Kam humbur,vellezer,kam humbur!!!!!!!

bona

Primus registratum
Re: Kam humbur,vellezer,kam humbur!!!!!!!

cfare the ti mo? e di ti si e kane marre bursen ne amerike?

si e kane marre ore!!!!. dy vjetet e para lava halet dhe pjatat , pastaj me zorr morra doc, pastaj ja nisa shkolles tu bo te njejten gje, pastaj dhe tani qe kam nje pune prape po punoj si derr dhe po shkoj ne shkolle. the e fundit cdo dollare te shkolles e kam pagu vete ok se po me rrenqethet mishi tani qe po te shkruaj.
tani kudo njesoj eshte: kapitalizem ne americe, ne evrope dhe ne shqiperi. dhe ne shqiperi njerzit kana shuuuuuume probleme dhe ka te tjere qe 'skane.

pertejdhnjak

Primus registratum

ok bona!
take a chill pill lady!!
God!!!
Women!!!!!!!!!!!!!!!!1 :rockband:

dirty vegas

Primus registratum

...s'mund ta pergjithsoj, por personalisht, s'kam humb veten, por kam humbur nje vend ku ti perkas. Kur shkoj ne Shqipri thojn "erdhi ky amerikoni" ...ktu ku jam thojn "..ja shqiptari"

Ngaqe kam humb ate pjes te vetes time qe me lidh me gjerat qe me rrethojn, edhe ne fund te botes te shkoj nuk me bon pershtypje ti filloj te gjitha nga fillimi. ...n'fund t'fundit vetem kto 5 vjetet e fundit kam jetu ne 3 shtete te ndryshme mrena amerikes ..dhe pas 2 mujesh do leviz prap ne nje shtet tjeter. "...guess I'll always be a soldier of fortune"

pershendetje,
sapuni ..qe s'ka jetu asiher n'rrogozhin.

abs

nuk e di...

Pershendes parafolsin e mbeshtes hapsin e temes per problematiken…

Si fillim me pelqen kur flitet mbi pervojat personale…keshtuqe po vazhdoj fillin…me nje pyetje…“ ku eshte ai vend perfekt/ideal“ kerkund…ah po, eshte dikund…seperndryshe s do kishin dale fjalet `perfekt/ideal`
..ai vend duhet te jete ne fantasine tone…pra ne ate vend te padukshem qe eshte vetem i yni…
Tani dalim te realiteti i dukshem…mbeshtes plotsisht bonen…qe ka luftu per qellimet e veta…
Jeta eshte luft…pyetja eshte; don te luftosh? Di te luftosh? Apo e le vehten te te marri „fati/turma“ per dore…?
Nga pervoja ime personale njoh ate lufte…qe edhe pse e eger…ne fund ka shijen e embel kur ja mrrin qellimit…por per t ja mrrit atij duhet te vesh nje qellim ne epiqendren e trurit dhe mos te (shkaperndahesh) fjal shkodrane kjo…
Sepse eshte si te thuash…je ne nje qytet te madh diku…ne periferi…neqoftese njeriu e vendos para se te niset se nga cila rruge, dhe me cilin mjet do te shkroje ne qender…athere ka me shume gjasa me mrrit ne kohen e duhur ne vendin e duhur…kurse shumica thone…do shkoj ne qender e nisen…cila rruge/mjet ti dali perpara…jo se kshtu eshte keq, mos me keqkuptoni, por ne kte rast, po nuk gjindesh ne kohen e duhur ne vendin e duhur s duhet te zhgenjehesh….mendoj une….por ti thuash vehtes…me vetdije…kshtu desha, keshtu vendosa per vehte…dhe e humba kte rast…POR ne kte rast, ose meson perheren tjeter ose te behet rruge…dhe ashtu pastaj…gjithe ajo energji e potencial shkon tuj u rrokullis si kungulli n uj (shprehje popullore kjo)…

Megjithate…absi thote…asnjehere nuk eshte vone…jeta eshte transformim/ndryshim/zhvillim…

Edhe mua me thone; kjo eshte bere si ATA… mban dhe agent me vehte…ne kte rast te dy palet kane te drejte…me marr merr vetem ai qe do….

