Islami Radikal - Vehabizmi, po e dëmton Pavarsinë

Islami Radikal - Vehabizmi, po e dëmton Pavarsinë

Islami Radikal - Vehabizmi, po e dëmton Pavarsinë e Kosovës

Islami Radikal - Vehabizmi
Po e dëmton
Pavarësinë e Kosovës!

Gjersa me qëndrimin mospërfillës dhe neglizhent të institucioneve e partive dhe OJQ-ve vendore dhe ndërkombëtare në Kosovë, qarqet politike antikosovare, po i ofrojnë publikut evropian e botërorë një pasqyrë të "popullit të padëshiruar", përcjellur me propagandën për "rrezikun e krijimit të një pyke myslimane në brinjët e Evropës".

Që një vend i ndarë të përkufizoj identitetin e tij qytetërues, duhet të përmbushë kriteret: vullnetin e elitës politke dhe ekonomike për ndryshim, gadishmërinë e komunitetit për ripërkufizim identiteti, dhe vullnetin e qytetërimit pritës.
I plotëson Kosova këto kritere për aterim në njërin apo tjetrin qytetërim? Cili qytetërim do ta gëlltisë a të fus Kosovën në gjirin e vet? E gjendur në udhëkryq të qytetërimeve dhe si amallgam kulturor, Kosova përballet me sfiden e identitetit qytetërues dhe shtetërorë.
Ringjallja islame edhe tek ne paraqitet si përpjekje që islami të përceptohet jo vetëm si religjion por dhe si mënyrë e të jetuarit. Në botën islame po ndodhë një lëvizje e gjërë kulturore, sociale dhe politike që predominon mbi qëndrimet gjithnjë e më të zbehta sekulare. Tregues të një ngjallje islame edhe tek ne, janë: vëmendja e shtuar për ritet fetare, falja në gjami dhe jasht saj, axhërimi, shpërndarja e publikimeve religjioze, përqëndrimi në veshjen islame, kërkesa gjithnjë e më e madhe e futjes së mënyrës së jetës islame në jetën publike siç është kërkesa e faljes në institucione publike, futja e mësimit të fesë në institucionet shkollore, etj. Të gjitha mediat pa dallim si dhe subjektet politike në Kosovë mundohen të joshin klientelën duke ofruar atmosferë krejt orjentale. Me këtë paraprijnë televizionet lokale.
Që nga çlirimi i Kosovës e këtej bashkëbiseduesit tonë për çështje të ndryshme, miq dhe të tjerë, duke filluar nga temat më të thjeshta e deri tek negociatat për statusin final të Kosovës, në mes tjerash kanë krijuar një përcepcion të turbullt sa i përket elementeve të qytetërimit. Përpos mangësive në qeverisje, brenda kompetencave të ofruara, dhe guximit e vullnetit për të ndërhyrë në keqmenaxhimin e UNMIK-ut, institucionet dhe kasta politike shqiptare paraqiten kinse të shurdhër para vërshimit më të ri nga Lindja. Kjo dosido ngiti çmimin per te fituar besimit për njohjen e shtetësisë me të gjitha atributet. Identiteti i Kosovës është në një sprovë serioze. Popujt e besimit mysliman në Ballkan kaluan në Islam nga trysnitë e violencat Otomane, me çrast pranuan verzinon më pragmatik, racional e logjik, si dhe atë mistik, apo dimensionin psiko-spiritual të islamit.
Kësi soji kosovarët së bashku me të gjithë të islamizuarit tjerë në Ballkan kultivuan versionin e shkollës Hanafi apo Sufi. – tasawwuf të islamit.
"Luftëtarët e islamit të pastër", siç kanë dëshirë të quajn veten wahabinjtë, filluan aktivitet e tyre në Kosovë që në fillim të viteve '90, pa u penguar fare nga sundimtarët e ideologjisë simotër neo-nazi-fashist të Millosheviqit. Sot e asaj dite ata në mënyrë eksplicite kundërshtojnë çdo ndikim të jashtëm kulturorë duke imponuar mësimin ekskluziv me praninë e patjetërsueshme nëpër kryeshnoshe, syneti a ndonjë tubim të ngjashëm, kundërshtojnë teoritë shkencore mbi dukurit natyrore a shoqërore duke ofruar si zëvendësim shpjegime nga Sheriati a Kurani, siç bënë, fjala vjen, në Pejë djaloshi i quajtur Elvis Goga i përfolur si krye muxhahidini vendor në Pejë. Çfarë kërkoj në Pejë Arfan Qadeer Bhati, pakistanezi me nënshtetësi norvegjeze?
