KANUNI

ELVIS KELMENDI

Primus registratum
KANUNI

Eh o Zot me nep force me drejtu kete teme.

KANUNI eshte nje dokument qe tregon se sa e emancipuar ishte shoqeria Shqiptare ne mesjeten e vone!
Aplikimi i tij ne boten postmoderne duket se ka sjelle shum konflikte kulturore, konflikte me pasoja si humbje jetesh , ngujime, etj. Por vertete c'fare asht Kanuni?
A mundet ai ti pershtatet kohes!

Un personalisht mendoj qe duke njoftur kulturen e hershme Iliro-Arbrore-shqiptare mund te krijohet nje legjislacion modern qe ti pershtatet kushteve ekonomiko-socialo-politike te kohes ne base te KANUNIT.

Ju c;fare mendoni?

OROSHI

Primus registratum
Re: KANUNI

Kanuni i Lekes asht studiu ma se shumti nga Spanjollet,tani po studiohet edhe nga nje profesor Japonez i cili ka gjete shum gjana te perbashketa ndermjet Kanunit tone dhe atij Japonez.
Mos u mundoni ta hidhni poshte Kanunin tone,por shikojeni ate si nje testament shqiptar me vlera nderkombetare!!

zora

Primus registratum

Une e kam lexuar kanunin dhe me te thene te drejten nuk mendoj se mund ti pershtatet kohes tone.E vetmja gje e mire e asaj kohe ishte mikpritja qe u beheshe dhe te huajve,nderimi i mikut,burreria.Por per gjera te tilla ne shoqerine e sotme as nuk behet fjale dhe sikur te kete nje mije ligje ne fjale.jane me fshatra te tera ne Tropoje,Mirdite,Malesi e Madhe etj qe jane te ngujuar,femije qe ndoshta e kane pare driten e diellit vetem nga ndonje dritare,nga frika se dikush mund ti vrase.E ne shumicen e rasteve per cfare?Qe ndoshta nje stergjysh i tiji kishte vrare dike per nje motiv krejet banal.Sot kanuni po banalizohet nga ata qe ndoshta as nuk e kane idene se cfare eshte.Po kryhen shume vrasje ne emer te kanunit,por ne kanun kishte rregulla te caktuara per cdo gje.
jetojme ne kohe moderne,por kemi ngelur akoma primitive.Sot egzistojne ligje te tjera ku nuk ke pse te vrasesh,e pastaj te presesh qe dikush te te vrase e kjo te vazhdoje per aq shume kohe sa askush te mos kujtohet se pse filloi.Kush vret duhet te denohet ne baze te ligjit,askush nuk na jep te drejten ti heqim jeten nje personi e aq me teper nje kanun i shkruar shekuj me pare.E ndoshta gjithe ato femije, qe rrine te ngujuar me friken qe dikush qe as nuk njohin mund ti vrase,mund te shkojne ne shkolla,mund te bejne nje jete normale,te jetojne ne vitet 2000.Nuk arrij dot te kuptoj se si mendon qe te pershtatesh kanunin koheve te sotme.

ELVIS KELMENDI

Primus registratum

JOLI

Une e vleresoj shume opinionin shum domethenes dhe perparimtar tendin por nuk kuptova nje gje.

Ti pohon vehte se KANUNI keq interpretohet , pra
nga ky mendim i joti (qe me te vertete eshte i saket) rrjedh nje nenkuptim -sikur kanuni te zbatohej ashtu sikur eshte shkruar te tilla gjera nuk do ndollnin ne shoqerine shqiptare!

Une mbeshtes OROSHIN e ndritur perseri, sepse ai na meson qe kanuni pervecese vlerave te padiskutueshme historike-letrare ka edhe vlera juridike qe mjafte mire mund ti pershtaten sistemit ligjor te diteve tona (postmoderne).

Si mund te behet nje aplikim ose pershtatje e tille?

Un stidijoj ne Singapor dhe te them te drejten qe ketu sistemi ligjor eshte shum i perafert me ate te ish 'xhaxhi enverit' por me nje ndryshim sepse ketu denohesh per fjale e thene pa baza.
ketu egziston denimi me vdekje- per krime qe sjellin vdekjen e menjehershme ose te dalngadalte (ligji i singaporit denon me vdekje per tefikantet e droges, dhe sot u var nje)prandaj qe te mos dal nga tema dua ta lidh me kanunin sepse edhe kanuni jepte denimin kapital per shkaktarin e vdekjes. Menyra e rivendosjes se nderit eshte e njejta me ate te singaporit - psh. nqs ne singapor te gjindet ccimcakez (cimcakezi eshte i ndaluar ne singapor) denohesh me nje gjobe shum shum te rende (100, 000 $) ose perfundon ne burg deri ne 7 vjet. prandaj edhe kanuni parashikonte qe ofenduesit (e ligjit) te denoheshin me se shumti duke i prekur ata materialisht.
un dhashe disa shembuj por jane me mijera.
EDHE NJEHERE PERSERIS QE KANUNI DUHET TE SHIKOHET SI NJE PASURI DHE JO TE AKUZOHET SI SHKAKTARI NR 1 I TE GJITHA VRASJEVE NE SHQIPERI.
UN JAM I SIGURT QE SHUMICA E VRASJEVE EGZEKUTOHEN JASHTE NORMAVE TE KANUNIT.

