Gjuha dhe politika.

eniad

Forumium maestatis
Gjuha dhe politika.

<font color="brown">
Gjuha është një nga elementet kryesore që vërtetojnë përsosmërinë e krijesës njerëzore, pavarësisht nga fakti nëse besohet si rrjedhë e evolucionit natyror apo dhuratë nga një forcë e mbinatyrshme. Në tërësinë e tij, ky element është po aq i thjeshtë në perceptim sa i vështirë në përkufizim e shpjegim.
Shpeshherë, ne e konsiderojmë gjuhën vetëm si shkëmbim tingujsh e fjalësh që mundësojnë komunikimin dhe harrojmë ndikimin dhe forcën që përmban në krijimin e historisë njerëzore.
"Gjuha është arsenali i mendjes njerëzore dhe përmban në të njëjtën kohë trofetë e së kaluarës së saj dhe armët e triumfeve të ardhshme". (Samuel Taylor Coleridge)
Përveç privilegjit unik të komunikimit dhe përcjelljes së mesazheve, çka e bën shoqërinë njerëzore atë që është sot, gjithëkush është i ndërgjegjshëm edhe për karakterin manipulues e negativ që mund të ketë gjuha, me interpretimin që gjithësecili prej nesh i bën asaj në momente e rrethana të ndryshme. Noam Chomsky, një prej njerëzve më të shquar, i cili ka kryer studime të thella në këtë lëmë, thotë: "Gjuha është një proces i lirë krijimtarie; ligjet dhe parimet e saj janë të përcaktuara, por mënyra sesi përdoren parimet e krijimit të saj është e lirë dhe me një larmi të pafund. Edhe interpretimi dhe përdorimi i fjalëve përfshin një proces krijimtarie të lirë".
E padiskutueshme për rolin që ka në të gjitha fushat e jetës, gjuha përbën një faktor edhe më kyç në lëmin e politikës, ndërkohë që kjo e fundit është "benzina që ushqen motorin e botës". Me miliona njerëz në botë ndikohen nga fjalët e deklaratat që bëhen prej udhëheqësve të tyre për një çështje apo një tjetër. Si rrjedhim, një pjesë e këtyre të fundit e kanë kuptuar më së miri se ç'rol luan gjuha në arritjen e qëllimeve të tyre, që jo gjithnjë mund të jenë pozitive (thënë në një mënyrë shumë të moderuar).
"Gjuha është gjaku që mban gjallë politikën. Betejat për pushtet politik dhe legjitimizimi i politikave dhe autoriteteve politike ndodh së pari përmes ligjërimit dhe përfaqësimit verbal.
Pushteti mund të ushtrohet ose nëpërmjet imponimit/ndëshkimit, ose nëpërmje asaj që një komentues amerikan, Walter Lippman, e përkufizoi në vitet '30 si fabrikimi i pranimit'.
"Kryesisht jo në gjendje dhe, me shpresën se nuk kanë vullnetin për të ndëshkuar, autoritetet politike në sisteme qeverisjeje të ashtuquajtura demokratike kanë shpesh nevojë për 'fabrikimi i miratimit', me qëllim për të zbatuar programet e tyre.
E thënë më thjesht, 'fabrikimi i miratimit' është një proces indoktrinimi ideologjik me bazë gjuhësore Edhe pse duket si jashtë mase gjithëpërfshirës, ky është një proces mjaft i hollë e i pakapshëm. Ligjërimi përmban vetë hipotezën sipas së cilës, elementet, të cilave u referohet, janë të ditura dhe të rregulluara në kontekstin ku përdoren. Në terma konkrete, kjo nënkupton se gjuha politike përmban bazën nëpërmjet së cilës konceptohet, përkufizohet, kuptohet e më pas, veprohet. veprimi. Zakonisht, kjo prodhon 'fabrikimin e miratimit". (teksti në thonjëza është marrë nga materiale në lidhje me gjuhën dhe politikën)