OJQ-të që ende veprojnë nën ombrellën e Komitetit të Përbashkët Saudit për Ndihmë Kosovës dhe Çeçenisë e që erdhën në Kosovë pas luftës së fundit 1999, po nxjerrin përfitime nga varfëria në paralagjet e qyteteve të Kosovës, por në masë të madhe edhe nëpër fshatrat përreth. Dhe e tërë kjo sipas qeverisë saudite, "jo për disa muaj apo vite, por derisa ekziston nevoja..." Modus operandi i lëvizjes wahabite në Kosovë është indoktrinimi fetar i popullatës së varfër shqiptare, boshnjake dhe egjiptiane e të ashkalive. Raste të tilla janë më se të dukshme p.sh., në: Shipol paralagje e Mitrovicës, në Kodrën e Trimave apo në Vranjevc të Prishtinës, në Prizren dhe Pejë, në Radavc të Pejës, në Voksh të Junikut, në Ferizaj e Kaçanik etj, etj. Të rekrutuarit nga qendrat anti-kosovare (Arabia Saudite dhe SigurimiShtetërorë i Serbisë) ata po e hapin rrugën për forcat globalizuese të islamit ndërkombëtarë duke tentuar të mposhtin traditën
islame tolerante, të larmishme, që i bëri ballë centralizimit dhe hegjeminozmin të
"Islamska Zajednicës" të dirigjuar nga Beogradi i para dhe pas Luftës së dytë
Botërore. Është mu kjo qendër që e jetësoj marrëveshjen Tito-Kypyrli për dërgimin e 300.000 shqiptarëve në shkretëtirat e Anadollit. Wahabizmi arab i përkrahur nga shërbimi inteligjent serb në Kosovë, në vazhdën e "Islamska Zajednicës" është duke tentuar të ndryshoj në galop shoqërinë kosovare dhe marrëdhëniet ndërnjerëzore. Dhe këtë po e bënë deri në një masë, sepse qytetarët kanë filluar të siellen me shpërefillje ndaj tyre, apo po i frikësohen atyre?
Rast, në morinë e rasteve që flet për futjen e "islamit global" thellë në shpirtin e ashtuquajtur "intelektual" është ceremonia e varrimit të artistit të mirënjohur kosovar, Muharrem Qena. Asgjë kundër lirisë së të shprehurit të familjes, po të mos ishte bërë pompozitet arkivolit të mbështjellur me flamur të gjelbër me shkrim arab, ngjarje kjo e mbuluar nga të gjitha mediat relevante të Kosovës..
Fondacioni Bamirës Islamik (IEF) sipas të dhënave të ofruara në web faqen zyrtare saudite, i ofron fëmijëve kosovarë "arsimimin" në mbi 30 shkolla kuranike nëpër Kosovë. Fëmijëve u ofrohen shuma fillestare prej 50 euro për të mësuar këndimin e ajeteve dhe surave të veçanta nga Kurani. Në shkollat e ndërtuara nga fondet e Komitetit të Përbashkët Saudit për Ndihmë Kosovës dhe Çeçenisë ndihmuar nga Fondacioni Bamirës Islamik, po punohet në krijimin e gjeneratës së re të myslimanëve lojale, jo ndaj Kosovës, por ndaj Internacionales Islame.
Gjithnjë në shërbim të këtij projekti, pranë xhamive të identifikuara si të "tyre", aktivistët wahabi kanë hapur internet kafet për të joshur fëmijët e moshave të ndryshme që pas seancave të internetit të dëgjojnë "naslihatet" kundër Skënderbeut dhe Rilindjes Kombëtare Shqiptare, (kundër Kadares, Nënë Terezës) kundër civilizimit perëndimor dhe vet islamit tradicional kosovar.
Përpos faktit të lartpërmendur aktivistët muxhahidin si cak kanë përzgjedhur edhe shtresat tjera të popullatës kosovare. Të vejat, të larguarit nga puna, fshatarët, të rinjtë e papunësuar, disa "intelektual" marrin mjete financiare (150 euro dhe ndihma të tjera) për të dëshmuar stilin krejt islam të jetës, të formave më radikale.
Në web faqet e partive politike më të mëdha në Kosovë, apo në ato të intelektualëve shqiptarë si Dr. Milazim Kransniqi & Company, në linket e web faqeve të tyre kanë ikonën Religjioni me hapjen e të cilit aktivizohet automatikisht ilahija orientale kënduar nga Adem Ramadani. Shihni web faqen AlbaNur.net.
Gjersa me qëndrimin mospërfillës dhe neglizhent të institucioneve, apo prtive e OJQ-ve vendore dhe ndërkombëtare në Kosovë, qarqet politike antikosovare, po i ofrojnë publikut evropian e botërorë një pasqyrë të "popullit të padëshiruar", përcjellur me propagandën për "rrezikun e krijimit të një pyke myslimane në brinjët e Evropës".
Kuluaret politike shtetërore të Serbisë me të tjerë, në bashkëpunim të ngushtë me muxhahedinët vendor e ndërkombëtarë parashohin, apo po përgatisin një "rebelim" të mundshëm mu në prag të zgjedhjes së statusit të Kosovës. Figurat karakteristike wahabi të civilizimit islam do të fiksohen vetëtimthi nga kamerat e reporterëve të shtëpive të mëdha mediale botërore. Dhe, " të padëshiruarit", do të fundosin edhe për një kohë të gjatë ëndrrën e kultivuar që moti. Ëndrrën për të jetuar të lirë, pa frikë, në harmonie tolerancë të vendosur që moti nëkëtë pjesë të Evropës.
Institucionet vendore dhe ndërkombëtare, partitë politike dhe OJQ-të duhet të shpallin mesazhe të qarta ndaj kësaj dukurije vetëvrasëse në Kosovë.

