Ka njeri nga Suedia ketu?

Genta

Primus registratum
Re: Ka njeri nga Suedia ketu?

Fillimisht postuar nga Veriori:
[qb] Këtu është teksti që më përpara u botua në Forumin e Kosovës:
Që nga viti 1992 kam pranuar - për arsye të situatës - pozitën e "Babit" për shqiptarët në Suedi. Njerëz të mërzitur, të dëshpëruar më telefonuan në ato vite të pritjes dhe të ankthit... dhe vetëm fakti se ata kishin mundësi të bënin muhabet me një suedez shqipfolës ishte pozitiv. Gjatë viteve kam pasur biseda (shpesh herë 2-3 apo më shumë në ditë) me shiptarë, dhe shumë herë për probleme intime, që ata dhe ato (sidomos ato!) nuk guxojnë të tregojnë publikisht përpara bashkëatdhetarëve. Në raste të tilla Ullmari, miku suedez, qenka më objektiv dhe tolerues...
Unë nga ana ime në disa cështje ndihem më rehat duke biseduar me shqiptarët se sa me suedezët! E tillë është jeta jonë.

Jam arsimtar në pension, bëra 40 vite në shkollat fillore dhe shkolla për të rriturit, deri në vitin 1998. Po punoj shumë me përkthime të ndryshme edhe sot, disa prej tyre me karakter të fshehtë. Besoj se me këtë punë mund të asistoj si shqiptarët në pyetje edhe organet e ndryshme suedeze, të cilët përdorin shërbimet e mia. Jam në atë mënyrë disi një ambasador për shqiptarët në hallet e tyre. Natyrisht kjo veprimtari kërkon edhe kufizime.... nuk mund të veproj publikisht për azilkërkuesit etj. Kjo do të ishte në kundërshtim me fshehtësinë profesionale etj.

Kam qenë një prej themeluesve të Shoqatës Suedezo-Shqiptare në 1970, pas vitit 1992 kryetar i Shoqatës, e cila tani është transformuar në një Komitet me veprimtari të gjallë në Internet. Të interesuarit mund të më kontaktojnë për informata të mëtejshme.

Kam botuar mjaft libra, përkthime nga shqipja, kam marrë pjesë në përpilimin e fjalorëve etj.

Jam në martesën e tretë, kam tre fëmijë të rritur, nëna e tyre finlandeze. Pas 3 vitesh në një farë vetmie u takova me një grua simpatike nga Kosova (e lindur në Pejë, e rritur në Prishtinë) dhe u martuam në vitin 1996. Kemi një vajzë, Arlinda, lazdrejka dhe kacurrela jonë! Sa i lumtur jam të jetoj si 'dhëndër shqiptar' në një familje bujare, me respekt dhe dashuri reciproke! [/qb]
Faleminderit per pergjigjet :thumbsup:

iliriano

Primus registratum

Fillimisht postuar nga ILIRIANO:
[qb] dhe ky vit na la shendene
nami yne mori dhene...
iken koha s'mund ta ndalesh
na kaloj jeta per shalesh

nje hap para
dy hap prapa
ne dhjetor na plasi vapa
dhe ne gusht bie debore
derri mac na mbeti ne dore

me ne po cuditet bota
se ne dore na mbeti rrota
por ne koken nuk e cajme
me shume qeshim se sa qajme

uje s'kemi drita s'kemi
ne mesjete ne po vemi
per demokracine vdesim
vetem pordhe dime te shesim

dhe politkanet llapin
100 vjet na cane trapin
se qe kur u ngrit flamuri
ne dore na mbeti huri. [/qb]

hot

Hotgirl

:wave: miqve suedezo-shqiptare!
uroj qe te jeni mire qe te gjithe /pf/images/graemlins/smile.gif

nela_kristi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga HOTGIRL:
[qb] :wave: miqve suedezo-shqiptare!
uroj qe te jeni mire qe te gjithe /pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
PO NORVEGJEZO-SHQIPTARE MI?

iliriano

Primus registratum

Feste Shqiptare.Stockholm/Suedi
Me date 28 Nentor 2003
Me rastin e 91 vjetorit te ngritjes se flamurit.

jack daniels

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Veriori:
[qb] Një përgjigje lind një pyetje tjetër... :shrug:

Jam 69 vjec. Kur isha i ri, radioja kishte për të rinj atë funksion që ka kompjuteri dhe interneti për rininë e sotme. Mora kontakt me botën, dëgjova muzikën e shumë vendeve, ndër ta Shqipëria. Më pëlqeu sidomos muzika shkodrane... Pata letërshkëmbim me njerëzit e Radio-Tiranës. Diktatura ishte e egër, por pak kontakte ishin të mundshme. Kjo ndodhi në vitet 1949-51 dhe më vonë. Në vitin 1969 vendosa të mësoj shqipen vet, me libra. Shqiptimin e mësova përmes radios. Librat e mësimit dhe gramatikat ishin nga Gjermania, Anglia dhe Amerika dhe mjaft të vjetëruara. Mora materiale edhe nga Shqipëria. Një vit më vonë erdha si turist në Shqipëri, duke krijuar sensacion... Një suedez shqipfolës ishte si një kozmonaut i zbritur nga Hëna! U bëra orator popullor atë mbrëmje të parë....
Për ngjarjet e mëvonshme do të ju tregoj pas pak!
(Kam shkruar për Forumin e Kosovës, do të marr tekstin nga atje!) [/qb]
Ishte shume interesante kjo historia e jetes tuaj se po lexoja disa informacione qe kishe shkruajtur.Nje Suedez te dije kaq mire gjuhen shqipe eshte pak si cudi per ne se sic mund ta dish vet pak kush nga te huajt dijne ta flasin gjuhen shqipe sic e flitini ju,por me gjithe punen qe paskeni bere per te mesuar shqipen,eshte nje arritje shume e madhe!
Une njoh 2 norvegjezë qe flasin shqip,por te flasin ne kete menyre skam pare ndonjehere.Por ndoshta ka te beje dhe afati i qendrimit qe kane bere ato ne shqiperi ne krahasim me te juajin i cili eshte mjaft i gjate.Sidomos per ne shqiptaret eshte nje kenaqesi mjaft e madhe kur degjojme gjera te tilla,per faktin se sic e thashe me lart jane shume te rralle ato njerez qe ta flasin shqipen ne kete menyre.
Po lexoja ketu me lart qe te kishte pelqyer muzika shkodrane kur kishe shkuar ne Shqiperi,te them une qe ska muzike me te bukur se ajo,jo per gje po jam nga Shkodra vete /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/wink.gif

Ashtu eshte e vertete qe Suedia e gjith keto vendet skandinave me sa kam degjuar rreth viteve 70 kane qene njerezit me te ''gjalle'',kane ndihmuar njeri tjetrin,nuk kane derguar prindet e tyre sic bejne tani neper azile pleqësh,qe te pakten per ne eshte nje gje ne kurre nuk e kemi praktikuar se kemi nje rrespekt shume me te ndryshem per prinderit tane,ne krahasim me rrespektin qe kane norvegjezet,suedezet apo danezet......me fal ketu nuk flas per brezin tuaj ketu flas per ata qe sot jane afersisht moshatare me ne apo pak me te medhenj.Por nga ana tjeter ka shume gjera pozitive ne 'Skandinavi' se tani po flas keshtu qe ti kemi te gjith ne nje vend. /pf/images/graemlins/wink.gif Une them qe ne duhet te marrim gjerat pozitive te ketyre vendeve,kurse negativet nuk duhet t'ia varim aspak,se vetem ajo mund te ndikoje shume tek ne me vone,ne brezat e ardhshem.

O Ilirian,ne shqiptaret mund te jemi ''rracista''sic thua ti, por kete e shprehim jo se nuk i duam rracat e tjera,por nga qe jemi shume patriota per kombin tone dhe dhe kemi krenari mjaft te madhe per te qene shqiptarë,dhe duam ti tregojme te tjereve se kush jemi.Ky eshte thjeshte nje fanatizem i cili eshte ne cdo koke shqiptari...eshte thjeshte nje smundje qe smund te sherohet,jemi kshu dhe pike. /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Ullmar Qvick

Primus registratum

Denna gång skriver jag på svenska (men lovar att skriva på albanska alltid i fortsättningen...)
Tack Sweet Boy för dina fina ord! Du kan vara säker på att det är en vansinnig kärlek till det albanska som ligger bakom mina kunskaper om språket och kulturen! Det började ju så tidigt, och jag kan inte förklara det.... men ni albaner är något alldeles speciellt, på gott och ont. Och precis som du säger, och det säger du jättebra, vi ska alla ta till oss det bästa i den främmande kultur vi kommer i kontakt med och slänga skräpet i soppåsen! Det har jag sagt till albaner redan för 20 år sedan på ett möte i Malmö och alla tyckte det var goda ord på vägen...
Idag är det Bayram och jag gör som svenskar gör vid julen: Vi skriver små barnsliga verser. Var så goda:

Idag på Bayram
Får du av mig en hjärtlig kram
Och snart blir det jul
Det är också väldigt kul!

