Re: Futboll Zone
Kaka e Lusio, yjet e Sambës në Shqipëri
- Kaka, Lusio, Ze Roberto, Tafarel: këta priten të jenë disa nga emrat më të lakmuar të futbollit brazilian dhe atij botëror, që do të zbresin, më 27 korrik 2007, në tapetin e mitikut shqiptar “Qemal Stafa”. Lajmi ka disa ditë që është bërë i njohur në mediat shqiptare. Gazeta “Albania” kontaktoi me brazilianin 48-vjeçar Antonio Barboza Kuelu, një nga ata që është marrë me organizimin e ardhjes të yjeve te futbolit nga vendi i sambës së famshme, pesë herë kampionit absolut të botës dhe ku futbolli është shndërruar në një fe. I mbrritur në Shqipëri para 16 vjetësh, Antonio tashmë është shndëruar në një shqiptar të vertëtë, teksa dhe gjuhën shqipe e flet në mënyrë perfekte. “Kam ardhur për herë të parë në Shqipëri më 16 tetor 1991, në datën e lindjes së Enver Hoxhës. Këtë e kam fiksuar mirë”, thotë Antonio eksluzivisht për gazetën “Albania”. Drejtuesi i kishës evangjeliste “Drita e Jetës” në Tiranë, i njohur gjërësisht në ambientin sportiv të Partizanit si njeriu që luante rolin e përkthuersit kur me ekipin e kuq luanin një detashment i tërë me futbollistë brazilian, bën pjesë në stafin e madh të atyre që po përpiqen të sjellin në Tiranë legjendat e mëdha si Kaka, Rivaldo.
“Jemi një grupim i madh kishash evangjeliste dhe katolike në Shqipëri, që janë të grupuara në organizatën më të madhe të kishave në Shqipëri, “VUSH”-i, “Vëllazëria Ungjillore e Shqipërisë”, thotë Antonios, që përmend se në këtë grupim bejnë pjesë shumë kisha ungjillore braziliane, amerikane, suedeze. “Jemi duke organizuar një program të veçantë për verën dhe në përfundim do të organizojmë një takim të veçantë në stadiumin kombëtar “Qemal Stafa”, shton pastori Antonio, i cili saktëson se në atë takim do të marrëin pjesë të gjithë të krishterët ëngjëllorë. “Kemi bërë kërkesë për disa futbollistë brazilianë, midis të cilëve është Kaka i Milanit, Lusio i Bajernit të Munihut, Ze Roberto që luan tani me Santosin në Brazil, ish-portieri Tafarel që ka fituar Kupën e Botës në vitin 1994. Gjithsesi nuk ka konfirmuar askush ardhjen e tyre, edhe pse u kemi bërë telefonata dhe u kemi dërguar e-maile. Por, është shumë e vështirë që ata të vinë pasi ata janë shumë të ngarkuar. Ndoshta kanë dhe dëshirë të vinë, por unë besoj se është shumë e vështirë”, - sqaron njeriu që u ka shkruar mailat futbollistëve të njohur. “Së fundi, vendosëm që t’u bëjmë ftesë disa të tjerëve që nuk janë shumë të njohur në Shqipëri. Një nga këta është Zhorzhinjo, ndihëmësi të trajnerit të ekipit të Kombëtares së Brazilit, Dungës. Zhorzhinjo ka fituar Kupën e Botës në vitin 1994 në Amerikë dhe ka shumë mundësi që ky të vijë në Tiranë, pas pëfundimit të Kupës së Amerikës, e cila përfundon më 15 korrik 2007”, -saktëson Antonio, i njohur gjërësisht në ambientin sportiv të Partizanit, si njeriu që luante rolin e përkthuersit kur me ekipin e kuq, luanin një detashment i tërë me futbollistë brazilian. “I kemi bërë ftesë Silves që ka luajtur me Sampdorian, por dhe Jeronimo Barreto Cacau që luan në Shtutgard. Një tjetër variant mbetet edhe Rivaldo që aktivizohet te Olimpiakosi. Gjithsesi të gjitha varen nga konfirmimi i tyre”. Evenimenti do të zhvillohet, më datë 27 korrik në stadiumin kombëtar “Qemal Stafa”. Programi parashikon fjalime fetare, koncert me këngëtarë të njohur dhe si një alternativë është dhe ndeshja e futbollit, në varësi të ardhjes së futbollistëve të njohur, të ardhurat e të cilës do të shkojnë për bamirësi, që është edhe qëllimi i vërtetë i organizmit të saj.
Dash Frashëri, Albania-Sport