Kisha Ortodokse ne Tirane

jak

Primus registratum
Re: Kisha Ortodokse ne Tirane

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Ecni bre myslimane. Jua kaluan ortodokset. /pf/images/graemlins/smile.gif

P.S Oh, meqe ra fjala, besimi nuk ka kombesi. E lypet! /pf/images/graemlins/smile.gif

[/ QUOTE ]

Ne nuk bejem gara.

Lexova ne gazete per ate punen e kockave dhe thuhesh qe greku kishte ndaluar hapjen e nje kishe te dyte ne gjirokaster ,dhe e vetmja kish qe eshte flitet greqisht.

Prifti ortodoks me duket se i kish vjedhur kockat apo jo?Kush eshte shefi i kishes ortodokse shqiptare? Nje grek apo jo?Interesant.Spiunet e dreqit.u ka marr koka ere grekerve dhe ca shqiptareve.

A beni mesh te henave ju?

Dardanus

Primus registratum

Me te vertet shume e bukur, kompliment.

POR

Cka eshte ajo ngjyra e kaltert ?

Ku jan ngjyrat Shqiptare Kuq e Zi ?

Ku jan symbolet Shqiptare ?

Pse nuk ndertohet aty afer edhe nje Kishe Katolike dhe nje Xhami mUslimane, per ti treguar Grekeve (fallso), Turqve, Italianve, Arabve, Serbve dhe te gjith Botes qe kot e kan se nuk na perqajne dot, per t'iu treguar te gjithve se çka eshte toleranca nder fétare.

Cka kerkon nje Perso-Turk (Irano-Turk) orthodoks i Ballkanit qe e quan veten "Grek" ne krye te kishes Orthodokse Shqiptare (a nuk jan te aft shqiptaret othodoks te udhehiqen vet, pa faren e prisht Perso-Turke qe po i thon vetes "Grek" apo "Helen") ?

Pse nuk shfrytzohen ato para qe po mblidhen per Kisha e Xhamia per gjera me te rendesishme, qe jan ne gjendje te mjerueshme ne ter territorin e Shqiperise (ju qe jetoni atje e dini cilat gjera po mendoj une) ????????

-----------------------------
Armiku më i madh që i ka shkaktuar dëmet më të mëdha popullit Pellazgo-Iliro-Shqiptarë, ka qenë gjithmonë Shqipfolsi …

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Do e nacionalizoni edhe fene tani?

Mos e ngaterroni fene me kombin apo nacionalitetin se ka edhe krishter turq, arab aq sa ka edhe greker, seber, italian musliman.

Dardanus

Primus registratum

Fétë kan qene gjithmone te nacionalizuara (per fat te keq), mos harro Bizantinin qe quante Grek apo Bizantin te gjith njerzit qe kishin fén Orthodokse, apo Turqit me vone qe pohonin (po e bejne edhe sot) per Shqiptaret musliman se na qenkan Turq (a po ju kujtohet propaganda e Turqve tek Shqiptaret "shartet e turqnisë" e jo "shartet e muslimanizmit", nejse), ose keqperdorimi i fésë nga Bizantinet dhe Turqit per suksese Nacionale (dhe aspak fétare, por 100 % ne te mire te Kombit te tyre). Keto gjera po ndodhin edhe sot tek ne, nese doni te shihni.

Siç e dijme te gjith, pas renjes se komunizmit ne Shqiperi, vrapuan te gjith ti bejne per vete njerzit qe kishin humbur fét e tyre gjat regjimit ateist te Enver Hoxhes. E ata njerz "religjioz" nga Greqia, Turkia, Italia, Arabia etj. qe vrapuan ti bejne edhe shqiptaret si vet (jo ti bejne si vet per nga féja por per nga nacionaliteti, siç u pa me vone dhe po shihet edhe sot) ia kan arritur qellimit tek nje numer i vogel Shqiptaresh (tek disa Shqiptar labil, analfabet dhe te prapabmetur).

A e dini ju qe keto dy rrymat krishtere, Katolike dhe Orthodokse jan nga shqiptaret. Konstantini i Madh qe ishte Ilir, Dardan apo Shqipetar, ishte ai njeri qe krijoi keto dy rryme fetare krishtere, Perendim dhe Lindje, Katolik dhe Orthodoks, pra keta far Greket fallso dhe Italianet i kann fét e tyre nga ne, e jo ne nga ata. Mos harroni kete vllezer Shqipetar te Krishtere (Katolik dhe Orthodoks).

