Fenomeni i emrave te huaj

v-_-s

Primus registratum
Fenomeni i emrave te huaj

Eshte bere si mode vendosja e emrave te huaj femijeve shqiptare. Me se shumti vendosen emra Italjan dhe ato Arabik (islamik qe i quajne). Mendoj se nje shqiptar te pakten e ka detyre qe femijes se vet t'ja jape emrin shqip se fundja eshte emri ai cili do ta prezantoje ne te gjitha instancat e jetes.

Guest
Re: Fenomeni i emrave te huaj

emra jarabik /pf/images/graemlins/laugh.gif yackkkkkkkkk

bengu

Primus registratum

he mer se emri esht vetem per ta kthyer koken ne rruge /pf/images/graemlins/tongue.gif

durrsakja

Primus registratum

Me vjen mire qe shqetesoheni per kete ceshtje o shoke! Por emra jo-shqiptare jane dhe ata italiane, angleze etj.
Jam krenare se nje here kisha mundesine t'i vija emer dikujt, dhe e zgjodha shqiptar. /pf/images/graemlins/smile.gif
Urrej emrin tim spanjoll!

bebi

Primus registratum

emri im esht i huaj BUT IT'S KOOL! /pf/images/graemlins/laugh.gif te pakten ne shume vende nuk me pyesin per kombesi... /pf/images/graemlins/wink.gif

ps: me ka qelluar (kur kam qene ne nje opera) nje pianist po bisedonte me mua, dhe me pyet cfare background je? kur i thash shqipetare me tha: po cuditem se si ti e pelqen muziken klasike, sepse muzika shqiptare eshte trilili (dhe po me imitonte gajden) /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif
keshtu qe ne rastin tim, emri im eshte OK, se te pakten nuk mi cajne veshet duke me pyetur...
per pasardhesit e mi do te kete emer shqiptar, pasi atehere do te rregullohet opinioni per ne ishalla.

v-_-s

Primus registratum

Fillimisht postuar nga BENG:
[qb]he mer se emri esht vetem per ta kthyer koken ne rruge /pf/images/graemlins/tongue.gif [/qb]
Nuk e kuptoj atehere perse nuk na therasin me te fishkellyer derisa emri esht vetem per ta kthyer koken. Edhe me fishkellima do ta kthenim koken.

Vis Elbasani

Forumium praecox

Urime per temen. E dini ca degjova nji dite ne Tirane? "Siçiliano, hajde ke mami?

Kjo nuk eshte nje mani, por nje padituri e njerezve ne Shqiperi per emra te huaj. Une e kam bere publike se injoranca pjell vec dhimbje. Edhe une mbaj nje emer te huaj. Erendesishme eshte qe te behet jehone per rivenien e emrave shqiptare shqiptareve.

Ne nje ore mesimi, pasi u shpjegova kater a pese nxenesve origjinat e emrave te tyre te huaj, nje nxenese me pyet gjysme e merzitur: "Po une presor, ca emri kam? Une, i them: "Po ti ke emrin me te bukur ne bote moj, se e ke emer shqiptar. A ka emer me te bukur se Blerta? Ngjyra e blerte eshte ngjyra e pranveres, e jetes, e pemeve, etj., etj." Vec ta shihnit si iu qesh fytyra e vogel. Perkundrazi, keta qe une po u perktheja emrat, i varen pak turinjte...

julianalb

Primus registratum

pershendetje!
ishte nje nder temat me interesante qe pashe ne forum!ju pergezoj!une vete kam nje emer te huaj qe ketu ku jam me "sherben" me se miri por do isha shume me i kenaqur nese do te kisha nje emer shqiptar!per me shume,do isha krenar!e dini qe eshte dikush qe quhet Shpendi dhe prezantohet ANGELO.eshte argument tjeter mosarritja e shqiptimit mire te emrit ee!flm per kohen qe me kushtuat.

