HOMERI - grek apo trojan !

Odoakri

Primus registratum
Re: HOMERI - grek apo trojan !

ore po te mbushur mbahe. ka njerez qe mendojne se elvis presli dhe jim morrison kane hapur nje motel ne meksike dhe tani meqe jane pleq ja kane lene ne perdorim kurtit, ti thua te mos kete njerez si ty qe thone qe hoemri ishte shqiptar.
edhe mua me eshte mbushur mendja qe partizani eshte ekipi me i mire ne europe, çdo njeri e ka nje mani te vogel, ne fund te fundit ti me kujton ate pak : ç'rendesi ka nese une e di qe ky nuk eshte biftek, mua me shijon.

PS: po qe Kartagjena ka qene qytet Ilir e ke degjuar. Emri vjen nga Kart Aty Gjen, aty gjendej matriali me i mire per te bere papira, dhe iliriet per te shkruajtur poemat e tyre Iliaden dhe Odisene (nuk jam i sigurte per Epin e Giglameshit, por edhe ajo jona eshte)meqe nuk kishte me te mjere qe bridhin katund me katund duke kenduar bemat e Hektorit, Akilit dhe Odisese, vendosen pra ti hidhnin ne leter, per kete themeluan vendin ku Karta gjendej.
Mos u habit per kok te Ajaksit (ajka e sitve, fis ilir) per nje jave do ta gjesh te Albasoul, ne rubrik le te bejne studime te tjeret ne, kemi kompjuter.

Ryder

Primus registratum

Homeri ishte adhurues i kultures se lashte te Myceneas para pushtimeve doriane dhe gjithashtu adhuronte perendi pellazge si Zonja e Henes dhe jo perendite e Olimpit.
Kjo kulture ka qene perzierje e popujve helene te ardhur dhe vendasve pellazge. (s'esht vertetuar lidhja e shqiptareve me pellazget)
Ka mundesi qe Homeri te ket pasur origjine pellazge por kur nuk ka fakte mund te jete vec spekulim. (ashtu si lidhja e shqiptareve me pellazget)
Ne Iliade ka nje satire te eger kunder grekeve qe tregon simpatine e Homerit ndaj trojaneve.

Megjithate Homeri e shkruajti Iliaden si shkrim qe do behej version zyrtar i historise per mbreterit greke, keshtuqe satira ishte aq e holle saqe greket e moren ket version si "kali i trojes" per dhurate, kur te ne vertete ishte nje shprehje shpifjeje ndaj grekeve te brezit dorian qe shkaterruan kulturen e pasur dhe te lashte te Peloponezit.
Si karikaturat qe Goya ja pikturoi aq bukur familjes mbreterore spanjolle saqe satira kaloi e pa-kritikuar.

Kjo shifet ne c'do situate ku Trojanet paraqiten si njerez qe nderojne perendite dhe rregullat e luftes, ndersa greket nxirren si barbare blasfeme.
Psh Ajaxi dhe Akili ne shum raste ofendojne direkt perendite, dhunojne tempujt etj.
Akili mes tjerash dhunon trupin e vdekur te Hektorit, dhunon seksualisht trupin e vdekur te nje Amazone aleate te Trojaneve dhe ofendon Athinen, Poseidonin dhe Apollon.

Per ket shkak feja Olimpiane nuk u mor me seriozisht ne Greqi pas Iliades.

Per Odisseun egziston nje teori qe thot qe esht i shkruar nga nje femer siciliane, qe ne poeme e identifikon veten me princeshen Nausicaa qe ndihmon Odisseun te kthehet ne Itake.

Kurse Troja ishte qytet i themeluar nga kryesisht 3 fise: Dardanet, Aziatiket vendas, dhe koloni greke nga Locris dhe Kreta.
Ne Iliade pjesa Dardane perfaqesohet nga Enea si mbret i dardaneve, pjesa vendase nga Priami dhe pjesa greke nga Antenori dhe tradhetaret e Trojes.

disku

UNI

Say it ain't so. /pf/images/graemlins/laugh.gif

It's him.....
Blood wots cracking man? Kishe bo icik gjullurdi anej me than lol /pf/images/graemlins/laugh.gif
Ca munohesh ene ti me kulturu robt mer... :lol:

Te me falin Homeristet per daljen nga tema por nje eveniment i tille e meritonte. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

Po pse ore miq, ne pas 3000 vjetësh do e vërtetojmë nëse Homeri ishte Trojan apo Grek? Studjuesit venë në diskutim vetë egzistencën e Homerit (të mjerit) dhe jo më prejardhjen e tij. Është shumë gjë e mirë të jesh atdhetar por, të mundohesh të shpikësh fakte e prova për të treguar atë që nuk mund të jetë ose që edhe mund të jetë (flasim për gjëra që kanë ndodhur 3000 vjet më parë nga njerëz që kur binte shi mendonin se po shtrydhte brekët ZOTI), e kalon paksa realen dhe në këtë moment fillon të marrësh lloj-lloj mbiemrash si, ultranacionalist.
Për mendimin tim, duhet të interesohemi më shumë për ngjarje më të vona si p.sh. fati i Arvanitasve në greqi, apo fati i Çamëve, si dhe trojet Shqiptare lidhur me to.
Megjithatë, përsa i përket temës, më parë duhet vendosur se ç'ishin Trojanët e ç'ishin Helenët e shekullit të 9 pes. Nëse ishin të dy palët Helenë atëherë Homeri ka qenë Helen, dmth Grek, nqs të dy palët ishin jo-Helenë dhe duke u mbështetur në thëniet e vetë Homerit apo të Hesiodit më pas, mbi faktin që banuesit e Athinës e të Jonisë janë Pellazgë, del që Homeri të jetë Trojan (Pellazg).
Por ka shumë mundësi të ketë qenë edhe ZEZAK pasi në atë kohë nuk ka pasur veç të bardhë në Ballkan.
Kush e di? /pf/images/graemlins/wink.gif

gentilushi

Primus registratum

po pra por tema eshte(e zeme qe homeri ka jetuar plus qe dhe ka shkruar Iliaden dhe Odisene te cilat kane 80 vjet largesi kohe shkrimi midis tyre)qe cfare ka qene homeri???
po te ishte tema a ka egzistuar ky robi atehere po mund te thuash qe homeri etj...etj...

gentilushi

Primus registratum

sa per themeluesin e Trojes ka qene mbreti Dardanus nga i cili mori emrin edhe fisi i dardaneve

adresa eshte shume interesante
http://www.geocities.com/protoillyrian/

jane ca teza qe iliret paskan themeluar jo vetem trojen por edhe romen antike qe e paska patur emrin me perpara Alba Longa dhe ishte kryeqyteti i etruskeve qe nuk dihen nga cili vend kane ardhur dhe supozohet nga ballkani si fis pasardhes i pellazgeve

blabla

Primus registratum

Po m'pelqe shum ky diskutimi--sidomos Odo edhe Ryder. Shum educational, edhe per nji njeri qe ka mar 3 classes veten ne Illiad...
Cicero-e lexova ate artikullin ne linkun e meparshem...nuk ka footnotes, or bibliography, so s'arrij ta kuptoj dot sa te bazuara jan faktet edhe nga vijne. Edhe, kto na nxoren nga India neve mo cuno, cne???

gentilushi

Primus registratum

edhe une u cudita kur lexova qe fillimi i mbreterimeve ilire korrespondon me zhdukjen e hititeve ne Azine e Vogel.Si ka mundesi???
po nejse ato jane thjesht kerkime nuk do te thote se jane te verteta

Kondrapedali

Kondrapedali

Përsa i përket shkrimeve të para të Shqipes, a e dini që Kostandini i Madh fjalimet në popull i mbante në gjuhën e tij amëtare që nuk ishte as Latinishtja dhe as Greqishtja. Këto fjalime ai i mbante në Bizant (Kostandinopoje) që do të thotë që në atë kohë pjesa më e madhe e Bizantit fliste të njëjtën gjuhë. Por dihet që Kostandini e ka prejardhjen nga Iliria (Dalmacia) që do të thotë që fliste proto-Shqip. Gjithashtu Kostandini, një nga perandorët më të mëdhenj e më të fuqishëm të Romës, ka shkruar libra në gjuhën e tij amëtare por në ditët tona nuk kemi veç disa biografi të bëra nga të tjerë mbi Kostandinin ku edhe thuhen këto që unë iu thashë.
Të ma spjegojnë pak, i lutem, ata dy filogrekët e forumit se si ka mundësi që duke patur shume të dhëna mbi egsistencën e provave në favor të Shqipërisë nuk arrijmë të gjejmë pothuajse asgjë?
A ka mundësi që grekët (Kisha greke) në fuqi edhe gjatë sundimit Otoman të kenë zhdukur çdo provë të mundshme që kishte të bënte me rivalët e tyre? A ka mundësi që biblioteka e Bizantit të jetë djegur e shkatërruar qëllimisht nga ata që kishin për detyrë ta ruanin?

Nëse jeni në gjendje ti përgjigjeni këtyre pyetjeve atëherë mund të gjeni se çka qenë Homeri apo shumë të tjerë para e pas tij.

P.S. A e dini që grekët në SH.B.A e në Kanada kafen turke e quajnë kafe greke? Bakllavanë greke? Dhe kjo ndodh edhe në Shqipëri; sallatë greke!? :shrug:

blabla

Primus registratum

P.S. A e dini që grekët në SH.B.A e në Kanada kafen turke e quajnë kafe greke? Bakllavanë greke? Dhe kjo ndodh edhe në Shqipëri; sallatë greke!?
Fjal shum me ven kjo. Greket edhe per byrekun me spinoq dun t'marin kredit. Mi thon "spinakopitas"--spinoqi m'duket se s'rritet fare n'greqi jo.

Odoakri

Primus registratum

po e vertete spinaqi eshte bime tipike shqiptare fillimisht vetem te ne rritej, pastaj kisha greke na e vodhi, dhe biles tani vodafon gr po mundohet ta zhduke kete lloj bime nga trualli i vet autoktone, me nje proces te nderlikuar manipulimi gjenetik.

O Kontra, Kostandini eshte Ilir dhe me ç'kam studiuar une historine e Romes nuk kam degjuar ndonjehere te flitet per nje gjuhe te shkruar qe nuk ishte fillimisht latinisht e pastaj greqisht. Nese ti ke zera per kete mund te besh citim, dhe si çdo citim qe te respektohet duhet te thuash liber dhe autor.
Ti nese ke degjuar qe perandoret ilir te bisantit braktisen latinishten kjo do te thote qe perdornin greqishten.
Te bej nje pyetje, si ka mundesi qe nje perandor, i nje perandorie multiraciale me nje varietet te madh popujsh dhe rrjedhimisht gjuhesh, te perdor nje gjuhe qe e flet vetem nje pjese e vogel e kesaj perandorie dhe ne te njeten kohe te pertendoj qe urdhrat e tij te zbatohen?! Latinishtja dhe me vone greqishtja ne Bizant nuk perdoreshin se ishin gjuhet me te mira por sepse ishin te vetmet qe njerzit e shkolluar mund te kuptonin.

nuk eshte filohelenizem, dhe s'ka si te jete kur dikush thote qe te gjithe jane te afte te tregojen prralla.

blabla

Primus registratum

po e vertete spinaqi eshte bime tipike shqiptare fillimisht vetem te ne rritej, pastaj kisha greke na e vodhi, dhe biles tani vodafon gr po mundohet ta zhduke kete lloj bime nga trualli i vet autoktone, me nje proces te nderlikuar manipulimi gjenetik.
Kte gjo se dija, po amo e mora me menje, sepse per 1. bakllava, dhe 2. byrekun me spinoq greeket bojn shum big deal, edhe kto 2 items jan completisht te vjedhura...keni honger noi her cousine greek e??? Ku din greeket t'gatuaj amon, jan mo keq se Britts...

Odoakri

Primus registratum

problemi eshte qe ka shume qe ngaterojne marrdhenjet e shekullit te fundit me ato qe me parshmet. Shtetet ashtu si ne i konceptojme jane shpikje re ne krahasim me historine tone mijvjeçare. Nuk mund te cilesojme ndodhite e se kaluarse me pikpamjet e te sotmes.

Ryder

Primus registratum

o Kser un mendoj qe per ta ndaluar ket anti-shqiptarizem ta vendosim spinaqin ne flamur.

Odoakri

Primus registratum

fisi i kaonve ka pasur si figure te veten demin (sot eshte ne stemen e Shoqates Laberia) , kjo eshte pjesa qe dihet por ajo qe shovinistet jane munduar ta fshehin eshte qe ai demi ishte duke ngrene spinq. Kjo tregon 1) qe Kaonet ishin popull autokton 2) ishin shume te forte.

blabla

Primus registratum

o Kser un mendoj qe per ta ndaluar ket anti-shqiptarizem ta vendosim spinaqin ne flamur.
LOL! kompletish ne agreement--te gojat e shqiponjave vendosim icik spinoq jeshil...o mami sa kom qesh!!!

p.s. a hajne spinoq shqiponjat e???

Ryder

Primus registratum

Do ja japim me zor, per hir te gjakut te heronjve qe kane rene duke mbrojtur fushat me spinaq.

Tani qe po mendohem edhe Popeye (Braccio di Ferro) ka qen shqiptar.

blabla

Primus registratum

Tani qe po mendohem edhe Popeye (Braccio di Ferro) ka qen shqiptar.
Pa diskutim fare!!! Spinoqi nji, edhe hunda dy, del shqiptar ky.

Ryder

Primus registratum

Ne fillim ka qen draper e cekan po kta imperialistat ja kthyen ne spirance.