Kurse per vllezerit tane Musliman, mos mendoni qe eshte gjuha arabe me e shenjet se gjuha Shqipe, edhe gjuha Shqipe eshte gjuhë e Zotit, kishte mundur te ndodhte qe Muhamedi te lindë te ne Shqipetaret apo te Kinezet, apo te Zezaket. Lindja e tije te Arabet nuk do te thot qe Arabet apo arabishtja na qenka e Shenjet. Arabet jan 0% me te shenjet se Shqiptaret, po ashtu edhe arabishtja eshte 0 % me e shenjet se Shqipja (shihni pak lajmet, ose vizitoni pak arabet dhe e shihni se kush beson me drejt ne Zot, shqiptaret apo arabet). Kurse per Turqit dhe turqishten nuk ia vlen bash hiq te diskutohet, ata kan qene gjithmone perbuzesit dhe keqinterpretuesit me te medhenje te fésë Islame, kete e dini ju fétaret shume ma mire se une.

E une (me kete trurin tim te vogel mikroskopik) po mundohem te iu tregoj vllezerve te mi SHQIPTAR se féja qe kan Greket, Turqit, Italianet, Arabet nuk i ben ata te jene Grek, Turq, Italian, Arab etj. sepse religjionet e tyre apo menyra e besimit te tyre ne Zot nuk ka asgje te bejne me Kombet, me Gjakun, me identitet gjuhesore, me prejardhje te tyre.
Pra feja eshte bindja jote ne diçka qe ti beson si nje person ne vete, kurse Kombi eshte Gjaku yt, burimi yt, prejardhja yte, identiteti gjuhesore i yt dhe Shpirti yt i shenjet Shqipetar.

Pse nuk po behen Greket, Turqit, Italianet e Arabet Shqipetar, sepse e dijne rendesine e Kombit, Gjakut, Prejardhjes se tyre. Kurse ne jemi bere si kafshet, kah te na godasin me shkop andej shkojme, ose siç thot populli "kah te fryjne Era".

Une kisha thene qe ne çdo Kishe Katolike Shqiptare, ne çdo Xhami Muslimane Shqiptare dhe ne çdo Kishe Orthodokse Shqiptare te vehet nga nje Shqiponje Dykrenare Shqiptare dhe t'iu ngjyroset ne fasaden e jashtme nga nje shirit Kuq e Zi ne nje vend ku mund te shihet me se miri, qe ti tregojme botes se ne jemi vllezer nga Gjaku e nuk na pengojne aspak bindjet apo besimet e ndryshme te vllezerve tane. E ato far diferencat e juaja fétare qe ju kan futur edhe ne luft mbani per vete, se tek ne Shqiptaret nuk kan çka lypin ato.

Arsyeja pse duhet bere kete qe thash me lart eshte pikerisht nacionalizimi i féve nga te tjeret, qe jan munduar gjithmone dhe po mundohen te na nderrojne identitetin Shqipetar per mes besimeve te tyre. Ata po mundohen te bejne budalle neve, kete eshte dashur moti ta kupton secili per vete.

-----------------------------
Armiku më i madh që i ka shkaktuar dëmet më të mëdha popullit Pellazgo-Iliro-Shqiptarë, ka qenë gjithmonë Shqipfolsi …

Blendi

Primus registratum

Ajo e atij do me dukej ide shume e bukur, dhe une besoj se ne Shqiperi kjo do aplikohej fare lehte se ne me te vertete jemi tolerante per njeri tjetrin...ideja qe ne nje shesh te ishin prane njera tjetres nje xhami dhe nje kishe katolike gjithashtu, per te treguar simbolikisht pikerisht kete tolerance fetare qe vetem ne e kemi.

Teknikisht te dyja, kjo kishe e re dhe xhamia SIMBOL e Et'hem Beut jane ne Sheshin Skenderbej. /pf/images/graemlins/smile.gif

MLK

Primus registratum

Kisha serbe refuzon dhuratën e Berishës

S’lejohet restaurimi i kishës Fushë Kosovës

--------------------------------------------------------------------------------

Dhuratë e Kryeministrit shqiptar për kishën serbe? Jo, falemnderit!” Serbët kanë refuzuar dje ndihmën e premtuar nga shefi i qeverisë shqiptare, Sali Berisha, për restaurimin e kishës së Shën Nikollës, në Fushë-Kosovë, 6 kilometra larg Prishtinës. Prifti, që një javë më parë e kishte pritur mjaft mirë Kryeministrin, është detyruar të transmetojë urdhërin e qendrës në Beograd që ekspertët shqiptarë duhet të largoheshin sa më shpejt. Prifti Dragisha Jereniç nuk i ka bërë të ditura motivet e këtij refuzimi, por restauratorët shqiptarë janë detyruar dje të mbledhin materialet e tyre dhe të lënë kishën. Incidenti ndodhi vetëm pak ditë pas vizitës së Berishës në Kosovë, ku nuk munguan edhe takimet e kryeministrit shqiptar me përfaqësuesit e minoritetit serb.