---------------------

`te gjitha rruget te dergojne ne Rome`...
... mos harro t`i hedhish nje sy hartes, e merr nje kalem ne dore...

Ku eshte Gjergj Xhuvani kur duhet. Me gjithe kete material do kishte pjelle nje "mighty fine" drame tensionuese qe po ja fitonte ndonje gjysem palme te arte.

It's a waste of natural resources to define oneself according to pre-prescribed labels. :rolleyes:

gfm73

Primus registratum

Nuk duhet te keqkuptohet tema qe tony ka hapur. Ne fund te fundit ai ka paraqitur nje realitet qe nder shqiptaret ndodh, dhe jo rralle. Por nuk duhet te mirret edhe aq negative nderrimi i nje emri, pasi nderrimin e emrit e bejne shume persona per shkak te perfitimit dhe jo ne nje vend por ne disa vende te botes.

NEVOJA NUK LYP GJYGJ.

Ne shqiptaret (qe na ka rene per hise, se pari te vuajme mjerimin e vendit tone, se dyti te perjetojme 'endrren' e emigracionit, qe ne menyre shmangien nga ky mjerim, dalim e kerkojme nje jete me te mire neper vende te botes) jemi te detyruar qe per arsye te ndryshme te nderrojme emrin. Arsyet mund te jene ekonomike, politike, etj...

Por ai shqiptar qe don, edhe me nderrimin e emrit, mund te mbesin ai qe eshte lindur ose ai qe don te jete. Por jo se nderrimi i emrit ty te ka cuar ne shnderrim te identitetit apo personalitetit tend. Identiteti apo personaliteti i njeriut varet vetem tek vete personi qe i perfaqeson ato dhe jo te emri. Emri eshte nje e drejte njerezore dhe cdo njeri ka te drejte ta gezoje dhe nepermjet emrit je i njohur nga te tjeret, por jo se emri te ben te dallohesh per cka ti ne vetvete ke.

Po te ishte se do varemi nga emri qe kemi, atehere secili do te donte te quhej me emrin e ndonje njeriu te madh (te njohur) duke menduar se keshtu do te behej edhe ai vete. ( Po ia ve emrin Pelé se do me behet djali futbollist si Pelé!!! - a shkon kjo???)

Njeriu matet me ato cka i ka dhuruar natyra dhe jo me emrin qe ka.

Ne lidhje me cka ndodh me shqiptaret si ne Greqi e gjetke; (nderro emrin apo beju keshtu apo ashtu) eshte me te vertete nje shqetsim per shqiptaret dhe duhet besuar kjo sepse kjo po ndodh ne shume e shume shqiptare. Dhe kjo jo pa qellim. Prandaj per cka ndodh me shqiptaret nuk i duhet vene faji mbi to (shqiptaret), me perjashtim te rasteve te vecanta. Por mua me beri pershtypje dicka qe tony permend si: " ...Por problemi qe shtrova une nuk eshte thjeshte personal. Shqipetaret qe jetojne ne Angli,ne vecanti,besoj se e kuptojne ku dua te dal une." Do te ishte e mire sikur tony te thoshte dicka me konkrete ne lidhje me cka parashtron dhe kjo s´do te ishte aspak keq.

gfm73

Primus registratum

shkruar nga "sapun rrogozhine"

...s'mund ta pergjithsoj, por personalisht, s'kam humb veten, por kam humbur nje vend ku ti perkas. Kur shkoj ne Shqipri thojn "erdhi ky amerikoni" ...ktu ku jam thojn "..ja shqiptari"
=========

Ja edhe nje pjese e Realitetit te hidhur te shqiptareve ne pergjithesi. Dhe do te thoja se cdo shqiptari mund t´i krijohej pak a shume nje pershtypje e tille.