Suretu Esh Shura - Kaptina e Marrëveshjes
Ajeti 40. Ndëshkimi i të keqes, bëhet me një të keqe në të njëjtën masë, e kush falë e bënë pajtim, shpërblimi i tij është te Allahu. Vërtetë Ai nuk i do zollumqarët.

Shkruan, Genc Morina
Ruprecht Karls Universitat Heidelberg
Philosophische Fakultat

i_own_u

Primus registratum
Re: Islami Radikal - Vehabizmi, po e dëmton Pavars

veren qe kaloj nje miku im me prezantoj babain e vet, ku folem gati 1 ore per shum gjojna lidhur me fen

ky ishte shum besimtar (mysliman) ku falesh 5 her ndit... kishte shkuar dhe 7 her n'Arabin Saudite

kur e pyta qe po ne Jerusalem ke bo kerkes te shkosh...?
ky u habit e me tha çne atje...?
tek xhamija e gurit i thash e keni shum te shtrjt ate vend kult

jo tha tani po ma thua ti

tashi sma do menia qe ky, hawk apo Gysi ti japin leje te futen ne Jerusalem

po ajo qe me intereson mer ti hawk esht qe çmuhabete ju bo hoxha n'xhami ju...?

per mos me dit dhe historin e fes tuj mu duk si e habit'shme

Gysi

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
përqëndrimi në veshjen islame, kërkesa gjithnjë e më e madhe e futjes së mënyrës së jetës islame në jetën publike siç është kërkesa e faljes në institucione publike, futja e mësimit të fesë në institucionet shkollore, etj.

[/ QUOTE ]

Gysi, disa prej këtyre janë ekstremizma e disa të tjera janë thjesht joshqiptare të cilat nxiten nga një kulturë tjetër (ajo arabe).

Nëse ti ekstremizëm quan vetëm vetshpërthimin atëherë ka ca probleme botkuptimi.

[/ QUOTE ]

Kush, xhamia eshte ekstremizem? Apo agjerimi?
Kontra! Une mund te te jap deri diku te drejte ne shume gjera, por ne kete rast budallalliku i atij qe ka shkrujte ate shkrimin eshte i dukshem.
Ose te pakten te thote hapur mor vlla. Mua s'me pelqen Islami dhe jam kundra tij. Edhe kjo eshte marrezi, por te pakten eshte e thene troc dhe e sinqerte.

Kondra e ke kot keta jan dora vete ata te pastertit qe e duan islamin "akull" te pastert pra ti permbahen deri ne piken e fundit,dmth wahabi ,dmth nje Arabi te dyte ne Evrope.

Ku jane doket e zakonet e shqiptarit mor mik !?