Historia
Ekipi i posaçëm nga Tirana, i kryesuar nga Flamur Gashi e ku bëjnë pjesë edhe drejtori i Institutit të Monumenteve, Apollon Baçe dhe ekspertja Edlira Çaushi, ka mbërritur ditët e fundit në Fushë-Kosovë, ku pritej të niste restaurimin e kishës së Shën Nikollës. E ndërtuar në vitet ’30 dhe e shpallur monument kulture, kisha serbe ishte dëmtuar gjatë trazirave të marsit 2004 në Kosovë dhe nuk ishte restauruar ende. Ajo tërhoqi vëmendjen e Kryeministrit Berisha, gjatë vizitës së fundit në Kosovë dhe madje e nxiti atë të premtonte dërgimin e një grupi ekspertësh për restaurimin e saj. Flamur Gashi, i dërguar i Kryeministrit në krye të ekipit të ekspertëve, bëri të ditur se “nisma e Kryeministrit nuk ishte e rastësishme, por tregues i angazhimit të shtetit shqiptar për konsolidimin e frymës shumetnike dhe ndërtimin e shtetit të Kosovës”. “Qeveria e Shqipërisë është e interesuar që marrëdhëniet me minoritetet në Kosovë të jenë sa më të qeta dhe të kenë trajtim pozitiv”, - tha ai. Në fakt, prifti ortodoks i kishës së Shën Nikollës e ka mirëpritur ardhjen e delegacionit të Ministrisë së Kulturës së Shqipërisë, por pas urdhërit të ardhur nga Beogradi, nuk ka pranuar bashkëpunimin dhe mbështetjen e tyre për restaurimin e kishës, projekt që do të financohej tërësisht nga qeveria shqiptare.

Reagimet
Kreu i ekipit shqiptar, Gashi, pohon se “urdhri për ndërprerjen e punimeve, i komunikuar nga prifti Jereniç, i ka habitur të gjithë”. “Deri në mesditë gjithçka po shkonte mirë, grupi nisi normalisht punën, kur më pas prifti na tha se nuk mund të vazhdonim punimet”, - shprehet ai. Prifti nuk ka bërë të ditur asnjë motiv lidhur me këtë urdhër të ri dhe ka evituar të japë shpjegime lidhur me këtë. Megjithatë, fakti është se serbët e Kosovës kanë lidhje të ngushta dhe bashkëpunim me Beogradin, që ka kërkuar të ndërpresin plotësisht marrëdhëniet me institucionet e Kosovës. Ndikimi i vazhdueshëm i Serbisë i ka detyruar vazhdimisht ata të refuzojnë bashkëpunimin me kosovarët, duke krijuar një lloj ndarjeje të Kosovës, edhe në kuptimin institucional dhe financiar. Nuk dihet nëse kjo mund t’i ketë nxitur ata që pas takimit paqësor dhe konstruktiv me Kryeministrin shqiptar, të refuzojnë edhe “dhuratën” e tij për restaurimin e kishës.

arturo

Primus registratum

Te 16 pyetjet e At Nikolla Markut per Janullatosin

At-Nikolla Marku: - Janullatos, betohu para Zotit dhe
përgjigju për 16 pyetjet e mia

At-Nikolla Marku, kreu i Kishës Orthodokse Autoqefale Kombëtare Shqiptare, “Shën-Maria”, me qendër në Elbasan, ka folur sërish, lidhur me problematikën dhe përpjekjet e tij qysh prej 13 vitesh, për të arritur shkëputjen dhe indipendencën e Kishës Ortodokse Shqiptare, nga ndikimi grek, i përfaqësuar nga Janullatosi.

Z. At-Marku, prej vitesh njiheni si luftëtar i vetëm në përpjekjet për shkëputjen e ndikimit helen ndaj autonomisë së Kishës Autoqefale Shqiptare, cili është motivi?

Ate Nikolla - A ka motiv më të bukur dhe më të besueshëm para besimtarëve
dhe para Zotit, kur e di përse punon dhe lufton, për çështjen kombëtare, për interesat dhe virtytet shqipëtare, duke i çliruar ato nga rreziku i përhershëm grek. Por unë në vazhdim dua t’i kërkoj Janullatosit përgjigjet e 16 pyetjeve të cilave ai vetëm i shmanget.

1- Ç’na kujton viti 1908, kur në Boston Kisha greke refuzon të varrosë një djalë shqiptar 25 vjeç, a thua nuk ishte ky bir i Zotit, ky refuzim u bë sepse kishte zëra dhe ishin hedhur alternativat për të ndërtuar Kishën e parë Shqiptare siç është ajo e Shën-Gjergjit ne Boston?

2- kush i dha urdhër kishës Siriane të Bostonit për të mos e
varrosur djaloshin shqiptar?

