Klithma e një gjuhe të dëshpëruar

eniad

Forumium maestatis
Klithma e një gjuhe të dëshpëruar

<font color="red"> Ketu po transferohet nga forumi i vjeter tema "Klithma e nje gjuhe te deshperuar", fillimisht e hapur nga ALINOS, se ciles i kerkoj ndjese nese nuk i del emri tek hapesi i temes. Ndoshta jane gjera teknike qe edhe mund te rregullohen. Qellimi eshte qe ne te vazhojme te diskutojme ne lidhje me nje teme qe eshte ne interes te te gjitheve. </font>

<font color="blue">alinos
Spicy
Anëtar/e # 406

Shkruajtur më 17 Shtator, 2005 00:24</font>
--------------------------------------------------------------------------------
E hap kete teme, pasi kam vene re shume shembuj keqperdorimi te gjuhes shqipe ketu ne forum, neper gazeta, ne libra, madje dhe ne kartolina.

Po e nis me nje shembull:

"alinos, pergezohem me ty per shpejtesine me te cilat i mesoke gjerat e reja"

Ne fjaline me lart, pjesa me te zeza eshte nje perkthim fjale per fjale i nje shprehie ne gjuhe te huaj. Ne shqip ne themi:

te pergezoj.

--------------------
<font color="blue"> The best thing about being a woman is the prerogative to have a little fun and...
Lord, Won't You Buy Me a Mercedes-Benz...</font>

--------------------------------------------------------------------------------
Postime: 7920 | Nga: vendi i paradokseve | Regjistruar: Nën 2002 | IP: e Regjistruar |

<font color="blue"> *Churchill*
Qerratai Vlonjat
Anëtar/e # 4219

Shkruajtur më 17 Shtator, 2005 01:13</font>
c'beri kiço c'beri koço...
Gjuha eshte dicka qe evolvon, eshte ne ndryshim! Elasticiteti i gjuhes na ka dhene mundesine per t'u shprehur me hollesisht. Prandaj duhet t'a pranosh dhe ate forme ne te cilen eshte perdorur folja qe lartepermende!

--------------------
<font color="blue"> Omnia Vincit Amor </font>

Postime: 285 | Nga: Universi Paralel... | Regjistruar: Qesh 2003 | IP: e Regjistruar |

<font color="blue"> Fantazia*
Moderator
Anëtar/e # 9323

Shkruajtur më 17 Shtator, 2005 01:28</font>
Shume e drejte tema e hapur. Megjithate, do ti kujtoja hapesit te Temes dicka:
Te arrish te korigjosh te tjeret, duhet te kesh korigjuar veten tende perpara..
Po te jap nje shembull pershendetje, qe perdor ti ne Forum..

"pershendetje all.."
(marre nga Tema: Gezuar Shtepine e Re"
all, nuk eshte aspak shqip e dashur..
Ne Shqip themi: Pershendetje te gjitheve..

P.s Ndaj, s´te mbetet gje tjeter, vecse te klithesh..

--------------------
<font color="blue"> Das Glück kommt zu denen, die lachen.</font>

Postime: 4226 | Regjistruar: Sht 2004 | IP: e Regjistruar |

<font color="blue"> ados
Anëtar/e
Anëtar/e # 9634

Shkruajtur më 17 Shtator, 2005 07:50 </font>
Rendesi ka thelbi, dhe rendesia a kuptimit. Sigurisht ka gabime,por hey, kush eshte ai qe nuk ben gabime.Nuk duhet harruar se ne shqiperia perdoret dialekti toske ne shkrim.Keshtu, per te gjithe ata qe flasin gegerisht,mund te kete aty ketu ndonje gabim.Dhe me kryesore shqipja eshte nje nga 9 gjuhet indo-europiane, pra me mire te ngelemi ketu.Me kuptimin, qe eshte origjinale dhe nuk "preket" apo influencohet nga gjuhet e tjera.
Postime: 407 | Nga: berlin | Regjistruar: Tet 2004 | IP: e Regjistruar |

<font color="blue"> OROSHI
ALBANIAN
Anëtar/e # 8415

Shkruajtur më 17 Shtator, 2005 20:40 </font>
ados....po e ngaterron Kesh-in me Terbesh-in

--------------------
<font color="blue"> mbeta gjith diten hijeve..hijeve ku rri ti,etjen e shuva krojeve...krojeve ku ti pi...</font>

Postime: 4202 | Nga: Gjithkun | Regjistruar: Qesh 2004 | IP: e Regjistruar |

<font color="blue"> alinos
Spicy
Anëtar/e # 406

Shkruajtur më 17 Shtator, 2005 22:00 </font>
Eshte e vertete qe sheshi shpesh ngaterrohet me persheshin. Sidoqofte, nje tjeter gabim qe ve re, jashte temave te thashethemit kuptohet (largoje veshin Fanta se mos te shpohet daullja, pasi im me thote se e kam zerin si buri treni ) eshte perdorimi i keq i shenjave te pikesimit.

Keshtu, per shembull, shume njerez nuk lene hapesire pas vendosjes se pikes. Gjithashtu ka nga ata/ato qe i mbyllin fjalite me dy pikesh [..]. Me sa kam pare une nga gjuha shqipe, por edhe ne gjithe gjuhet e tjera te botes qe njoh, perfshi ketu dhe gjermanisht, shenja e pikesimit e dy pikeshit nuk ekziston. Ekziston pika, qe mbyll fjalite deftyese kur mendimi ka perfunduar, si edhe ekziston tre pikeshi qe perdoret per te treguar se mungon nje pjese e mendimit.
Ndoshta dy here pike vihet nga frika se mos nuk eshte mbyllur mire fjalia dhe fjalet u arratisen nga linja e mendimit. lol [laugh out loud = shenje konvencionale virtuale]

--------------------
<font color="blue"> The best thing about being a woman is the prerogative to have a little fun and...