GURI I RENDE NE VEND TE VET

gfm73

Primus registratum

NJERIU S´I FITON KURRE VLERAT E VETA PERVECSE NE VENDIN E LINDJES. NESE DALIM T´I KERKOJME ATO NEPER RRUGET E BOTES (GENJESHTARE) NE S´DO BEJME ASGJE TJETER VECSE DO TE HUMBIM EDHE ATO QE KEMI PATUR ME PERPARA. EMIGRACIONI QE NE PO PERJETOJME NUK ESHTE ASPAK EMIGRACION POR IKJE NGA HALLI PER T´I MUNDESUAR VETES NJE JETE TE TJETERSUAR.

alinos

Forumium maestatis

Tony
une kam jetuar ne UK dhe me habit kjo qe thua. Nese ka nje vend ku te lejojne te jesh ai qe deshiron dhe te sillesh accordingly eshte Anglia. Emri nuk ka rendesi. Fene, pfffff! s'ta impono njeri, jo ne UK!!!
Kshu qe nese ti ke "humbur" veten shih se mos te ka humbur rruges per atje /pf/images/graemlins/wink.gif

savage

Primus registratum

Tonny, te kuptoj fare mire ku e ke fjalen dhe te them te drejten personalisht kam pasur eksperienca te njellojta me ty. Emer ndryshe ne Greqi, pa identitet ne Itali dhe sigurisht (ku besoj se nenkupton) me identitet te rreme ne Angli (kosovar) Gjithashtu jam shume dakort me shprehjen humbjen e vetvetes. Patjeter qe shume shqiptare kane jane ne kriza identiteti. Mund te jete e veshtire per ata te rinj qe kane ndjekur nje rruge "normale" ne shkolla ose me mjete te ligjshme jashte shtetit, te kuptojne perse behet fjale. Kam takuar shume shqiptare ketu ne Angli qe luteshin te ishin me te vegjel (me te rinj ne moshe) qe te merrnin dokumentat ose te futeshin ne jetimore etj. Shume te tjere qe luteshin te ishin kosovare, sepse iu behej jeta me e lehte, dhe shume te tjere qe perdorin pasaporta greke, italiane etj, sepse gjithashtu kishin mundesi per nje jete me te mire. Patriotizmi dhe nacionalizma eshte luksi i atyre qe kane nje jete te sigurt.
Te falenderoj Ton per nje teme me te vertete te rendesishme dhe shpresoj qe gjithshka te shkoje ashtu sic deshiron.

pertejdhnjak

Primus registratum

Fillimisht postuar nga alinos:
[qb] Tony
une kam jetuar ne UK dhe me habit kjo qe thua. Nese ka nje vend ku te lejojne te jesh ai qe deshiron dhe te sillesh accordingly eshte Anglia. Emri nuk ka rendesi. Fene, pfffff! s'ta impono njeri, jo ne UK!!!
Kshu qe nese ti ke "humbur" veten shih se mos te ka humbur rruges per atje /pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
Alinos repliken time ta ka dhene Savage.

pertejdhnjak

Primus registratum

Fillimisht postuar nga savage:
[qb] Tonny, te kuptoj fare mire ku e ke fjalen dhe te them te drejten personalisht kam pasur eksperienca te njellojta me ty. Emer ndryshe ne Greqi, pa identitet ne Itali dhe sigurisht (ku besoj se nenkupton) me identitet te rreme ne Angli (kosovar) Gjithashtu jam shume dakort me shprehjen humbjen e vetvetes. Patjeter qe shume shqiptare kane jane ne kriza identiteti. Mund te jete e veshtire per ata te rinj qe kane ndjekur nje rruge "normale" ne shkolla ose me mjete te ligjshme jashte shtetit, te kuptojne perse behet fjale. Kam takuar shume shqiptare ketu ne Angli qe luteshin te ishin me te vegjel (me te rinj ne moshe) qe te merrnin dokumentat ose te futeshin ne jetimore etj. Shume te tjere qe luteshin te ishin kosovare, sepse iu behej jeta me e lehte, dhe shume te tjere qe perdorin pasaporta greke, italiane etj, sepse gjithashtu kishin mundesi per nje jete me te mire. Patriotizmi dhe nacionalizma eshte luksi i atyre qe kane nje jete te sigurt.
Te falenderoj Ton per nje teme me te vertete te rendesishme dhe shpresoj qe gjithshka te shkoje ashtu sic deshiron. [/qb]
FALEMINDERIT PER KOMENTIN!
TI VERTET E NJIHKE REALITETIN SHQIPETAR NE ANGLI!

