Feja e Shqiptarit eshte...

Feja e Shqiptarit eshte...

Kam vene re qe Shqiptaret nuk jane shume fetare ne pergjithesi! Ka shume mundesi qe e tashmja te jete derivativ i periudhes se komunizmit qe i dhunoi institucionet fetare ne vend.

Mirepo une mendoj se ceshta eshte shume me e thelle. Shqiptared kane qene shume oportuniste kur i perket fese. Gjate pushtimit Otoman shumica u konvertua ne Myslimmane per lehtesira ne taksa etj etj.

Tani pas kaq vitesh shume Myslimane konvertohen ne te Krishtere per ti hapur dyert vehtes ne boten perendimore.

Para dy vitesh degjova per konvertime masive ne fshatra te Elbasanit nga Myslimane ne te Krishtere.

Edhe te Krishteret jane konvertuar ne sekte te reja te mbjella nga lloj-lloj misionesh.

Nuk dua te ofendoj askend me keto gjera qe jane vetem pikepamjet e mira, edhe besimtareve te vertete Zoti jua befte hallall.

Mirepo, shumica e ketyre konvertimeve kane pasur karakterin ekonomik, dhe ate te perfitimit vetiak.

Apo mos ndoshta eshte nje fe tjeter me e madhe qe i bashkon te gjithe Shqiptaret? -- Shqiptaria?

Nuk di se si tjeter te shpjegoj paqen qe ka mbizoteruar mbi Shqiptaret ne aspektin fetar...

jim_albanian_morrison

Primus registratum
Re: Feja e Shqiptarit eshte...

Fillimisht postuar nga samanta:
[qb] Hajde rrofsh nga keto qe ti ke shkruar bie poshte historia e popullit tone.Ne histori sic e kemi mesuar,por tani mund te kete dale ndonje e re thuhet qe:pushtimi osman ishte regresiv per shqiptaret pasi deri ne ate kohe zhvillimi ishte i njejte me ate te vendeve te tjera evropiane.
Se dyti mund te them qe s'ka asnje pushtim ne bote qe te jete ne te miren e nje populli e aq me pak ne tonin.Autonomia e me pas pavaresi jane lufte e vazhdueshme e patriotave shqiptare.S'po zgjatem me por po gjej rastin ta mbyll me fjalet e poetit tone Cajupit :thumbsup:
Bere derr e arine
po cdeshe qe bere Turqine
po te mos ishte kjo fare BOTA DO TE ECTE

MBARE :shrug: [/qb]
ne radhe te pare duhet te jesh e sigurte qe ne historine tone 90% te asaj cka tha fotaq eshte,mos me fol per historine e shqiperise te klases se 8 apo te asaj ne gjimnaz apo asaj enveriste fol per ate cka eshte e vertete,mesa di une ne historine e gjimnazit ka vetem 20 faqe per historine e shqiperise nen perandorin osmake dhe ti flet ne baze te atyre ke mjaft difekte ne dije atehere,vetem shqiptaret e mohuan historine e vete(enveri e kam fjalen)pasi la ne hije shume figura shqiptare qe sunduan boten,jane te rrale shqiptaret qe i njohin,la ne hije forcen inteligjente qe kishte shqiperia ne perandorine osmake,dhe per ata qe foli nuk i tha te gjitha,si per ismail qemalin,etj etj,shume figura te medha na i quajti tradhetar,kjo eshte historia e shqipris e jo ajo qe me thua ti qe permblidhet me 20 faqe.............

samanta

Primus registratum

Ej te keqen lal une s'jam 40 vjece ti mundet e persa i perket historise i referohem asaj pas demokracise mos u merzit fare se i ka jeta keto shko ne Turqi e jeto s'ke pse rri ne Itali ca te duhet /pf/images/graemlins/tongue.gif

Prodigychild01

Primus registratum

Une e hapa kete teme... dhe sigurisht nga cfare shikoj ketu ne nuk mund te biem dakort per fene e Shqiptarit... Me sa shikoj une shumica e atyre qe postojne ketu jane aq te brumosur me doktrinat e feve te tyre, sa nuk degjojne njeri tjeter...

Ky diskutim duhet te mbyllet, i lutem moderatoreve....

