Fjale te cuditshme!

antip

Primus registratum
Re: Fjale te cuditshme!

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Lubo, na thuaj pakez kush ishte Karont Varkari /pf/images/graemlins/lol.gif

[/ QUOTE ]

Karonti ishte ai qe shpinte shpirtrat e te vdekurve ne Had duke i kaluar permes lumit te vdekjes me varken e tij; pra ishte VARKARI i vdekjes... /pf/images/graemlins/laugh.gif
Kete e perdorja si firme para ca kohesh (karont varkari) por ma hoqen me dhune me demek se ishte "jo e hijshme" /pf/images/graemlins/tonguee.gif nderkohe qe qellimi im i vetem ishte tejcimi i nje mesazhi mjaft domethenes te lexuesit e forumit dhe thellimin e njohurive te tyre ne fushen e mitologjise!

E besoni???!!! /pf/images/graemlins/laugh.gif

cacol

Forumium maestatis

Varkaret tashi o Lubkë, une te besoj psh /pf/images/graemlins/laugh.gif

Duke lene menjane keto fjale qe pak perdorim gjejne ne jeten e perditeshme, kalojme ne disa te tjera qe s'na shqiten nga goja /pf/images/graemlins/laugh.gif :

SHALQI m. sh. bot.
Bimë njëvjeçare me kërcell të gjatë e të shtrirë
përtokë, me gjethe si pëllëmbë, që bën kokrra të
mëdha, të rrumbullakëta ose vezake; kokrra e
kësaj bime me lëkurë të trashë, të gjelbër ose
laramane, e me tul të kuq, të lëngshëm e të ëmbël,
i cili hahet. Shalqi farëvogël (farëmadh). Shalqi
laraman. Shalqi vendi. Zemra e shalqirit. Thelë
shalqiri. Fara shalqiri.
* Nuk mbahen dy shalqinj (dy kunguj) nën një
sqetull (në një dorë) fj. u. shih te KUNGULL,~I. Të
ha shalqirin e të rreh me lëkura është
mosmirënjohës, ha bukën dhe përmbys kupën.

Sinonim i fjales KARPUZ gjithashtu /pf/images/graemlins/grin.gif

cacol

Forumium maestatis

KARVARIQ m. sh.
Rrjetë peshkimi në trajtë shporte dhe me një bisht
të gjatë, me të cilën zakonisht mbledhin peshqit
nga rrjetat e mëdha. Gjuaj me karvariq.

/pf/images/graemlins/lol.gif

zog

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Nje nga fjalet me te cuditeshme ne shqip eshte folja ndreq.

Me kete veprim shpjegohet venia ne rregull apo rregullimi i diçkaje. Po ta analizojme ama, duket sikur forma e plote e foljes eshte në dreq /pf/images/graemlins/laugh.gif ose n'dreq. Me habit vertete kjo fjale. Ka ndonjeri shpjegime bindese ne lidhje me origjinen dhe pse-në e nje fjale te tille ? /pf/images/graemlins/grin.gif

[/ QUOTE ]

NDREQ = NDERTOJ = NDERTIM = NE DREJTIM pra i jap rregull, rend, drejtim diçkaje.

ndersa DREQ eshte shtremberim i fjales DJALL ose kontraktim i fjales DJALL I KEQ. pra nuk ka lidhje me NDREQ. afersia ne dukje eshte e rastesishme.

99999

Primus registratum

nuk mendoj se ndreq ka lidhje me fjalen ndertoj
ndertoj-nderlidh- ndermarr
drejtoj-zhdrejtoj
ndreq-rregulloj-drejtoj
Keshtu qe ndertoj s'ka lidhje ketu, eshte gje tjeter.

Diddy19

Su@mi

Jam dakord me zog. "Ndreq" ka te beje me "Drejt".
Pleqte ne Shkoder thojne : vene ndrejte! = ndreqe! Dmth ka lind nga ideja e te vendosurit dicka ne drejtimin e duhur (dmth jo mbrapsh apo shtrember). "Ndreq" nuk ka vetem kuptimin e "riparoj", ka edhe kuptimin "rregulloj" (psh ndreq krevatin = rregulloj krevatin).

Qerratai

Primus registratum

Ashtu e ? Une s'jam dakord, sepse ne shqip psh, ne themi: "Ta ndreq une qejfin ty" edhe dihet qe kjo nuk ka kupti m pozitiv.

He (s)eksperta /pf/images/graemlins/laugh.gif

Diddy19

Su@mi

Edhe ne kete rast "ndreq" ka kuptimin "rregulloj" (jap drejtimin e duhur) dhe jo "riparoj".

zog

Primus registratum

vintage varet prej rastit :

psh : ustai e ndreqi dollapin. ketu psh ka kuptimin : ai e riparoi dollapin.
ndersa tek : nena e ndreqi shtatin. merr kuptimin : ajo e rregulloi shtratin.

tek disa zona perdoret fjala UJDIS ne vend te NDREQ ose RREGULLOJ, vjen mendoj kur neper baçe u shpie uje bimeve. eshte mjeshteri e vertet ujitja e tokes. po te kesh rastis te shohesh ç'behet, eshte art, sepse bimet duhet te marrin uje ne sasi te barabarte ndryshe zhvillohen kot me kot si ne xhungel, por edhe nuk duhet ti mbysesh me uje se kalben, as ti lesh pa gje se thathen.

pranej perdoret fjala UJDISJE.

ps: perdorimet e fjaleve varen nga bagazhi sidhe nevojat per shprehje te çdokujt. fjala behet me vone normale per veshin tone veç prej perdorimit gjithnje me masiv te saj.
nganjehere fjale qe nuk i kemi degjuar, ose fare pak, na bejne te qeshim, sepse tingellojne çuditshem ne veshin tone.

se harrova fjala UJDI perdoret edhe ne vend te asaj MARREVESHJE. shembull : ai ra ne ujdi me armikun.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Ujdi ..s'eshte fjale e cudishme, pasi nga anet tona eshte dicka qe e perdorim shpesh.

Mos po ngaterroni dialektin, me fjale te cuditeshme?

pS: E fjalen zhimile si e interpretoni? /pf/images/graemlins/laugh.gif

hawk

Primus registratum

Zhumile = mbeturina, kam degjaur por "zhimile" jo... /pf/images/graemlins/frown.gif

Diddy19

Su@mi

paperina, UJDIS dhe UJDI kane kuptime te ndryshme. Nuk e di ne c'kuptim perdoret ne anet e tua por te ne "me ra ne ujdi" = "me ra dakord"

zog, une nuk mohova qe Ndreq nuk do te thote Riparoj; thjesht mbeshteta mendimin tand kur the qe NDREQ e ka prejardhjen nga fjala Drejt. Normal qe perdoret ne te dy kuptimet.

Qerratai

Primus registratum

Po fjalet dhjet ( folja çliruese /pf/images/graemlins/laugh.gif ) dhe dhjetë ( numri ) qe jane identike ? Ndonje ide mbi kete ngjashmeri ?

antip

Primus registratum

... do shtoja dhe fjalen "dhi" - nruja cjapit /pf/images/graemlins/laugh.gif

tola77

Primus registratum

sot duke folur me tezen time ne telefon me tha nje fjale qe kisha vite qe nuk e kisha degjuar, i thashe po ku e mbajte mend qe ma the.Kish blere nje pregacke per gjyshen, me pak fjale,nje perparese.Une nuk ja di prejardhjen, ndoshta si shume fjale qe jane dialekte.