Të gjithë ne jemi të ndërgjegjshëm se çfarë mund të bëjë një politikan me fjalën e duhur në momentin e duhur. Ai mund t'u japë udhë edhe momenteve historike, si rrëzimit të një qeverie, një proteste apo mbështetjeje mbarëpopullore për çështje të ndryshme. Fjalët që zgjedh të thuash janë po aq të rëndësishme sa edhe vendimi për të folur.
Ekziston hipoteza kryesore se gjuha e politikës nuk mund të ndahet nga politika e gjuhës.
Në një përkufizim të mundshëm të atij që quhet ligjërim politik, studiues të kësaj fushe shpjegojnë se "kuptimi i "ligjërimit politik" nuk mbetet i kufizuar në fushën 'institucionale të politikës (p.sh., ligjërimi parlamentar, fushatat zgjedhore, programet e partive, fjalimet, etj.) por është i hapur ndaj të gjitha manifestimeve linguistike që mund të konsiderohen politike, me kusht që të ketë argumente bindëse mbi atë çka i bën ato 'politike'". (marrë nga "Journal of Language and Politics")
Megjithatë, ky togfjalësh mund të marrë kuptime nga më të ndryshmet, si edhe të shpjegohet nga këndvështrimet më të larmishme.
Në analizimin që i bën gjuhës në lidhje me politikën, George Lakoff thotë se gjuha vjen gjithnjë me atë që quhet "strukturim". Në vazhdim të kësaj, ai sqaron se "Çdo fjalë përkon me një kornizë konceptimi. Nëse kemi një fjalë si "revoltë", që nënkupton një popullësi që qeveriset në mënyrë të padrejtë dhe se ata po hedhin poshtë nga pushteti drejtuesit e tyre, çka do të konsiderohej diçka e mirë, kjo është një kornizë.
Nëse, më tej, shtoni fjalën "zgjedhës" përpara fjalës "revoltë", marrim një kuptim metaforik që nënkupton se zgjedhësit janë pjesa e shtypur e popullsisë, guvernatori është sundimtari shtypës, se ata e kanë rrëzuar nga pushteti dhe kjo është diçka e mire e gjithçka tani shkon si duhet. E gjithë kjo rrjedh kur lexon një titull të tillë, si 'revolta e zgjedhësve'. Në fakt, kjo është diçka që shumë njerëz e lexojnë, por nuk e vënë re. Por këto gjëra mund të ndërtohen kështu nga gazetarët dhe, shpesh, edhe nga njerëzit e përfshirë në një fushatë politike".
Pra, politika është shumë e lidhur me gjuhën dhe përdorimi i kësaj të fundit, qoftë pozitivisht apo negativisht, ndikon drejtpërdrejt në jetën e të gjithëve ne. Mua më duket një temë shumë interesante për t'u diskutuar. Ajo që kam shkruar më sipër m'u duk si diçka e përshtatshme për të filluar, por aspak kushtëzuese për rrjedhën që mund të marrë tema. Do të ishte shumë interesante që të thonit idetë tuaja në lidhje me këtë, qoftë edhe nga një kënd krejt i ndryshëm nga ai i shfaquri. Qëllimisht, unë nuk po drejtoj pyetje, sepse, kam përshtypjen, se shumë të tilla do të vijnë me zhvillimin e temës.
Diskutim të mbarë! /pf/images/graemlins/smile.gif
</font>

