Fenomeni i emrave te huaj

Kordelja

Valoris scriptorum
Re: Fenomeni i emrave te huaj

Nuk di nese ndonjerit nga ju i ka qelluar rasti te vihet ne dijeni per nje Fjalorth te Emrave te Pervecem Shqip.

Ky Fjalorth (qe nuk e kam ketu prane per momentin /pf/images/graemlins/frown.gif ) u botua pergjate viteve 80 e dicka me shume dhe u shpernda neper te gjitha Zyrat e Gjendjes Civile ne Shqiperi.Qellimi qe;Tu vinte ne ndihme njerezve te vendosnin emra shqip te sapolindurve femije te tyre.Perfytyroni tani ciftet e reja qe shkonin e paraqiteshin ne keto zyra, te pregatitur me nje emer qe u pershtatej shijeve te tyre apo te familjareve, ndoshta edhe miqve te familjes se re dhe nese kishin gabuar dhe kishin thene PO per nje emer i cili nuk ishte aspak shqiptar, perballeshin me kundershtine e nepunesve te Zyrave te Gjendjes Civile te cilet ishin te direktivuar t'u benin rezistence venies se ketyre emrave.Perfytyroni c'lufte behej ne sportel...

Une kam patur rastin te lexoj ne kete Fjalorth te gjithe emrat e listuar dhe te rekomanduar, shumica e tyre jane me prejardhje Ilire e pellazge, pra rrjedhimisht shqipetare por shume pak te njohur prej mases popullore.

Une shpesh qendroja gjate tek disa prej tyre dhe do thosha ;qe kjo qe edhe shumica e emrave te paraqitur, pasi nuk gjeja lehtesi ne perdorim, nuk u referohesha dot.

Tani, une kuptoj fare mire qe kultura jone e deformuar ne shekuj ka sjelle edhe "kapercime" te vlerave kombetare sepse ka pas ndikime pushtuese, fetare, kulturore etj etj (nuk eshte se jemi ndonje popull me bosht te qendrushem apo jo :confused: , kemi njohur shume lekundje dhe kemi hasur shume ndikime te deeshiruara ose jo, rreshkitje prej tyre dhe injorance, por nuk pranoj kurrsesi faktin qe sapo shihnim nje film qe bente BUM ne ekrane te gjthe ia venin femijes emrin Izaura apo Katani apo kushedi sa emra te tjere qesharake, sikunder jam kundra perdorimit me shumice te emrave qe tashme jane bere "bajate" si ku di une se cfare te mirefillte shqipetare,se nuk dua te sjell ofendime ketu, aspak ne qellimet e mia), nga ata qe ne u themi 2 leke copa.

Askujt nga ne nuk i vjen mire te kete nje emer te zakonte, as edhe te kete nje qe do ngjallte polemika, pasi emri eshte si puna e "pasaportes" Nr.1, as do te deshironte nje qe te ish qesharak, por mos harroni qe sado te mos e pelqesh emrin tend dhe t'i qortosh prinderit e tu, apo ata qe ta vune :idea: , eshte dicka pa kthim.

Gjithashtu, jam e dyshimte ne faktin qe te paragjykojme shijet dhe traditat e nje familjeje me kulture apo edhe te atyre "te pakulture", se fundja u eshte lene ne deshire dhe fundja perderisa nuk ka rregulla, gjithesekush ka te drejten "e vet" te zgjedhjes. :idea:

Une kam qeshur shpesh dhe madje nuk kam marre as pjese ne diskutimet tuaja per prejardhjen apo "rrenjet" e shume fjaleve pa lidhje qe keni prure si shembuj per te thene qe ngjasojne me shqipen tone, e kuptoj fare mire deshiren e mire te cdokujt per ta gjetur veten kudo, por jo duke u bere qesharake.Madje me kujtohet nje rast qe dikush nga keta pjesmarresit ne diskutim "guxoi" te gjente edhe prejardhjen e ketij pseudonimit qe une perdor ne AF :idea: edhe pse une kembengulja qe ish nje personazh Shekspirian dhe se jo te gjithe emrat e pervecem kane nje kuptim te mirefillte domethenes.Jane emra dhe pike...te mos behemi qesharake ju lutem.