Postime: 7920 | Nga: vendi i paradokseve | Regjistruar: Nën 2002 | IP: e Regjistruar |

<font color="blue"> OROSHI
ALBANIAN
Anëtar/e # 8415

Shkruajtur më 19 Shtator, 2005 02:57 </font>
alinos..gjuhen shqipe nuk mund ta krahasosh me bijat e saje ne Evrope!
Pstaj nuk e di per Gjermanishten,por per frengjishten dhe hollandishten e di qe perdoren te gjitha pikat/presjet/apostrofat etj etj!!

Se fundi..e keni kap gjuhen shqipe nga bishti..nuk eshte ky problemi i gjuhes sone..gomari nuk calon nga veshet....

--------------------
<font color="blue"> mbeta gjith diten hijeve..hijeve ku rri ti,etjen e shuva krojeve...krojeve ku ti pi...</font>

Postime: 4202 | Nga: Gjithkun | Regjistruar: Qesh 2004 | IP: e Regjistruar |

<font color="blue"> regele
i krishter
Anëtar/e # 8745

Shkruajtur më 19 Shtator, 2005 17:46 </font>
Kush eshte problemi i gjuhes sone atehere? Pastaj, Alinos me duket po thote qe te bejme dicka qe kemi ne dore ne, jo te rregullojme cdo gje qe ka te beje me gjuhen shqipe.

Shume teme e bukur, madje nga me te mirat e ketij forumi!

Orosh, ki mendjen se ti ben shume gabime plako! Kur numeron gjerat ne gjuhen shqipe, si ne postimin tend te mesiperm, nuk perdoret shenja /, por presja, pra: pikat, presjet, apostrofet etj.

--------------------
www.albeagle.blogspot.com

Postime: 956 | Nga: Mtl, Qc, Ca | Regjistruar: Korr 2004 | IP: e Regjistruar |

<font color="blue"> Kondrapedali

Vendosmëri
Anëtar/e # 8200

Shkruajtur më 19 Shtator, 2005 17:54 </font>
Tema është tepër në rregullpor janë shkruesit të cilët bëjnë mjaft gabime. Nuk qëndron problemi vetëm tek përdorimi i shenjave të pikësimit por tek huazimi apo përkthimi fjalë për fjalë i një mendimi të formuluar më parë në gjuhë të huaj. Sigurisht për shumë shqiptarë të cilët janë larguar nga Shqipëria në moshë të njomë dhe nuk kanë mundur të kenë një arsimim të plotë në lidhje me gjuhën shqipe do të ishte ndofta e tepërt të kërkohej një drejtshkrim i gjuhës. Në anën tjetër, shqiptarët të cilët e kanë patur mundësinë të kryejnë arsimimin e plotë të gjuhës shqipe, duhet medoemos të mundohen të shkruajnë saktë dhe të mos shpikin fjalë të reja apo shenja pikëzimi të çuditshme të cilat nuk kanë asnjë domethënie në shqip.

Ndofta do ishte më e udhës që këtu të silleshin dhe rregulla të gjuhës shqipe në mënyrë që të ndihmojmë edhe ata të cilët të paktën kanë dëshirën të përmirësojnë cilësinë e shqipes së tyre!

--------------------
<font color="blue"> Ku e lam e ku na mbeti,
Vaj vatani e mjer mileti!

Një gabim edhe kur mbështetet nga 50 milionë vetë përsëri gabim mbetet!!!!!!!!!!
</font>
Postime: 6296 | Nga: Kanada | Regjistruar: Maj 2004 | IP: e Regjistruar |

Spicy
Anëtar/e # 406

Shkruajtur më 19 Shtator, 2005 19:38 </font>
Regele dhe Kondrapedali kane kuptuar thelbin e temes time.
Orosh,
ne kete teme nuk po diskutojme vjetersine apo origjinen e shqipes, dhe as nese gjuhet e tjera i vine para, prapa apo anash. Ne kete teme gjithashtu nuk po diskutojme nese gjuha letrare eshte e politizuar, apo nese ajo anon me shume nga jugu e per kete me pak legjitime, por cilesine e perdorimit te gjuhes letrare shqipe.
Shqetesimi im ishte dhe eshte pikerisht perdorimi i strukturave ne gjuhe te huaj, por me fjale shqip, qe me shqeteson sa here me duhet te bej nje perkthim, apo te lexoj per te kuptuar dicka. E nisa me shembujt e forumit, sepse ishin ato qe ma kujtuan shqetesimin, por shume shpejt do te kete dhe shume shembuj te tjere me te rendesishem per mua.

--------------------

<font color="blue"> *Churchill*
Qerratai Vlonjat
Anëtar/e # 4219

Shkruajtur më 19 Shtator, 2005 22:41 </font>
Kane kuptuar thelbin, por kane konfirmuar titullin e saj...( lexoni siper... )

--------------------
<font color="blue"> Omnia Vincit Amor</font>

Postime: 285 | Nga: Universi Paralel... | Regjistruar: Qesh 2003 | IP: e Regjistruar |

<font color="blue"> Blendi@
Original Prankster
Anëtar/e # 2567

Shkruajtur më 20 Shtator, 2005 00:43 </font>
Bukur,por perpara se te kapemi me pikat dhe presjet,eshte me mire qe te koncentrohesh pak me 'thelle'.
Forumi eshte pike diskutimi dhe une e kuptoj ku do te dale filani me anen e nje postimi,si psh:

citim:
Tema është tepër në rregullpor

....dhe pse nuk ka hapsire ndermjet.
Ashtu sic tha dhe dikush ketu(gomari nuk calon nga veshet),per mua nuk perben problem nje presje me teper apo me pak (te tilla difekte i kam gjetur dhe ne libra),ajo qe me ben te ndihem keq jane postimet kilometrike ne gjuhe te huaj,shkeputur nga faqe te tjera dhe qe postohen ketu si fakt apo argument.(dhe me teper katerciperisht ne kundershtim me rregulloren e AF-se)

