Klithma e një gjuhe të dëshpëruar

eniad

Forumium maestatis
Re: Klithma e një gjuhe të dëshpëruar

zevzekja
Anëtar/e

<font color="blue"> Me vjen shume keq, qe ndodhin gjera te tilla edhe ne kete teme me kaq shume kuptim.
Qellimi i kesaj teme, te pakten me sa kuptova une, nuk eshte korrigjimi i menjehershem i gabimeve siperfaqesore ne gjuhen shqipe. Nuk i shoh me shume vlere debatet, qe kane lindur ne kete teme (si p.sh jo dora ishte e djathte apo e majta per gabimin e tastieres) te cilat e kane lene menjane problemin kryesor.

Ne kete zone te forumit eshte thene, qe duhet te shkruhet ne gjuhe letrare edhe nuk ka asgje me te bukur sesa te fillohen te kujtohen rregullat drejtshkrimore.
Une flas ne dialekt edhe dikur (kur isha me aktive ne AF) me pelqente te shkruaja ne dialekt, per ndonje batute po edhe per te shkruar shpejt.

Nje pyetje kisha une: fjalen "ekzistoj" shumica e shkruajne "egzistoj" une nuk e duroj dot kete gje. Ndoshta e kam gabim, po pyes nismetaren e temes. Si eshte e drejteshkruar me "k" apo me "g".
Fjala "korrigjim" eshte me "rr" dhe jo me "r" si e shkruajne shumica...etj etj. </font>

--------------------
Le mogli dei politici fanno tutte beneficenza. Per forza! Hanno il senso di colpa per quello che rubano i mariti. Roberto Benigni

eniad

Forumium maestatis

<font color="brown"> Persa u perket dy pyetjeve per fjalet e shkruara me siper, sipas rregullave te drejtshkrimit te shqipes, kemi:

- Ekziston (nderkohe, kjo nuk eshte fjale shqipe)
- Korrigjim

Ne lidhje me kujtesen e rregullave te drejtshkrimit, ju them se po punojme per futjen e tyre ketu, ne menyre qe te ndihmojme te gjithe ata qe duan te shkruajne sakte.
</font>

PS. U kerkoj ndjese anetareve qe kane shkruar per ndryshimin e paraqitjes se shkrimeve te tyre, pas nje gabimi nga ana ime. Sidoqofte, mendimet tuaja jane pasqyruar pa asnje ndryshim. Faleminderit!

jona20

big bum bam...

Eniad une nje pyetje te kisha drejtuar, shiko me lart, megjithate faleminderit per sqarimin tend.
Po mire, me cfare fjale mund t'a zevendsojme fjalen ekzistoj?

eniad

Forumium maestatis

<font color="brown"> Persa i perket fjales ekzistence, varianti shqip i saj eshte "qenie". Ne formen foljore: ekzistoj=jam /pf/images/graemlins/smile.gif
</font>

jona20

big bum bam...

Nuk e di...
Me thene te drejten, "ekzistenca", si emer, nuk mund te zevendesohet me fjalen qenie, sepse ajo ka nje kuptim me te gjere si fjale, ashtu si edhe nje perdorim me te gjere ne praktike.
P.sh nje fjali: Beson ne ekzistencen e perendise?
Si mund ta pershtasesh me fjalen qenie? /pf/images/graemlins/confused.gif

eniad

Forumium maestatis

<font color="brown"> Pergjigjja ime permbante kuptimin thelbesor te fjales "ekzistence". Mund te pershtatet ne forma te ndryshme ne shqip, ne varesi te kontekstit ku gjendet. Nje pershtatje eshte ajo qe i ke bere ti. Dikush tjeter mund te gjeje sinonime te tjera. P.sh.: "Ekziston mundesia = Ka mundesi" Gjerat nuk jane te prera me thike. Nejse, kjo fjale eshte perdorur shume shpesh dhe ka gjetur vend ne gjuhen tone, keshtu qe, perdorimi i saj nuk mund te quhet i gabuar. Mirepres edhe mendime te tjera. /pf/images/graemlins/smile.gif</font>

jona20

big bum bam...

Me ne fund arrite te thoje ate cfare doja te thoja une. Fjala ekzistoj ka zene vend mjaft mire ne gjuhen shqipe dhe nuk mund te quhet gabim perdorimi i saj.
Shendet e pune te mbare!

bebi

Primus registratum

<font color="brown"> Jashte Teme! </font>

Kordelja

Valoris scriptorum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
mah...
....p.sh nje fjali: Beson ne ekzistencen e perendise?
Si mund ta pershtasesh me fjalen qenie? /pf/images/graemlins/confused.gif

[/ QUOTE ]

Mund te thuash: Beson ne qenesine e perendise.

...por nuk eshte e thene te jesh i "semure" pas perdorimit te sakte te shqipes, ndaj dhe do standartizohet shqipja se shpejti.

jona20

big bum bam...

Flm kordele.

Fjala shabllone, cfare gjuhe i perket?

shine*

Primus registratum

Falenderoj shkruesit qe me shtyn te lexoj kaq shume shqip ne kete ore. Tani po e ndjej qe me ka marr malli per libra (jo gazeta, tv) ne shqip.
Nje citim i vogel nga me siper:
</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Nje shembull tjeter qe dua te permend eshte vendosja e ë-se ne fjale qe kane dy bashketingullore njera pas tjetres. Keshtu:

keshtu - keshetu
vendosja - venedosja
perndryshe - pernderyshe

Kur e kam lexuar nje tekst te tille per here te pare nuk arrija ta kuptoja nese ishte shqip, apo nese ishte nje dialekt qe s'e kuptoja. Me pas e kuptova se behej fjale per nje gabim te mesuar ne vitet e para te shkolles, (personi ishte ne universitet) dhe se i ishte thene se ë-ja i perket gjuhes letrare. E merrni me mend se cfare katastrofe???

