Investimet e huaja dhe tregu shqiptar?

Le_Routard

Forumium maestatis
Re: Investimet e Huaja – Oksigjeni qe ushqen

Jini me profesional dhe me enderrimtar, keshtu vendi yne te pakten e ka nje te ardhme ne endrrat tona

Jo une jom vallai edhe enderrimtar, edhe profesjonist edhe optimist per te ardhmen e Shqiperis.

Une jam i sigurt qe nje dite kanabisi do lirohet dhe Shqiperia do lulezohet. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Te mos harrojm qe kanabisi eshte nje bime qe rritet shume kollaj ne nje toke te djerre e nuk kerkon shume uje. Ai perben te ardhuren kryesore per ekonomin e Afgansitanit, e une jam i bindur qe ne do mund te konkuronim me shume sukses me Afganistanin.

Do vije nje dite qe do ta recitojm me krenari ate poemen:

O ju fusha te gjera me lule (kanabisi)
E ju male te bleruar,
komplet te shpyllezuar.
O ti rruge e pashtruar
dhe ti o drite e shuar
...

etj etj se nuk ja maj men mire fjalet tani. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Ela_001

Primus registratum

Diku duhet filluar, ndaj eshte mire te mbledhim ide se si behet. Eshte shume kollaj te shpallim arsyet perse nuk do funksiononte. Kuriozitet mbi shqiperine ka goxha jashte. Qofte kjo per oportunitete investimi qofte per turizem. Shqiperia ka favorin e te qenit mister per te huajt pikerisht nga izolimi gjate komunizmit. Sigurisht nga ana tjeter pastaj ka dhe ate imazhin te pakten ne europe qe e vret goxha. Pikerisht kjo duhet targetuar. Duhet te bejme zhurme, se po ndenjem duarkryq me apati normal qe nuk do vijne te huaj te na e rregullojne situaten. Nuk pret dot nje komb me syte siper gjate historise se vet. Pikerisht nje popull si yni qe historia nuk e ka trajtuar kendshem.

Iniciativa jane marre nga qeveria aktuale, por heperhe jane si te thuash qiqrra ne hell. Kane prodhuar nje broshure gati njezet faqe, qe eshte ok, por ende large profesionalizmit. Raporte me rigoroze ke nga institucione te huaja, qe eshte mire nga nje ane, por te vjen keq qe nuk kemi dicka me esenciale dhe t detajuar nga brenda vendit.

Tani si targetohet opinioni i huaj? Kjo behet me ane lobingu. Ne amerike psh lobi shqiptar ka arritur goxha. Ne angli eshte ende ne hapat fillestare. Ne France pothuaj nuk egziston, per Gjermani nuk jam e sigurte dhe aq. Me vendet fqinje eshte muhabet tjeter pastaj, se aty ka faj ministria jashtme qe nuk kryen funksionin e saj. Gjithashtu dhe ambsadat tona qe kane te njejtin protokoll qe kane patur ne kohen e xhaxhit. Kjo eshte spacio ime e ajo jotja, qendro larg se jemi trup diplomatik. Nuk eshte aq e veshtire per tu arritur promovomimi sepse jemi me fat qe Shqiperia ofron plot gjera te bukura, eshte thjesht deshira per te sjelle ndryshim dhe durimi se keto gjera nuk vijne menjehere. Get rich quick ka pasoja ashtu si cdo kure qe duket too good to be true.

regele

Forumium maestatis

Investimet e huaja mungojne per nje sere arsyesh ne Shqiperi, midis te cilave mendoj se jane: 1. Mungesa e infrastuktures dhe llogjistika e prapambetur me vendet e Ballkanit me te cilat duhet te konkurojme; 2. Pergatitja dhe kultura ekonomike e qytetareve te vendit tone, e cila ndikon ne perceptimin si duhet te investime te huaja (akoma kemi rryma te fuqishme qe jane kundra shitjes se vendit e budallalleqe te tilla); 3. Arsimimi sic duhet dhe specializmi i metejshem i kuadrove ne Shqiperi; 4. NDryshimi i mentalitetit ndaj te huajve; 5. Trajtimi i barabarte ndaj shtetasve te huaj dhe atyre shqiptare (taksa, cmime dhe lehtesira te tjera)6. Mundesia dhe siguria e riatdhesimit te kapitalit te investuar;

blabla

Primus registratum
Re: Investimet e Huaja – Oksigjeni qe ushqen *DELETED*

regele,
nqs ne arrijme ti realizojme te gjitha pikat qe ti permende lart, ne (shqiperia) nuk kemi nevoje per investim te huaj; dhe un pervete jam i mendimit qe ne duhet ti realizojme keto reforma duke e bere economine self-sufficient, dhe jo duke u varur krejtesisht (ekonomikisht) nga investimet e huaja.

komino

Valoris scriptorum
Kapitale nga jashte

Investime te huaja nuk do te thote me domosdo te behesh i varur

Investime te huaja jane kapitalet monetare qe hyjne ne shqiperi dhe DIJET qe sjellin te huajt per te investuar keto kapitale.

MLK

Primus registratum
Re: Kapitale nga jashte

Kapital i huaj do te thote oksigjen per cdo lloj ekonomie! Kina thith rreth 600 miliarde dollare ne vit dhe kerkon te terheqi akoma me teper.
Shteti nuk ka per funksion te zoterroje kapitalet ne ekonomi, por ti krijoje kushtet qe te investohen ne ekonomi, pasi investimi sjell zhvillim, ngadoqofte prejardhja e kapitalit (vetem kur flitet per para te zeze apo gri, pasi ketu bie ndesh me ligjin).
Dje, zv ministri i ekonomise, Gjergji Bojazhi, deklaroi se projektet e reja ne fushen e energjitikes (pra ndertimi i centraleve hidro apo termo) duhet te behet me formen BOT 9Built Operate & Transfer) e jo me BOO ( Built, Operate & own). Gjithashtu, periudha e dhenies te ko\ncesionit te kaloje nga 30 ne 10 vjet e me pas ti rikalohen shtetit!
Ky eshte nje absurditet i vertete pasi se pari me BOO dhe me nje periudhe 30 vjecare nuk po afrohet asnje kompani e huaj te investoje!
Si mund ti kerkosh nje investitori te huaj, te vije te investoje ne Shqiperi nje projekt 100 milione dollare (minimumi per hidrocentralet aktuale) te mari persiper gjithe risqet ekonomike, klimatike, gjeopolitike ne nje vend si Shqiperia, kur i duhen 8-9 vjet per te lare kredine bankare e pas nje viti ti kerkosh tja ktheje hidrocentralin shtetit?!
Shteti ne ratin konkret jep vetem lejen per shfrytezimin e ujit te lumenjeve e per kete mer taksa!
Do te ishte njesoj si ti kerkoje AMC apo Vodafone, tani qe ngriten rrjetet e telefonise celulare dhe klientelen qe te gjitha kapitalet qe kane ne Shqiperi tjka rikthejne shtetit?!
As ne komunizem nuk kemi degjuar absurditete te tilla!

blabla

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Investime te huaja nuk do te thote me domosdo te behesh i varur

Investime te huaja jane kapitalet monetare qe hyjne ne shqiperi dhe DIJET qe sjellin te huajt per te investuar keto kapitale.

[/ QUOTE ]
n'dakord jam. Munded te marim per shembull Irlanden qe arriti te ndertoje ekonomine brenda vendit dhe kulturen ekonomiste qe e shoqeron, duke terhequr investime te huaja ne te njejten kohe (dhe duke i shperblyer keto ne menyre fiskale). Po ama, ishte kombinimi i te dyja ktyre faktoreve qe e beri Irlanden kaq mrekulli (ekonomikisht). Tani njeri munded edhe te argumentoje qe ata kishin akses ne fonded e EU's, por gjithsesi lind pyetja, nqs ne ne shqiperi do kishim fonde nga WB, psh, do ja arrinim nje gjeje te tille?

MLK

Primus registratum

Banka Boterore nuk eshte aspak shenje e mire per nje ekonomi, pasi ajo investon ne vendet ku risku eshte teper i larte per bankat apo organizmat finaciare privat.
Nje ekonomi qe arrin te terheq kapitale te huaja ne gjirin e saj eshte nje ekonomi atraktive, ku cdo kompani eshte e interesuar te investoje. Pra kjo i mungon ekonomise shqiptare, ndaj dhe investimet e huaja jane teper te pakta.

Aktualisht duke pas parasysh balancen komerciale te Shqiperise ( 400 milion euro eksporte e 1.8 miliard importe, pra nje deficit tregtar prej 1.4 miliard euro) kapitalet e huaja jane nje domosdoshmeri jetike per ekonomine tone.
Ata qe i shohin si kontroll te ekonomise kapitalet e huaja nuk kane idene e ekonomise.
50% e kapitaleve te bursave evropiane vijne prej fondeve jashte KE, e qeverite perpiqen te terheqin me teper investime te tilla per ta rritur kete shifer.

blabla

Primus registratum

Un e mora WB per shembull, megjithate, nuk esht se shqipria ka noi risk te vogel investimi.
E pranoj kte qe po thua qe duhet investimi, ama, un po them qe investimi duhet te limitohet ne menyre te tille qe i kontributon edhe ekonomise locale te vendi i ri, dhe jo te vijne kto investoret, pa (ose shum pak) taksa, duke mos-respektuar punetoret, natyren, rruget, etc, etc, edhe i themi pastaj neve ktij fenomeni--investim i huaj kur ne fakt esht perdhunim nga te huajt.

MLK

Primus registratum

Investitoret shqiptar nuk respektojne me shume se sa investitoret e huaj te drejtat e puntoreve shqiptar!
Nuk mendoj se ata qe pastrojne parate e pista respektojne te drejtat e puntorit shqiptar me teper se investitoret e huaj!

blabla

Primus registratum

prandaj edhe un thash qepari qe duhen filluar nga reformat nga brenda...pastaj investimet "flow"in natyrisht.

Daniel H

Primus registratum
Re: Joshje per investitoret e huaj????

Gazeta Shekulli

Berisha: Toka falas për bizneset e huaja

“Do t’u ofrojmë tokën me një euro, do t’u ofrojmë kualifikimin e punëtorëve me një euro, do t’u ofrojmë ujë teknologjik me një euro”

Nevila Perndoj

TIRANË- Kryeministri Sali Berisha prezantoi dje nismën më të re të qeverisë “Shqipëria, 1 euro”, që synon thithjen sa më shumë të investimeve të huaja, duke filluar që nga qiraja e tokës që do të jetë një euro për të gjithë sipërfaqen ku do të ngrihet biznesi i huaj. Në këtë rast, shteti ofron tokën me një shumë krejtësisht simbolike, ndërsa investitori ndërton dhe ushtron biznesin. “Do të sillen të gjitha propozimet në mënyrë që pas lëvizjes së madhe fiskale dhe revolucionit fiskal që ka nisur me sukses të admirueshëm, ne të vazhdojmë përpjekjen tonë për të shndërruar Shqipërinë në më të mirën dhe më të lirën për investitorët e huaj dhe ata vendas. Do t’u ofrojmë tokën me një euro, do t’u ofrojmë kualifikimin e punëtorëve me një euro, do t’u ofrojmë ujë teknologjik me një euro, do t’u ofrohet regjistrimi i biznesit me një euro, do t’u ofrohet hyrja në Shqipëri me një euro”,- tha dje kryeministri Berisha në mbledhjen e Këshillit të Ministrave. Kreu i ekzekutivit ka kërkuar që deri në datën 10 shtator të gjithë ministrat do të shqyrtojnë gjithçka në veprimtarinë e tyre, sa i përket listimit të pronave publike. “Natyrisht, bëhet fjalë për pronën publike, pasi për pronën private do të ndiqen vetëm rregullat e tregut dhe asnjë rregull tjetër. Në varësi nga numri i të punësuarve dhe prodhimi, Ministria e Ekonomisë ka marrë detyrën për të përcaktuar kriteret e adoptimit të nismës “Shqipëria, një euro”,- shtoi Berisha. Kreu i ekzekutivit siguroi se përfituesit kryesore në këtë drejtim do të jenë vetë shqiptarët. “Me masat paraprake që do të ndërmerren, kam kënaqësinë t’ju informoj se ka një interes të madh në rritje për investime, të cilat janë në konkretizim e sipër. Ky interes i madh do të vijë gjithnjë duke u rritur, me kusht që ne të zbatojmë ligjin. Çdo ditë e më tepër investitorët shprehen të kënaqur se nuk iu kërkohen më ryshfete”, - tha ai. Berisha përmendi se një rol të rëndësishëm në këtë drejtim do të ketë edhe diplomacia shqiptare. “Ky interesim do të shoqërohet me një orientim total të diplomacisë shqiptare drejt tërheqjes së investimeve. Do të sillen në Shqipëri dhe do të trajnohen mjaft ekipe të specializuara për njohuritë në këtë fushë. Sfida është e madhe, por sa ç’është e tillë është dhe tërheqëse. Unë kam shumë besim se ne do ta përmbushim atë. Ne do të qëndrojmë në këtë sfidë dhe në këtë mënyrë do t’i bëjmë një shërbim shumë të madh vendit. Në këtë mënyrë do t’i mundësojmë Shqipërisë dhe shqiptarëve të shkëputen nga armiku i tyre më i egër në Shqipërinë moderne, skamja dhe varfëria”, - tha ai. Kryeministri Berisha theksoi se më këtë nisëm, Shqipëria do të mund të shndërrohet në vendin më të mirë dhe më të lirë njëkohësisht. “Vetëm në këtë mënyrë sloganin “Shqipëria vendi më tërheqës për investimet e huaja” do të mund të shndërrojmë në realitet. Kjo është sfida jonë absolute. Vetëm në këtë mënyrë ne do të mund të realizojmë për këtë vend kaq të varfër standardet e BE- së, projektit ëndërr të këtij shekulli për shqiptarët. Vetëm në këtë mënyrë do të mund të mbajmë energjinë e kombit brenda për të ndërtuar vendin dhe jo të ndërtojmë rrugët, fermat apo sipërmarrjet e të tjerëve”, -tha ai.