3-Ç’mund të na thoni z. Janullatos, mbi ekzistencën e statutit të Kishës Ortodokse Shqiptare, të hartuar në Korçë në vitin 1929 dhe të miratuar në vitin 1937 nga Patrikana e Stambollit, po për sakrifikimin e Kryepeshkopit të parë të Shqipërisë At Visarion Xhuvani, i cili në kulmin e karrierës së tij, kleri grek i kerkoi të largohej nga detyra pasi kishte kerkuar forcimin e Kishës Shqiptare?

4-A mbetet në fuqi sot ky Statut, dhe si njihet nga bota Ortodokse mbarëbotërore, po spjegimi i nenit 16 të këtij statusi dhe rëndësia e veçantë e tij?

5-Si shpjegohet ardhja juaj z. Janullatos, me titullin Eksark ( i përkohshëm) dhe qëndrimi i tij jashtë çdo kakuni juridik në krye të Kishës?

6- Përse veprat teologjike fetare të përkthyera nga Fan Noli, u zëvëndësuan me përkthime greke, ku spikat në literature, kulturë e përzierë me ndikim helenist, ndaj përse nuk rikthehen veprat tona kishtare të shkruara në gjuhën e nënës e me diksionin e ëmbël të gjuhës shqipe?

7- Përse ju z. Janullatos, gjithmonë prezantoheni dhe deklaroni në media se, “Shqiptarët nuk janë të zotë të drejtojnë Kishën Shqiptare”, duke na quajtur edhe të papjekur për të drejtuar?

8- Me ç’të drejtë morale dhe fetare ju duhet të përfaqesoni ortodoksinë shqiptare në Shqipëri, kur bijtë e këtij vendi janë më burra dhe më të zotë se ju?

9- Hirësi, ju pyes nga i merrni paratë ju, cilët janë njerëzit që ju financojnë, tregoni dokumenta dhe motivimin e tyre legal, përse fshihen ndihmat, cilët janë emrat e njerëzve që ju financojnë ju, pse hezitoni, apo është Kisha dhe shteti grek pas jush?

10- A ju ka kontrolluar shteti shqiptar deri sot lidhur me financimet?

11- Hirësi, duhet të dini se, një nga veprat më madhore të kombit shqipëtar është shkolla Kostandin Kristoforidhi, ju e keni ndryshuar atë me pak para nga pamja e jashtme dhe e
brëndshme, kush ju mësoi të ndryshoni historinë tone, kur dihet se ajo u ndërtua tre shekuj më parë nga patriotët elbasanas për dije dhe mësim të gjuhës shqipe?

12- Kujt i shërben ndërhyrja juaj dhe ju?

13- Përse kërkoni ta ndryshoni destinacionin e shkollës K.Kristoforidhi, çfarë planesh keni kurdisur për atje?

14- Sa i paligjshëm keni qenë deri sot në Shqipëri, betohuni para Zotit?

15- A e njihni ju hirësi ligjet dhe kanunet Teologjike, që i kanë lënë amanet martirët tanë dhe historia jonë?

16- A keni dëshirë të vdisni në territorin shqiptar dhe të bëheni Shenjtor?

Z. At-Marku, a keni patur mbështetjen e politikës në rrugën tuaj të vështirë dhe betejat me Janullatosin?

Në pozicionin ku ndodhem unë vërej me keqardhje se forca të mbrapshta edhe nga politika, nuk kanë dhënë aq sa duhet por edhe kanë penguar në misionin tim kombëtar të çlirimit të
ndikimit grek mbi Kishën Ortodokse shqiptare.
Në krye të Kishës Orthodokse Autoqefale Shqiptare qëndron prej 13 vitesh një i huaj në mënyrën më ilegjitime, duke punuar dhe forcuar interesat helene në Shqipëri.
Ne kurrsesi, nuk mund të harrojmë kontributin e Kostandin Kristoforidhit, Petro Nini Luarasit, Papa Kristo Negovanit, Visiarion Xhuvanit, Luigj Gurakuqit, Aleksandër Xhuvanit, Eqerem Çabejt apo të Kostaq Cipos e Mahir Domit, shumica e tyre martirë të periudhës së Rilindjes Kombëtare, që bënë plejadën e ndritur të ngritjes së gjuhës Shqipe, të çështjes kombëtare shqiptare, që rrojtën e vdiqën faqendritur para Perëndisë e Kombit.

spartan00

Forumium praecox

Pse lodheni kot me punet e ortodoksise,ajo nuk ka asgje me prej Zotit,cdo gje behet me planet e njerezve tashme ne kete shtremberim grekosllav,a nuk mjaftuan aq krime te bera me ne krye kete fe?
Ruset,greket serbet mbi te gjithe jane popuj qe kurre nuk i ka vra ndergjegjia per krimet kunder njerezimit sepse ndergjegjia e tyre eshte ortodoksia.