Ahmed

Primus registratum

Te flasesh per historine e fese ne Shqiperi,ne rradhe te pare duhet te te njohesh historine e popullit tend dhe etapat ne te cilat u pershkrua jeta ne Atdhe.
T'i besh thirrje sot shumices,qe te largohet nga Islami dhe ti bashkangjitet minorances(te mos zeme Ortodokset qe jane me shume se katoliket),duhet te te bidesh popullaten me fakte.
Une kete gje(me sa kam mundesi)ia parashtrova Logos,por ai si per cudi na poston,doktrinen shoviniste te Zefit,ato pacavure qe postojne dy kukuvajkat e kishes katolike ne Shkoder,te cilat degjenerojne historine e popullit shqiptar.
Une;per sa me siper solla disa fakte,po ashtu bera edhe disa pyetje qe edhe nje femi i vogel i kupton,dhe mund t'u kthej pergjigje;por,e kunderta ndodh me disa sikur Zefi i Mirditasve me Shan Zefin qe vuajne nga AUTIZMI i njohjes se historise shqiptare.
Edhe njehere,pyetja me e thjeshte; Perse ndodhi,qe vetem tek shqiptaret feja Islame u be zyrtare per 90% te popullsise,persa taksat e Perandorise Otomane,ndikuan vetem per shqiptaret qe te nderrojne fene,dhe jo tek popujt e tjere? .
Masandej,postimit te fundit te Logos,une mund t'i sjelle edhe pergjigje te tjera,ku bindeshem pranohet se feja Islame,hyri ne Shqiperi,para turqve(me renien e Kalifatit te Sicilise),shembuj,jane evgjitet dhe zbulimi i xhamise me te vjeter ne Shqiperi e shek 12-te ne Gjirokaster;ne vitin 1999,etj etj;ose me shkurt,postimet e mesiperme(te miat)hedhin poshte me fakte dhe argumente,tere doktrinen fondamentaliste te kishes katolike.
Ishte Vatikani qe mbeshteti holokaustin etj etj,sot eshte Vatikani qe nderhyn e ben propagande ne shqiperi per vellavrasje.Politika e sotme e fondamentalizmit kristian shkon vecse ne favor te fqinjeve tane,kisha katolike ne vend qe te merret me shuarjen e gjakmarrjeve qe zien ne komunitetin e saj;merret me propagande e shpifje te historise Shqiptare.
Edhe sikur shumica(gje qe nuk ka per te ndodhur)te kthehej ne katolike;Shani me Zefin nuk duhet te harrojne qe;perseri do te mbetet nje pakice muslimane,qe ndoshta do t'u hap me shume probleme,se sa ata e mendojne;ndoshte,edhe me shume se sa ata (katolikocentristet)po krijojne sot.
Te mos harroni,se sot ne xhamite shqiptare 90% e atyre qe falin namazin jane te rinj(sikurse une).
Kur Hasan Prishtina me Hoxha Kadrine,benin kryengritje per t'u bashkuar me Shqiperine,Ded Gjo Luli me Gjon Marka Gjonin se bashku me forcat serbe drjtoheshin per ne Tirane.
Zefi me se pari te mbaje referate e ti shpjegoje ketij populli se perse katoliket gjithmone bashkoheshin me serbet,dhe se perse gjithe ky duf kundra muslimaneve shqiptare,qe ne rast se vashdojne keshtu;perfundimi nuk i dihet.
Masandej ai te merret me emrat (qe nuk na interesojne,se helbete,kun i njohim e as duam..)e prinderve te Shan Zefit e te Isakut.

jim_albanian_morrison

Primus registratum

[qb] Ej te keqen lal une s'jam 40 vjece ti mundet e persa i perket historise i referohem asaj pas demokracise mos u merzit fare se i ka jeta keto shko ne Turqi e jeto s'ke pse rri ne Itali ca te duhet /pf/images/graemlins/tongue.gif [/qb]
sdo te thote gje te jesh 40 vjec per te ditur historine e vendit tend,as une nuk jam aq,e di dhe qe jeta i ka keto,por di qe keto edhe mund te ndryshohen,sbesoj se je me atdhedashese se une dhe sbesoj se ke ngelur ti per te me treguar vendin ku do te jetoj,ketu flitet per histori dhe une kam folur vetem per te me aq sa kam lexuar,dhe ajo cka kam lexuar nuk eshte aspak kunder nje perandorie qe na beri njerez,dhe qe eshte e vetmja qe na la te lire,qe na kuptoj karakterin dhe e shfrytezoj ate per te mirat e te dy paleve,kjo eshte historia samanta dhe kjo eshte e verteta megjithese shume vetave i duket e hidhur,por eshte e vertete.