Sedan blir det faktiskt en liten vers på albanska också:

Me datën 28 nëntor
Kam shumë dëshirë të rri në Vlorë
Për të vallëzuar me njerëzit dorë për dorë
Larg Suedisë me acar edhe borë...

Detta var en liten längtan bort... den delar vi alla denna mörka tid i Sverige... men Lucia och julen lyser upp lite grand... och Nyår!

Må så gott!
Mos u ngut!

Ullmari plak

hot

Hotgirl

:wave:
sduket me njeri tek kjo teme qe kur na e levizen ktu..
pershendes veriorin per ato vargje shume te kendshme /pf/images/graemlins/smile.gif :wave:

nela_kristi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga HOTGIRL:
[qb] :wave:
sduket me njeri tek kjo teme qe kur na e levizen ktu..
pershendes veriorin per ato vargje shume te kendshme /pf/images/graemlins/smile.gif :wave: [/qb]
te drejte ke...nejse do ti bejme nje reklame ne qe te vijne te gjtihe ketu... :confused: /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/wink.gif

Ullmar Qvick

Primus registratum

Kristina - dua të të argëtoj pak, shpresoj se do të më japësh një buzëqeshje të vogël...
Së pari: Kur koha është e bukur në Norvegji thuhet: "O denne dejlige norske sol, som hele verla har glejje av!"
Në Oslo thuhet: "Har du sett Karl Johann, ja da har du sett det meste av verla!"
(Më fal për ndonjë gabim drejtshkrimi...)

Një histori nga Oslo:
Një suedez rrinte në Oslo dhe kishte një mik norvegjez. Një mbrëmje muarën vesh me shkue në kinema së bashku. Ishte një film amerikan me John Wayne në rolin kryesor.
Para hyrjes së kinemasë norvegjezi i tha mikut suedez:
- A vëmë bast? Unë vë bast për 50 kruner se John Wayne do të vritet në fund të filmit!
- Mirë dakord, tha suedezi, jam për 50 kruner kundër!
Në fund të filmit vërtet u vra John Wayne. Duke dalë nga kinemaja,suedezi e nxori kuletën, dhe i tha mikut:
- Fitove. Ja 50 kruner.
- Jo, tha norvegjezi, të kam mashtrue, e kam pa filmin më përpara.... Unë nuk mund me pranue paret...
- Edhe unë e kam pa, tha suedezi. Por nuk mund të mirrja me mend se John Wayne do të ishte aq budalla sa të vritej përsëri!

Kristina, demokraci dhe barazi: Dy shprehjet e para tregojnë sa budallenj janë norvegjezët, historia në fund na bën të qartë se suedezët janë bukur të trashë... Ju si shqiptarë mund ta gjykoni vetë!
Ullmari

nela_kristi

Primus registratum

hehehehhe me kenaqe /pf/images/graemlins/laugh.gif ..ej po ate qe skandinavet jane te trashe se pranoj me asgje... :smash:

bellissima

Primus registratum

haj me mo se kot qenka kjo jete per ata qe vertet jane te lodhur dhe nuk kane gjetur nje gje qe i duhet atyre dhe kane ne voje per te web page :wub: :wub: :wub: :goofy: :cry: /pf/images/graemlins/frown.gif

jack daniels

Primus registratum

Veriori po kjo eshte fakt qe sidomos midis norvegjezeve dhe suedezve eshte se shkojne si ''mica me miun'' /pf/images/graemlins/laugh.gif .....nga nje ane norvegjia ka miliardat $$$ te naftes,kurse suedia ka teknologjine me te mire. :shrug: Po edhe kendej ne norvegji degjoj shume barceleta se si i shajn suedezet ne nje menyre te mire,si per shembull kur luajme futboll dhe se pason dikush topin e ben si egoist,ose e prek topin me dore dhe vazhdon te luaj pae ndalur faul i thojme ''jævla svenske..'' /pf/images/graemlins/laugh.gif ...kjo eshte shprehja me tipike,kur bejne ndonje gje kshu duke mashtruar.

Ej nejse se ju vajzat s'merrni vesh nga futbolli :tipsy: /pf/images/graemlins/laugh.gif .O Ilirjano a more vesh mer plako se kush i ka rene Shqiperise ne grup per eliminatoret e Boterorit ne Gjermani 2006.I ka ra ne grup Danimarka. /pf/images/graemlins/wink.gif ....une e kam da mendjen me shku me pa ndeshjen ne kopehagen,nese don me ardhe hajde se kena per ta mbush stadiumin kuq e zi! /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif