Homoseksualizmi i Kafkes nepermjet veprave te tij?

Ela_001

Primus registratum
Re: Homoseksualizmi i Kafkes nepermjet veprave te tij?

Ndoshta, por ama mund te mendosh te njejten gje dhe per Sartre sepse dhe ai i kap shume si teme homoseksualizmin dhe menyra si e pershkruan te ben te mendosh mos valle eshte dhe ai gay. Mgjth Kafka vertet ne pershkrimin e femres ka qene shume me i ftohte dhe me perciptas sesa mashkullin. Keshtu qe ndoshta eshte dhe ashtu si thua ti. :idea:

ana karenina

Primus registratum

lenia pas dore dhe "shurdhetia" e familjareve eshte rrenqethese

Si ishte kjo puna e semundjes se Kafkes? Me thoni ndonje gje me shume se une nuk e lexoj dot tani per tani po u bera shume kurioze :rolleyes:

Zgalemi

Primus registratum

Kafka eshte parabolist o iu mbyllte e mendjes atij qe doli me kete ide. :lol:
Kafka meret me tema shume here me universale :confused: se ajo qe rremon tema e ketij diskutimi.
:book:

Kordelja

Valoris scriptorum

Kafka sipas ketyre qe po lexoj une ka me shume Kompleksin e Edipit, duket qarte nga vendosja ne veprat e tij pothuajse ne cdo veper nje baba dhe nje bir.

Ne fakt ka dale edhe si epitet kur dikush shkruan ne menyre absurde, alogjike, apo te zymte , perdoret termi; situate kafkiane.

Me sa kuptoj une ai ka nje raport kaq absurd me te atin saqe e shfaq ne te tera vepra e tij.Sapo lexova Denimin nje situate imagjinare, nje peshtjellim personaliteti midis ekzistentes dhe te sajuares dhe sigurisht nuk mungon fare raporti i keq mes tij dhe nje babai, por ne kete rast eshte babai i lene pas dore, por mbetet po ai baba qe e denon me mbytje.

Deri tani per mua ai ka Kompleksin e Editipit.

Per me shume sapuno kur te maroj librat edhe letren e babait.

Neser do shkruaj dicka me shume per jeten e tij.

P.s.Me ke borxh dy libra se s'kisha ne mend me i ble hic :mad: :book:

une_une

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Zgalemi:
[qb] Kafka eshte parabolist o iu mbyllte e mendjes atij qe doli me kete ide. :lol:
Kafka meret me tema shume here me universale :confused: se ajo qe rremon tema e ketij diskutimi.
:book: [/qb]
Heh. Franz Kafka eshte hebre. Nuk e di se cfare ndryshimi do beje kjo ne diskutimet e mevonshme.

Odea

Primus registratum

RRogozhina, ideja jote eshte interesante dhe te them te drejten me ato qe ke thene te bind pak.
Kur kam lexuar Metamorfoza edhe une si kordelja jam tmerruar pasi nuk kisha lexuar liber te ketille me perpara. Mgjth, asnjehere sdo me kishte shkuar ne mendje mesazhi i fshehte me subjekt homoseksualizmin pasi edhe une si gjithe te tjeret vura re vetem siperfaqen dhe nuk iu futa thellesise. Une jam pak a shume e te njejtit mendim me ty por mendoj se do me duhet te lexoj ca tregime te tjera prej tij qe te bindem plotesisht.

P.S. Hey, une mbaj mend qe e sulmoi babain njehere ai ere, apo ishte ai plaku me shkop? :confused:

Odea :wave:

Zgalemi

Primus registratum

O Shadow qe Kafka ishte hebre nuk ka qene ndonje sekret, po une nuk mund te shoh se c'lidhje ka kombesia e tij me kete teme. :confused:

eM

Paper Moon

Fillimisht postuar nga sapun_rrogozhine:
[qb]
Fillimisht postuar nga Marcus:
[qb]

pak a shume e njejta gje mund te thuhet edhe per Virxhinia Ulf. [/qb]
sic a thate "thuhet" eshte e pamundur ta dime se sa e vertete eshte. Sa per Wolf, ne nje fare menyre dhe e kam perceptuar homoseksualizmin e saj. Por te Kafka, mendimi im eshte se nuk eshte "likely"! sidoqofte...

eM

alinos

Forumium maestatis

Me kujtohet nje shprehje ne nje film (duke pritur Forrester me duket), ku shkrimtari eshte i irrituar me komentet me vepren e tij dhe me ate qe "ka dashur te thote". Ai i pergjigjet atyre, duke thene se ate qe desha te them, e thashe aty, s'keni pse kerkoni mesazhe te fshehura!

Ne rastin e Kafkes dhe te shkrimtareve te tjere dhe nuancave homoseksuale, qe u jepen disa veprave te tyre, do te thoja se te gjithe (te pakten ata qe kane guximin) kane menduar se si ndjehen te ndryshmit. Shkrimtaret kam pershtypjen i shprehin ato qe perjetojne me me shume detaje se te tjeret, dhe eshte aty tek detajet ku ndoshta ndodhet kufiri, po kush nga ne eshte ne gjendje ta shenoje kete kufi?!
Une jo per vete!
Fakti qe Kafka nuk ka qene i suksesshem ne historite e tij te dashurise, nuk do te thote se i pelqenin meshkujt, thjesht se ka vuajtur ne marredheniet me femrat, ndoshta sepse u fliste per metamorfozen qe ne takimin e pare, dhe ato "tmerroheshin" nga idea se mund te ishte homoseksual /pf/images/graemlins/wink.gif , ose thjesht nje shumekembesh...

Kordelja

Valoris scriptorum

Capuno u ktheva una se nuk po duroja dot me, plus qe duke i lexuar e duke i analizuar.

Se pari dua te them qe diskutimi duket sikur eshte ne kerkim te homoseksualizmit, nuk jam dakort.Meqenese eshte hapur nje teme per Kafken dhe per te ka per te thne shume, sigurisht, ahere le te vazhdojme te analizojme veprat ne pergjithesi dhe ne vecanti.Te shohim cdo nxjerrim gjate rruges...

Tek parathenia e ketij cikli me Novela te Zgjedhuar prej tij ka edhe nje parathenie.Ne kete parathenie nuk eshte se shkruhet shume per jeten personale te Kafkes, gjera te pergjithshme, si kur lindi, ku punoi, ku u shkollua e te tilla si keto.Thuhet qe ishte vella i vetem mes kater motrash dhe se kish kontradikta me te atin, gje qe natyrshem ai e shfaq hapur ne Leter Babait.Ajo qe po mendoja une nga keto pak fakte qe ka per te ne kete parathenie, eshte se ai dhe i ati ishin te vetmit qe mbijetuan holokaustit.Ne keto kampe ai humbi te motrat memen e tij dhe ish te fejuaren Dora Diamant.Thuhet qe novelen Ne kolonine Ndeshkimore (per te cilen sapuno te jap aq te drejte sa s'e merr me mend krahasuar me Metamorfozen) e ka shkruar per te pershkruar keto kampe.

Une personalisht deri tani shoh mundesine qe i ati mbase nuk mesohej dot me faktin qe Franz mbijetoi dhe pjesa tjeter dhe me e madhja dhe me e embla e familjes u shua ne tmerr.Ndoshta qe kjo..ndoshta qe natyra antikomformiste e Kafkes qe e "shqetesonte" te atin, ndoshta intelektualizmi i Kafkes qe i pazakonte dhe krijonte "bezdi", ndoshta eshte serish fakti qe ai i mbijetoi Holokaustit e pjesa tjeter e familjes JO, gje qe beri qe i ati te krijonte ate urrejtje pathologjike ndaj tij.Ndoshta guxoj shume ende pa lexuar deri ne fund ose te pakten pa lexuar nje biografi te tij qe te pershkruante momentet e konfliktit dhe kur u shkruan Novelat apo Tregimet, per te bere te mundur krijimin e nje lidhjeje logjike,Kundera e ka studiuar shume, por nuk di nese ka shkruar dicka per keto fakte.Ai ngjan te jete i vetmi pas Maks Brodit (miku i tij i vetem qe ia ruajti veprat edhe pse Kafka ia kerkoi t'i digjte dhe me pas ia botoi dhe edhe vete qe shkrimtar), keshtu mbetem edyshimte ne pohimet e mia.
Por do desha t'i kushtoja vemendje te tera novelave te tij.Jam e mrekulluar nga forca dhe imazhi unik qe te japin tek i lexon.Te nxisin fantazine..

...

Po filloj....

ForbiddenDoors

Primus registratum

Pjese nga "Letra"......

...."I was a nervous child, but i was certainly sulky, too, as children are; it also true that my mother spoiled me, but I can't believe that I was a particularly difficult child, I can't believe that a friendly word, taking me quietly by the hand, a friendly glance, would not have got me to do anything that was wanted. Now as a bottom you are a kind a gentle man, but not every child has the patience and the courage to go on looking until it has found the good side. You can only handle a child in the way you where created yourself, with violance, noise, and temper, and in this case moreover you thought this was the most suitable way, because you wanted to bring me up to be a strong, brave boy."

Para shume kohesh kam lexuar " A Biography" nga Max Broad, dhe mund te them qe midis Kafkes edhe te atit ekzistonte nje relacion dashuri-urrjetje-admirimi nje-kahesh. Eshte e vertet qe Kafka eshte rritur nen influencen e femrave te familjes, kjo ka bere qe ai te jete me teper "in touch with his feminine side" dhe kjo ndoshta ka sjelle si rrjedhoje "His understanding of human nature" ...( /pf/images/graemlins/wink.gif ), por kjo nga ana tjeter nuk eshte nje ekuacion barazvleres me nje homoseksualitet te mundshem te tij.

atman

Forumium maestatis

Librat jane bere jo per t'u lexuar, por per t'u studiuar,-ka thene Monteskie.
Ky aforizem vlen per te gjithe ata dhe ato qe lexojne librat e Kafkes, pa mundur te gjejne çelesin, kodin qe i deshifron ato.
Mos flisni kot edhe per te ashtuquajturin homoseksualizem te Kafkes sepse nuk kini per ta gjetur ne asnje germe te tij, e jo me ne veprat.
Nese flisni per komplekse etj, shikoni me mire se cili ishte babai dhe e krahasoni me Kafken, birin. Duke gjetur ndryshimet ne karakterin dhe boten e te dyve, do te gjeni edhe pergjigjen e duhur dhe kjo do t'u ndihmoje te kuptoni se cili ishte Kafka si njeri dhe Kafka si shkrimtar si dhe mesazhet e leterise se tij.
Nje sqarim te "vogel" per Kolonine ndeshkimore. Qe ta kuptoni domethenien, mundohuni te zgjeroni njohurite tuaja duke mesuar me pare ciliet ishin: SINI, SHIRONE, PROKUSTI. Pas kesaj gjykoni per vepren, sepse pikerisht tek keta tre persona fshihet çelesi.
Me ka habitur mendjelehtesia me te cilen diskutohet per vepra te karakterit psokologjik qe kerkojne kulture per t'i kuptuar, ndaj e vura qellimisht thenien e Monteskiese ne krye, per te reflektuar.

olti

Neo

Une gjeta nje leter te Kafkes diku ne internet dhe besoj se mund te ishte ishte interesante per ndonje po ta ve ketu, prandaj dhe po e postoj. Fatkeqsisht letra eshte ne italisht :-(

Praga, 20 Settembre 1912
Gentile Signorina,
Per il caso facilmente possibile che Lei possa ricordarsi più minimamente di me, mi presento un'altra volta: mi chiamo Franz Kafka e sono quello che la prima volta la salutò a Praga quella sera in casa del direttore Brod, poi le porse da un lato all'altro della tavola fotografie di un viaggio da Talia, l'una dopo l'altra, e infine con questa mano, che ora batte i tasti, tenne la Sua con la quale Lei confermò la promessa di fare con lui l'anno venturo un viaggio in Palestina. Se é ancora dell'idea di intraprendere quel viaggio.
Lei disse allora di non essere di carattere volubile né io notai qualcosa di simile in Lei, sarà non solo opportuno, ma assolutamente necessario che fin da ora cerchiamo di intenderci per questo viaggio. Dovremo infatti sfruttare fino in fondo le nostre ferie, troppo brevi per un viaggio in Palestina, e lo potremo fare soltanto se ci saremo preparati nel miglior modo possibile e se saremo d'accordo su tutti i preparativi. Devo soltanto confessare una cosa, per quanto suoni male e oltre a ciò male si adatti a quanto ho scritto: io non sono puntuale nello scrivere lettere. Anzi sarebbe peggio di quanto non sia già se non possedessi la macchina per scrivere; infatti se qualche volta il mio umore non fosse sufficiente per una lettera, ci sono in fin dei conti pur sempre le punta delle dita che possono scrivere. In compenso non mi aspetto mai che le lettere arrivino puntualmente; perfino quando ne aspetto una con ansia ogni giorno nuova, non resto mai deluso se non arriva, e quando infine arriva rimango facilmente scosso. Nell'infilare ogni foglio noto che mi sono presentato forse più difficile di quanto non sia. Ben mi starebbe se avessi commesso questo errore: infatti perché mi metto a scrivere questa lettera dopo sei ore d'ufficio e con una macchina alla quale non sono molto avvezzo? Eppure, eppure - é l'unico svantaggio dello scrivere a macchina quello di sviarsi così - se anche ci dovessero essere dubbi, dubbi pratici intendo, per prendermi in un viaggio come accompagnatore, guida, zavorra, tiranno e quello che ancora potessi diventare, contro di me in quanto corrispondente (e solo di questo si tratterebbe per il momento) non ci dovrebbe essere da fare alcuna obiezione decisa e Lei potrebbe probabilmente tentare con me.
Suo cordialmente devoto Dott. Franz Kafka
<ul type="square">
[*]Quando Franz Kafka (1883/1924) e Felice Bauer si incontrano in casa di Max Brod, lui ha ventinove anni e lei venticinque. E' un amore lungo e tormentato, dura dal 1912 al 1917 con fidanzamenti, rotture, riunioni e l'addio definitivo. Nel 1915, Felice su suggerimento di Kafka, offre la sua collaborazione volontaria alla Casa del Popolo ebraica per i figli degli ebrei orientali che vivevano a Berlino in condizioni estremamente precarie.
[/list]

William Wallas

Forumium maestatis

Boll mer se late name ! E qiten kafken homoseksual ! kafka spruzonte testosteron nga te gjitha poret . 99 perqind te poezive i ka bere per te dashuren , keta e nxorren gay ... NN CI SONO + CERTEZZE IN QUESTO MONDO DI MERRDA!

William Wallas

Forumium maestatis

vej bast qe tema e ardhshme do jete ... Homoseksualismi i charls bukowskit ne veprat e tij /pf/images/graemlins/smile.gif

Nei

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Wallsingham:
[qb] vej bast qe tema e ardhshme do jete ... Homoseksualismi i charls bukowskit ne veprat e tij /pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
Jo jo secilit te keqen e vet: Bukowski nuk paguante taksat! :goofy:

William Wallas

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga *Essenza*:
[qb]
Fillimisht postuar nga Wallsingham:
[qb] vej bast qe tema e ardhshme do jete ... Homoseksualismi i charls bukowskit ne veprat e tij /pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
Jo jo secilit te keqen e vet: Bukowski nuk paguante taksat! :goofy: [/qb]
... LOL /pf/images/graemlins/smile.gif