[/ QUOTE ]

Qe je paragjykues dhe qe je njeri qe ecen me slogane, kjo vihet re sapo lexon dy rrjeshta nga ty. Por te pakten mos fol kodra pas bregut per gjera qe nuk i njeh.
Ti as qe ia ke idene se c'eshte vehabizmi (normalisht ti e njeh me wahabizem qe dtth se ka bere shume rruge te gjate fjala per te ardhur deri tek ty).
Te zbatosh Islamin me perpikmeri nuk dtth se je vehabi. Vehabizmi eshte nje lloj rryme e caktuar e cila ka te beje me menyren se si e interpreton Islamin dhe jo me faktin qe predikon se duhet ndjekur me perpikmeri.
Po pse cfare kujton ti, se ka ndonje njeri qe beson nje fe si te inspiruar prej Zotit dhe pastaj te mendoje ajo nuk duhet ndjekur me perpikmeri?
/pf/images/graemlins/shrug.gif
Sigurisht, qe une perpiqem, aq sa mundem, ta zbatoj Islamin me perpikmeri, por kjo nuk ka te beje absolutisht as me vehabizmin, as me ekstremizmin.

Gysi

Primus registratum

tashi sma do menia qe ky, hawk apo Gysi ti japin leje te futen ne Jerusalem

po ajo qe me intereson mer ti hawk esht qe çmuhabete ju bo hoxha n'xhami ju...?

per mos me dit dhe historin e fes tuj mu duk si e habit'shme

[/ QUOTE ]

Paragjykimet e tua, pa lidhje nuk mund ti pengoj dot lal.
Ti hamendeson sipas qejfit. Cfare te te them une tani?
Megjithate, per te te sqaruar, une po te them se nje miku, i cili eshte kompozitor, dhe qe eshte musliman po kaq i rregullt (ne mos edhe me teper) se une, me ka treguar vete per nje vizite te tijen ne Izrael, dhe per me teper kish fjetur ne shtepine e nje muzikanti hebre. Ai me tregoi se kish zhvilluar nje debat shume miqesor me te edhe per fene. Cfare ka problem ketu.
Po ti, sa rri e hedh hamendesime, pyet me mire, ose lexo se cfare thote Kurani per te tilla gjera.
Dhe sipas Kuranit, jo vetem qe muslimanet jane te urdheruar te mbajne miqesi me te gjithe njerezit (sigurisht kur ata nuk kane qellime armiqesore ndaj nesh), dhe ne menyre te vecante Kurani na i ka bere miq me te afert Kristianet dhe Hebrenjte, duke i konsideruar me nje status te vecante, "Ehli Kitab", sipas te cilit ka elemente shume me privilegjues ne miqesine me ta se me te tjeret.

Kurse, per sa i perket atij qe nuk njeh historine e fese se vet, ky eshte muhabet kot. Ne cdo fe, rrace, etni, komb etj. ka njerez qe nuk kane lexuar dhe nuk njohin historine e tyre.

Kondrapedali

Kondrapedali

Gsyi, kur thashë disa prej tyre nuk mendova se ishte e nevojshme t'i nxirrja në pah se cilat janë ekstremizma.

Mundësimi i faljes në vende publike (pra me fjalë të tjera kthimi në xhami i një vendi në institucionet publike) si dhe futja e mësimit të fesë në shkollat publike janë ekstremizma dhe tepër të rrezikshësm madje për laicizmin e shtetit. Janë pararendës të kthimit në një shtet fetar ndërkohë që egzistojnë disa komunitete fetare /pf/images/graemlins/shrug.gif.

Pasojat besoj se i gjen edhe vetë.

Gysi

Primus registratum

Precedenti i rrezikshem eshte tjeter gje, ndersa ekstremizmi eshte gje tjeter.
Jam dakor me ty qe laicizmi ne nje vend si Shqiperia ka qene nje zgjidhje me vend, per te garantuar njefare asnjanesie ose me mire mosanesie ndaj ndonjeres prej feve.
Por nuk mund te thuash ekstremizem per mundesimin e faljes ne ambjentet publike. Nje gje e tille eshte e garantuar ne SHBA, p.sh. ku muslimanet kane hapesirat e tyre per te kryer ritet fetare ne vendet e tyre te punes. Po keshtu ka hapesira per xhamia si dhe per kisha (sigurisht me permasa me te vogla) p.sh. ne repartet ushtarake. Une kam njohur nje musliman i cili punon ne ambasaden amerikane ne Shqiperi, i cili falet ne pune dhe i eshte lene nje vend i caktuar apostafat per tu falur.
Ku qendron ekstremizmi ketu?
Artokullshkruesi ketu ka pasur per qellim vetem nje rast diskutimi qe eshte bere ne kosove. Ne biblioteken kombetare atje, ka pasur nje vend te vogel ku faleshin ata qe studionin ne biblioteke. Ka pasur disa zera ne disa gazeta te Kosoves te cilat kane dashur qe te te rinjte te mos lejohet kjo, dhe normalisht keta zera ndezen nje debat nese duhet apo nuk duhet lejuar ku nuk mungonin zerat pro dhe kundra. Larg prononcimit per kete debat, ajo qe eshte e sigurte eshte se, edhe nese lejohet apo kerkohet nje hapesire e tille nuk perben absolutisht aspak ekstremizem. Per me teper kur kemi te bejme me nje popullsi si ajo e Kosoves ku mbi 90 per qind e njerezve jane muslimane.

