Hitler apo Mandel ?

Hitler apo Mandel ?

Hapa kete teme,nga nje arsye;Fjalet e neve Shqiptareve gjithnje ne veshe te shurdher!

A duhet te jemi te vrazhdte e luftarak sikur HITLERI,apo te bute e paqadashes sikur MANDELA,qe dikush t'na beje llogari ?
Pyetje: Cfar ngrite dinjitetin dhe forcon identitetin tone kombetare?

Ju lutem,le te jete inkuadrimi ne kete teme,me plotepergjegjesi dhe ndergjegjje!

Me dashuri per kombin tim! /pf/images/graemlins/smile.gif

Petroninsja

Primus registratum
Re: Hitler apo Mandel ?

Pa menduar dy here do thoja si Hitleri. Me cpo lexoj gazetave, Shqiperia eshte kthyer ne nje vend turpi ku perdhunohen vajzat nga baballaret, shiten femrat, femite per organe dhe me rradhe. Ai vend do diktature qe te eci perpara se me butesi nuk zgjidhet... ndoshta kjo cthem eshte e ashper por Shqiperia do xhandar mbi koke qe te na bejne zap se jemi popull i papare!!

blendiys

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Triumfi:
[qb] Hapa kete teme,nga nje arsye;Fjalet e neve Shqiptareve gjithnje ne veshe te shurdher!

A duhet te jemi te vrazhdte e luftarak sikur HITLERI,apo te bute e paqadashes sikur MANDELA,qe dikush t'na beje llogari ?
Pyetje: Cfar ngrite dinjitetin dhe forcon identitetin tone kombetare?

Ju lutem,le te jete inkuadrimi ne kete teme,me plotepergjegjesi dhe ndergjegjje!

Me dashuri per kombin tim! /pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
Pak nga te dyja vella,por me duken pak si te dala kohe.
Perse mos te themi Shqipetare dhe Shqiptarizem .
Le te kemi si princip flamurin dhe ligjin!
Ato qe na duken tabu le ti rrespektojme!
Kemi te ardhmen tone qe na perket vetem ne!
Le te mos perfshihemi ne emra te ndryshem te cilet mbase per ne jane te tepert.
Gjithekush ka gabimet e veta,perse duhet te riperserisim gabimet??

DFV

Primus registratum

Per mendimin tim Shqiperia dhe shqiptaret kane nevoje per nje shtete ku ligjet te jene te shenjta dhe te veprojne per te gjithe popullin njelloj.
Ne se per Shqiperine keto ligje nuk i vendos nje shtet demokratike, ashtu sic jane vedosur dhe veprojne ne te gjithe shtetet e tjera demokratike, kjo do te thote se ne pelqejme diktaturat pavarsishte nga emri fashiste apo komuniste dhe kjo per mendimin tim eshte nje e keqe e madhe!!!

Triumfi

Primus registratum

Shume kombesi,qe sot jane te zhvilluara - jane te frymezuara ne nje fare menyre me fillozofin hitlere po edhe me ate mandele - ashtu si e ka kerku rasti.Do ceki dy fjale nga keta dy figura:
Thenie e "hitlerit";
Populli,patjeter duhet te kete vetem nje UDHEHEQES nese done te perparoj,nderkaq rinia e saj,duhet vet te vendos per te nesermen e saj,dhe te besoj se ai vet do t'a jetoj ate.

Kurse,e "Mandeles";
Njeriu eshte monedh(metali)me dy fytyra,njera paqa dhe tjera lufta,te ushtrohemi qe paren gjithnje t'a rrotullojme ne anen e paqes.

S'ka gje te keqe,nese edhe kombi shqiptare te perfitonte nga fillozofit e te dy figurave kontradiktore (kuptohet jo vetem nga ana e jashtme /pf/images/graemlins/laugh.gif ).
... lutem,te jem gabim e ndokush te sjell idesh tjera. /pf/images/graemlins/smile.gif

mon

Primus registratum

Ligjet e nje vendi i bejne njerezit e atij vendi dhe nuk bien nga qielli. dmth eshte detyre e te gjitheve per mendimin tim qe te beji detyren e vet qytetare dhe te jape kontributin e vet ne zhvillimin e vendit dhe te demokracise.
une per vete jam me shume per mandelen dhe diktaturat i urrej megjithese sot shqiperia eshte ne gjendje te keqe asgje nuk e justifikon nje diktature pasi nuk do ndryshonte gje prej gjeje.(do ishim prape si ne kohe te xhaxhit).
Për mendimin tim nje shtet nuk ka rendesi njeriu por ajo qe ai perfaqeson.Dhe sa me shpesh popullit do ti kerkohet mendimi aq me shume do ndergjegjesohet per fatin ne vet dhe aq me demokratik do jete vendi.
Eshte per tu cuditur fakti (ndoshta eshte pershtypja ime) qe ruset ne qofte se nuk ka njeri ti japi urdhra nuk dine te bejne asgje dhe nuk levizin vendit, prandaj dhe i pelqeu putini se ishte tip autoritar.
Ja ky eshte mendimi im dhe jam absolutisht kunder diktatures dhe deri diku anti autoritar.Per mua cdo gje debatohet dhe cdo urdher duhet te shpjegohet.
Boll më me "rri se nuk i mire di ca gjera ti".
ju uroj te gjitheve gjithe te mirat dhe shqiptareve demokraci!

Artemis

Primus registratum

... Popullit te Shqiperise nuk i duhet as Hitleri e as Mendela! I DUHET TE MESOJE TA DOJE VETEVETEN e me pastaj vendin e tij! Fanatizem ne Atdhedashuri ( he, patetike kjo, a?!)! TURP i madh eshte kur sheh dite mbas dite se si shqipetari ( i Shqiperise se ne ketu ne maqedoni vec pse e kemi andrru kemi flet burgjeve)... pra eshte Turp te shihet se si Greqizoheni dhe Italijanizoheni, se si Neutralizoheni e i beni masazhe intelektit tuaj me cinizma dhe distancim injorant nga ajo qe po u karakterizon e qe eshte ZI E ME ZI!
Hiqeni more at zgjedhen e Nanos njehere nga qafa... se po dhemb me shume tek sa ua prek varret e vjetra te xhaxhit! Edhe Salen po deshet! Pse pak burra te mencem ka Shqiperija?! Po ama kush do te beje Cirkun pastaj... E ska me te qeshura me breget e palara te Shqiperise qe valaviten e qelbin opinionin boteror!!!

Vetekritizmi sa eshte konstruktiv eshte edhe Eliminues!

genti

Primus registratum

Nuk eshte e thene qe nje shtet sovran qe respekton ligjin,normat dhe pushteti i tij te jete i gjithskajshem te jete diktatorjal,shume njerez e sjellin kete gje ndermend jo sepse kane nostalgji per diktaturen por per menyren se si funksjononin strukturat e shtetit dhe egzekutivi ne ate kohe.

Kur dikush hodhi idene ne Angline e vitit 1922 per te marre shembull nga sistemi i Gjermanise qe po ndertonte Hitleri, dikush qe me vone u be edhe kryeminister u pergjigj: "Sheti u krijua per ti sherbyer popullit dhe jo per ti sherbyer populli atij"

Dikush po e krahason sot Bushin me Hitlerin, ndersa une do te thoja se Htleri qendron shume me larte se Bushi per te vetmen arsye sepse ndryshe nga Bushi qe e gjeti vendin superfuqi dhe ky e shfrytezoi pushtetin per qellime te caktuara,
Hitleri perkundrazi, ai e gjeti Gjermanine e asaj kohe ne nje anarki dhe kushte te veshtira ekonomike dhe papunesi te madhe dhe ky e beri ate vend nje superfuqi te asaj kohe.

Sa per Mandelen ai ndoshta dha nje kontribut te madh per heqjen e apartitetit dhe c'kolonizimin e Afrikes por ai eshte duke deshtuar ne drejtimin e vendit.Afrika e jugut ka qene nje perrle dhe ka pasur nje mirqenje qe as vende te evropes nuk e kane pasur, ndersa sot vendi eshte duke kaluar ne nje anarki te vertet dhe me nje kriminalitet qe eshte ne rritje.
Dhe e njejta gje po ndodh edhe ne shtete te tjera Afrikane qe kane qene ishkoloni, anglezet vertet kane qene kolonizatore por mos harrojme se ata jane shtetformues dhe vendosin shtetin ligjor.

