jemi perendimor apo oriental!!!

jemi perendimor apo oriental!!!

kjo periudha kaq e gjate e tranzicionit shqiptar ka hutuar jo vetem mua por edhe shume nga bashkemoshataret e mi mbi faktin: ne vertete duam te futemi ne BE. po a kem me te vertete mentalitet Europian? po e le te hapur temen dhe pres me padurim pergjigjet tuaja.... :rolleyes:

iliriano

Primus registratum
Re: jemi perendimor apo oriental!!!

Fillimisht postuar nga vetem_TI:
[qb] kemi fatin e mire qe jemi ne mes pra edhe perendimor edhe oriental mua si person me pelqen me shume orientalizmi pasi ai eshte edhe themeli i perdimores pra eshte burimi gje qe sot e kane vene re edhe perendimoret. [/qb]
ik ne turqi se eshte mire po pate pare:D

blabla

Primus registratum

me duket se ky qe hapi temen esht icik i confused. ti nqs po flet per popullin shqiptar, ne jemi thjesht ate--shqiptar, biles, jemi nji nga rracat mo ariane qe ka (me perjashtimin e ktyne cunave e gocave qe na shkojn e na prishin rracen me jevgj). Nqs, ti po flet per kulturen--edhe ju te tjeret mund te argumentoni sa te doni--ne jemi mo shum oriental, edhe pse duam ta mohojme. Ne nuk po flasim per ca kemi qen para se erdhi turku, apo ne kohen e qepes, po per cfar jemi tani!

jim_albanian_morrison

Primus registratum

Fillimisht postuar nga samanta:
[qb] Orientalizmi me te gjithe komponentet se me sa di une akoma ekzistojne HAREMET apo jane te pranueshme ne kete kohe :eek: Edhe nje kuriozitet kisha une,cuditem shume me faktin qe islamit i lejohen 7 gra nderkohe qe familja eshte e shenjte per cdo fe. [/qb]
4 gra dhe jo shtate,dhe keshtu familja eshte me e shejte.

jim_albanian_morrison

Primus registratum

Fillimisht postuar nga ILIRIAN:
[qb]
Fillimisht postuar nga vetem_TI:
[qb] kemi fatin e mire qe jemi ne mes pra edhe perendimor edhe oriental mua si person me pelqen me shume orientalizmi pasi ai eshte edhe themeli i perdimores pra eshte burimi gje qe sot e kane vene re edhe perendimoret. [/qb]
ik ne turqi se eshte mire po pate pare:D [/qb]
cka deshe me then,

OROSHI

Primus registratum

Shum mire qe asht hap kjo tema se keshtu nga pergjigjet e forumistave e dime se nga jemi te anuar,sipas pergjigjeve pra,pervec nja tre-kater veteve,te gjith te tjeret anojne nga perendimi :thumbsup:

Le_Routard

Forumium maestatis

gjys per gjys, po gjysma me e madhe peshon nga orienti /pf/images/graemlins/laugh.gif

genti

Primus registratum

Ky lloj krahasimi me duket dicka ekstrem "perendimor apo orjental", si mund te behet nje krahasim i tille kur ti si popull ke nje kulture dhe tredite aq te lashte sa asnjera nga keto te dyja s'kane egzistuar.
Ne jemi Shqipetare!!!
Keto pyetje behen sepse ne sot ndodhemi ne nje krize ekonomike dhe vlerash dhe ndodh shpesh qe marrim si model per zhvillim nje shtet te zhvilluar perendimor por une nuk do ta beja kete ne lidhje me trditat apo per ato vlera qe na identifikojne ne si komb.

ezhderha

Primus registratum

Perendimore???

Perendimore italiane? angleze? gjermane? spanjolle? amerikane?

Fjala "perendimore", per mendimin tem asht perdore pak pa hesap, sepse per kuptimin e sakte te kesaj fjalet mund te diskutohet deri n'agim.

E ngjashme asht edhe fjala "orientale". Orientale saudite, izraelite, turq, kineze, japoneze apo prej filipineve??? Ka kaq ndryshim mes ketyne orientaleve sa s'mund t'e futen ne nji torbe te gjithe. Po asht dhe me "perendimoret". Te guxojne kush t'i thote anglezit se asht si francez a gjerman, apo anasjelltas...

Personalisht shprehja "te shkojme drejt Evropes" me irriton. Sikur Shqipnija asht diku ne ndonji cep te Anktartides e duhet me e sjelle me anije ne Evrope. Shqiptaret kane kene ne Evrope te paret. Kane zakone te tynet, tradita te tynet. Disa ngjajne disa jo me "perendimoret" apo "orientalet".

S'e marr vesht pse tane ky kompleks inferioriteti ndaj Evropes. Kena vlerat TONA, identitetin tone, dhe si vend kena kene ne Evrope sa s'mbahet mend.

Pyetja e kesaj teme a don me thane qe shqiptaret DUHET ta ndiejne te nevojshme me i VERTETUE ndonji gja NDOKUJT???

OROSHI

Primus registratum

Shum e drejte Nak,por asht nji vend i cili asht ndermjet dy kulturave:Turqia,dhe ata po mundohen qe me teper te anojne nga perendimi(normal,60% e popullsise asht Ballkanase) :thumbsup:

gentilushi

Primus registratum

O DEUS-
A DO BEJME SHQIPERINE TE MADHE APO JO? :thumbsup: :thumbsup: CNA DUHET NEVE EUROPA.
NE NA DUHET SHQIPERIA MEME :wave:

OROSHI

Primus registratum

Degjoni,une p.sh kam inat kur na cilesojne Ballkanas,ne me shume jemi Mesdhetare(besoj une),gadishuli ballkanik e mori emrin shume vone keshtu,perpara ishte gadishulli Ilirik(ku ne shqiptaret luanim rolin kryesore) :confused: :angel:

tola77

Primus registratum

Shqiperia vertet eshte ne lindje te evropes gjeografikisht por varet si e konsiderojme ne mentalitetin tone shqiptar.Per mua jemi ballkanas as lindor e as perendimor por koke me vete si gjithe ballkani.

OROSHI

Primus registratum

Tola,nuk jemi ne lindje te Evropes,por ne jug te saj :wink:

tola77

Primus registratum

Juglindje atehere se dhe vetem jug sikur nuk vete se kemi nje tjeter shtet me ne jug se ne akoma.

OROSHI

Primus registratum

Tolaaaaaa,jugu moj/mar,hiqe lindjen /pf/images/graemlins/laugh.gif lindja fillon mbas Maqedonis.

tola77

Primus registratum

Nqs kembengul ok por ky fjalori enciklopedik qe kam une keshtu thote dhe e hapa posacerisht per ta vertetuar.Ndoshta ti je me i axhornuar.Megjithate per mua orientale eshte azia dhe orienti ne jemi evropiane dhe si i thone te gjithe ''PERENDIMORE''

Uran

Forumium praecox

Une menoj keshtu:

Te gjithe Shqipetaret ndihen me shume si Perendimire se sa si Oriental, edhepse bota fatekeqsisht nuk na ka pare ashtu deri me tani por na ka pare si Islamiste a mandej si Lidnoro-Komuniste.

Mendoj se pyetja me me rendesi qe duhet t'ia bejme vehtes eshte a jemi Perendimore apo Lindore?