--------------------
http://www.lares.dti.ne.jp/%7Eyugo/storage/monocrafts_ver3/03/index.html</font>

Postime: 5926 | Nga: Belgié | Regjistruar: Mar 2003 | IP: e Regjistruar |

<font color="blue"> Fantazia*
Moderator
Anëtar/e # 9323

Shkruajtur më 20 Shtator, 2005 00:56 </font>
Shume bukur e ke thene, Blendi@!
Pikerisht edhe une aty e shoh problemin.
Kopime pa fund nga Gazeta te ndryshme,
(marrja dicka shabllone, qe si intereson askujt) "bastardimi" i shqipes,
me nderthurje 1 fjale anglisht + 1 fjale shqip!
Kjo eshte ajo qe te vret syrin, mendoj.
Nuk eshte e thena te marrim lapsin e kuq per korigjime te rendomta.

--------------------
<font color="blue"> Das Glück kommt zu denen, die lachen.</font>

Postime: 4226 | Regjistruar: Sht 2004 | IP: e Regjistruar |

Spicy
Anëtar/e # 406

Shkruajtur më 20 Shtator, 2005 12:38 </font>
Blendi@,
ne kete teme nuk po kerkojme qimen ne qull, por po veme ne pah gabime te perseritura. Nese do te shohesh 100 postimet e fundit te Fantazise, do te veresh se nuk ka hapesire pas presjes dhe shumicen e fjalive i mbyll me dy pika.
Kjo per mua nuk eshte gabim drejtshkrimi, por njohje e gabuar e rregullave te shenjave te pikesimit. Dhe ketu ua kisha fjalen. Sidoqofte, po te sillni shembuj, do te ndihmonit ne diskutim, perndryshe mund te kufizoheni edhe ne lexime.

Nje shembull tjeter qe dua te permend eshte vendosja e ë-se ne fjale qe kane dy bashketingullore njera pas tjetres. Keshtu:

keshtu - keshetu
vendosja - venedosja
perndryshe - pernderyshe

Kur e kam lexuar nje tekst te tille per here te pare nuk arrija ta kuptoja nese ishte shqip, apo nese ishte nje dialekt qe s'e kuptoja. Me pas e kuptova se behej fjale per nje gabim te mesuar ne vitet e para te shkolles, (personi ishte ne universitet) dhe se i ishte thene se ë-ja i perket gjuhes letrare. E merrni me mend se cfare katastrofe???

--------------------

<font color="blue"> Kordelja

Zonjëza në gjemba
Anëtar/e # 87

Shkruajtur më 20 Shtator, 2005 14:59 </font>
Jane shume te pakte personat te cilet, panvaresisht nga arsimimi, te jene te sakte ne perdorimin e gjuhes shqipe, si nga pikesimi, nga perdorimi i e-ve (e me dy pika siper) apo dhe i apostrofeve. Dihet qe gjuha shqipe eshte teknikisht teper e veshtire per tu shkruar ne menyre te sakte, po te dhemb kur sheh deforimimin qe i behet sidomos kur paraqitet, si psh, e radhitur ne forme bejtesh apo e sforcuar nga perdorimi i pikesimit te gabuar apo edhe nga huazimet qe behen nga pertacia per te vene "ingranazhin" ne pune e per te kujtuar fjalen perkatese po ashtu sic eshte qesharake te gjesh perdorimin e shkronjave te medha vend e pavend. (Me kutjohet mire nga teksti i Gjuhes Shqipe: Me shkronje (jo germe se kjo eshte greqisht) te madhe nis kryefjala e nje fjalie, nje fjale e pervecme sic mund te jete nje emer, nje organizate apo titull, e keshtu me radhe...)

Eshte edhe me qesharake te lexosh qe ngaterrohet nje postim qe behet tek Thashethemi, apo tek dikujt i pelqen te perdore nje zhargon i cili perkon me humorin e momentit, krahinen e origjines, ndonje perdorim i ndonje fjale te huaj aty ketu ne forme "pikante", gje e cila duket qe eshte bere krejtesisht me dashje e vezhgime te tjera te rendomta si keto te cilat s'mundet te perdoren si argumente sepse s'jane boshti i diskutimit. Hapesja e temes eshte nje njohese e sheklqyer e gjuhes shqipe dhe s'mbeti ta levdoj une qe te bubullijne qiejt. Ndaj, do ju lutesha te mos merreshit me kundrasulme te ketij niveli dhe te mos perziejme kripe e sheqer bashke se i del era gjese.

Ajo cka eshte per t'u admiruar dhe qe une kam vene re ketu, eshte qe ka te tille ketu ne AF, te cilet kane vite te tera te emigruar dhe ende shkruajne ne menyre te perkryer shqipen e cila s'eshte aspak e lehte per tu drejtshkruar.

Ketyre u shkojne pergezime! Fatkeqesisht gjynahet bien mbi te gjithe perderisa kontribuojme ne trashegimine e saj.

Eshte e mrekullueshme shqipja kur drejtshkruhet.

P.s. Ka pas ca tema dhe perpjekje dhe nga Vis Elbasani, Diabolis Desaretis, Besnik Bleta e s'me kujtohet me se kush, te cilat kane qene me vlere mbi kete qe po diskutojme ketu dhe qe ndihmonte ne ate qe thote Kondra me lart...