Dhe po me te njejten sfide perballet Kosova sote,vertet pavarsia saj eshte gjeja me e rendesishme per momentin por do jete edhe me sfiduese per ta drejtimi i vendit dhe ndarja e pushtetit, kemi intelektuale me pervoje qe do perballen me ishushtare te UCK-se qe i kane hyre politikes.
Te shohim...

mon

Primus registratum

Mirembrema!

O Xhino noshta hitleri e zhvilloi gjermanine por duhet pa edhe menyra se si e beri. E beri ne kurriz te cifuteve te gjermanise duke u marre pasurite e duke vrare e arrestuar.
Sa per Afriken e Jugut para aparteidit ai zhvillimi ishte vetem ne lagjet e te bardheve dhe jo te zezakeve(qe nuk i jepte televizori) dhe sa per shtetformimin e anglezeve duhet pare dhe pse e formuan shtetin ne ato vende ku shkuan, e bene thjesht qe te merren sa mùe mire me tregti qe mos te kene kokecarje me luftera bandash, dhe nuk besoj se shtetformimi i tyre ishte i dobishem per shumicen e popullit.
Ne te dyja rastet ceshtja eshte; a ia vlen qe nje pjese e popullsise te jetoje mire ne kurriz te pjeses tjeter qe jep shpirt ne punet me te renda? Une per vete mendoj se ne asnje rast jo, sepse vjen nje dite qe gjysma e shtypur shperthen dhe i thyen hundet gjysmes tjeter e pastaj cikli perseritet. Prandaj dhe eshte e rendesishme sipas meje qe prej shtetit te perfitoje nje pjese sa me e madhe e popullsise dhe per mendimin tim qellimi i nje shteti eshte qe te qeverisi gjithe popullin jo vetem nje pjese.
Ndaj dhe them se nje diktature nuk mund te prodhoje kurre nje shtet te qendrueshem. Ndoshta do te jete i qendrueshem per disa dhjetevjecare por do vije nje dite qe gjithshka shperthen. Demokracia eshte ndoshta me e ngadalte por gjithsesi eshte ca me e qendrueshme dhe neqoftese ne diktature nuk ka nevoje qe njerezit te dine se cfare po bejne ne demokraci duhet ndergjegje me e madhe.
Naten e mire!

mon

Primus registratum

Dhe qe te na degjohet zeri:
besoj se me diktatoret nuk merret njeri, kurse nje popull te kulturuar e te qyteteruar, por jo dele, gjithkush e perkrah. Besoj se asnje atdhetar nuk do donte te punonte per nje shtet shqiptar qe vret dhe internon bijte e vet. Mbas 50 vjetesh diktature e vetmja gje qe kishin deshire te benin shume shqiptare ishte te iknin nga ai vend i mbushur me urrejtje, me korrupsion, me servilizem me ndarje shume te madhe ndermjet te varferve e te pasurve dhe ku shumekush nuk ndihej mire e ku endrrat vriteshin akoma pa lindur nga ujqer te etur per para e pushtet.
Nuk e di per ju por per mua ka shume rendesi qe te di se ne vendin tim kam shoke e miq per te qare hallet e per te qeshur bashke me ta ndaj dhe besoj se vetem kur shqiperia te behet nje vend ku jetohet jo vetem ne kuptimin ekonomik por edhe njerezor e ku shumica e njerezve nuk te shofin shtrember sepse vjen nga nje qytet tjeter e te tjera si keto, atehere njerezit jo vetem nuk do te tjetersohen ne italiane apo greke por do te jene plotesisht krenare per faktin qe jane shqiptare dhe pjese e nje populli me virtyte( jo si sot qe ka shume qe lavderohen me zgjuarsine kriminale te bashkekombasve te vet).

Ndoshta dikujt keto do ti duket te parealizueshme por une them se po nuk deshirove te besh dicka, kurre nuk do ta besh ate gje.

Atyre qe keto kritika do i duken te teperta dhe veteasgjesuese thjesht dua ti them se po nuk e pe semundjen qe ke, nuk do ta kurosh kurre dhe vjen dita qe sumdja te bren e te vret.Pastaj varet se faqe kujt i ben keto kritika, natyrisht po ti besh faqe dikujt qe te do te keqen ai njeri do ti perdori kunder teje por mes shqiptaresh duhet ti themi te verteten ne sy njeri-tjetrit neqoftese duam te korrigjojme dicka, perndryshe mund te vazhdojme duke i mbushur mendjen njeri tjetrit se te gjithe na kane hale ne sy sepse jemi me te miret e sepse jemi me te zgjuarit.

Naten e mire te gjitheve!

221178

Primus registratum

Ka boll shembuj ne bote qe diktaturat kane mundur te permiresojne anen ekonomike (sikur te mos i llogarisim vuajtjet e pjeses se shtypur te popullsise), por c`ka ndodhur me pas? Gjithmone pas rrezimit te tyre keto kombe jane gjendur ne nje krize vlerash, ashtu sic eshte edhe sot Shqiperia. Shqiperia sot vuan nga mospasja e kultures se respektimit te njeriut dhe te te drejtave te tij. Dhe kjo vjen sepse diktaturat nuk mund te transmetojne vlera, por vetem antivlera, si kulti i fuqise dhe i dhunes.
Jeta e nje kombi eshte e gjate, dhe aq sa zgjat nje diktature eshte nje kohe e parefillshme ne historine e tij. Ne duhet te punojme per ngritjen e nje sistemi te qendrueshem vlerash, qe t`i sherbeje kombit edhe pas shume kohesh dhe ta vendosi ate mes kombeve te qyteteruar, e jo te mendojme per zgjidhje afatshkurtra qe ne fakt nuk zgjidhin asgje,por vec krijojne vuajtje,konfuzion dhe kthim prapa. Prandaj ne menyre te palekundur them Mandela. Eshte nje zgjedhje me efekt me te vonuar, por eshte afatgjate dhe e qendrueshme.

marinsi

Primus registratum

shqiperia sot eshte zero nga te gjitha fushat si ekonomike,ushtarake etj.pse jemi zre valle?
ja po ju a them une;
sepse ne krye te shtetit kemi politikane qe nuk mendojne per atdheun por mendojne per karrige dhe leket qe do fusin ne xhep.ja pra se jemi zero.
triumpi tha se si duhet te jemi si hitleri apo mandela?
une them si hitleri,por jo te shkojme e ti hapim lufte vendeve te tjera.
ne qofte se e keni lexuar librin e hitlerit (mein kampf-beteja ime)do te shikoni qarte se cilen politike ka zgjedhur hitleri.
hitleri ka zgjedhur pak a shume politiken qe ka bere krijuesi i gjermanise se madhe otto von bismark.
politika e bismarkut ka qene:
diktature ne qeveri dhe jo ne popull.kurse hitleri e ka tejkaluar pak kete politike sepse ka vene diktaturen dhe ne popull.sepse vetem me diktature mund ta fusje nje popull ne lufte.
ja pra edhe politika jone duhet te jete:
diktature dhe qeveri dhe jo ne popull sepse vetem keshtu mund ti mabjem ne kontroll politikanet tane qe sot bejne si ti doje qefi.
besoj se do me kuptoni.

genti

Primus registratum

Pershendetje Mon!
Sa per Hitlerin ate nuk po e vleresoj une por vete historia, ai hodhi hapa gjigante perpara dhe pa pasur nevoje te kete koloni si Anglia apo vende te tjera.Dhe me sa di une ai nuk e ndertoi shtetin duke shfrytezuar cifutet apo dike tjeter, e vetmja arsye qe ai i trajtoi si popull i dores se dyte ata ishte sepse ne parlamentin gjerman te asaj kohe ne 10 deputete 2 ishin cifute dhe cifutet me pare i thone vetes cifut se gjerman dhe cifutet e asaj kohe e izolonin veten nga pjesa tjeter e shoqerise duke formuar geto dhe duke u mos integruar ne shoqerine e atij vendi.

Sa per Afriken lagjet e te bardheve kane qene dhe do te jene me te zhvilluara dhe jo vetem te tyre por te gjithe atyre qe organizohen dhe dine te punojne.
Une nuk jam per ate idene e barazise socjale kjo do na conte ne kohen e Xhaxhit, kush eshte i zoti te caje perpara.
Sot ne shume shtete Afrikane jane duke u praktikuar ligje per shpronesim te fermereve te bardhe dhe eshte duke u ndjekur nje politike rracjale por me e bukura eshte se fermeret zezake nuk kane asnje lloj eksperjence dhe nuk dine ta drejtojne punen sic duhet dhe kane veshtiresi ne gjetjen e tregjeve, shembull per kete eshte Zimbave-ja dhe Namibi-ja.
Sote ne Afriken e jugut egziston nje ligj ne fuqi i cili i detyron pronaret te marrin ne pune punetore sipas nje numri te caktuar nga secila rrace dmth. nese ti ke nevoje per 20 punonjes ne administrate ata duhet te jene perkatesisht 12 zezake 3 aziatike dhe 5 te bardhe.Por jo te gjithe kane te njejtin nivel edukimi dhe ai qe humbet eshte vete pronari dhe ky eshte nje lloj apartiteti.

cao

Primus registratum

-Shqiperia nqs ju kujtohet para viteve 90 sundohej nga nje qeveri ku nuk mungonte si Hitleri ashtu dhe Mandela,te nderthurur ashtu alla shqipetarce ashtu si dhe tani sundohet nga nje tjeter qeveri alla shqiptarce.
-Une them se nuk i duhet te zgjedhe nga keto menyra qeverisjeje (mandela apo hitler)por shume me kollaje te hedhe syte nga europa dhe vetem aty do te gjeje veteveten.
-Nuk e di si ju vijne juve keto ide kur shumica jetoni ose ne evrope ose ne usa.
-Kur vete jemi "fute" ne europe pse shqiperine duam ta cojme tek Hitleri ose Mandela????
FALEMINDERIT.

mon

Primus registratum

Lupis, ec plako se je ne rregull jam plotesisht dakort me ty!

Rommel a ka mundesi te sqarohesh icik me shume se une per vete nuk arrij te kuptoj ate diktaturen ne qeveri.

O bregdetari po ne ca menyre mendon do te shkojme ne europe e kudo ta gjejme vetveten ne europe? Te lutem a mund te shpjegohesh?

Xhino_1 shpresoj te jesh mire!

Besoj se kemi koncepte krejt te ndryshme qofte rreth historise qofte rreth shoqerise, gjithsesi debati te pasuron te pakten keshtu e shoh une.

Sa per hitlerin eshte e vertet qe ai ndertoi rruge e ura qe perdoren edhe sot, mirepo shiko informohu icik se ku i mori paret e ne cmenyre e beri kete "perparim" te gjermanise. Gjithsesi asgje nuk mund te justifikoje ate qe beri ai. Saper cifutet mos harro se ne ate kohe ata ishin te diskriminuar e i tregonin me gisht. E si mundet dikush te thote une jam gjerman para se te jem cifut atehere kur gjermanet e shofin shtrember dhe e kane inat vetem per faktin se ka lindur cifut. E njejta gje me cdo geto, si mundesh te ndihesh pjese e nje shoqerie qe te shef si njeri i dores se dyte.

Sa per punen e te bardheve, nuk ka lindur njeri i ditur, te gjithe kane mesuar qofte matematiken qofte organizimin. vetem se e bardhet ne afrike kane pasur shkollat ne te cilat zezaket nuk shkonin sepse nuk lejoheshin ndaj dhe normale qe dine te organizohen me mire.

Me afer, ne Shqiperi, nje njeri i lindur ne nje fshat te thelle malor dhe nje te lindur te blloku, jo te dy kane te njetat mundesi per te shkuar ne universitet. Le te jete i afte sa te duash fshatari. Nuk ka gjimnaz afer dhe ka delet per te ruajtur ndryshe nuk ka c'te haje.
Ndaj dhe nuk jam dakort me ate idene tende "kush eshte i zoti te caje" sepse mund te jesh i zoti, por s'ke ci ben ke lindur ne vend te keq, jo gjithshka varet nga personi.

Per fermeret e shpronesuar jam krejt kunder shpronesimit me dhune dhe vrasjeve qe jane bere. Dhe ja nje shembull tipik i te shtypurve qe nga inati kthehen kunder fermereve te pasur megjithese fermeret ndoshta nuk i kane bere gje ne menyre direkte. Prandaj them se shtypja e nje shtrese prodhon urrejtje dhe nje dite plas.

Sa per pronaret qe demtohen ngaqe punesojne zezaket, ata vetem po lajne nje pjese shume te vogel nga fajet qe kane bere parardhesit e tyre dhe ata vete ndaj zezakeve. Gjithsesi ai ligj eshte vetem nje zgjidhje ekstreme kunder diskriminimit. Nuk e kuptoj se ca lloj aparteidi do te krijonte ai ligj. Dhe nuk besoj se zezaket kane me pak edukim se te bardhet, dhe ne qofte nje gje e tille duhej heret a vone qe cdokush te kete mundesine te arrije dicka ne jete. Perndryshe lindin geto dhe zezaket pastaj perfundojne kriminela dhe pastaj i akuzojne prape per barbare e mbrapa me evolucionin.

Shpresoj te me kesh kuptuar! Naten e mire te gjitheve!

genti

Primus registratum

Pershendetje Mon!

E kuptoj drejt kendveshtrimin tend, edhe une mendoj se eshte e drejta e cdo populli te vetvendos, dhe nuk kam ndonje simpati per Hitlerin por thjesh si cdo lider edhe ai ka ane te pozitive dhe ane negative.

Hitleri mbi te gjitha ka qene idealist, ne nje fjalim qe ka mbajtur para se te vinte ne pushtet nder te tjera ka thene :
"Kurre mos mendoni dhe kurr mos shpresoni se ndonje shtet apo komb tjeter do te bej dicka apo do na ndihmoje ne rrugen tone, dhe nese nje dite do te behemi superfuqi kjo do te jete ne saje te kombit dhe rinise sone Gjermane"!

Sote ne jetojme ne 2004 dha akoma ne nuk kemi nje politikan te ketij kalibri!

cao

Primus registratum

Une nuk jam ne gjendje te tregoj menyren se si duhet te shkoje Shqiperia ne Europe pasi ka plot te tjere qe e bejne kete gje.
Une doja tju thoja juve qe krahasimi Hitleri apo Mandela per Shqiperine nuk shkon pasi e ka povuar dhe e coi ne rrenim te plote.
Juve,nga sa kuptoj une nuk ju rref se si do shkoje Shqiperia ne Europe por po komentoni te "mirat" e te keqiat e Hitlerit si dhe te Mandeles.
Nuk puqemi plako.Bye.

une_une

Primus registratum

Nuk mund te imagjinoj te diskutohet e ardhmja e Shqiperise permendur veprat e nje monstre edhe krimineli si Hitler.

mon

Primus registratum

xhino_1 pershendetje!

E vertete eshte se askush nuk do njeri me shume se veten( ndoshta ka dhe pejashtime!).Por gjithsesi ka plot menyra te tjera per te udhehequr nje shtet per mendimin tim pa dashur te besh krime. Sa me lart t'ia vesh qellimin vetes aq me lart do arrish.

O bregdetari te drejte ke shoku qe nuk puqemi. Nuk e kuptoj, edhe thua se ti nuk je ne gjendje te thuash se si mund te shkoje shqiperia ne europe edhe na thua se neve nuk na rrifka per kete pune :shrug: :confused: nderkohe qe te pakten po diskutojme per dicka.

Shadow jam plotesisht dakort me ty, e ardhmja e shqiperise nuk mund te diskutohet duke permendur veprat e nje diktatori e krimineli qofte i djathte apo i majte sidomos te atij qe e provuan ne kurriz te paret tane.

Pershendetje te gjitheve!