Dolores

Primus registratum
Re: Gjuha dhe politika.

Sigurisht qe gjuha eshte e lidhur shume me politiken. Toskerishtja si gjuhe zyrtare eshte fryt i klanit Enverist, udheheqes jugor, gjuhe jugore.

eniad

Forumium maestatis

<font color="brown">Problemi qe shtrohet me kete teme eshte shume me i gjere dhe nuk ka te beje me perdorimin e njerit apo tjetrit dialekt. Natyrisht, edhe kjo ka nje ndikim te vetin. Megjithate, eshte shume, shume me i gjere si diskutim. /pf/images/graemlins/smile.gif</font>

Kondrapedali

Kondrapedali

<font color="brown"> Tema ka nje drejtim shume specifik, qe percaktohet qarte ne postimin e pare. Hapesja e temes kerkon te diskutojme mbi rolin e gjuhes si instrument politik per te ndikuar tek masat. Pra kerkohet nje interpretim i lidhjes qe ekziston midis gjuhes si mjet komunikimi dhe politikes. Ju lutem permbajuni temes.
Ju faleminderit per mirekuptimin! </font>

Kondrapedali

Kondrapedali

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
<font color="brown"> Tema ka nje drejtim shume specifik, qe percaktohet qarte ne postimin e pare. Hapesja e temes kerkon te diskutojme mbi rolin e gjuhes si instrument politik per te ndikuar tek masat. Pra kerkohet nje interpretim i lidhjes qe ekziston midis gjuhes si mjet komunikimi dhe politikes. Ju lutem permbajuni temes.
Ju faleminderit per mirekuptimin! </font>

[/ QUOTE ]

Përderisa gjuha është e mangët nË përçimin e ndjenjave atëherë ajo nuk mund të jetë asgjë më shumë përveç se mashtruese në politikë. Jeta e përditshme e provon këtë.

Kjo ishte pak a shumë thelbi i asaj që shkruajta më lart!

Indulgence

Primus registratum

Jo nga pertacia, por nga pamundesia per ta perkthyer, shkrimi i meposhtem eshte ne anglisht. Ndonese eshte brenda teme, nuk eshte ne shqip, pra moderatoret mund ta fshijne/editojne nese e gjejne pa vend.

Nga miku im George Carlin:

<font color="brown">Shkrimi do te sillet perseri ne momentin qe do te perkthehet nga shkruesi apo moderatori.
PS. Wednesday, shkrimi ne fjale nuk u la per te mbajtur anen e ndokujt, por vetem per mungese kohe. Gjithe te mirat.
</font>

---------------------------------------
/pf/images/graemlins/shrug.gif

eniad

Forumium maestatis

zog
•••

Reged: 02/11/2002
Shkrime: 3088

Gjuha dhe politika.
#412738868 - 13:59 05/11/2005
Përgjigju Përgjigju këtij shkrimi Cito Përgjigje e shpejtë

<font color="blue"> Kjo teme s'e ka vendin ketu, por tek temat shoqerore.

Ketu diskutohet per gjuhen SI SHKENCE ME VETE. </font>

--------------------

"La vie est comme mon texte, plate comme mon ex, courte comme mon sexe" @ Fuzati

eniad

Forumium maestatis

atman
Anëtar/e

Reged: 13/01/2003
Shkrime: 866
Bllok: Korça
Re: Gjuha dhe politika. [Re: zog]
#412738893 - 15:49 05/11/2005
Modifiko shkrim Ndrysho Përgjigju këtij shkrimi Përgjigju Përgjigju këtij shkrimi Cito Përgjigje e shpejtë Përgjigje e shpejtë

<font color="green"> Tema eshte kurioze dhe ne pamundesi kohe po shkruaj nje mendimin tim, nisur nga nje fraze e vetme.

"Ekziston hipoteza kryesore se gjuha e politikës nuk mund të ndahet nga politika e gjuhës".
Mendoj se eshte nje hamendje jo e sakte. Gjuha e politikes lidhet me fjalorin perkates, ku perfshihen nje grumbull fjalesh te perdorura kryesisht nga politikane qe dallon nga fjalori psh gjeologjik, ose erotik.
Me politike te gjuhes jemi ne nje fushe me te gjere. Perfshi studimet qe mund te behen, kongreset e gjuhesise, shkollat etj, pra me shtysen qe i jep nje politike e caktuar zhvillimit te gjuhesise. Per te qene me i qarte po marr nje shembull tjeter: Kur themi filozofia e shkences, nenkuptojme nje gje te ndryshme nga shkenca e filozofise.

Vetem duke u nisur nga kjo fjali, eshte domosdoshme qe te shperngulet tema.
Verejtja e Zogut qendron.

