i pare ne vendin tend,opo i fundit ne vend te huaj

zog

Primus registratum
Re: i pare ne vendin tend,opo i fundit ne vend te huaj

jo lal, ne te kundert eshte shume me lehte. sepse te tjera fare jane kriteret ku bazohet jeta tek te huajt.

nje byth drejtor (rrogetar po si ty e i emeruar) ta mblidhte e mbledh edhe sot ne shqiperi, asgje s'mund ti besh, te ka ne dore, sidomos ne kohen kur kishte vetem ndermarrje shteterore dhe ku sektori prodhues nuk e njihte konkurrencen.

me i miri te jesh ne zanatin tend, per drejtorin shqiptar s'ke asnje vlere, po te mos ta zesh mik.

ndersa ne bote tek kapitalistet, po te jesh po aq i mire edhe sikur pordhe ti besh perdite patronit tend, ai do te DUROJE, ngaqe nga puna jote me cilesi varet fitimi i tij, ndermarrja e tij, pra jeta e tij.

ps; zakonisht kur trajtohen tema te tilla, e keqja vjen ngaqe diskutantet ose jane akoma shkollare, ose kane eksperienca unike, pra kane punuar ose vetem jashte ose vetem mbrenda vendit.
po ti lexosh diskutuesit e lartem arrin ne kete pike.

tizio_7

Primus registratum

çfare mund te marrim me
i pari ne vendin tend
drejtor
padron firme(bos)
politikan (hajdut)
apo mesues i thjeshte
......cilet nga keto doni te jeni apo me mire kush futet tek ky perkufizim..

i fundit ne vendin e huaj

punetore llaqi(si shumica e emigrantave)
pastrues/e
hajdut
grabites
delers
mac
student (me nje te ardhme)
........

nuk e di per ju por flas vetem per vete
nqs do te donja te zgjidhnja mes europes dhe shqiperise do mundohesha te zgjidhnja paqen e europes dhe qetesine shpirterore te shqiperise ..
faktori ekonomik nuk me ka tunduar shume ne zgjidhjet e mia ..
Kush ka zanat ha buke kendej edhe andej dhe po si pelqeu tek njeri ik tek tjetri apo punon per hesap te vet ...
perkushtimi i nje robi eshte te arrije te beje diçka me jeten dhe mundesite qe i jepen...
sikur me merr malli per ato fjalet e shqiperise per ate balten qe te ndyen rrobat e kepucet per ate pluhurin qe behesh zdrale sapo del nga shpija per ato rruget me gropa per ato fytyra me te cilat u rrita dhe me ato troje ku dua te vdes
pak rendesi i pari apo i fundit isha !!!!!!!

zog

Primus registratum

e shoh se tek kjo teme fillimisht e perfundimisht duhen shpjeguar konceptet "i pari" dhe "i fundit". sepse diskutimet akoma lundrojne rreth kesaj pike.

per shumicen e njerezve ne bote me qene "i pari" as ka vleren me te vogel. sikur ti lusesh, nuk duan te jene, sepse NUK MUND te jene. pastaj me qene i pari, nuk eshte titull por POZICION i perkohshem deri diten kur nje tjeter te ta zeje vendin me po te njejtat forma e menyra siç e zure dhe ti.

pra te jesh i pari, ka me teper PERGJEGJESI e MUND sesa kenaqsi e qejfe. keto te fundit hyjne me teper ne te ashtuquajturin "satisfaksion moral".

dmth pergjithesisht njerezit ne jete nuk i shtyn domosdoshmerisht deshira apo vullneti me qene te paret, jo, shumica duan te jene vetem PAK me mire se sot. pikerisht kjo i ben qe kur s'shohin asnje mundesi konkrete rreth tyre TE EMIGROJNE ne vend te huaj e larg.

por ne token e re, jo te gjithe realizojne se eshte ME MIRE, se dikur, ne vend te tyre.

ky "zhgenjim" vjen per disa aresye.
e para; vleresimi ose gjykimi i momentit edhe kur eshte i bazuar ne argumenta e shembuj (qe na duken) prej betoni, mbetet SUBJEKTIV. pra çfare quajme sot keq neser mund te na duket mire e anasjelltas.
e dyta; duke vene re qe tipa per te cilet dikur s'kishim asnje vleresim, kane perparuar ne pozite ne vendin qe dikur ne braktisem per te njejtin qellim.

keto "zbulime" te mevonshme na vene ne MEDYSHJE.
disa (me inteligjentet) i shtrojne pyetjen vetes si ketu, beme mire qe ikem apo qe s'ikem, ose beme mire qe ndejtem apo qe s'ndejtem.

personalisht levizjen (emigrimin ne kete rast) e konsideroj progres. e pastaj ne bote çdo gje leviz, per kete edhe njeriu duhet te levize. veç keshtu ai i adaptohet botes qe e lindi.

ja dy shprehje popullore kontradiktore mbi te njejtin proçes.
1. me mire i pari ne fshat se i dyti ne qytet.
2. ne mbeterine e qorave ai me nje sy behet mbret.

cilen do te preferonit ju ?

tola77

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Lara Croft:
[qb] Think global, act local /pf/images/graemlins/laugh.gif

Sa shume e perbuzni jeten qe beni jashte atdheut edhe pse e dini shume mire ca haleje keni lene dhe pse e keni lene. Atdheu eshte permiresuar goxha, pse nuk e lini mergimin te ktheheni atehere?

Nga malli mos llogjikoni sikur te ishit nga Kuci i Vlores. Ne 3 milion popull nuk mund te jemi te gjithe te paret, jemi njesoj po ne si ketu si jashte shtetit, problemi eshte te vesh ne kandar ca te ofron Shqiperia per te bere me te miren per vete dhe c'te ofron nje tjeter vend. [/qb]
:thumbsup: jam me se dakort me ty.
jetene bejme ne dhe jo vendi se ku jeton,cdo njeri tregon se eshte i pari me virtytet e tij dhe ne nje bote e mendon se e trajtojne si te fundit .

de puta madre

Primus registratum

per ant mirror.nqs se ju e keni provuar eksperiencen e te jetuarit jashte vendit,atehere ju keni probabilitet me te math se te tjeret ti pergjigjeni sa me sakte e me objektiv kesaj teme,

irlandezi

Primus registratum

Disa gjera njerzit i mendojne keshte: me mir i fundit ne qytet se sa i pari ne fshat. ate qe rrine te paret ne fshat jane ate qe buk besojne te vetja e tyre qe mund tia dalin jasht!
Nuk eshte puna se kemi ikur e nuk do kthehemi me,por kemi ikur per tu diteruar qe te kthehemi dhe ti japim diturit tona shqiperis,sepse edhe ate qe jane ne shqiperi e dine shume mire se kan nevoj per ne!
Nuk eshte mir sic mendon MLK,ashtu mendojne vetem ate njerez qe nuk kane prespektiva dhe japin edhe b-y-t-h-e-n vetem e vetem te rrin jasht atdheut,sepse e dine shume mire se nuk kan me cfar da ndihmojne vendin e tyre,sepse skan fara ne kok e ne vende te tjera!
--------------------------------------------
our graetest glory is not in never failing but rising up every tami we fail

johnnyflex

Primus registratum

kush te ben i pari ne vendin tende? dmth, kush te ben te ndjehesh sikur je i pari? shoket, familja, njerez te afert dhe partnerat.

dhe mjetet qe te bejne te mendosh sikur je i/e pari/a jan gjua, njohuria e atdheut dhe kulturen e atdheut, dhe njohuria se si ti manipulosh kto mjetet te vendosin ne krye (sic mendon ti patjeter).

Nqs largohesh nga atdheu per cfar do lloj arsye, dhe nqs nuk do te ndjehesh i fundit ne token e re, meso te njejtat gjera qe te ben te parin ne vendin tend. Duket e lehte, po varet nge individi dhe nqs ka mjaft angazhim dhe dedikim qe te behet i pari, dhe mos te ankohet qe eshte i fundit.

Vere veten ne krye, pavaresisht se ku je, apo sje.

Kam disa vjet larg nga Shqiperia, keshtu qe me falni nqs gramatika nuk eshte perfect.

MLK

Primus registratum

Irlandezi une per vete nuk kam turp ta them se para se te shoh atdheun do shoh ****** time e pastaj ate te atdheut. Jetoj per veten time e jo per te tjeret keshtu qe para se te fillosh te kritokosh kete apo ate do beje mire te lexosh ato qe shkruan e thua qe ne shqiptaret i dime te gjitha...(te tema ndeshja Shqiperia - Ukrahina). Keshtu qe je ne kontradikte me ato qe thua. Se kam mbajtur ndonjehere veten per patriot e nuk mendoj qe ai qe eshte patriot eshte njeri me i mire se dikush qe nuk eshte e kjo nuk do te thote qe te jesh kundra atdheut por te ndihmosh aq sa ke mundesine e per aq sa e kam patur mendoj se mund ta kem ndihmuar me shume se nje pjese e madhe ketu (ne fushen time). Megjithate nuk besoj se i kercet njeriut te dije sa e kam ndihmuar si e per çfare pasi tema ka lidhje çfare mendojme se ku eshte me mire. Per mua eshte me mire ketu ku jam se po te mos ishte nuk do jetoja ketu. Nuk kam ik ndonjehre se kam qen keq nga ana ekonomike, as se kam qen i perndjekur politik e as se me detyroi kush, ika te specializohem, te jetoj eksperienca te reja ne jeten time e mendoj qe keto eksperienca qe jetoj ketu jane shume me pasuruese per mua ketu ku ndodhem se sa ne ne Tirane ku kam lindur e jam rritur. Megjithate kjo sme pengon te iki te shoh vendin tim, prindet e mij e te kontriboj dhe une me ato para qe dergoj apo shpenzoj ne vendin tim ne menyre qe te ekulibrohet balanca komerciale e Shqiperise( 700 milion euro ne vit dergojne te emigruarit ne Shqiperi).
Nuk jam rritur i palare e harbut, as hajdut e kriminel, e as koketrashe e keshtu qe ne Tirane nuk jetoj dot me si eshte bere. Ata qe kane ndermend te djegin jeten e tyre e drejta e tyre dhe i uroj fat te mbare po une per vete nuk jetoj dot si i huj ne vendin tim.

RecurrentDream

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga de puta madre:
[qb] per ant mirror.nqs se ju e keni provuar eksperiencen e te jetuarit jashte vendit,atehere ju keni probabilitet me te math se te tjeret ti pergjigjeni sa me sakte e me objektiv kesaj teme, [/qb]
Ke te drejte ti me ate nick te sikletshem /pf/images/graemlins/laugh.gif ...

Kam jetuar jashte vendit, dhe pa perjetuar asnje nga sakrificat dhe pikepyetjet qe mundojne nje njeri qe emigron, pasi qe kur ikem kishim te sigurt a) punen; b) banesen. Dhe te kesh nje vend pune programator ne nje shoqeri informatike ne Itali nuk do te thote qe te ndihem i fundit... apo jo? :shrug:

Tani nuk i kisha vene qellim vetes t'i zija vendin Berluscon-it /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

zog

Primus registratum

shkruhet programator apo programues ?

si punetor apo mesues.

irlandezi

Primus registratum

do beje mire te lexosh ato qe shkruan e thua qe ne shqiptaret i dime te gjitha...(te tema ndeshja Shqiperia - Ukrahina) nga MLk
-------------------------------------------------
tani per mlk : O limon,une e di se ckam shkruar,e nuk po them se i di te gjitha,por cdo person zgjeth nje rruge ose me mir ta them nje profesion qe behet i mir i keq ose e dhe i pa haritshem,por ne fund cdo gje rrutulohet reth 1 pike dhe sipas mendimt time kjo pik eshte vendi ku ke ler!un spo them qe di gjithcka,po ama mundohem te mesoj!the nuk eshte puna te jesh patriot po eshte puna te besh dicka qe te ta vlersojne njerzit e tu e jo njerez qe nuk te njofin se kush je ti vetem si"the albanian guy"! si "unknownsoldier" do zoti me kupton se cfar po them!skam gje kundra teje as kundra ndonjeri,jetoi per vetem time me iden qe te bij vetem mir,vetes dhe njerzve reth meje!
po e kisha fjalen se "gomarin e nzjerr vetem i zoti nga balta" the te zotet e ketij gomarri jemi ne! prandaj eshte mir sa me shume shqipetar qe dalin jashte shqiperi per tu edukuar te kthehen ne shqiperi se kemi nevoj per ta!kjo eshte ajo qe desha te thosha me par! e po ka edhe rob si luan shabani qe shesin cdo gje vetem per tu larguar.
Mendon ti se kur nuk do vendin tend the e trogon para nje te hual the ai do te vlersoj se do vendin e tij?!?!? po rri o kush te thot te kthehesh,ne qofse ti sdo 1 here te kthehesh ne nuk duam 100000 here te mos kthehesh!
-------------------------------------------
It is foolish and wrong to mourn then men who die,rather we should thank gad that such men lived!

MLK

Primus registratum

Irlandezi, mos te duket gje vetja dhe ty si George Bush qe ka per mission nga zoti te shpetoi Ameriken qe po flet ne emer te shiptareve?! Kush po te pyt ty nje here vij apo nuk vij, keshtu qe maj venin çuno!
As qe dua me teper vendin ku jetoj spo te thote njeri, thashe thjesht jam me mire ketu ku jam e nuk predikoj te jem Nene Trereza qe te jetoj per te ndihmuar te tjeret. Nuk jetoj me utopine qe "historia me ka ngakuar nje detyre te rendsishme" keshtu qe sejcili mban mbi shpatulla aq sa ka deshire e jo sa duan ti ngarkojne te tjeret.
Sa per edukaten, ate nuk e marrim jashte po ne familje, keshtu qe njeriu ska nevoje te udhetoje qe te edukohet, mos ndoshta e ngaterron me kulturen ti! apo me profesionin!
Kur ai popull te formohet si duhet atehere dhe Shqiperia do behet nje vend normal, por per kete duhet te nderrohen breza se njeriu nuk eshte si puna e pallatit qe hedh themelet dhe nderto per nje vit mbaron, njeriu eshte si puna e pemes qe e mbjell fidan dhe duhet ta ujitesh per dite qe pas 30 vjetesh te behet peme.

irlandezi

Primus registratum

PER MLK:
Une nuk te njof as ti mua! Ben mir te mos flasesh ashtu,se dira sa sme njef nuk e di se cfar mundesish kam une!kur behet nje pabuks si puna jote qe ka ngelur rrugve te EU-s dhe jeton me qira qe mezi e nxjer i ka ardhur fundi i botes!
keshtu qe viri fre shkrimeve qe ben!edukat mer edhe ne shkoll,por ti ske koh per te se duhet te shkosh ne pune,me undurground!kulturen e meson rrobi per te ditur pak me shume per te tjeret!
prandaj si thash me par nuk jemi ne te njejten klas,une ate u mundova te te shpjegoi,por ti nuk e kuptove! sikur te kishe lindur ne qytet do ta merje vesh cfar desha te thosha une,se keshtu nga goja ti si brisk je ......e pastaj e di vet ti rimimin /pf/images/graemlins/smile.gif !
nuk ka nevoj njeri per nen terezen,thjesh eshte menyr mendimi qe ne fakt te ty mungon,se kur iken jasht shtetiti me gomone e pashaporta falco normalish ashtu do mendosh,jo per gje po edhe te duash ske dokumnta te vish,kur se njeres qe mendojne ne menyr pozitive nuk flasin me te madhe si ti! ne fakt fain e kam une qe merem me ty.nuk e kisha me te keqe,me fal edhe njeher!
the sa per dieni zoti me te vertet te ka denuar,duket se paske mungesa ne tru!
----------------------------------------------
our greatest glory is not never failing but rising up every time we fail

irlandezi

Primus registratum

PER MLK:
Une nuk te njof as ti mua! Ben mir te mos flasesh ashtu,se dira sa sme njef nuk e di se cfar mundesish kam une!kur behet nje pabuks si puna jote qe ka ngelur rrugve te EU-s dhe jeton me qira qe mezi e nxjer i ka ardhur fundi i botes!
keshtu qe viri fre shkrimeve qe ben!edukat mer edhe ne shkoll,por ti ske koh per te se duhet te shkosh ne pune,me undurground!kulturen e meson rrobi per te ditur pak me shume per te tjeret!
prandaj si thash me par nuk jemi ne te njejten klas,une ate u mundova te te shpjegoi,por ti nuk e kuptove! sikur te kishe lindur ne qytet do ta merje vesh cfar desha te thosha une,se keshtu nga goja ti si brisk je ......e pastaj e di vet ti rimimin /pf/images/graemlins/smile.gif !
nuk ka nevoj njeri per nen terezen,thjesh eshte menyr mendimi qe ne fakt te ty mungon,se kur iken jasht shtetiti me gomone e pashaporta falco normalish ashtu do mendosh,jo per gje po edhe te duash ske dokumnta te vish,kur se njeres qe mendojne ne menyr pozitive nuk flasin me te madhe si ti! ne fakt fain e kam une qe merem me ty.nuk e kisha me te keqe,me fal edhe njeher!
the sa per dieni zoti me te vertet te ka denuar,duket se paske mungesa ne tru!
----------------------------------------------
our greatest glory is not never failing but rising up every time we fail

MLK

Primus registratum

Irlandezi, me duket se po thua qe nuk me njeh dhe e vetmja gje qe ben ketu po me gjykon, keshtu qe je ne kontradikte te plote! Se dyti vetem njerezit inferior kane nevoje te konfirmohen e kjo nuk eshte ne natyren time e se treti per informacion kam qe 87 ne France e per shtetesi kam 3, gomonet si kam pare dot as ne televizor e jo me ti jetoj. Per pjesen tjeter nuk i kercet njeriu ketu ndaj dhe eshte e kote te vazhdoj.
Pjesen tjeter e kam shpjeguar me lart çfare mendoj per kete teme.

alkent

Primus registratum

Irlandes ja ke fut kot fare tani.
Kur nuk ke argumente per tu konfrontuar me mire lere fare muhabetin sa tja fillosh te ofendosh personin.Duke lexuar ty duket sikur ti i ke mbajt pishtarin Milkut dhe ti gjithcka nga jeta e tij.Mbase eshte e vertete gjithcka eshte e mundur ne kete bot /pf/images/graemlins/smile.gif
Milk jam dakord ne 100% te gjerave qe ke shkruajtur

Ps.Asgje personale me asnje nga ju te dy

de puta madre

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Mirror:

Kam jetuar jashte vendit, dhe pa perjetuar asnje nga sakrificat dhe pikepyetjet qe mundojne nje njeri qe emigron, pasi qe kur ikem kishim te sigurt a) punen; b) banesen. Dhe te kesh nje vend pune programator ne nje shoqeri informatike ne Itali nuk do te thote qe te ndihem i fundit... apo jo? :shrug:

Tani nuk i kisha vene qellim vetes t'i zija vendin Berluscon-it /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif [/QB]
per sa i perket eksperiences tende ti ke te drejte,por ne ketu po flasim per sa i perket eksperiences te te gjithve(shumices),normale qe ti do thuash qe une flas per veten time,qe do te thote ,bazohesh vetem ne eksperiancen tende kur jep pergjigje,por kjo ben qe pergjigja juaj te jete vetem subjektive dhe aspak objektive,do te thote qe nuk jeni aspak realist.Sepse realiteti nuk bazohet dot vetem ne eksperiencan e nje personi. :wave:

"per sa i perket nick,eshte teper i thjeshte,e me nje domethenie po aq te thjeshte :smash:

MLK

Primus registratum

de puta madre mendoj qe Mirror ka sjelle eksperiencen e tij dhe qellimi i temes eshte qe sejcili te sjelli te veten e ne fund nxirret nje konkluzion se çfare mendojne pjesmarresit ne pergjithesi. Nese Mirror ndihet mire aty ku eshte nuk ka se si te thote te kunderten pasi kjo do te ishte jo objektive e si rrjedhoje jo reale per te.
Une per vete kam te njeten eksperience e sa kam ardhur i kam pas pothuajse te gjitha ne vije keshtu qe skam se si te flas keq e te kem pershtypje te keqe per vendin ku jetoj. Nuk ka gje perfekte po mendoj qe personat qe jane integtuar si duhet jashte atdheut (e ju siguroj qe njoh me dhjetra) nuk kane asgje me pak se vendasit, biles nje pjese e madhe jetojne dhe mbi mesataren e vete shtetasve te vendeve ku jetojne, e nje pakice jetojne si paria. Pra nuk ka se si njerez te tille te ndihen inferiore pasi si mungon asgje.

de puta madre

Primus registratum

ok mlk,nuk mud te them qe nuk ke te drejte,edhe une kam te njejtin mendim me ty,sepse ene une vete kam mundur te integrohem(me gjithse me veshtiresi),por duhet te kemi parasysh qe plot vellezer e motra tane nuk e kan pat kete munsi,sepse ne fillim ne na gjykojne ne base te kombesise qe kemi,si "SQIPETAR",e ne e dime mire cfare mendimi kane per ne fqinjet tane,e deri sa te hiqet ky paragjykim do te kemi akoma veshtirsi per tu integruar,sepse ne me pare duhet te kalojme barrieren qe kemi perpara,e me pas te na njohin se kush jemi ne ne te vertete ,e pastaj te na pranojne e te na vleresojne per ate qe jemi. :wave:

chiocciolina

Primus registratum

Pra nuk ka se si njerez te tille te ndihen inferiore pasi si mungon asgje.

Te ndierit inferior, o superior eshte nje gjendje psikollogjike dhe nuk ka te beje teresisht me te integruarit apo te mirat materiale.
Seicili ka pikat e vete te inferioritetit e te superioritetit, kudo qe ndodhet dhe qe natyrisht mund te shtohen, ose pakesohen.
Eshte e vertete, qe dikush ndihet superior sepse ben nje jete ekonomike te klasifikuar mbi mesataren (duhet pare se nga kush klasifikohet si e tille), por ky nuk eshte superioritet kundrejt dikujt qe jeton nje jete me te varfer se e jotja dhe as burim lavdije per te mos u ndiere shume poshte.