P.S OROSH E NDERROVA NICKUN SEPSE KESHTU NDJEHEM MA MIRE .

epiphany

Primus registratum

jam shume dakord qe duhet vlersuar si pasuri e qe ka shume vlera juridike, por mendoj se duhet te ndalojme me kaq.sot gjerat funksionojne ndryshe (fatmiresisht).nuk ka me drejtesi personale, roli i femres ne shoqeri nuk eshte me ai i pershkruar aty, etj.ana negative ne kete mes eshte fakti qe nga ky kanun kemi humbur edhe vlerat si mikpritja, burreria,fjala e dhene...

OROSHI

Primus registratum

Fillimisht postuar nga denna:
[qb] jam shume dakord qe duhet vlersuar si pasuri e qe ka shume vlera juridike, por mendoj se duhet te ndalojme me kaq.sot gjerat funksionojne ndryshe (fatmiresisht).nuk ka me drejtesi personale, roli i femres ne shoqeri nuk eshte me ai i pershkruar aty, etj.ana negative ne kete mes eshte fakti qe nga ky kanun kemi humbur edhe vlerat si mikpritja, burreria,fjala e dhene... [/qb]
Denna,e cilesova qe Kanuni duhet te analizohet ne aspektin historik/trashegimtar.Askush nuk ka rrjedhur nga trute qe te shpresoje per venien e Kanunit ne ligjet shqiptare.
Vrasjet/grabitjet/perdhunimet/keqtrajtimet nuk kane asnje mbeshtetje ne Kanun,perkundrazi keto vese(te fituara tash se voni) jane ne kundershtim me ligjet kanunore!
Jetojme ne shekullin e XXI dhe mbrojme ato pak shkrime historike qe na kane mbetur pa u vjedhur nga te tjeret!

Kush asht i interesum me dite ma teper(ose me kuptu kanunin) mund te shikoje e ta gjeje!
Do habiteni edhe ju nga madheshtia e tij humane/sociale!

epiphany

Primus registratum

une jam shume dakord me ate qe thua ti.as qe e mendoj qe vrasjet ,grabitjet, perdhunimet mbeshteteshin nga ky kanun.thashe vetem qe nuk pershtat dot sot me zhvillimin e shoqerise,e nqs e lexove thashe qe mbi te gjitha me vjen keq shume vlera shoqerore qe ishin pjese e tij sot kane humbur.

ps.e kam lexuar sdq

personazh

Valoris scriptorum

kanunit i njoh disa pjese nga shkrimet e Kadarese. kur ta lexoj te gjithin, dhe do e lexoj, do shoh ndryshimin e mendimit qe kam tani per kanunin me ate pasi ta kem lexuar komplet.

ideja qe kam tani eshte qe vrasja eshte elementi qe kapet me kollaj dhe me me mendjelehtesi nga ata qe degjojne mbi gjakmarrjen. Kanuni mesa kam kuptuar eshte goxha me i detajuar, goxha i rrenjosur ne zonat ku ka efekt, dhe eshte ligj qe synon jetesen me disa rregulla te caktuara por strikte te komunitetit ne fjale.
por mendoj qe puqja me realitetin modern eshte shume e veshtire. si fillim eshte thelbi i shoqerise moderne, familja, ajo qe bie ne kundershtim te hapur me konceptin e familjes ne kanun. raportet e caktuara ne menyre rigoroze se ç'rol ka burri dhe gruaja ne familjen kanunore nuk mund te puqen kurrsesi me ato moderne.

ne fakt ideja qe me percjell mua kjo tema eshte ajo e krahasimit te nivelit te organizimit shoqeror te diteve te sotme dhe atij kanunor. pershtypja per kanunin eshte qe duke qene rigoroz, nuk lejonte anarshi shoqerore. per shkelje rregullash bashkjetese me fqinjet deboheshe. kurse ne ditet e sotme nuk ka me rregulla kaq direkte, te aplikushme ne nje kohe kaq te shkurter. ka shume me shume liri dmth. sidomos ne shqipri ku liria eshte kthyer ne diktat te te gjithve kundra te gjithve. ky ndoshta eshte aspekti qe mund ti kihet zili me shume kanunit. Rregulli!