Gjithashtu mendoj se duke u nisur nga nje teme e hapur pikerisht tek gjuhesia, per barbarizmat e perdorura dhe menjanimin e tyre, shikoj qe shkrimi, eshte i mbingarkuar me fjale te huaja te cilat kane perkatesine e tyre ne shqip. Posht jane disa nga fjalet e theksuara, lashe menjane shume te tjera duke i vleresuar si te trupezuara ne shqip.
elementet
evolucionit
komunikimin
privilegjit
arsenali
mesazheve
manipulues
negativ
pozitive
moderuar
hipotezën
kontekstin
fabrikimin
indoktrinimi
strukturim
</font>
--------------------
qenia virtuale

eniad

Forumium maestatis

<font color="brown"> Se pari, iu kerkoj ndjese dy sipershkruesve, zogut dhe atmanit, per fshirjen pa dashje te dy shkrimeve te tyre gjate editimit te nje shkrimi me siper tyre. U mundova t'i sjell me kopjim, qe te jene aty dhe te jene te dallueshme.
Me tej, ne lidhje me opinionet e tua zog, me thua se ketu diskutojme gjuhen si shkence. Patjeter qe keshtu eshte, por perpara se te gjykosh se ku e ka vendin tema, meso te shkruash te pakten fillimin e fjalive me shkronje te madhe (keshille shume miqesore). Forumi titullohet "Gjuhesia", si rrjedhim, perfshin shume me teper sesa studimi i gjuhes ne nivel teknik. Mua me eshte mesuar qe gjuhesia (apo linguistika) ka shume aspekte te tjera qe e perbejne. Tema kerkon te sjelle opinione mbi ndikimin qe ka gjuha ne politike. Qofte edhe formulimi i nje fjalie te caktuar me nje strukture te caktuar ben dallimin per miliona njerez. Pra, gjuhen ketu e shohim si te lidhur dhe me ndikim ne politike. Per pasoje, mendoj se tema eshte ne vendin e duhur.

Shkrimi hyres i temes, pervec disa mendimeve te miat, permban pak thenie te disa studiuesve, te cilet jane marre shume me studime te tilla. Askush nuk tha se ato jane teresisht te drejta apo te gabuara. Çdo opinion qe i perkrah apo kundershton eshte i mirepritur, por duhet te permbaje baza te qendrueshme.

Atman, thenia qe ke cituar m'u duk interesante te futej per diskutim. Nuk e kam thene une, pra nuk eshte mendim i imi. Ti ke mendimin tend dhe per mua nuk ka problem fare, por nuk me duket se verteton idene se tema duhet te nderroje 'shtepi'. (ky eshte mendimi im si hapesja e temes)
Sa per fjalet qe ke radhitur me poshte, po te them se e kam pare fjalorin me shume kujdes. Por, nese te duken barbarizma, te lutem, a mund te radhisesh edhe perkateset e tyre ne shqipe te paster. Une nuk jam e gjitheditur, thjesht perpiqem te bej aq sa mundem dhe do te me pelqente te mesoja dicka me teper mbi gjuhen time per ta shkruar sa me sakte ate.

Gjithe te mirat.
</font>

atman

Forumium maestatis

Me sa kuptoj une edhe pse mundohesh te jesh e kujdeseshme ne te folur, serish nxjerr koke kryeneçesia. Nuk shte semundje qe te perket vetem ty, ne menyra te ndryshme te gjithe vuajme, por, kur gjerat jane te qarta, atehere, nuk behet me fjale per nje natyrshmeri brenda kufijve te panatyrshmerise. Mund ta lesh temen sepse kete gje e ke ne dore ti, por jo pse kur ballafaqohet gjuha me politiken(realisht kete kuptim merr edhe pse duket sikur i shpeton, pra, nuk qendron jashte ketij ballafaqimi)diçka e tille i perket gjuhesise.
Kur mora ne analize frazen, nuk u nisa nga fakti se eshte apo jo mendimi tend, madje, kam thene mendimin tim sepse m'u duk interesant, asgje me shume. Kjo nuk perjashton nje mendim te kundert. Dhe arsyeja tjeter eshte sepse shikoj edhe nje kufi i cili ve ne pikepyetje te qendruarit e temes aty. Ketu nuk po flasim per gjuhesine ne pergjithesi, por eshte marre nje kend i veçante i saj.
Sa per fjalet, me vjen keq, por nese flasim per pjekuri, nuk ia vlen loja e maces me miun. Po te shikosh pak me me kujdes do te gjesh perkatesine ne shqip; se element fare thjeshte mund te thuhet DETAJ, se EVOLUCION -ZHVILLIM e keshtu me rradhe.

