe eshte origjinale dhe nuk "preket" apo influencohet nga gjuhet e tjera.

OROSHI

Primus registratum

ados....po e ngaterron Kesh-in me Terbesh-in /pf/images/graemlins/wink.gif

alinos

Forumium maestatis

Eshte e vertete qe sheshi shpesh ngaterrohet me persheshin. Sidoqofte, nje tjeter gabim qe ve re, jashte temave te thashethemit kuptohet (largoje veshin Fanta se mos te shpohet daullja, pasi im me thote se e kam zerin si buri treni /pf/images/graemlins/wink.gif ) eshte perdorimi i keq i shenjave te pikesimit.

Keshtu, per shembull, shume njerez nuk lene hapesire pas vendosjes se pikes. Gjithashtu ka nga ata/ato qe i mbyllin fjalite me dy pikesh [..]. Me sa kam pare une nga gjuha shqipe, por edhe ne gjithe gjuhet e tjera te botes qe njoh, perfshi ketu dhe gjermanisht, shenja e pikesimit e dy pikeshit nuk ekziston. Ekziston pika, qe mbyll fjalite deftyese kur mendimi ka perfunduar, si edhe ekziston tre pikeshi qe perdoret per te treguar se mungon nje pjese e mendimit.
Ndoshta dy here pike vihet nga frika se mos nuk eshte mbyllur mire fjalia dhe fjalet u arratisen nga linja e mendimit. lol [laugh out loud = shenje konvencionale virtuale] :wink: