Botohen klujtimet e Karl Kaser "Shqipëria 20.vite më parë"Historiani Austriak,Isha i majt,prisja të gjeja socializmin e vërtetë,u zhgënjeva,Vizitat në qytetet e ndryshme nëpër muze dhe te varri i Enverit.
Socializmi në Shqipëri një makth,kthim pas 50.vjet.
-Ai ishte 33.vjeqar atëher.për shqipërin vetëm kishte dëgjuar.ishte i majt.por i zhgënjyer nga format e socializmit që kishte parë deri më atëher,Shpresonte që në shqipëri të gjente versionin perfekt,në vitin 1987,Karl Kaser,historian i ri i asj kohe i evropes juglindore,shfrytëzoi një marrëveshje ndërmjet Austris dhe Shqipërisë si dhe ngurrimin e gjithë e gjithë kolegëve të tij për të ardhur në vendim e vetëm komunist e ateist në botë.Gjithë çka pa gjatë ditëve të qëndrimit të tijë në shqipëri ai i hodhi në ditarë.
Socializmin që e gjeti në shqipëri,ishte një makth,nuk u besonte dot syve të tijë,kur shihte një vendë në varfëri ekstreme.Njerëz të veshur si më keq,që nuk guxonin ti flisnin atij,pasi kishin frikë se denoheshin,mungesa e e tikës,hotelet,restorantet,rrugët,pallatet-gjithqka dukej si një kthim pas në kohë,sipas tijë të paktën të kthyer një gjysëm shekulli ishte vendi,që nuk i përkiste vitit 1987.
vazhdon