Kondrapedali

Kondrapedali

Detaj-Detail-Detaglio-Detail= shqip?
elementet = element në shqip
evolucionit = zhvillimit
komunikimin = komunikimin
privilegjit = ?
arsenali = ?
mesazheve = mesazheve (int.)
manipulues = manipulues (int.)
negativ = negativ (int.)
pozitive = pozitive (int.)
moderuar = ndryshuar?
hipotezën = hipotezën (int.)
kontekstin = përbërjen?
fabrikimin = prodhimin
indoktrinimi = indoktrinimi
strukturim = strukturim (tregon strukturë)

P.S. int. = ndërkombëtare - universale për gjuhët indo-europiane

Dolores

Primus registratum

<font color="brown"> Jashtë teme! Shiko përgjigjen më sipër. </font>

atman

Forumium maestatis

Detaj, imtesi, hollesi, pjese.
Negativ - mohues
pozitiv- pohues
indoktrine - mesim (i nje arti, ose kulture)ne fjalorin politik ka marre ngjyren e neneshtrimit, dmth te dikujt qe i neneshtrohet nje propagande te vazhdueshme ideologjike. Dhe sinonim tjeter me te cilin i pergjigjet shqipja eshte: Ndikim. I -E ndikuar
strukture- ndertim
komunikim- njoftim, perçim, nderlidhje, kumtim.
moderuar- i matur, i pjekur, i perkore
Mesazh - kumtim
Kontekst - bashkthurrje - e nenkuptuar si nje fjale ne bashkesi me frazen, ose si nje bashkesi idesh. Nderthurrje. Kryqezim (fjalesh, idesh permbajtjesh)

Kondrapedali

Kondrapedali

Gazetari ... /pf/images/graemlins/laugh.gif.

Në lidhje me temën:

Në politikë gjuha është përcjellëse e një mesazhi të prerë por në mënyrë të vagët. Pra gjuha në politikë shërben për të mjegulluar domethënien e një mesazhi. Për më tepër, politikanët qëllimisht përdorin një zhargon fjalësh të vështira për t'u kuptuar nga njeriu i zakonshëm. Shpesh, si në Shqipëri, përdoren fjalë të huaja që në më të shumtën e rasteve përdoren gabim ose së paku jo në kuptimin e tyre të parë. Fill pas politikanëve ndjekin gazetarët me një gjuhë që të paktën në Shqipëri është tërësisht e bastarduar. Kjo vjen kryesisht si rrjedhojë e mungesës së njohurive gjuhësore të gazetarëve por njëkohësisht edhe si një garanci mosgabimi. Pra gazetari (ashtu si edhe politikani) preferon të përdorë një term të huaj të pashpjeguar e të pangulur në gjuhën shqipe sesa një fjalë për kuptimin e së cilës ai/ajo nuk është i/e sigurt.

Si përfundim mund të themi se politika dhe gazetaria po e gjymtojnë gjuhën keqas dhe se pasojat e këtij gjymtimi mund të jenë tepër negative (mohuese Atman?) për të ardhmen e gjuhës tonë.

atman

Forumium maestatis

Për të qënë brenda temës, natyrisht…
Më sipër kemi një shembull të qartë se si mund të kuptohet shtrembër një temë, ose se si shtrembërohet me qëllim. Gjë që mund të quhet errësim duke përdorur një shqipe të pastër. Me këtë rast kemi të paktën dy përfundime.
- E para vërteton se, gjuha shqipe e ka këtë mundësi dhe se fjalët e huaja janë të panevojëshme.
- E dyta pohon se, nuk është e thënë të jesh as politikan, as edhe gazetar.
Pra mund ta bëjë çdo njeri. Në këtë mes vlen të sqarohet diçka, sepse ka një kufi që i ndan qartë. Gazetari dhe politikani, (po i konsiderojmë si të këqiat më të mëdha, si armiq të gjuhës shqipe edhe pse tema ka tjetër gjërësi) pra, si njëri edhe tjetri e bëjnë me qëllim të caktuar dhe duket se i lejon etika, janë brenda zanatit të tyre, sepse kërkojnë të ndikojnë mbi një realitet të caktuar, duke e përpunuar dhe ia nënështruar këtë realitet, qëllimit, ose qëllimeve.
Kalojmë tani në anën tjetër, të atij që nuk e ka për zanat. Nëse e shtrembëron ose e errëson përmbajtjen e asaj që thotë, ka vetëm e vetëm një shpjegim, sepse nuk di. Kjo ka dy pasoja, njëra mund të quhet e mirë sepse na i lehtëson punën ne vrasësve të gjuhës shqipe, dmth. gazetarëve dhe politikanëve. Meqënëse përpara nesh kemi paditurinë, një turmë që nuk kupton, e trajtojmë si plastelinë dhe i japim formën që dëshirojmë. Pasoja tjetër është e lidhur sërish me paditurinë, e cila duke u bërë forcë e verbër, nuk shikon ku godet dhe përse godet. Pra godet kudo dhe është e dënuar të zhdukë edhe veten. Në gjuhën popullore thuhet: uthulla e fortë, prish enën e vet.

