Feja na kushtezon zgjedhjet ne dashuri?

iliria e para

Primus registratum
Re: Feja na kushtezon zgjedhjet ne dashuri?

E verteta eshte se fete nuk kan aq dallim por jemi ne qe duam ti bejme edhe me te medhaja.
Ne na duket me e rende ose me me rendesi se cka do te thone rrethi kurse me pak cka ndjejme ne ne zemer.
Kjo eshte tipike per mentalitetin e Ballkanit dhe lindjes.Duhet te kalojne edhe ca shekuj gjer sa te mesojme te jemi ato qe jemi e jo ato qe kan deshire tjeret te jem.

Klinton

Primus registratum

Diskutim interesant por i pafat
Ndonje ketu apo ndonjera, e diskutojne kete teme me emocionet dhe duart u dridhen nga shume faktore.
Sikur e thashe me lart, nganjehere presim te bie shi ne vere dhe keshtu pa kuptuar bie bore.
E megjithate nuk shtyhet tere jeta duke mesuar te tjeret te ecim me kembe mbi toke, megjithate menyren e te ecurit kembadorazi si femijet eshte nje praktike shume e larget e femijeve te "bindur" nga vullneti dhe rrethanat e athershme.
"Shqiptaret" ndertojne mure te ngjashme me ate te Berlinit dhe i rrezojne ato sa here te duan por kjo nuk i perjashton ata, nga te qenit vulgare.

klevis2000

Primus registratum

hej e bukur kjo teme une si musliman qe jam se kam problem te marr nje kristiane eshte e lejueshme por ka nje bashkim me te forte dashurie ndjenjash dashurie shpirterore idealesh mynyres se jetuarit konceptit per jeten eshume gjera qe mund ti perputhin nje cift sepse secili nga ju mundohet qe te gjeje nje person qe i pershtatet kerkesave te tij ose te saj edhe e mire do te ishte kjo qe te perputhen tipat idealet konceptet besimet etj si keto.

teab

Primus registratum

Per mendimin tim nuk diskutohet qe nje dite mund te ndiesh shume per dike qe nuk ka te njejtin besim si ti, por neqoftese behet fjale per me shume se nje aventure, si pshm "martese", atehere ndryshon puna. Duhet te mendohesh me shume se dy here nese nuk do qe gjithe jetes tende te konfrontosh nje realitet qe do te doje te ishte ndyshe. ( kjo gjithmone nese ti beson me te vertete dhe praktikon ate qe thua). Nuk e di per librat e tjere fetare, por ne Bibel thuhet qe lidhjet martesore duhet te jene te te njejtit besim, dhe ne kete rast kristiane. Besimi tek i njejti Zot e forcon nje lidhje dashurie sepse i ofron dy personave nje interes te perbashket qe eshte shume me i rendesishem se sportet, muzika etj,per faktin qe eshte i vertete dhe jete ndryshues.
Ps. 48:14
For this God is our God for ever and ever: he will be our guide even unto death.

karamel

Primus registratum

FEJA INFLUENCON:
PER FAJ TE NJE VARSE ME NJE KRYQ DISKRET NUK ME AFROHET AS NJE ARAB!
JAM AGNOSTICIANE (l'agnostcisme)PO MEGJITHTE NUK MUNDEM TA HEQ SE KA ME TEPER VLERA SENTIMENTALE SE SA TEOLOGJIKE!
KA NDODHUR QE ME KANE DHE AGRESSUAR VERBALISHT NE RESTORANT ORIONTAL!

jula

Primus registratum

Fillimisht postuar nga 3329680_85210:
[qb]
PER FAJ TE NJE VARSE ME NJE KRYQ DISKRET NUK ME AFROHET AS NJE ARAB!
[/qb]
:rolleyes: Po doni kundershembuj me shumice... /pf/images/graemlins/wink.gif

bela70

Primus registratum

I lexova disa nga mendimet tua,shumica kunderthense,disa nuk po i kuptoj perse feja i pengon aq shum ne nje lidhje.