Do perpiqem tu sjell emra prej ketij Fjalorthi qe mua shpesh me ka vene ne dileme nese ishte vertet i perdorshem ose JO. :confused:

Kordelja

Valoris scriptorum

P.S.Kjo ka qene tratativa e pare dhe e vetme, me sa di une, qe eshte bere per Fenomenin e Emrave dhe kjo me eshte dukur e deshtuar dhe pasketaj cdo gje ka qene varur ne deshiren e njerzve. :cool:

gezim lame

Primus registratum

perdorimi i emrave "pa kuptim" eshte problem jo vetem shqiptar po per vete e kam pare edhe ketu ne kanada......prinderit synijne te "krijojne" emra sa me te vecante per femijet e tyre..
problem tjeter qe kam degjuar ketu ka qene rritja e madhe e emrave te tipit "pa gjini" - nga emri 'skuptohet ne eshte M ose F dhe perdoret ne te dy sekset
psh jane bere propozime te miratojne nje ligj (i huazuar nga gjermania) qe ne rradhe te pare emri i femijes te pasqyroje gjinine e personit
edhe ne shqiperi fare mire disa probleme me emrat qe iu vihen femijeve mund te rregullohen me ligj.....

Mirditor

Primus registratum

Ke lexoj nitu per pun emnash knaqem
Noshti more patriot ma queni per kapedanllek kit pun e emnave merpo diku anej ka Mirdita mkan than se kan emnat e Ilirve.
Mark,Frrok, Gjin ,Nue,Dod, Fran,Leke,Tome e shum lloj emnash tksaj natyre jan trujtun prej mesjete
Qfare knaqsie asht kjo tradit e vjeten shqyptarie
Emna qi kan rezistue per mbi 600 kokrra vjetsh
E ata qert i kan ndrrue pe mi zbukurue ashtu sikur e ka dasht puna
Ju faleminers e qofshi tlumtun

Guest

O kordele po pres listen e emrave!

Hola :wave:

Kordelja

Valoris scriptorum

E gjeta tani. /pf/images/graemlins/smile.gif

Eshte botim i vitit 1982 dhe pregatitur nga Prof.Androkli Kostallari, Prof.Mahir Domi, Palok Daka,Seit Mansaku.

Le te fillojme me germen A.

Adriatik/u-nga nje emer vendi
Afrim/i-fjale e shqipes
Agim/i-fjalee shqipes

tani fillon cudia...

Agimor/i-fjale e shqipes
Albun/i-nga nje emer vendi

......

kujt do i pelqente te quhej keshtu si keto dy te fundit :confused:

Do i shkruaj te tere me A neser. /pf/images/graemlins/smile.gif

bela70

Primus registratum

Mos u mundo Kordelija,nese deshironi te informoheni me shum per emra shkoni tek faqja eDSH .Org,Tema Shoqrore: Emra Shqip. aty keni nje liber plot me emra.

Kordelja

Valoris scriptorum

Lara adresa eshte: www.edsh.org dhe aty une kontrollova por nuk gjeta asgje.Kontrollova edhe ne Forumin qe kane po aty.

Sidoqofte une do vazhdoj me kete fjalorin.

Kordelja

Valoris scriptorum

I gjeta: Klikoni ketu

Nuk jane te njejtet em ata te Fjalorit por ka shume ngjashmeri.

P.s.Vetem emrin tim nuk e gjeta kund :shrug:

Erison700

Forumium maestatis

Kordelke ma shif iher emrin tim nga vjen??? Pls /pf/images/graemlins/wink.gif

bela70

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Kordelja:
[qb] I gjeta: Klikoni ketu

Nuk jane te njejtet em ata te Fjalorit por ka shume ngjashmeri.

P.s.Vetem emrin tim nuk e gjeta kund :shrug: [/qb]
E pra kordelje i gjete,he pra keto jan emrat,po ende nuk e kam perfunduar postimin(pasi un jam vet autori i atyre postimeve.)Po do e perfundoj se shpejti.

Ps:Si thua per emrin ten,e ke fjalen per kordelja nuk kam has asgjekundi ne ket emer.

policia

Forumium maestatis

me pelqejne emrat shqiptare (ata te bukurit kuptohet), me pelqejne edhe shume emra te huaj, une jam me te bukuren dhe me te pershtatshmen, nuk jam domosdoshmerisht,perfundimisht me emrat shqiptare...
nese nje emer i huaj eshte i bukur, eshte i bukur s'ke ci ben...
vajzes i kam vene nje emer te bukur shqiptar, por ta dini sa muaj jam lodhur per ta gjetur, mos kujtoni se te gjesh emer shqiptar eshte e thjeshte...

atman

Forumium maestatis

Per Dallandyshen duke i uruar mirseardhjen pikerisht atehere kur ato shtegetojne.

Dallandyshe, te pelqen si emer.
Une do te te tregoj diçka per te. Populli shqiptar kur flet per dallandyshet thote se jane: Bisht gershere e sqep gjilpere. E di pse?
Nga mitologjia dallandyshja ishte rrobaqepese. Motra e saj qe ishte martuar me nje mbret thrakas dhe me te cilin kishte femije, i kerkoi nje dite te shoqit qe t'ia sillte motren ne Thrake. Ky gjate rruges se kthimit e perdhunoi dhe i preu gjuhen dallandyshes qe ajo te mos tregonte. Madje e mbylli ne nje dhome te pallatit mbreteror ku dallandyshja si nje qendistare e mire qe ishte mundi t'i tregoje te motres nepermjet qendismave çfare i kishte ndodhur. (Ta tregoj deri ne fund?)Keshtu te dyja motrat bien dakort te hakmerren dhe keshtu, gruaja e mbretit, motra e dallandyshes, therri te birin dhe ia dha per te ngrene mbretit qe kur mori vesh gjemen shkalloi nga tmerri. U vu ne ndjekje te grave, por perendite i shnderuan njeren ne dallandyshe e tjetren ne bilbil...
Kjo eshte historia e dallandyshes, ndoshta nuk ka ndodhur kurre por megjithate tregohet.

dallendyshe

Primus registratum

Faleminderit, por emra ime s'eshte dallendyshe
smile.gif
Eshte nickname per forumi : ))))

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

se dija qe emri "dallendyshe" qenka me prejardhje kaq te rende...skenar per filma horrori...Atman ti je thesar i paçmueshem...

Policia...mund te di si quhet vajza jote? thjesht per kuriozitet...

une per veten time kam emer vertete shqiptar...dhe me nje gojedhene po shqiptare por se di ne eshte e vertete apo jo...

alb.sops

Primus registratum

rendesi ka qe te mos jene emra puro shqiptar sidomos katolik qe te mos dukemi maloke...ka ca emra per fat te keq shumica e brezit te lindur pas 70 qe me qesharake...

Al-Punk

Still here

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: alb.sops</div><div class="ubbcode-body">rendesi ka qe te mos jene emra puro shqiptar sidomos katolik qe te mos dukemi maloke...ka ca emra per fat te keq shumica e brezit te lindur pas 70 qe me qesharake... </div></div>
Gjithe Europa dhe Amerika i kane emrat katolike (kristiane) sipas kultures se tyre, ndersa emrat katolike shqiptare te duken emra malokesh!?
Mark = Marc
John = Gjon
George = Gjergj
e me rradhe...

Kultura eshte e rendesisshme per t'u ruajtur, te jesh pak me ndryshe nuk do te thote te jesh dele e zeze, por thjesht qe ke tjeter prejardhje.
Ngado qe te shkojme, une si malesore, malesor do jem, pavaresisht nga emri.