E quaj me vend të ve në dukje përdorimin e gabuar të fjalës ndërkombëtare lidhur me gjuhën, shpjegimi i mësipërm nuk është i saktë. Fjalët e ashtuquajtura ndërkombëtare nuk kanë asnjë lidhje me gjuhën indoeuropiane. Për gabime të tilla populli thotë: Filani iu fut detit më këmbë.

Kondrapedali

Kondrapedali

Një aspekt tjetër, i dëmshëm do të thoja, i përdorimit të keq të gjuhës në politikë e gazetari (kryesisht në gazetarinë politike) është edhe çorientimi i masave. Politikanët shpesh përdorin një zhargon fjalësh çoroditëse për masën me qëllim mbulimin e apo mjegullimin e premtimeve të tyre. Ndërkohë, gazetarët e përdorin këtë zhargon fjalësh çoroditëse për të mbuluar paaftësinë e tyre (së paku në Shqipëri ku gazetarë janë bërë edhe disa që penën e kanë përdorur si hapëse konservash).

Politikanët përdorin një gjuhë të zgjedhur me kujdes në mënyrë që të nënkuptojnë diçka të cilën nuk guxojnë ta shprehin qartë. Këtë e arrijnë duke përdorur terma të cilët kanë disa kuptime apo që në gjuhën "popullore" shpreh diçka tjetër nga ajo që duan të thonë.
Këtë metodë e përdorin edhe gazetarët por në rastin e tyre kjo gjë mund të shihet edhe si pozitive (në një kritikë të hollë) por edhe negative (në një sulm personal por të pabazuar në fakte).

P.S. Gjuhët indo-europiane bëjnë pjesë në gjuhët ndërkombëtare pra, janë të lidhura ngushtë me to!

alinos

Forumium maestatis

Para se te mund te diskutojme per lidhjen midis gjuhes dhe politikes duhet te kuptojme se c'eshte politike, si edhe funksionin e gjuhes ne politike.
Se pari, politika eshte shumedimensionale. Nder dimensionet e politikes mund te permendim dimensionin objektiv, subjektiv dhe ate normativ. Dimensioni objektiv nenkupton marredheniet shoqerore te caktuara dhe institucionet qe u paraqiten pjesemarresve ne politike si te dhene dhe ne te cilat ata perfshihen si rishtare. Dimensioni subjektiv nenkupton qendrimet subjektive te individeve, dmth qendrimet ndjenjesore, njohese dhe vleresuese te marredhenieve politike. Dimensioni i trete eshte ai normativ dhe ne te jane klasifikuar idete rregulluese dhe vetereflektimi social lidhur me rendin shoqeror e politik, dhe vete idete themelore rregulluese si drejtesia, liria, e mira etj. (shih Feraj, 2004: 111-138)
Ne te treja keto dimensione do te nenvizoja si fjale celes: marredhenie, ndjenja dhe ide. Qe te treja keto veprime njerezore kerkojne ne menyre te pashmangshme perdorimin e gjuhes. Nese atyre tre fjaleve me lart u shtojme tiparin e pamohueshem "politik", atehere behet e qarte domosdoshmeria e analizimit te gjuhes, si mjeti kryesor i komunikimit tek njerezit ne boten moderne. Gjithashtu kjo na con te mendojme se gjuha eshte instrumenti kryesor i berjes se politikes sot ne bote, pervec formave te tjera shfarosese si lufta apo semundjet.

vijon...