Per mua nuk ka ama hiq lidhje feja ne nje lidhje edhe nese esht puna per lidhje deri edhe martesore,jan tjerat pengesa si P.SH.kombi,ngjyra raca,kto jan pengesa per mua,pasi nuk para preferoj te martohem me nje femer te zez(zezake)apo jevge,apo ndonje sllave a greke,ndersa per keto tjeret evropian nuk ka rendesi(si Angleze gjermane Belge etj).

Po prap para te gjithave e preferoj te jet shqiptare,e jona or vlla. :wub:

Ops; harova te shtoj se dhe arabet e turket nuk i preferoj,jan rac e keqe :mad:

Blendi

Primus registratum

Njeriu duhet ta kete pak elasticitet.
Shën Pali meson se ne rast se i kemi grate (po tentoj te perfshij edhe te dashurat) te pafe, ose te nje feje tjeter, te mos ti leme por ti duam njesoj. Prandaj ne rast se dy vete jane lidhur nderkohe me njeri tjetrin, sipas librit te shenjte eshte gabim qe te ndahen per shkak te fese.

BIBLA:
Në qoftë se një i Krishter ka një grua jobesimtare dhe ajo pranon të jetojë bashkë me të, të mos e lërë gruan e tij.
Edhe gruaja e krishterë, që ka një burrë jobesimtar, në qoftë se ai pranon të jetojë bashkë me të, të mos e lërë burrin e saj, sepse burri jobesimtar shenjtërohet me anë të gruas, dhe gruaja jobesimtare shenjtërohet me anë të burrit.

1 Korintasve 7:12-14

Blendi

Primus registratum

Kjo eshte prespektiva jone si te Krishtere (ose duhet te jete). Nuk di te them se si e shohin ceshtjen ne Islam.

Kordelja

Valoris scriptorum

O Jula pse thekson pa dashur qe jane pantallonmbajtesit qe vendosin :confused:

Miredita, si quheni, i ciles fe jini, aha jemi te se njejtes fe, epo mire le te njihemi :eek:

ABSURDITET!

jula

Primus registratum

Une sjell thjesht eksperienca konkrete, familjare. Ka nje diskriminim te dukshem ne fakt...nejse. :shrug:

Kordelja

Valoris scriptorum

:confused: :confused: :confused:

Nuk e kam marre kurre seriozisht kete punen e fese une, ne fakt nuk me terheqin njrezit qe i japin shume rendesi, kam nuhatje :shrug:

Erison700

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Kordelja:
[qb] :confused: :confused: :confused:

Nuk e kam marre kurre seriozisht kete punen e fese une, ne fakt nuk me terheqin njrezit qe i japin shume rendesi, kam nuhatje :shrug: [/qb]
...si qeni i "te bardhes".

Presidenti

Forumium maestatis

tani kordele te pyesesh ç'fe je, ti e trajon sikurte pyesesh ç'skuader futbolli pelqen!

Kur ideja se besimi fetar ehste diçka rudimentale e shoqerise, pa peshe ne karakterine njeriut dhe nejeten e tij gjykimi yt mund te tolerohet.

Njeri qe beson, dhe e kam fjalen per ke sinqerisht beson dhe per me shume per ate qe besimi i eshte kthyer ne deshmi,mendon se nuk jeton 70 vjet por pafundesisht, dhe se per te ka rednesi dita kur te vdese ashtu si ajo kur te ringjallet e gjykohet. Besimi eshte perpjekja qe njeriu te kenaqe Zotin e tij, ashtu si perpiqet te kenaqe çdo njeri qe don, duke evituar se beri gjera qe s'i pelqenin.Ne kete aspekt besimi s'eshte sekondar...por i ngjendur ne karakter, absolut mbi çdo rrethan.

tani Zoti ka krijuar çdo gje ne shembuj qe njeriu te njoh relaten Njeri-Krijues.