[/ QUOTE ]

Me vjen keq po nuk e mbaja dot te qeshuren! /pf/images/graemlins/grin.gif

Me posht po paraqes nje mendim nga jeta personale.

Sic u tha me larte nuk eshte e thene qe t'i jemi kaq besnik te shkruajturit ketu ne forum, sepse vijme per qejf. (cuditerisht po me mpihet truri nga gjithe keto fjale te huazuara qe po perdor)
Megjithate, mua me ka ndihmuar kerkesa qe kam ndaj vetes (ne momente te tilla) per te kerkuar nje fjale te paster shqip. Pra, jam e mendimit qe sa me shume ta "sforcosh" veten per te gjetur nje fjale shqipe, aq me te paster apo te pasur do te jete fjalori yt heres tjeter.
Nuk besoj se shqipja ka renkuar ndonjehere me shume sesa po renkon tani.
Ne flasim per gabimet e njeri-tjetrit ketu ne forum apo gjetke. Po, pse kerkojme kaq &lt;&lt;shume&gt;&gt; nga njeri-tjetri kur ai qe po e çon gjuhen poshte e perposhte eshte shtypi i perditshem. Si nuk lexova nje artikull qe mos me acaroj? (rralle shume rralle)
Po kthehem tek ajo qe thash me siper: rigoroziteti nuk eshte as i detyruar as i kerkuar nga une per tek une, eshte thjesht i deshiruar per te me ndihmuar. (te keqen e rimes /pf/images/graemlins/idea.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif)

Indulgence

Primus registratum

Perdorimi i "ë"-së ne fund të fjalës qenka vërtet problematik! /pf/images/graemlins/frown.gif Po listoj disa nga fjalët që më ranë në sy më sipër dhe iu lutem që asnjëri të mos e marrë si kritikë personale. /pf/images/graemlins/smile.gif

Posht: Shkruhet me "ë" në fund, pra poshtë.
Lart: Skruhet pa "ë" në fund.
Acaroj (në kontekstin e përdorur): E do dhe kjo fjalë atë "ë"-ne e shkretë në fund, po ashtu dhe flala "thash", pra thashë.
/pf/images/graemlins/shrug.gif /pf/images/graemlins/wave.gif

gurax

Pan ignoramus

Ufff... po une qe i zevendesoj ë-të me e ? /pf/images/graemlins/laugh.gif Quhet? /pf/images/graemlins/shrug.gif

/pf/images/graemlins/wave.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

Acaroj nuk kërkon ë Indu. Është folje në vetën e parë dhe përfundon me -j pra nuk ka nevojë për ë.

Megjithatë, shumë shpesh përdorimi i ë-së në fund të fjalës është një harresë.

Diçka tjetër më bën përshtypje këtu dhe kjo është përdorimi i emrave të huaj në gjuhë të huaj. Në shqip, emrat e huaj shkruhen ashtu siç edhe lexohen në shqip. Kështu p.sh. New-York në shqip duhet shkruar Nju Jork, Canada në shqip shkruhet Kanada, e me radhë.

gurax

Pan ignoramus

Eniad, te marte e mira, "uggg" me "ufff" e kishe edituar? /pf/images/graemlins/lol.gif
<font color="brown">Ore, e lexove njoftimin ne krye te "Gjuhesise" ti, apo jo? /pf/images/graemlins/smash.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif Nuk ka keqshkrim te shqipes ketu /pf/images/graemlins/laugh.gif. Nuk te ndryshova tekstin, thjesht shqiperova pak. Pastaj, a nuk e ke thene vete ti me siper qe, kur fjalet te vijne ne gjuhe te huaj, shqipja klith? /pf/images/graemlins/smile.gif
S'ka ftesa per kafe me Kondren ketu /pf/images/graemlins/smash.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif.
</font>

Ajo "acaroj" ishte ne nje fjali te tipit: "Eshte dicka qe mund te me acaroje!" dhe ne ate rast, e do ë-në ne fund. /pf/images/graemlins/smile.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

E drejtë Guri, s'e kisha parë. Ku do ta pijmë kafen?

Sa e shpejtë kjo Eni për të edituar more aman. Prandaj e ka marrë këtë post ajo se mbaron të presë me gërshërë.

P.S. Indu, kërkoj ndjesë për vërejtjen pasi nuk qëndron. /pf/images/graemlins/kiss.gif

Indulgence

Primus registratum

Shyqyr qe e bere shpejt e shpejt Kondre, se megjithese isha e sigurt (pa ë kjo /pf/images/graemlins/laugh.gif), s'grindem dot me ty, e kam zemren te dobet... Per pak sa nuk i futa gersheren diplomes. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Te na fali tema qe per shpejtesi nuk ia veme dot gjithmone dy pikat ë-ve. /pf/images/graemlins/cool.gif

ana karenina

Primus registratum

Shkruani ore njehere ne word me w ne vend te e-se me kacurrela ke balli, keshtu keni dhe kohe te mendoni mire e bukur, pastaj nje replace w've dhe ne fund me copy paste ndajini mendimet me shoqet e shoqet ne linje /pf/images/graemlins/booki.gif. Mami im keshtu i shkruan mailet /pf/images/graemlins/laugh.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

Si ishte kjo puna e ë-ve dhe e wordit? Normalisht egziston mundësia të shkruash ç'do simbol direkt nga tastiera. Për tastierat e bazuara tek gjuha frënge ë (p.sh) shkruhet duke shtypur butonat ¨ dhe e ndërsa në një tastierë të bazuar tek gjuha angleze ë shkruhet duke shtypur Ctrl + shift + : + e (në mos u gabofsha).