Po keshtu, edhe futja e mesimit te fese ne shkollat publike (megjithese personalisht nuk kam qene dakort, per arsye krejtesisht teknike dhe jo parimore), nuk perben kurrfare ekstremizmi. Ka vende, me sa di une, si Italia te cilat e kane kete, ashtu sic ka edhe vende qe kane shkuar edhe me larg, si Greqia, te cilat kane edhe fe zyrtare te shprehur me kushtetute.
Nuk ka thene askush per ta ekstremiste.
Mos valle kete emer duhet ta mbajne vetem muslimanet?
Ne njefare menyre nese do te futej nje lende e tille ne shkolle do te mund te behej me teper pengese per ekstremizmin dhe do te sherbente me teper per mbjelljen e nje klime mirekuptimi dhe tolerance ndermet shtetasve. Kjo vjen, pasi se pari ti ne kete rast do te mund tu japesh njerezve njohuri me te drejta per Islamin, duke mos i lene te bien pre e propagandave rekrutuese te ekstremisteve (nuk po e ve ne diskutim se deri ne c'mase eshte e vertete ekzistenca e ekstremisteve ne Shqiperi) dhe se dyti, ti do te mund te krijoje tek popullsia nje kulture me te mire fetare, ne menyre qe ata qe nuk jane te nje feje te caktuar te mos paragjykojne fene tjeter, ashtu sic edhe ndodh ne nje mase te madhe ne kete forum kur vihen re qe nje mori njerezish ia mbyt kot per pune feje, duke ngritur edhe akuza nga me te cuditshmet per te tjeret.

Po nejse, me siper te mora rastet me absurde.
Kur ai i thote ekstremizem agjerimit! Lere me me tej!

ujku81

Primus registratum

Ka vende, me sa di une, si Italia te cilat e kane kete, ashtu sic ka edhe vende qe kane shkuar edhe me larg, si Greqia, te cilat kane edhe fe zyrtare te shprehur me kushtetute.
Nuk ka thene askush per ta ekstremiste.

[/ QUOTE ]

Absolutisht po. Grekte njihen per ekstremizmin e tyre ortodoks, me duket se shume shqiptare e kane provuar kete.

Gysi

Primus registratum

Ekstremizmi i grekeve nuk vjen prej faktit qe kane fe zyrtare ortodoksine dhe nuk ua shenon njeri per ekstremizem kete fakt.
Ekstremizmi i grekeve vjen prej faktit qe shfrytezojne ortodoksine ne menyre radikale per te konvertuar tek te tjeret kombesine (sic eshte rasti i detyrimit te nderrimit te emrave ne rastin e emigranteve shqiptare apo edhe ne greqizimin e kishesh autoqefale shqiptare, ku shpesh tentohet qe shtetasit shqiptare ortodokse ne jug, ti konsiderojne si greke).
Pra ne thelb ekstremizmi i grekeve nuk eshte ekstremizem fetar, por eshte ekstremizem nacionalist (realisht greket nuk jane fort popull fetar). Ortodoksia e tyre vihet ne funksion te qellimeve te tyre shoviniste.

Ahmed

Primus registratum

shkruar nga Dias(Ivan)pastori i Ivanit. </font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Epo Cfare ti besh shqiperia e Dardania eshte e perbere nga sterniprat e Gjergj kastriotit