[ 20. Shtator 2005, 15:18: Mesazhi u ndryshua nga Kordelja ]

--------------------
<font color="blue"> An "object" is as strong as its weakest point!~~~Physics~~~</font>

Postime: 4534 | Nga: bo boo, mos me pyt se ku... | Regjistruar: Nën 2002 | IP: e Regjistruar |

<font color="blue"> Kondrapedali

Vendosmëri
Anëtar/e # 8200

Shkruajtur më 20 Shtator, 2005 15:50 </font>
Amon mos filloni me u gërric me njoni-tjetrin se kush e flet mo mir shqipen e kush i njef mo mir pikat e presjet se boheni megjithmen me qesh!

Pasi u tha kjo, tek Fajtori.com gjenden rregullat e gjuhës shqipe për ata që duan t'i mësojnë apo rifreskojnë.

P.S. Korde, kryefjala është fjala më e rëndësishme e fjalisë dhe shkruhet me shkronjë (gërmë) të madhe vetëm në qoftë se është fjala e parë e fjalisë. Pra, në gjuhën shqipe, shkruhen me shkronjë të madhe, fjala e parë e çdo fjalie, emrat e përveçëm, emrat e institucioneve, vendeve gjeografike e shteteve, qyteteve, rrugëve, firmave, etj.

--------------------
<font color="blue"> Ku e lam e ku na mbeti,
Vaj vatani e mjer mileti!

Një gabim edhe kur mbështetet nga 50 milionë vetë përsëri gabim mbetet!!!!!!!!!!</font>

Postime: 6296 | Nga: Kanada | Regjistruar: Maj 2004 | IP: e Regjistruar |

<font color="blue"> M0rticiA

yob
Anëtar/e # 75

Shkruajtur më 20 Shtator, 2005 17:50 </font>
Une s perdor kurre shenja piksimi...edhe shumicen e rasteve perkthej strukturen e fjalise nga anglishtja ne shqip....ose pyes Gurax edhe me ndihmon ...kjo vjen nga i te jetuarit prej 9 vjetesh jashte Shqiperise ...s eshte faji im ndodh natyrshem...po kjo s do te thote qe kam harruar shqipen...une mbrroj theksin tepelenas me shume fanatizem ....por ktu s jemi ne institucion formal ...ku gjithcka duhet shkruar ne menyre te sakte..ktu shkruajme si te duam edhe ktu qendron edhe kenaqesia....persa i perket gazetave edhe cdo titull kafeneje edhe pubi ne Shqiperi eshte me vertet acarues ndikimi i gjuheve te huaja...

--------------------
<font color="blue"> ...dhe ajo fle
me shtrirjen e pjerret,
indiferente
te nje lendine.

,,,dhe une perkulem,
me padurimin sodites
te shelgjeve,
mbi te... </font>

Postime: 4551 | Regjistruar: Nën 2002 | IP: e Regjistruar |

<font color="blue"> too too Nice

sweet thing
Anëtar/e # 2150

Shkruajtur më 20 Shtator, 2005 18:10 </font>
Jam dakort, ketu ne forum vijme per te bere muhabet e te diskutojme gjera te ndryshme.
nese ndonjehere flasim, me dialekt apo fjale te huajat te nderthurura me shqipen, e bejme se ngandonjeher(jo perhere) ndodh qe ajo fjale vjen me shpejt ne mendje ne gjuhen e vendit ku jetojme sesa ne shqip. Kjo nuk tregon mungese te njohurise se gjuhes shqipe, as mendjemadhesi (nese dikush mendon keshtu)......shumica ketu mos te them 100 % shkruajne ne kete menyre, edhe hapesja e temes, e ka bere kete gje.....jam shume e sigurte qe qellimi i kesaj teme eshte per te rregulluar shkrimet tona ne forum, por shumicen e rasteve edhe shume nga forumistet, shkruajne nga internetet e punes, pikerisht une nga andej po shkruaj tani, edhe nuk kam kohe qe te rri e te lexoj e mbilexoj ate qe kam shkruar se kam frike se ndonjeri ketu do me kritikoje per presjen, apo piken qe s'kisha vene diku neper postim, apo s'eshte keshtu forumista!!!!
megjithate perseri mendoj qe kjo eshte dicka e rendesishme per tu diskutuar por ne nje ambjent me te gjere, e me më shumë folesa.
megjithate sic e thashe me siper, nese diku neper faqet e forumit, pjesemarrit ne forum shkruajne me gabime, apo me fjale anglisht, italisht apo ku e di une se cfare gjuhe tjeter mund te shkruajne, jam e sigurte qe e bejne prej nxitimit.

--------------------
<font color="blue"> People think i've changed, in fact my life has changed, I'm the same girl you first met!!!! </font>

Postime: 3718 | Nga: Florida | Regjistruar: Shk 2003 | IP: e Regjistruar |

<font color="blue"> O'Le
Per Ty
Anëtar/e # 6411

Shkruajtur më 21 Shtator, 2005 14:37 </font>
Un i pelqej njerzit qe e shkruajn shqipen korrekt me shenjat e pikesimit etj, por personalisht preferoj qartesine e mendimit qe secili don te shprehe nepermjet shkrimeve ketu ne forum.

--------------------
<font color="blue"> T kam zgjedh vete </font>

Postime: 1122 | Nga: Perqafimi yt i amel... | Regjistruar: Jan 2004 | IP: e Regjistruar |

abs

nuk e di...
Re: Klithma e një gjuhe të dëshpëruar

Jeee,t lumshin te dyja Duart moj Eniad, sa bukur e paske qendis kte faqe. /pf/images/graemlins/smile.gif

<font color="brown">Me vjen mire qe te pelqen faqja, por te lutem mos dil jashte teme. </font>

ana karenina

Primus registratum

Une degjova mbreme nje 'turme' gazetaresh, me falni 'analistesh' me BACkGRoUNd gazetaresk qe flisnin gjithe kohes ne nje debat publik duke nenvizuar me ze te larte fjale 'te medha' si: determinist, lojal, impakte, etj. Nje prej tyre psh jam e bindur qe e njeh shume mire shqipen sepse e kam ndjekur ne shume emisione dhe flet bukur, edhe fjalite i nderton 'shqip', vetem se here here ja, kushedi pse i pelqen te flase si 'i ditur', 'i pare' dhe 'i lexuar'.