Vis Elbasani

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga jashtetokesori:
[qb] Eshte bere si mode vendosja e emrave te huaj femijeve shqiptare. Me se shumti vendosen emra Italjan dhe ato Arabik (islamik qe i quajne). Mendoj se nje shqiptar te pakten e ka detyre qe femijes se vet t'ja jape emrin shqip se fundja eshte emri ai cili do ta prezantoje ne te gjitha instancat e jetes. [/qb]
Megjithate, Xhek, Xhim, Xhoi, Siciliano, Andrea, Xhon, Niko, ...dhe mund te vazhdoj pafundesisht, nuk jane emra arabike apo islamike. . Ketu mund te kalohet ne perbuzje fetare. Problemi duhet trajtuar si dukuri politike jo besimore. Sipas arsyetimit tim, ne kohen e komunizmit te para '90-es njerezit ishin te mbyllur dhe nen diktature. Me hapjen e kufijve ishte normale qe te moe perballohej moria e emrave te huaja dhe i kulturave te huaja ne pergjithesi. E rendesishme eshte qe arsimi i sotem shqiptar te mos mbjelle nihilizmin ne kulturen venadase. Keshtu, mund te shohim se pas pak vjetesh njerezit do t'i rikthehen emrave shqiptare. Per kete teme mund te shihni edhe te nje teme tjeter ketu te gjuhesia, ku kam publikuar disa emra shqiptare ose me origjina shqiptare.

Perkundrazi, a e keni vene re nje mori te madhe e te pabesueshme te kultivimit te emrit shqip te kosovaret e shqiptaret ne Maqedoni? Nuk dini ta shpjegoni? Ata ishin te mbyllur ne kah te kundert me ne ketu. Atyre nuk u lejohej pikerisht ajo qe ne e kishim te lejuar e te imponuar me dhune, perdorimi i termave e emrave shqip.

Rrofshin kosovaret, vellezerit tane, ata qe e mbajne gjuhen tone me krenari!

GaP

Primus registratum

edhe une kam emer te huaj por te rregulluar icik (se asaj tetes tek gjendja civile g-ja ju duk shume e forte ne emrin tim edhe ma kthyen ne "k")
po ec mo, te gjithe me therrasin shkurt aq sa ndonjehere harroj si e kam emrin gjate :goofy: :goofy:

bengu

Primus registratum

Fillimisht postuar nga jashtetokesori:
[qb]
Fillimisht postuar nga BENG:
[qb]he mer se emri esht vetem per ta kthyer koken ne rruge /pf/images/graemlins/tongue.gif [/qb]
Nuk e kuptoj atehere perse nuk na therasin me te fishkellyer derisa emri esht vetem per ta kthyer koken. Edhe me fishkellima do ta kthenim koken. [/qb]
ne rruge mund te jene 100 persona. cka nese te gjithe e kethejne koken pernjehere... /pf/images/graemlins/laugh.gif

illyricus

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Vis Elbasani:
[qb]Megjithate, Xhek, Xhim, Xhoi, Siciliano, Andrea, Xhon, Niko, ...dhe mund te vazhdoj pafundesisht, nuk jane emra arabike apo islamike. . Ketu mund te kalohet ne perbuzje fetare. Problemi duhet trajtuar si dukuri politike jo besimore. Sipas arsyetimit tim, ne kohen e komunizmit te para '90-es njerezit ishin te mbyllur dhe nen diktature. Me hapjen e kufijve ishte normale qe te moe perballohej moria e emrave te huaja dhe i kulturave te huaja ne pergjithesi. E rendesishme eshte qe arsimi i sotem shqiptar te mos mbjelle nihilizmin ne kulturen venadase. Keshtu, mund te shohim se pas pak vjetesh njerezit do t'i rikthehen emrave shqiptare. Per kete teme mund te shihni edhe te nje teme tjeter ketu te gjuhesia, ku kam publikuar disa emra shqiptare ose me origjina shqiptare.

Perkundrazi, a e keni vene re nje mori te madhe e te pabesueshme te kultivimit te emrit shqip te kosovaret e shqiptaret ne Maqedoni? Nuk dini ta shpjegoni? Ata ishin te mbyllur ne kah te kundert me ne ketu. Atyre nuk u lejohej pikerisht ajo qe ne e kishim te lejuar e te imponuar me dhune, perdorimi i termave e emrave shqip.

Rrofshin kosovaret, vellezerit tane, ata qe e mbajne gjuhen tone me krenari! [/qb]
Vis, sa desha ta përmend këtë fakt, ja ku dole ti prapë /pf/images/graemlins/laugh.gif . Eshtë më se e vërtetë fakti se (lirisht mund t'them n'90% t'rasteve) prej gjeneratës sime (aty dikund n'mes t'70-ave) e k'n'ej emrat n'Kosovë e Maqedoni kanë pësuar një ndryshim t'madh, kah e mira. Pavarësisht a janë emra t'vjetër ilirë (si i imi /pf/images/graemlins/laugh.gif ) apo toponime t'ndryshme apo thjesht fjalë shqipe, me përjashtime t'ralla, shumica absolute e emrave t'ri' nuk jonë t'hu'j.

Fillimisht postuar nga Blue:
[qb]
emri im esht i huaj BUT IT'S KOOL! te pakten ne shume vende nuk me pyesin per kombesi...

ps: me ka qelluar (kur kam qene ne nje opera) nje pianist po bisedonte me mua, dhe me pyet cfare background je? kur i thash shqipetare me tha: po cuditem se si ti e pelqen muziken klasike, sepse muzika shqiptare eshte trilili (dhe po me imitonte gajden)
keshtu qe ne rastin tim, emri im eshte OK, se te pakten nuk mi cajne veshet duke me pyetur...
per pasardhesit e mi do te kete emer shqiptar, pasi atehere do te rregullohet opinioni per ne ishalla. [/qb]
Ndoshta ësht' mendimi im personal, veç fakti se këtu ko jom unë me çdo njeri që takohem për herë t'parë m'pyet prej nga jom, për mu' ësht' kënaqësi. Kënaqësi që nuk i afrohet asaj kur i tregoj prej nga jom. Edhe bile çudi osht' se atyne iu duket shumë interesante kjo punë, gjë që mund t'jetë pasojë e padijes s'tyne për ne e - si rrjedhim - mungesës s'paragjykimit për ne, po unë prapë kënaqem që ndihem ndryshe e ma origjinal se ata. Se gjithsesi nuk m'duhet opinioni i nji europiani (a i kushdoqoftit) për mua që ta di unë si jom e qysh osht' 'trililia' ime. Mu' m'pëlqen që mi 'çajnë' veshët duke m'pyetë.

gezim lame

Primus registratum

ka pasur shume raste qe ne familjen time kam bere debate per emra te vene kushurinjve te mi
emrat qe iu jane vene kane qene "moderne" dhe me nenkuptime qe dreqi e merr vesh se c'duan te tregonin
per vete kam emer-mbiemer "puro" shqiptar
personit qe me ka vene emrin i them 1000-here flm

kudo ku kam qene me kane pyetur per emrin
nga vjen si origjine
cdo te thote(psh ne ang)
ku i bie alb ne harte etj etj etj
qe te japin nje fare kenaqesie dhe krenarie personale

sa per prinderit mendoj se venia e emrit eshte hapi i pare qe behet dhe ndikon ne jeten e femijeve te tyre prandaj te mos e shfrytezojne per te plotesuar egot e tyre personale por per ti dhene femijes se tyre nje indentitet dhe krenari ne te ardhmen

sa per emrat sidomos anglo-saksone le te bejme ate qe kemi bere ne histori kemi boll qen e mace neper shtepi per ti "pagezuar"
ps
ketu ku punoj vdiqen duke qeshur kur ju kam thene emrat e maceve qe qenve te rrugices sime edhe te mite sigurisht-qeni qe ka ngordhur "bobi" macja qe eshte gjalle "xhesi" /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

illyricus

Primus registratum

Fillimisht postuar nga ximi:
[qb] sa per emrat sidomos anglo-saksone le te bejme ate qe kemi bere ne histori kemi boll qen e mace neper shtepi per ti "pagezuar"
ps
ketu ku punoj vdiqen duke qeshur kur ju kam thene emrat e maceve qe qenve te rrugices sime edhe te mite sigurisht-qeni qe ka ngordhur "bobi" macja qe eshte gjalle "xhesi" /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
:lol: :lol: /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

u74

Primus registratum

Xhek, Xhim, Xhoi, Siciliano, Andrea, Xhon, Niko, ...dhe mund te vazhdoj pafundesisht, nuk jane emra arabike apo islamike.
Mua me duket se disa nga emrat qe ti Vis Elbasani ke permendur me siper jane shqiptare , sigurishte qe ne versionoin qe jane shkruar me siper nuk tingellojne shqipetare, dhe konkretishte drejteshkrimi dhe shqipetimi ne gjuhen shqipe i ketyre emrave eshte si me poshte:

Xhek = Gjeke
Xhim = Gjin
Xhon = Gjon
Niko = Nike

ose edhe disa te tjere emra :

George(Xhorxh) = Gjergj
Jack (Xhak ose Zhak) = Jak ose (Jak-u) ... etj.

Pse them une se keta emra kane versionin e tyre shqiptare?

Sepse, emra te tille si Gjon (Gjon Kastrioti),
Gjin (Gjin Bue Shpata) , Gjergj (Gjergj Kastrioti alias Skenderbeg) etj..etj. Jane perdorur nga shqipetaret ne versionin shqip per mijera vjete.

Ndersa emrat si "Siciliano" kuptohet se nuk eshte shqip dhe une nuk e kuptoj arsyene se perse dikush mund ti japi kete emer femijes se vete (!)?

Ose emrat si Jaser, Mylazim, Klinsman,Abdurrahim,Saramontiera,Esmeraldo,.. .etj.
Nuk kame degjuar se kane aq rrenje te thedha ne historine e emrave shqiptare. Ndoshta edhe gabohem!

Me te vertete jame dakorte se emrat si Ilire,Genti,Teuta,Liria,Arjan,Rozafa dhe disa emra te tjere qe krijoen si rezultat i fjaleve shqipe dhe kane kuptim ne shqip, ose shprehin emrat ,toponimet, e paraardheseve te shipetareve
ILIRET. Jane emra shume te bukur dhe ndihmojne ne konsolidimin e kultures shqipetare si nje e tere dhe me vecorite e saje , ne lidhje me kulturat e tjera simotra Evropiane.

Vis Elbasani

Forumium praecox

Te vleresohet mendimi, por duhet ta shihni epidemine e venies emra te huaj edhe ju ne emrat tuaj virtuale ketu ne forum apo kudo...

Kurse kulmi ishte para dy ditesh, kur nje grua thirri: "Minguuuu!". Pasi e kapa se nuk po therriste qenin, por djalin e saj, u bera kureshtar per emrin e gjate te Mingut. Por nuk vonoi dhjete sekonda dhe gruaja rithirri: "Flemiiiing!". Nuk po dija nese duhet te qeshja apo...

gezim lame

Primus registratum

[qb] Te vleresohet mendimi, por duhet ta shihni epidemine e venies emra te huaj edhe ju ne emrat tuaj virtuale ketu ne forum apo kudo...

... [/qb]
viso pa te keq po edhe ti emer jo shqiptar ke vene si emer virtual /pf/images/graemlins/smile.gif
elbasan - nga turqishtja "fortese"

Vis Elbasani

Forumium praecox

JO! Ngaterron dicka thelbesore: termi "elbasan" eshte nje term shqiptar; origjina e termit nuk eshte.

Keshtu ti, mbase pa dashje dhe me humor, ngaterrohesh me metafiziken. Elbasani mbetet dicka shqiptare. Toponimi qe ai ka mbetet dicka e huaj, kjo eshte tjeter pune. Por mos kujto se cdo fjale e huaj nuk ka rrenje shqipe!

Une e kisha fjalen per ato firmat qe shume prej nesh ketu u pelqen t'i mbajne ne gjuhe te huaja, per disa emra virtuale qe flasin vete e s'eshte nevoja t'i permend. Keshtu arrihet te krijohet kompleksi i inferioritetit, sipas te cilit ne shqiptaret jemi duke i ulur vlerat vetes, duke filluar qe nga keqperdorimi i shqipes dhe shqiperizmit dhe duke vazhduar me parimet e gjithebythekthyerjes, apo, sic po quhen ne gjuhe te huaj, globalizmit...

Gete rrefen se njerezit e zbulojne karakterin e tyre kryesisht nepermjet atyre gjerave qe u duken qesharake. Kjo po ndodh midis nesh dhe gjuhes shqipe...

Vis Elbasani

Forumium praecox

Ndaj, vleresojeni gjuhen tuaj, miqte e mi! E mos u ndalni me kaq, mbrojeni ate, ngrijeni ate! Respekti per gjuhet e tjera vlen per me vone...