...e beri njeriun me nene, qe te mesoje seç eshte dashuria e sakrifica pa kushte,meshira ,falja e kujdesi.

...I dha nje bab qe te dije seç eshte besimi ten nje i madh, seç eshte siguria e nje te pari, seç eshte respekti e madhestia ne syte e atij qe te do,

...e beri njeriun te doje e te kuptoje seç force eshte dashuria, te dije sesa ka nevoje njeriu te duhet nga ai qe do, dhe sesi dashuria eshte burim kenaqesish e lehtesimi,

...e beri njerun te lidhur me jeten e te doje pafundesine, qe mbi te gjitha njeri te kuptoje se si eshte Zoti, Uniteti I formes me perfekte te çdo atributi te t Tij te reflektuar ne toke.

te dashurosh dike te nje besimi tjeter, s'eshte problem social . Mbetet i till kur besimi eshte tradicionalizem dhe diçka jokoshiente.
Njerezit jane libra per njeri tjetrin, E verteta eshte nje, dhe çdo momemnt a ore qe iken, kujton perballjen e paevitueshme me pergjigjen!!!Dy njerez te nje besimi te ndryshem mundt te kuptojne shume gjera nga njeri tjetri a te zgjedhin çka eshte me e drejte.

a mund te ekzistojne lidhje te tilla?
s'edi /pf/images/graemlins/laugh.gif

Presidenti

Forumium maestatis

sqarim : impostacioni im modest i besimit ishte per te theksuar se s'meriton te trajtohet me lehtesin e dhene, sespe çeshta eshte trashendente ne koncepte kohore, ekstra-mondane!

Presidenti

Forumium maestatis

mos e shih me ate sy...
shihe me syrin tjeter, Nese Zoti do(meqe behet fjale per dy besimtare) do te gjejn rrugen per te jetuar mire me njeritjtrin.

Feja s'imponohet, dhe besimi lind natyrshem, ne jetojme ne dimensionin e shkaqeve, e njeri eshte i etur per dashuri.

mendja duhet zbarzur nga paragjykimet a frigat.Askush me besim te sinqerte s'ka pre te kete frige se per nje ndenje te bukr si dashuriaZoti i tij do te lejoje te humb besimin e drejte...

sinqeriteti eshte siguri perball Zotit.

Presidenti

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Lara Croft:
[qb] Nje shmebull banal.

Kur ty te pelqen te pish vere dhe partneri yt e quan kete si mekat atehere si do te ndiheni rehat ju te dy kur ne mendjen e tij ti je mekatar?? [/qb]
ne mendjen e tij s'je mekatar, mekat eshte te besh diçka kunder ç'ka urdheron feja jote.E persa kohe dikush s'eshte mysliman nuke shte mekatar ne pirjen e alkolit /pf/images/graemlins/smile.gif

Natyrshmeria e njeriut eshte dhunuar nga skema fikse, nga skenar preciç.Kush di te jete romantik s'ka nevoje per nje gote vere e mund te jap te njejtin efekt ne syte e partnerit/es.dhe se simpatia eshte ne karakter, e romanticizmi lind natyrshem...kur sforcohet une s'do e preferoja.

Ne rastin konkret, per hir te dashuris, dikush mund te fshinte nga mendja skenat e filmave e te jetonte dashurine ashtu si do te dilte e natyrshme mes tyre!

Presidenti

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Lara Croft:
[qb] Holle holle nuk eshte puna te humbja e besimit. Eshte te ndryshmeria qe kane ne zakone njerez te feve te ndryshme [/qb]
njerzit kane te gjiteh zakone e tradita, vese huqe te ndryshme, krahina zona, edukata, ambienti te gjitha keto jane larmishmeria njerezore, dhe ne nje lidhje gjindet forca per te permirsuar veten apo dike tjeter per hir te dashurise, e si ne çdo lidhje dikush leshon diku, tjetri leshon diku tjeter /pf/images/graemlins/smile.gif