Edhe Adi Krastes i pelqen shume te flase ne versionin remix anglisht-shqip dhe edhe per te jam e bindur qe nuk e ka mesuar shqipen kafeneve /pf/images/graemlins/smash.gif

eniad

Forumium maestatis

<font color="brown"> Churchill, me vjen mire qe ti je i dhene pas gjuhes shqipe, por kam pershtypjen se ke ca gabime qe nuk duhet t'i beje aty ne shkrimin tend. Me tej, je pak i gabuar ne ato qe thua. Ne nuk po diskutojme ketu nese ato "trajtat krahinore", sic i quan ti, duhet te perdoren, apo jo. Askush nuk e mohon larmine dialekt-ore (-ore eshte prapashtese fjaleformuese ne shqip /pf/images/graemlins/angel.gif /pf/images/graemlins/booki.gif )te gjuhes shqipe. Autoret qe permende kane shkruar kryesisht ne lemin e letersise artistike dhe ne kohe te meparshme, kur kishte rregulla pak me te ndryshme te shqipes. Lemin ku kane shkruar ta permenda jo pa qellim, pasi cdo shkrimtar aty zhvillon nje stil te vetin dhe mund te perdore forma dialektore per arsye stilistike (kjo, pa diskutim, ka ndikuar ne pasurimin e shqipes). Megjithate, edhe ketu ka disa rregulla qe respektohen.
Problemi qe ngrihet ketu eshte perdorimi, apo me mire shperdorimi, i shqipes ne mjedise ku duhet perdorur nje gjuhe e paster, brenda normave te vendosura, qofte ne te shkruar apo ne te folur. Ja, p.sh., (te mbetet hatri te te them dicka) /pf/images/graemlins/laugh.gif ne shkrimin e mesiperm ke ndare me presje kryefjalen nga kallezuesi /pf/images/graemlins/laugh.gif. Eshte nje nga parimet e para qe i mesojme qe ne klasen e peste ose te gjashte (pa ofendim, e /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/angel.gif).
Me tej, mungeses se njohurive te shendosha mbi shqipen i shtohet ndikimi i keq i mjeteve te informacionit. Televisioni, radiot apo gazetat kane nje efekt te jashtezakonshem te njerezit. Duke perhapur informacion, ato fillojne e mbjellin edhe faren e keqe te shtremberimit te shqipes /pf/images/graemlins/mad.gif. Fjalite, me se shumti, fillojne me lidheza (kjo nuk eshte e natyrshme per shqipen), perdoren forma emerore te sforcuara, kur dihet qe shqipja eshte gjuhe me karakter dinamik dhe mbeshtetet me shume te format foljore. Me tutje, foleset neper radio e televizione, pervec shpejtesise se madhe te te folurit, qe nuk e di pse ka dale si mode ditet e sotme, jane krejtesisht zero ne vendosjen e theksit logjik te fjales apo fjalise. Dihet, fjala ne shqip e ka theksin e saj logjik ne rrokjen e fundit dhe te parafundit. Sa per fjaline, theksi logjik zakonisht bie mbi kallezuesin (thame qe eshte gjuhe e prirur drejt formave foljore), por kjo nuk perjashton theksin logjik te gjymtyre te tjere, kur keta te fundit mbajne peshen logjike te kumtimit.
Jam dakord edhe me ate qe permendi Sophia siper, njerez qe duan te duken "te lecitur e te kenduar" dhe fryhen duke perdorur fjale e shprehje qe vetem te tjere, qe flasin ne te njejten menyre, i kuptojne (kjo, nga njera ane edhe perdoret nga disa njerez per qellime te percaktuara).
Problemi, edhe ketu ne forum, nuk eshte kur shkruhet per te dhene nje efekt me nje batute ne gjuhen e perditshme te folur. E keqja eshte qe, edhe aty ku temat apo diskutimet jane serioze, gjuha, per fat te keq, nuk justifikon dot nivelin e diskutimit /pf/images/graemlins/shrug.gif.
</font>

eniad

Forumium maestatis

<font color="brown"> Aftesia sintetizuese eshte, natyrisht, e nevojshme, por nuk duhet te humbase idene dhe nuk me duket se ti e ke thene ne nje rresht te vetem ate qe kam shprehur une. Argumenti qe ke dhene per ndarjen e kryefjales dhe kallezuesit nuk qendron, me vjen keq /pf/images/graemlins/shrug.gif /pf/images/graemlins/booki.gif. Nejse, ideja ketu nuk eshte t'i vihemi njeri tjetrit, por te nxjerrim argumente dhe te mesojme, te pakten ky eshte mendimi im. Te permenda ne shkrimin tim, pasi ishe i fundit ne radhe qe kishe shkruar, asgje me teper /pf/images/graemlins/smile.gif</font>

Kordelja

Valoris scriptorum

<font color="#666666"> Shikoni c'lexova sot... </font>

<font color="brown"> Pas nënshkrimit të aktmarrëveshjes me Universitetin “La Sapienza”, nga do t’ia nisin gjuhëtarët shqiptarë

Shqipe jashtë epruvete

Elsa Demo

Ka marrë fund qëndrimi olimpik i gjuhëtarit me skeptër në dorë dhe është koha për një ndërgjegje që e vlerëson gjuhën të barabartë me një qenie sociale. Gjuhësia shqipe ka qenë deri tani gjuhësi normuese, ndërsa ajo deskriptive <font color="red">(une kam degjuar deri me sot per gjeometri deskriptive, packa se s'me ka pelqyer termi, po kur flitet per gjuhen shqiper perse te mos thuhet "pershkruese"?! </font> tek ne nuk ekziston. Ky përfundim u rihodh në tryezën e debatit për prirjet bashkëkohëse të shqipes që pak ditë më parë u bë në Tiranë, debat që u mbyll me nënshkrimin e aktmarrëveshjes mes Institutit të Gjuhësisë të Akademisë së Shkencave të Shqipërisë dhe Institutit të Gjuhësisë të Universitetit “La Sapienza” të Romës. U firmos nga prof. Jorgo Bulo dhe prof. Tullio De Mauro <font color="red"> (qysh kur shkurtimet per profesoret [titulli me i larte shkencor] shkruhet me shrkonja te vogla ?! </font> . Ç’pritet të ndodhë dhe nga do t’ia nisin gjuhëtarët shqiptarë pas nënshkrimit të kësaj aktmarrëveshjeje ku dy nga pikat më të rëndësishme janë ngritja e grupit të punës dhe hartimi i projektit për rilevimin <font color="red"> (c'eshte rilevimi?!) </font> dhe skedimin e usus-it <font color="red"> (c'eshte usues-i?! </font> të gjuhës shqipe që flitet e shkruhet sot (me synim hartimin e Fjalorit të Dendurisë së Shqipes) dhe shkëmbimin e përvojave të ndërsjella lidhur me disiplinat dhe metodologjitë që kanë të bëjnë me përshkrimin e stadeve gjuhësore dhe studimin strukturor të tyre në gjuhët përkatëse.
Ky Universitet do të bëjë draftin <font color="red"> (O maaaaaa, ketu ia futa ulerimes si ujku ne prag te humneres, po projektplan mi shoqe, apo skice, apo boce, si te dush ti po jo draft. ) </font> e parë sipas të cilit do të punohet fillimisht për testimin e gjuhës së shkruar, me qëllim që të jetë gati në momentin e dixhitalizimit <font color="red"> (ketu mu ngjir zeri per be) </font> të programit. Për këtë duhet të merren 500 mijë fjalë, sepse synimi është të nxirret fjalori themelor me 2500 fjalë, fjalori aktiv i shqipes. Faza e dytë e projektit synon hartimin e fjalorit të dendurisë, me rreth 3000 fjalë, pra fjalët që përdoren më shpesh në të shkurar. Dhe faza e tretë është hartimi i një fjalori aktiv. Të trija këto faza, nga do të dalin 4000-5000 fjalë do të japin fjalorin bazë të shqipes së shkruar. “Ky fjalor së pari do t’iu shërbejë atyre që duan të mësojnë shqipen, duke pasur edhe një suport elektronik <font color="red"> (ketu me jane zgurdulluar syte...) </font> , do t’iu vlejë shqiptarëve jashtë atdheut, si dhe administratës dhe gjuhës zyrtare shtetërore, për një gjuhë të kuptueshme, dhe së fundi ky fjalor vlen për hartimin e teksteve bazë shkollore. Përvoja italiane thotë se ky projekt mund të realizohet në më pak se 4 vjet”,- thotë Ledi Shamku Shkreli, leksikografe dhe një nga njerëzit që ka punuar për këtë ditë të nënshkrimit të marrëveshjes mes dy instituteve të gjuhësisë, shqiptare dhe italiane.
Për këtë do të ngrihet një grup pune nga Instituti ynë i Gjuhësisë dhe Letërsisë i cili do të punojë për vjeljen e 100 mijë fjalëve nga çdo kampion: shtypi i shkruar, letërsia autoktone, tekstet shkollore elementare, tekstet e prodhuara për gjuhën e folur, filma teatër, pasi këto përbëjnë gjuhën që ikonizon <font color="red">...urno... </font> shqipen, intervista, anketime <font color="red"> (a s'jane intervistat dhe anketimet e njejta gje?!) </font> . Nga këto do të nxirren prirjet e gjuhës dhe perspektiva <font color="red"> e ardhmja mi shoqe, e ardhmja... </font> e saj, për të parë përdorimet e shqipes së shkruar e të folur. “Këto teza janë hedhur nga Rrethi Gjuhësor i Tiranës, teza që u përputhën me politikat institucionale të Institutit të Gjuhësisë, të cilat u miratuan. Në vazhdim nis katalogimi i shqipes së shkruar. Ndërsa katalogimi i shqipes së folur është më i vështirë pasi kërkon të ruhen të gjitha ngjyrimet e gjuhës së folur. Kjo do t’i referohet vetëm gjuhës standarde ose hetimit të të gjitha prirjeve konverguese drejt standardit”,- shpjegon Shkreli. 100 mijë fjalët që do të merren nga çdo kampion i shqipes së shkruar do të kalojnë në përpunimin elektronik. Përvoja italiane mbi të cilën po bazohet ky projekt ka rezultuar e suksesshme. “Ne krijojmë shqipe në epruvetë. Ka ardhur momenti të shohim si dhe sa përdoret standardi, nëse thyhen parimet e tij ose të ruhen konotacionet <font color="red"> (ufaaaaaaaaaa) </font> e fjalëve. Nuk flitet kurrsesi për përmbysje të standardit, por si përdoret ai pas 33 vjetësh, në kushte të reja të shoqërisë, kulturës, zhvillimit shqiptar dhe në ç’raport rrinë standardi de facto me standardin de jure”. Kjo mënyrë, sipas gjuhëtares Shkreli, do të sillte një pasqyrim objektiv të standardit të gjuhës shqipe, në kushte kur kanë ndryshuar shumë gjëra në Shqipëri, ndryshime që vihen re në gjuhë dhe kur kemi një decentralizimin gjuhësor.
Ky projekt i nxitur sidomos nga një grup të rinj <font color="red"> (do ish e drejte te shkruhej: grup te rinjSH )</font> gjuhëtarë, ka në vetvete dhe një dëshirë të fshehtë, në kohën kur leksiku <font color="red"> (po ne kemi fjalen tone te bukur shqipe; fjalor /pf/images/graemlins/confused.gif )</font> aktiv i shqipëtarëve është rrudhur shumë dhe ka rënë ndërgjegjësimi gjuhësor. Sipas Shkrelit, kjo do t’i jepte përgjigje edhe stërpyetjes “pse kaq fjalë të huaja në shqip”. Me këtë katalogim dalin në pah fjalët e shqipes së përdorshme dhe visari i saj, të sugjerueshme për tekstet shkollore dhe për të shpresuar në zgjerimin e leksikut aktiv.

Marre nga SHEKULLI i sotem

</font>

Nji kshtu pra idhtare te shqipes se mrekullueshme, keshtu pra indinjatare te keqshkrimit, keqperdorimit, kini ze e ulerisni kur edhe nje artikull gazete qe flet per reformimin e Gjuhes Shqipe qe klith per ndihme, eshte shkruar nga nje gazetare bilinguale e cila kerkon njehsimin e saj me nje gjuhe anglo-saksone. S'do kisha asgje kundra sikur te gjithe shqiptaret te ishin anglisht-foles, po medet gjyshja ime e shkrete qe s'sheh dot me as televizor, as lexon me gazeta dhe rri tere diten duke u ankuar qe i sjellin gazetat e komshiut, Xhejmsit atij amerikanit te nje prej rrymave kishtare, gabimisht ne adresen e saj postare. Me pika e presje nuk jam marre fare se s'pata me durim...

<font color="red"> KOMENTET me ngjyre te kuqe perbri fjaleve te thkesuara, jane te miat. </font>

Kordelja

Valoris scriptorum

Or ti mik, problemi yt dhe i ndokujt tjeter ketu eshte se nuk arrini te beni dallimin e gabimeve te shtypit nga ato te drejtshkrimit. Ngjove, ngjova thuj...z dhe x jane shume prane ne tastiere dhe kete gishtin e vogel te dores se djathte e kam cik melankonik une, s'kam c'i bej.

Do isha vetevrare me kohe nese do beja te tilla gafa, ose s'do kisha kurajo te shkruaja ne kete teme nese s'do dija fillesat e shqipes. Por ja tek po ta bej qejfin, jam gabimtare. Rrofsh per ndreqjen...

eniad

Forumium maestatis

<font color="brown"> /pf/images/graemlins/cry.gif /pf/images/graemlins/cry.gif Kordele /pf/images/graemlins/smile.gif, ky ishte reagimi instiktiv qe pata kur lexova artikullin. Eshte pikerisht ajo qe une mundohem te them shpesh. Ndoshta, keta psuedogazetare nuk jane ne gjendje te kuptojne se c'ndikim ka niveli i tyre i te shkruarit dhe, nga ana tjeter, sa shume e zbeh nje gje e tille percimin e mesazhit qe permban nje shkrim. Askush nga ne nuk eshte i persosur ne njohjen e imte te rregullave te shqipes, por te pakten duhen bere perpjekje qe te mos cenojme ato parime baze qe e mbajne ne kembe. </font>

sweet eda

Primus registratum

Meqe kordeles i erdhi keq per venien ne dukje te gabimeve te shtypit, po theksoj dicka ne spektrin(a eshte korrekte kjo fjala ne shqip apo ka fjale tjeter per kete)e shakase:

kur ke thene qe Z-ja eshte afer X-se gjithashtu ke thene qe gishti i vogel i dores se djathte eshte pak melankolik, ajo qe doja te thoja eshte qe keto 2 shkronja te siper permendura jane ne anen e majte te tastires e jo ne te djathten, sic duket ti shkruan ne tastire sikur i bie pianos.....hahaha........shaka sic e thashe me siper. /pf/images/graemlins/tipsy.gif

atman

Forumium maestatis

INTERVISTE = bisede me nje person per nje ose me shume probleme.
ANKETE = Bisede me shume persona per nje problem te vetem.
Ndryshojne katerciperisht.

OROSHI

Primus registratum

Une vura re gjithashtu qe Kordelja na qenkesh edhe "gabimtare" /pf/images/graemlins/laugh.gif
hera e pare qe e degjoj /pf/images/graemlins/angel.gif

gurax

Pan ignoramus

Jam dakort me cdo gje te thene me lart.
Megjithate, eshte me mire te degjosh klithmen e deshperuar te nje gjuhe, sesa te mos e degjosh fare ate.
E keni parasysh qe thone "Ne momente te veshtira dhimbje apo gezimi te pamate, shprehemi te tere ne gjuhen amtare."
Zgjedhja e gjuhes me te cilen shprehemi ka te beje shume me rehatine mendore gjate formulimit te asaj qe kemi brenda ne gjuhen e folur. Sa prej jush do t'i tregonin nje miku te vjeter nje ngjarje te rendesishme, ne nje gjuhe te huaj?

Ne momentet kur gjuha shqipe i le vendin nje gjuhe tjeter per te shprehur ato qe kemi brenda vetes, atehere eshte moment qe shqipja leshon klithma deshperimi.

Eniad, /pf/images/graemlins/wave.gif

ana karenina

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
INTERVISTE = bisede me nje person per nje ose me shume probleme.
ANKETE = Bisede me shume persona per nje problem te vetem.
Ndryshojne katerciperisht.