[/ QUOTE ] .
Jam plotesisht dakort me keto qe thua, pasi nipat dhe sternipat e Kastriotit ishin shumica me gjak serb,si e motra e Gjergjit po ashtu edhe vellezerit edhe i biri u martuan me serb(nuk po e shpik une por eshte me se e vertete).Prandaj pyka te tilla nuk na lene rehat,se deri me sot feja Islame ka qene paqsore por jeni ju fondamentalistat sllavo-katolik qe po fusni pyka midis komuniteteve e nuk po na lini te qete,fillo nga pyjezimi i maleve me kryqe e deri tek uzurpimi qe po kerkoni t'i beni trojeve dhe xhamive muslimane.Ne te njejten kohe kerkoni e te alarmoni popullin me genjeshtra e perralla;jo vehabizmi e jo selafizmi-;kur ju nuk merrni vesh se c'fare jane ritet e fese islame.
Rrini mor gangrene e bizhdila te kesaj shoqerie e mos hapni te tilla tema.Ky popull sot po vuan me shume nga shushunjat e fese katolike ,sic jane Deshmimtaret e Jehovait,ky popull po vuan nga pedofilet e kishesh katolike qe po perdhunojne femijet tane neper jetimore,ky popull po behet prehe(femijet e varfer e jetima)e trafikut te organeve te njeriut nepermjet organizateve ''humanitare katolike'' qe funksionojne ne Shqiperi sidomos ato austriake.etj etj.Prandaj;rrini e na lini te qete!
Islami ka jetuar e do te jetoj midis shqiptareve dhe do te forcohet akoma e me teper,insha'allah.
Une personalisht jam musliman,isha ortodoks(c'ka ajo fe;ortodoksia,eshte shume me teper e pastar nga katolicizmi)zgjodha Islamin si fe burimore,fe te paqes dhe lumturise,fe qe beson vetem ne nje Zot,e jo shenjtore dhe rikonkuiste(sic po kerkoni te na perballni me nen terezen).Ju katoliket e sotem po kerkoni nenterrorizimin e popullit shqiptar me shenjtore te rreme,te shpikur nga tejkenaqesia jua me fryme vatikanase,ku meshirimi ne skamje,vuajtje e trishtim eshte shpetim;gje qe Islami nuk e pranon;ne Islam vetem Paqja(qe krishterimi po na e shkaterron)dhe harmonia jane shpetim!
flm.

ujku81

Primus registratum

Ekstremizmi i grekeve nuk vjen prej faktit qe kane fe zyrtare ortodoksine dhe nuk ua shenon njeri per ekstremizem kete fakt.
Ekstremizmi i grekeve vjen prej faktit qe shfrytezojne ortodoksine ne menyre radikale per te konvertuar tek te tjeret kombesine (sic eshte rasti i detyrimit te nderrimit te emrave ne rastin e emigranteve shqiptare apo edhe ne greqizimin e kishesh autoqefale shqiptare, ku shpesh tentohet qe shtetasit shqiptare ortodokse ne jug, ti konsiderojne si greke).
Pra ne thelb ekstremizmi i grekeve nuk eshte ekstremizem fetar, por eshte ekstremizem nacionalist (realisht greket nuk jane fort popull fetar). Ortodoksia e tyre vihet ne funksion te qellimeve te tyre shoviniste.

[/ QUOTE ]

Sa mire i njihke greket ti mer. /pf/images/graemlins/smirk.gif
Ne Ballkan greket jane populli me fetar, dhe e shfrytezojne politikisht kete.
Nejse qe te mos dalim nga tema, duam s'duam ne kosovaret jane besimtare me praktikante myslimane, por me shume se modelit arab i afrohen atij turk (me i moderuar).
Me beri pershtypje nje fakt, disa kolege te punes time ishin javen e kaluar ne Prishtine me sherbim, dhe u habiten nga fakti qe nuk tregtoheshin pije alkolike pothuajse fare ne dyqane/markete (rralle ose vetem ne lokale dhe ne ato jo te gjitha). /pf/images/graemlins/confused.gif

qero

Primus registratum

[/ QUOTE ]

Sa mire i njihke greket ti mer. /pf/images/graemlins/smirk.gif
Ne Ballkan greket jane populli me fetar, dhe e shfrytezojne politikisht kete.
Nejse qe te mos dalim nga tema, duam s'duam ne kosovaret jane besimtare me praktikante myslimane, por me shume se modelit arab i afrohen atij turk (me i moderuar).
Me beri pershtypje nje fakt, disa kolege te punes time ishin javen e kaluar ne Prishtine me sherbim, dhe u habiten nga fakti qe nuk tregtoheshin pije alkolike pothuajse fare ne dyqane/markete (rralle ose vetem ne lokale dhe ne ato jo te gjitha). /pf/images/graemlins/confused.gif

[/ QUOTE ]