Le_Routard

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga tony27:
[qb] Kur isha ne Greqi quhesha THANAS!!!!!!!! Pastaj ika ne Itali por askush nuk me pyeti per emrin!!!!!!!!Ne Belgjike shtiresha si i perndjekur nga politika e atehershme shqipetare,nen nje emer te rreme!!!!!!!!!!Ne ANGLI NDERROVA EMRIN,FENE,DHE KOMBESINE!!!!!!!!!!Kam humbur vellezer,bashke me mijra shipetare te tjere!!!!!!!KAM FILLUAR TE BESOJ i verteti "une" NUK KA EGZISTUAR KURRE!!!!!!???? :confused: [/qb]
Ke te drejt lale. Kur je ne Shqiperi te duket normale te kesh bere tere keto gjera vetem me qellim per te ndenjur jasht, kur je jasht thu ja dola po ku jam dhe kush jam. Por problemi me i madh eshte te mendosh se ku do vdesesh????

Nejse, kurajo, meno per pensionin, edhe nja 40 vjet pune do te ken njel masnej mund te kthehesh ne Shqiperi me xhepat plot dhe ballin posht. Bohet rrobi i huj ne ven te huj dhe i huj ne vend te vete, ehhh medet car na ka gjet.

Qekan mire me rrimen sone /pf/images/graemlins/laugh.gif Kush do i shishe birre ta nrejm i dolli te vogel? /pf/images/graemlins/laugh.gif

alinos

Forumium maestatis

LR un do e pijsha i birr per te harru krizat e identitetit, po s'di ne je verdall :confused:
Me ty do pijsha ma shume se nji /pf/images/graemlins/wink.gif
:kiss:

Dullaloqka

Primus registratum

Fillimisht postuar nga bona:
[qb] cfare the ti mo? e di ti si e kane marre bursen ne amerike?

si e kane marre ore!!!!. dy vjetet e para lava halet dhe pjatat , pastaj me zorr morra doc, pastaj ja nisa shkolles tu bo te njejten gje, pastaj dhe tani qe kam nje pune prape po punoj si derr dhe po shkoj ne shkolle. the e fundit cdo dollare te shkolles e kam pagu vete ok se po me rrenqethet mishi tani qe po te shkruaj.
tani kudo njesoj eshte: kapitalizem ne americe, ne evrope dhe ne shqiperi. dhe ne shqiperi njerzit kana shuuuuuume probleme dhe ka te tjere qe 'skane. [/qb]

mostro

Putraku

Fillimisht postuar nga Le_Routard:
[QB]
Fillimisht postuar nga tony27:
[qb] Ke te drejt lale. Kur je ne Shqiperi te duket normale te kesh bere tere keto gjera vetem me qellim per te ndenjur jasht, kur je jasht thu ja dola po ku jam dhe kush jam. [/QB
KEte po mendoja dhe sot me nje shok...
por je se quaj ndenjen ne shqiperi zgjidhje /pf/images/graemlins/laugh.gif
L-r a me lejon ta nrej i her per ty dollin?? /pf/images/graemlins/laugh.gif

Dullaloqka

Primus registratum

komplimente Bona po me pelqeka shum menyra se si
ke ("la halet dhe ke ndjek shkollen ")
kshu lloj vajzash dhe djemsh do shqiperia
por qe ta dish keshtu historina (Tonash)ka me
qindramijera dhe me keq se kaq qe ka dash me
la halet dhe me bo shkoll .Po skan mund dot.