[/ QUOTE ]

<font color="brown"> Sophie, argumentet mjaftojne per te kundershtuar, pa shkuar me tej </font>

Intervista permban pyetje qe i behen dikujt ose disave gojarisht per te mesuar ate cka jemi te interesuar te mesojme prej tyre, kurse anketa permban pyetje qe i behen dikujt ose disave me shkrim per te mesuar ate cka jemi te interesuar te mesojme prej tyre. Sic e sheh jane mjete te ndryshme per te arritur tek i njejti qellim! Pra ndryshojne jo kater por njeciperisht /pf/images/graemlins/winkwink.gif

eniad

Forumium maestatis

atman
Anëtar/e

Reged: 13/01/2003
Shkrime: 830
Bllok: Korça Re: Klithma e një gjuhe të dëshpëruar [Re: atman]
#412728520 - 13:16 17/10/2005 Ndrysho Përgjigju Cito Përgjigje e shpejtë

Une kisha dhene dy argumenta te mjaftueshem ne favor te shpjegimit tim. I pari nuk ishte liste e thjeshte, por fakt i cili tregonte se fjalori i gjuhes shqipe i botuar nga akademia e shkencave ne vitin 1980, jep definiconet perkatese te INTERVISTES DHE ANKETES.
Ndersa e dhene ne gjuhe te huaj ishte po i njejti argument i shkeputur nga fjalori enciklopedik italian "EUREKA!2000" i riprodhuar fjale per fjale dhe ku sqarohet perfundimisht se ç'eshte intervista .

Elsa Demon e njoh personalisht, nese duhej ta mbroja kishte plot menyra, por verejtjet e bera ne adrese te shkrimit te saj, i quajta te drejta, ndaj edhe u mjaftova me nje saktesim, te cilin e konsideroj si ndihme dhe jo si denigrim.

Ju kujtoj z. Atman se ketu jemi ne nje forum publik, dhe ALBFORUMI nuk lejon kercenimin e anetareve te vet. Po keshtu moderatoret gezojne respektin dhe mbeshtetjen tone te plote, gje qe duhet ta kini parasysh kur leshoni sentenca si ajo qe ishte ketu. Me kujdes me ate qe thoni ju lutem!

--------------------
qenia virtuale

Ndryshuar nga Albforumi (15:22 17/10/2005)

Shkrimi

Fantazia*
Lozonjare..

Reged: 08/09/2004
Shkrime: 4399
Bllok: Ku dua Re: Klithma e një gjuhe të dëshpëruar [Re: atman]
#412728537 - 13:54 17/10/2005 Ndrysho Përgjigju Cito Përgjigje e shpejtë

Atman, une e lexova postimin tuaj, i cili ishte teresisht, sqarues.

Besoj kaq mjafton ne mbeshtetje te argumentit te atman. Faleminderit per mirekuptimin.

--------------------
LERNE ZU LEBEN, LEBE ZU LERNEN!

Ndryshuar nga Albforumi (15:24 17/10/2005)

Shkrimi

atman
Anëtar/e

Reged: 13/01/2003
Shkrime: 830
Bllok: Korça Re: Klithma e një gjuhe të dëshpëruar [Re: Fantazia*]
#412728692 - 17:49 17/10/2005 Ndrysho Përgjigju Cito Përgjigje e shpejtë

Edhe une zonja apo zoti Albforum, ju kujtoj qe eshte nje ndyresi e hapur, po kaq publike kur hiqen argumentat e mij, per te kenaqur nje nivel te ulet kulture. (po ve kete si shkak)
Po, e theksoj edhe njehere, nese do te perseriten veprime te tilla, nuk kam perse te ankohem sepse keto nuk vlejne nese e ashtuquajtura moderatore gjen jehone tek ju edhe kur nuk ka aspak te drejte. Autoriteti i forumit eshte i ndertuar mbi bazen e autoritetit te gjithesecilit nga ne dhe eshte fyerje e drejtperdejte e ketij autoriteti, kur lejohen veprime te kesaj natyre. Gjeni shkakun dhe nese ka nje grime sinqeriteti e ndershmeria nga ana tuaj, veproni ndaj shkakut, por nese nuk e beni, atehere lereni menjane ate autoritet qe nuk u perket dhe pranoni hapur qe forumi eshte personal, beni ate qe doni ndaj kujtdo.
Edhe autoriteti im vlen per mua shume, dhe nuk lejoj njeri te ma preke.

--------------------
qenia virtuale

Ndryshuar nga atman (17:54 17/10/2005)

eniad

Forumium maestatis

INDULGENCE
spunkyyy

<font color="blue">Si Shqiptare qe jemi, po kapemi thjesht me nje koment ose interpretim subjektiv te nje fjale dhe harruam hallin e madh qe kjo teme ka per qellim te diskutoje!
Le t'i kthehemi klithmes se deshperuar te shqipes, bastardimi i se ciles gjate 10-vjecarit te fundit eshte fakt objektiv! ( </font>

--------------------
There's no present. There's only the immediate future and the recent past!
-- George Carlin --

eniad

Forumium maestatis

great .1
almostblue
<font color="brown">

Une them qe nuk eshte aspak e deshperuar!
Madje e pasur dhe me e cilter se ndonjehere,se kujt i vjen ne mend qe eshte e deshperuar,
sidomos ne keto vite ne vete e kemi trasformuar rregulluar e kemi bere me "lozonjare" nje numer i madh fjalesh frazash shprehjesh te cilat me perpara nuk arrinim ti shqiptonim,per arsye censure,sot thuhen lirshem e me kuptime te plota e te ndryshme.
nuk eshte e deshperuar jo,ata qe nuk e dojne apo e shtremberojne e duan te deshperuar!

</font>