Kjo me siguri nga fakti qe ka qen ende muaji i shenjet i Ramazanit se perndryshe edhe ne Kosove e sidomos ne Prishtine konsumohet alkoholi dhe shitet po ashtu ne mas te madhe.
Kjo eshte nje teme shum delikate.
Vahabizmi siq e di une eshte e vertet qe eshte perhap ne Kosove por edhe me gjere nder trojet etnike shqipetare dhe nuk jam aspak kunder apo pro tyre ngase eshte e drejt e qdo kujt te mendon si te don.
Disa shkrime ketu jan teper te ekzagjeruara dhe spekulative keshtu qe ju kisha lutur te jini sa me specifik ne gjera kur te kemi te bejme me nje tem kaq delikate .

ju falem nderit

ujku81

Primus registratum

Mbase mbase, por qe eshte me i kufizuar konsumi i alkolit se ne Tirane p.sh eshte. Mendoj se vjen prej besimit fetar, nuk diskutohet se ne Kosove besimi fetar eshte shume me i forte dhe i perhapur se ne Shqiperi.

ujku81

Primus registratum

Ne kete rast nuk ka asgje te keqe, sepse jane vete njerezit qe nuk e konsumojne prej besimit. E keqe behet kur kjo ndalohet me pretekst prej besimit. Njerezit duhet te jene te lire te zgjedhin. Kjo per anen fetare.

Per anen kombetare e keqja (jo domosdoshmerisht) eshte tek imazhi,duam s'duam, e drejte jo e drejte, Perendimi nuk i ka fort qejf myslimanet, aq me teper nese ka shfaqje fondamentalizmi. Dhe nese synimi eshte te integrohemi, kjo eshte pengese.

Kondrapedali

Kondrapedali

Dhe kur bëhet krahasimi mes kulturave, duhet patur parasysh që perëndimi ka një kulturë më njerëzore. Ajo i afrohet shuuuuuumë më tepër natyrës njerëzore sesa kultura fetare e çdo krahu qoftë. Perëndimi nuk ka kulturë të krishterë (kjo kulturë nuk ndikon në jetën e njerëzve) por ka kulturë liberale. Në botën islamike kjo kulturë nuk egziston. Në disa raste është ligji që e ndalon lirinë e në disa të tjera është shoqëria që imponohet. Kjo është dallimi kryesor mes dy kulturave.

Për sa i përket përhapjes së uahabizmit në trojet Shqiptare, kjo krijon problem kur shfrytëzohet injoranca, varfëria e mashtrimi për ta përhapur (ashtu siç ka qenë e është e vërtetë edhe për fetë e tjera në shkallë të ndryshme). Pra problemi nuk është uahabizmi por mënyrat e përdorura për ta përhapur atë.

Nuk mund të quhet bamirësi kur pretendon të arrish disa rezultate nga ajo e sidomos kur kriteret e seleksionit të bamirësisë janë ato fetare e jo nevojat e njerëzve.

hawk

Primus registratum

Ne fakt kriteret jane nevojat njerezore(duke ju referu Gencit),por me duket ke ngatrru kekun me byrekun.

Pra ti e njeh uehabizmin dhe nuk ke probleme me kete rryme?!

Nuk eshte aspak logjike te quhet nje kulture me njerezore dhe nje tjeter me pak sepse njerezit jane pjesa perberese e klutrures,ato qe e krijojne dhe e shfrytzojne kete "produkt" te pashmangshem te jetes njerezore.
Nese ti pohon se kultura perendimore eshte me afer natyres nejrezore,cfare nenkupton me kulturat e tjera te cilat gabimisht i cilson fetare??Ato i afrohen botes se kafsheve?!
Perdendimi ka pjese te pandare krishterimin ne te gjitha format,judaizmin,madje edhe islamin.Pra pjese e ksaj kulture jane edhe kto besime.Feja eshte pjese e kultures dhe nuk konceptohet si e ndashme,prandaj nuk e kuptoj krahasimin e fese si pjese e kultures me kulturen ne pergjithsi(edhe pse vetem ate perendimore).
Pa anashkaluar faktin e eurocentrizmit ne gjykimn tend.
Gjykime hitleriane(ne thelb).

Kondrapedali

Kondrapedali

Hawk, në kulturën "perëndimore" nuk pjerdh njeri për fenë në përgjithësi prandaj pjesa e pandarë e krishterimit, judaizmit apo islamit nuk është gjë tjetër përveç se ca data apo zakone të cilat njerzit i bëjnë se janë mësuar me to.

