Irak: Sunni vs Shia

Irak: Sunni vs Shia

Hello njerez,

Sot duke kerkuar disa video, gjeta dy dokumentare mbi luften ne Irak. Nuk jam interesuar ndonjehere mbi luften atje pasi e kam te veshtire te degjoj historite e dhimbshme se me verte me prekin. Mgjth, kur pashe dokumentaret, jam ngelur e shokuar sepse nga mediat Amerikane duket sikur Amerikanet e kane me shume fajin. Por, duket sikur vete Iraket jane bere pak a shume si shqiptaret ne 97-ten kur gati filloi lufta civile per grabitjen e pushtetit nga dy partite me te medha. Ne rastin e Irakut, dy partite me te medha jane ato fetare, Shia dhe Sunni.

Sot, ne kre, eshte Shia pasi shumica e ministrave jane te kesaj feve dhe dokumentari The Death Squads tregon se si ministri ne krye ka formuar skuadra te vdekjes (se di si ta perkthej) duke punesuar policat si vrasesa te muslimaneve Sunni.

E cuditshme nga ana tjeter eshte po ashtu fakti qe ne dokumentar keshilltaret Amerikane, kur iu ankuan bosave te tyre Amerikane, jo vetem qe u pushuan nga puna, por ata mbeshtetin tiranin e ri Shia. Kjo me thote qe Amerika me verte ka disa koka qe i bejne te gjitha ligjet dhe njerezit e pafajshmem jane mijera ushtaret qe nisen per atje dite per dite. Gjeta dhe nje video tjeter ku nje ushtar amerikan flet se si kur arriti ne Baghdat, te gjitha premtimet qe i kishte bere ushtria ishin genjeshtra dhe qe oficeret iu thoshin qe te ishin brutale me njerezit aty, te iu shtinin sa me shume frike sepse ata nuk kishin shku atje per ata.

Gjate gjithe kesaj kohe, po mendoja se cfare mund te behet per te permiresuar kete situate. Ku eshte UN dhe cilat jane gjerat qe ata mund te bejne? Une per vete sia kam fare idene...

Jepni mendimet tuaja...

cufi_bardhit

Primus registratum
Re: Irak: Sunni vs Shia

e kam sqaruar une me lart, yezid eshte nje imam qe devijoi pak ne besimin shiit ne disa rregulla, por prap dege e shiiteve ngelen.

blabla

Primus registratum
Re: Irak: Sunni vs Shia

Ka nje fjale te vjeter "divide and conquer" e cila esht si te thuash taktike me klas. Ka nje tjeter (Machiavelli) qe thote divide, conquer, KILL or KILL, divide, conquer.