RROCKADAN O RROCKADAN
RROCKA RROCKES NUK I NGJAN :smash:

ilva

Primus registratum

ej,ej, ej
mos u zini kot ju te dy sepse keni te drejte qe te dy.
Ekzistojne te dyja anet e medaljes,ate qe thote Toni eshte e vertete dhe nuk duhet harruar, por Bona normalisht do ta mbroje me kemngulje poziten e saj sepse ka bere nje sakrifice te madhe te arrije ate qe donte ,dhe shume Shqiptare e kane arritur pa "bursat Shqiptare" , nuk mund ti fusim te gjithe me nje kallup.
Problemi yne eshte se ky lloj ndryshimi na gjeti te papergatitur te gjitheve dhe kush nge halli e kush nga injoranca, mundohet te nderroje identitet
Ky nuk eshte nje problem jetik sepse kryesorja per mendimin tim eshte ajo qe ndihesh brenda, me shqeteson fakti qe shume shqiptar(shpresoj te jene te paktet) nuk duan te dine me per Shqiperine dhe u flasin femijeve gjuhe te huaj, dhe thone me krenari se ato nuk dine shqipen. Per mua eshte turp ,dhe eshte me mire qe keta njerez mos te quhen me Shqiptar
Ju uroj gjithe te mirat!
TRUPI I RENDE NE TOKE TE VET.

gfm73

Primus registratum

shkruar nga ilva

me shqeteson fakti qe shume shqiptar(shpresoj te jene te paktet) nuk duan te dine me per Shqiperine dhe u flasin femijeve gjuhe te huaj, dhe thone me krenari se ato nuk dine shqipen. Per mua eshte turp ,dhe eshte me mire qe keta njerez mos te quhen me Shqiptar
===========

Do te ishte nje fatkeqsi nqs shumica e shqiptareve mendojne keshtu sic ti e paraqet( ...u flasin femijeve gjuhe te huaj, dhe thone me krenari se ato nuk dine shqipen.). Por, gjithsesi, halli i shqiptareve ka shkuar deri aty sa shqiptaret jane te gatshem te sakrifikojne shume gjera OSE cdo gje vetem e vetem qe te perfitojne ndonje vend te sigurte ne vendin (e huaj) ku ato jetojne.

Nje shembull te ngjashem do te sillja une ketu me ate cka ilva permend; ka shqiptare qe i thojne njeri tjetrit: 1-mos fol me ze te larte se te degjojne dhe e marrin vesh se je shqiptar..., 2-kur te jeshe ne udhetim mos mbaj gazete shqipe por tjeter gazete, etj. ( :confused: )

Eshte e rende kur degjon te thuhet nga nje zyrtar (avokat, punonjes i ndonje zyreje,...) i atij vendi ku ti jeton: "Ketu mund te marrin leje qendrimi dhe te drejte pune irakeni, afrikani, kinezi,..., por shqiptari (i Shqiperise) jo." E perse???!!!

Edhe ne lidhje me cka Bona paraqet, duhet ta marrim me te vertete nje shembull qe ka edhe prej atyre qe dalin ne bote me qellimin e ndjekjes se ndonje shkolle te larte dhe per te siguruar te ardhurat minimale te jeteses duhet te bejsh cdo lloj pune qe te del perpara, sepse nuk eshte koha per ta refuzuar punen apo per ta zgjedhur ate. Eshte gjithmone mire qe cdo shqiptar i ndodhur ne vend te huaj te zgjedhin rrugen e duhur (te drejte, te mire dhe pa probleme te keqija) se keshtu ndihmon ne rralle te pare veten tende dhe te tjeret qe vijne pas). POR, e theksoj, se ne mungese te mundesive normale per shumicen e shqiptareve ndodh qe ata, ne rast perfitimi (monetar,...), te ndjekin rruge te tjera qe per vete ligjet e vendit jane te ndaluara.