Të ndjekësh mësimet e një feje nuk është njerëzore pasi mësimet e fesë kanë për qëllim pikërisht ndrydhjen e natyrës njerëzore. Fillimisht qëllimi ishte për të krijuar rregulla bashkëjetese por këto rregulla ishin dhe janë akoma tepër larg natyrës njerëzore. Kjo është edhe arsyeja përse perëndimi (në përgjithësi) e ka braktisur fenë.

hawk

Primus registratum

Po ben filozofine sekolariste te perendimit?!
Nuk kemi kohe dhe nuk eshte tema per largimin e perendimit nga feja.
Varet se c'kupton ti me ndrydhje.Mos valle nuk e ndrydh liberalizmi sipas interesave??
Degjenerimi si pjese eksaj kulture, i afrohet me shume njeriut apo kafshes ??
Cilat praktika fetare,rregulla,dtyrime jane larg natyres njerezore??P.sh : mos vjedh,te duket jo njerezore?!

Mjafton pasuria artistike perendimore me baza ose prejardhje fetare qe sot quhet "luks",si pjese e kultures,per te bere qesharake dy rreshtat e pare.
Nuk eshte kultura vetem zakone.Por edhe nese do te ishte keshtu do mjaftonin per te bere fene pjese e kultures perendimore.Pa harruar se te pakten nje 30% e ktij perendimi mbush kishat nje here ne jave.Ne Usa feja eshte edhe me incizive ne jeten e perditshme.

dionizi

Primus registratum

Po ben filozofine sekolariste te perendimit?!
Nuk kemi kohe dhe nuk eshte tema per largimin e perendimit nga feja.
Varet se c'kupton ti me ndrydhje.Mos valle nuk e ndrydh liberalizmi sipas interesave??
Degjenerimi si pjese eksaj kulture, i afrohet me shume njeriut apo kafshes ??
Cilat praktika fetare,rregulla,dtyrime jane larg natyres njerezore??P.sh : mos vjedh,te duket jo njerezore?!

Mjafton pasuria artistike perendimore me baza ose prejardhje fetare qe sot quhet "luks",si pjese e kultures,per te bere qesharake dy rreshtat e pare.
Nuk eshte kultura vetem zakone.Por edhe nese do te ishte keshtu do mjaftonin per te bere fene pjese e kultures perendimore.Pa harruar se te pakten nje 30% e ktij perendimi mbush kishat nje here ne jave.Ne Usa feja eshte edhe me incizive ne jeten e perditshme.

[/ QUOTE ] Me sa duket ky viktima eshte betuar ta japi jeten Allahun dhe muhametin pera se te ikesh or tei, thon dardanet mos harro te provosh berxoll derri.

Gysi

Primus registratum

Ne kete rast nuk ka asgje te keqe, sepse jane vete njerezit qe nuk e konsumojne prej besimit. E keqe behet kur kjo ndalohet me pretekst prej besimit. Njerezit duhet te jene te lire te zgjedhin. Kjo per anen fetare.

Per anen kombetare e keqja (jo domosdoshmerisht) eshte tek imazhi,duam s'duam, e drejte jo e drejte, Perendimi nuk i ka fort qejf myslimanet, aq me teper nese ka shfaqje fondamentalizmi. Dhe nese synimi eshte te integrohemi, kjo eshte pengese.

[/ QUOTE ]

Nuk kam shume kohe ne dispozicion por nuk me duket fort normale qe une u dashka te ndryshoj pikepamjet e mija sepse nuk i pelqekan perendimit.
Une nuk besoj se perendimi ngaterrohet fort ne keto pune, por nqs perendimi nuk me paska qejf keshtu si jam, personalisht nuk me behet vone fare. Une jam ky qe jam dhe kam arritur deri ketu me zgjedhjen time, duke iu qasur botes racionalisht. Une kam arritur ne pikepamjet e mija ne disa gjera dhe kam aq respekt per veten sa t'i qendroj bindjeve te mija. Sigurisht, per veten kam me teper rrespekt se per perendimin. Por me duket se edhe vete perendimin e respektoj me teper kur i qendroj besnik vetvetes dhe nuk i afrohem me inferioritet kompleksiv.

Per me teper qe te mos pish alkool nuk ka asnje fare lidhje me integrimin dhe po keshtu as me fondamentalizmin.

Ndersa per sa i perket asaj se kush eshte me afer natyres njerezore, ky eshte debat me i gjate, por qe tashme nuk kam shume kohe ne dispozicion.