Tani rilexojeni fjaline duke zevendesuar shprehjet "gjuhen tuaj" me "veten tuaj".

atman

Forumium maestatis

Elbasani mbetet dicka shqiptare. Toponimi qe ai ka mbetet dicka e huaj, kjo eshte tjeter pune.
Duke ndjekur te njejten logjike, une mund te them: pseudonimi, apo emri virtual, mbetet diçka e huaj (domosdoshmerisht jo)ndersa qenia mbetet diçka shqiptare.
Mos kalo ne vulgarizime dhe mos shiko te keqen ne çdo gje. Perdorimi i nje pseudonimi ne shumicen e rasteve ka karakter formal, ne disa raste shpreh boten e brendeshme te dikujt, qofte vajze apo djale, dhe ne raste te tjera ka nje permbajtje te caktuar filologjike apo filozofike, historike etj. Kjo nuk do te thote se ketu nuk ka respekt per gjuhen shqipe. Eshte vetem nje deshire per te krijuar nje sfond disi enigmatik dhe misterioz, ose siç e thashe pak me lart shpreh nje deshire te brendeshme.

POR MOS KUJTO SE CDO FJALE E HUAJ NUK KA RRENJE SHQIPE !
Si ta kuptojme kete? Mua me duket nje egzagjerim i madh. Domethene se çdo fjale e huaj ka rrenje ne shqip!!!
Edhe citati i Getes me duket se eshte futur pa vend. Askush ketu ne forum, te pakten aq sa kam mundur te jem ne korrent une eshte tallur apo e merr si diçka jo serioze kur diskutohet per probleme te ndryshme dhe ne veçanti per probleme te gjuhes shqipe.
Duhet patur parasysh se shumica dermuese jane te rinj qe ose sapo kane mbaruar studimet, ose studiojne, sikurse ka nga ata (e ndoshta shumica) qe punojne. Nuk jane akademike me mjeker te bardhe dhe me koken e leshuar midis pellembeve, mendojne pergjigjen. Jo, japin mendimet e tyre ashtu sikurse e ndjejne dhe kjo s'ka asgje te keqe, e nuk eshte ofenduese as per gjuhen as per...çdo problem tjeter. (Perjashto ketu shqipfolesit)
Persa i perket temes, ndoshta ia vlen te shkruhet dhe gjate sepse problemi i antroponimise eshte i thelle dhe i vjeter.
Te dhena per onomastiken shqiptare ka qe nga lashtesia dhe kjo krijon lehtesi te shumta.
Ndersa emrin populli tone e ka konsideruar si nje element te veçante ne jeten e njeriut.
Pa u futur ne histori, une jam dakort me ndikimin negativ qe ushtron fenomeni i perdorimit te emrave te huaj si emra personale, vetiake. Por kjo gje nuk duhet as mbivleresuar as edhe nenvleftesuar, eshte nje fenomen qe leviz mbi binaret e faktoreve historike, ekonomike, politike, psikologjike e fetare te popullit, faktore qe u perkasin periudhave te ndryshme te jetes.
Pa u zgjatur me tej do te permend faktorin fé, besim fetar. Eshte ai qe ka ndikuar shume dhe vazhdon te ndikoje, biles shpreh deri ne nje fare mase edhe injorancen fetare ne pergjithesi.
Shumica e emrave fetare jane te lidhur me tre besimet kryesore qe i korrenspondojne popullit tone. Dhe vazhdojne te perdoren emra te tille, pershembull ne Korçe, si nje instrument per te treguar besimin e personit.
Problemi eshte se i njejti emer, pershembull Guri, po te jete keshtu, si emer me prejardhje te paster shqiptare, konsiderohet mysliman, ndersa po te jete Petro, ortodoks.
E njejta gje ndodh edhe me emrat me prejardhje italiane, nese e quan Lulezime, konsiderohet si myslimane, ndersa po te quhet Fiorella, katolike.
Shembujt mund te jene pa fund.
Per mendimin tim, ketu qendron e keqja me e madhe, sepse krijon dallime fetare qe mund te kene pasoja. Ne rast se emrat do te ishin te shqiperuar, s'do te kishte asgje te keqe, biles do te forcohej elementi shqiptar dhe ndergjegja kombetare. Lulezimja do te shkonte ne Kishe dhe Guri, (Petroja)apo Shpetimi (Salvatore) ne xhami.
Vis Elbasani, ne kete teme flitet per emrat dhe jo per gjuhen. Besoj se e ben dallimin midis objektit qe ka njera dhe tjetra shkence.