MLK

Primus registratum

Kanuni dhe pse tani duket prapanik, per mendimin tim ne kohen qe eshte shkrojtur dhe vene ne zbatim ka qene diçka pozitive per menyeren e funksionimit te shoqerise. Eshte e vertete qe sot flitet per kanun ne zonat veriore po nje pjese e atyre qe flasin per kete rrezik as e njohin pasi kur flitet per vrasje te femijeve me qellim gjakmarrjen kjo ska te beje me kanunin po me gjakemarrjen.
Per mendimin tim shoqeria ka qene shume me dinjitoze ne ate periudhe kohe, dhe pse flasim per gjakmarrje se sa shoqeria e sotme.
Sot per te marre hak mund te vrasin vellane, motren apo nene, shokun, çunin e xhajes apo çunin e lagjes...pra hakmarrja behet pa asnje lloj rregulli e eshte kthyer ne barbarizem.
Nese para nje shekulli me te vertete flitej per vrasje me qellim hakmarrje kjo behej mbi baze rregullasht qe njerezit i respektonin dhe vrasesi dhe pse vrases kishte nje dinjitet. Sot vrasesi ka per borxh te te vrasi dhe gjate nje ceremonie varrimi, para femijeve e ska te ngopur...

Albert Zylyftari

Primus registratum

Ca i keni keto budalliqe qe shkruani per kanunin.Ai eshte nje prove qe deshmon per idiotesine e shqiptarit.Jemi ne shekullin 21 dhe kanuni fatmiresisht u hoq nga qeveria e enver hoxhes.Te gjitha vendet me popullesi te lashte kane pase kanunin e vet, fjala kanun eshte bile ne arabisht.
Shoqeria sot ka avancuar, dhe po te lexoni ju kanunin e vjeter, ai te hap barkun.

personazh

Valoris scriptorum

yllis, ta ka shkrujt MLK me siper. dinjiteti per njeriun sot as nuk krahasohet me ate kanunor. dhe ky eshte vetem nje aspekt. mbrojtja e prones private nga kanuni eshte ku e ku me strikte sesa ajo e sotshmja. por kur analizohet nji fenomen, analizohet ne teresine e tij. merren per baze mentalitetet mbi te cilin ka efekt kanuni, shtrirja gjeografike, kushtet socjale etj etj. vetem gjakmarrja eshte fenomen i reklamizuar, dhe nga ky fenomen nisen te gjithe e flasin. fenomen negativ eshte gjithashtu shtypja e figures femerore, patriarkalizmi radikal ne familje, por per periudhen kur kanuni eshte konceptuar, ky ka qene realiteti.

OROSHI

Primus registratum

Fillimisht postuar nga YLLIS:
[qb] Ca i keni keto budalliqe qe shkruani per kanunin.Ai eshte nje prove qe deshmon per idiotesine e shqiptarit.Jemi ne shekullin 21 dhe kanuni fatmiresisht u hoq nga qeveria e enver hoxhes.Te gjitha vendet me popullesi te lashte kane pase kanunin e vet, fjala kanun eshte bile ne arabisht.
Shoqeria sot ka avancuar, dhe po te lexoni ju kanunin e vjeter, ai te hap barkun. [/qb]
Me duket se nuk paske aspak dijeni per Kanunin(nuk ka kanun te vjeter apo te ri).
U tha pak me siper qe te mos krahasohet Kanuni me shoqerine civile te soteshme!
Nqs ti e cileson Kanunin si-te vjeter-pra po lexon dicka antike qe ska te beje me te soteshmen.
Dulla hoqi Kanunin???Kanuni mbijetonte ne mendjen e njerezve.
Biles Kanuni nuk ka qene asnjehere i shkruar,vetem i komunikuar tek njerezit nepermjet fjaleve.
Keto fjale/ligje jane mbledhur dhe esht ba edhe Kanuni/liber.
Edhe nje here,lerini Dullizmat dhe efektet e tyre(ai hoqi edhe Lahuten e Malsise),shikojeni Kanunin si nje vlere kombetare dhe kohen qe i perkiste!
Kanuni e ka vendin ne muzeun e Krujes!

erdha-edhe-une

Primus registratum

nuk lexova qa eshte shkruajtur me pare por do nenvizoi ca ndegjova para ca dite ne nje emision ne TV.
Nje juriste fliste per te drejtat e femres ne shoqeri-dhe notoi se edhe pse jan aprovuar shum shum ligje qe favorizioin femrat ,sa e sa shum organizata per femret dhe me femrat.....prap se prap te drejtat e tyre i percakton KANUNI edhe pse i pa shkruar ne asnje nen te vetem!