Thënia
Do t’u ofrojmë tokën me një euro
Do t’u ofrojmë kualifikimin e punëtorëve me një euro
Do t’u ofrojmë ujë teknologjik me një euro
Do tu ofrohet regjistrimi i biznesit me një euro
Do t’u ofrohet hyrja në Shqipëri me një euro

ujku81

Primus registratum

Si ishte ajo puna e kualifikimit te punetoreve me nje Euro??? PO ajo e ujit teknologjik?

Hajt se token e shtetit po e jep me qera simbolike 1 Euro (gje qe eshte aplikuar dhe me pare), po jam shume kurioz te shof se si do ti realizoje kto te tjerat.

Dhe megjithate, investitoret serioze nuk eshte se i ka larguar kostoja nga Shqiperia, por risku politik dhe financiar.

Daniel H

Primus registratum

Mire ti merr te mireqene fjaline e pare te Sales, te tjerat jane leng. Ato jane emfaza ne mbeshtetje te pikes me te rendesishme te nismes qe eshte qeraja e tokes pa te tjerat sigurohen kollaj sipas tij, gje qe per fat te keq s'eshte e vertete.

ujku81

Primus registratum

Ore dhe toke publike ai nuk eshte se ka aq shume. Po te kishte do ishin kompesu pronaret me kohe.

Se harrova, pervec kesaj kjo perben diskriminim per biznesin vendas, po kujt i plasi thuaj.

Daniel H

Primus registratum

Kjo nisme nuk eshte per investime nga 20,000 Euro, por pretendohen te kapen investime milionshe, per te cilat biznesi shqiptar s'ka kellqe.

komino

Valoris scriptorum

akoma nuk u mesuat me berishen ju?!

eshte si puna e uljes se taxave per ata qe vijne nga jashte. Pate gje ju?!

Ndersa toka per investimet e medha nga te huajt zakonisht i eshte dhene me koncesion (dhe gabim eshte bere)

Berisha kujton se po shet karrota dhe do kete ndonje keshilltar qe ka hapur ndonje dite pergjumesh nje liber marketingu (ne mos e ka hapur vete)

jimmy84

Primus registratum

Gjithmone kam menduar qe nje komb dhe nje shtet nuk kishin cmim. Sa gabim e kam patur. Ja ku doli qe edhe Shqiperia ka nje cmim:
SHQIPERIA = 1 EURO
Rrofte investitori qe do na nxjerre ne drite dhe sidomos ajo nje-euroshi qe do na shpetoje ekonomine dhe financat e shtetit.

ujku81

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Kjo nisme nuk eshte per investime nga 20,000 Euro, por pretendohen te kapen investime milionshe, per te cilat biznesi shqiptar s'ka kellqe.

[/ QUOTE ]

E para: Kush tha qe biznesi shqiptar nuk ka kellqe?? Mund te mos kete ekspertize dhe know how por para ka. Perse nuk i jepen rruget me koncesion bizneseve shqiptare p.sh??

E dyta: Nje biznes qe pret te investoje miliona ne Shqiperi nuk e pengon qeraja e tokes, por kryesisht burokracia, rryshfetet dhe fakti qe fuqia punetore ketu tek ne vertet eshte e lire, por eshte E PAKUALIFIKUAR.