ELVIS KELMENDI

Primus registratum

Hajduti i Hurmave un pajtohem me mendimin tend per sa i perket termit 'rregull'.

Edhe njehere dua te theksoj qe une nuk mendoj qe
kanuni te aplikohet ne shoqerine e sotme shqiptare ne formen origjinale te tij!
Une kembenguli ne idene qe duke pare fortesine e ketij Kanuni ne rregullimin e mardhenjeve ndermjet shqiptareve ne nje menyre shum efikase (dhe dinje mire qe veshtire eshte qe shqiptari te respektoje ligje , naturale , apo artificiale..)atehere pse mos te analizojme ne thedhesi se ku qendronte kjo force e kanunit ne rregullimin e jetes sociale.

Un mendoj qe Fortesia e kanunit qendron pikerisht tek mbrojtja qe ai i ben vlerave kulturore , caracterit shqiptar, etc pra ne ligjet e sotme mund te mirret parasysh ky fakt.

Ligjet mund te permiresohen ose te krijohen ne perputhje me kulturen e kombit ku ato do te aplikohen.
Si mund te aplikohet ne shoqerine shqiptare nje ligj i cili lejon Homoseksualitetin ,kur sic dihet shqiptari eshte shum krenar me ideditetin gjinor te tij (m ose f nuk ka rendesi).
ky eshte gabimi nr 1 , keshtu nuk shkohet ne europe!!!

Tjeter , mos u merakosni shume per termin'familje' qe kanuni sipas disave ketu e ngurteson vetem ne patriarke (ku sundon babai)
ne dime shum familje perendimeore shum te emancipuara , biles mbreterore..ku burri ehte ne timonin e familjes. Eshte ligj i natyres.

Ashtu sikur bibla po i pershtatet kohes moderne
pse nuk mund ta bejme edhe kanunin ti pershtatet se sotmes?

OROSHI

Primus registratum

Besoj e dini qe ne Evrope femna paguhet me pak se mashkulli,pra per femnen duhet duhet te emancipohet edhe mentaliteti Evropian!

Pipi

Primus registratum

Une jam sh dakord qe kanuni asht kushtetuta e pare shqiptare, qe ka vlera juridike dhe qe ne kohet e sotme keqinterpretohet. Por fondamentalizimi i parafolesve me tregon qe asnjeni prej tyre s'ka marre mundimin me e lexu e jo ma me e studju kanunin.
Ka dicka biblike ne trajtimin e femres (per fondamentalistet) ne kanun. E nisim qe nga trajtimi si e brishte dhe e vazhdojme me te drejten qe i ka dhene per me drejtu familjen, dhe jo te drejten per me marre gjak. Me kanun femra asht e paprekshme.
PS Elvi aq fontamentalist katolik sa c'je ti, s'e kuptoj se si e pranon ndryshimin e bibles?!?!

Kondrapedali

Kondrapedali

Shqiptarët u kputën duke adaptu ligjet e huaja në Shqipëri. Ata marrin ca ligje tek një vend, ca të tjera nga një vend tjetër dhe në fund nxjerrin një mostër që askush nuk dëshiron ta aplikojë. Në këtë kuadër ndofta do ishte më mirë të mbështetnim legjislacionin shqiptar në një bazë shqiptare siç është Kanuni (Kanuni ka vepruar si në Veri ashtu edhe në Jug të Shqipërisë). Sa të lodhemi duke modifikuar ligjet e të tjerëve që për shqiptarin nuk kanë domethënie, më mirë do ishte të modifikonim ligjet tona të cilat i janë përshtatur historikisht edhe natyrës së shqiptarit edhe mjedisit ku ai jeton!

Pra, mendoj se Kanuni mund të shërbejë si bazë për përmirësimin e legjislacionit shqiptar. (mos të harrojmë se edhe legjislacionet e sotme perëndimore e kanë bazën në ligjet barbare të mesjetës)!

ELVIS KELMENDI

Primus registratum

Kondrapetal!
Ate te cilen ti e shprehe aq bukur , po mundohesha ta thoja ne shkrimet e mija por gjeta veshtiresi ne menyren e te shprehurit
sinqerisht komplimente nga ana ime

Lule maji!

Bibla nuk eshte objekt ndryshimi ose modifikimi!
Por mrnyra qe u paraqitet njerezve ne ditet e sotme (liria) ka ndryshuar nga a jo e kaluara kur Bibla egzistonte vetem ne Latinisht!
Tjeter Ne Kristianet Ndekim ligjet e Dhjates se Re , dhe ti si vajze e zgjuar qe je , besoj e kupton c'fare dua te them....

P.S EDHE NJEHERE KOMPLIMENTET E MIA KONDRAPEDALIT