samanta

Primus registratum

Fillimisht postuar nga vetem_TI:
[qb]
[qb] Ej te keqen lal une s'jam 40 vjece ti mundet e persa i perket historise i referohem asaj pas demokracise mos u merzit fare se i ka jeta keto shko ne Turqi e jeto s'ke pse rri ne Itali ca te duhet /pf/images/graemlins/tongue.gif [/qb]
sdo te thote gje te jesh 40 vjec per te ditur historine e vendit tend,as une nuk jam aq,e di dhe qe jeta i ka keto,por di qe keto edhe mund te ndryshohen,sbesoj se je me atdhedashese se une dhe sbesoj se ke ngelur ti per te me treguar vendin ku do te jetoj,ketu flitet per histori dhe une kam folur vetem per te me aq sa kam lexuar,dhe ajo cka kam lexuar nuk eshte aspak kunder nje perandorie qe na beri njerez,dhe qe eshte e vetmja qe na la te lire,qe na kuptoj karakterin dhe e shfrytezoj ate per te mirat e te dy paleve,kjo eshte historia samanta dhe kjo eshte e verteta megjithese shume vetave i duket e hidhur,por eshte e vertete. [/qb]
Na la te lire perandoria osmane eeeeeeee he te rrofshin leximet te rrofshin se na e mbushe historine me faqe te reja.Qe je atdhetar me shume se une kjo vihet re nga absurditetet qe thua :lol: Ik lal se do te shpallesh hero po i Turqise ama jo i Shqiperise.Ti ke probleme ne dallimin e fese me nacionalitetin.Une jam shqiptare dhe kurre s'mund ta quaj progres nje pushtim cilido qe te kete qene duke filluar qe nga ai romak ne lashtesi e duke vazhduar me ate osman qe na la 5 shekuj prapa botes.O zot sa fatkeq paska qene ky popull qe as vlerat autentike s'ja ruajne /pf/images/graemlins/frown.gif

jim_albanian_morrison

Primus registratum

[qb]
Fillimisht postuar nga vetem_TI:
[qb]
sdo te thote gje te jesh 40 vjec per te ditur historine e vendit tend,as une nuk jam aq,e di dhe qe jeta i ka keto,por di qe keto edhe mund te ndryshohen,sbesoj se je me atdhedashese se une dhe sbesoj se ke ngelur ti per te me treguar vendin ku do te jetoj,ketu flitet per histori dhe une kam folur vetem per te me aq sa kam lexuar,dhe ajo cka kam lexuar nuk eshte aspak kunder nje perandorie qe na beri njerez,dhe qe eshte e vetmja qe na la te lire,qe na kuptoj karakterin dhe e shfrytezoj ate per te mirat e te dy paleve,kjo eshte historia samanta dhe kjo eshte e verteta megjithese shume vetave i duket e hidhur,por eshte e vertete. [/qb]
Na la te lire perandoria osmane eeeeeeee he te rrofshin leximet te rrofshin se na e mbushe historine me faqe te reja.Qe je atdhetar me shume se une kjo vihet re nga absurditetet qe thua :lol: Ik lal se do te shpallesh hero po i Turqise ama jo i Shqiperise.Ti ke probleme ne dallimin e fese me nacionalitetin.Une jam shqiptare dhe kurre s'mund ta quaj progres nje pushtim cilido qe te kete qene duke filluar qe nga ai romak ne lashtesi e duke vazhduar me ate osman qe na la 5 shekuj prapa botes.O zot sa fatkeq paska qene ky popull qe as vlerat autentike s'ja ruajne /pf/images/graemlins/frown.gif [/qb]
nuk e di por ti ke lexuar thjesht 20 faqe per periudhen e pushtimit osman dhe flet per te sikur te dishe shume,pastaj me cfare te drejte thua ti qe perandoria osmane na qenka turqi,saper atdhedashuri te jesh e sigurte qe jam me shume se ty pasi kurre vetes nuk ja lejoj te drogohem me fjale nga ruset apo shume te tjere,moj vajze ti e di shume mire qe ne kohen e osmaneve pjesen me te mire te shqiperise e kane pasur venedikasit,nderto edhe qytetet si durresi,shkodra,ulqini,saranda,etj besoj se te mjaftojne keto si qytet me te rendesishem te shqiperise,por mesa te kam pare ti nuk je shprehur asnjehere tjeter qe venedikasit na kane lene mbrapa,pra ne mbetjen tone mbarapa paska dore bile me shume se osmanet edhe venedikasit,pastaj si mund te lere mbrapa forca me e madhe ne bote,pasi besoj sot popujt qe bashkepunojne me ameriken ecin para ne si ngelem mbrapa,e di shume mire qe edhe ti je bere pre e nje kontrabande antiislame pasi ajo kundra osmaneve eshte thjesht e tille,ta kam thene dhe me pare une jam ne fillim mysliman pastaj shqiptar por ti nuk i lexoke shkrimete e me pareshme,edhe osmanet keshtu kane qene dhe ky kaqe thelbi i suksesit te tyre,nuk kane udhehequr kurre ne shqipri nuk ka qene asnjehere administrata shqiptare me te huaj vetem me shqiptare,i kane dhene shqiptareve poste drejtuesish kudo,pra skane qene aspak egoist dhe kjo ka qene vetem per shkak se ata kane dashur fene me shume se atdheun,keshtu pra mos me trego mua shqiptarine qe eshte sot pasi e pashe ne kosove,e pashe sa shqiptare jane shqiptaret,ata si puna jote pra.

jim_albanian_morrison

Primus registratum

[qb] Ti s'ke sens debati prandaj duhesh lene ne vete [/qb]
perkundrazi jam krejtesisht pro tij,por ajo cka une shkruaj ka te bej gjithmone me ate cka kupton lexuesi,nese ke deshire mund te flasim edhe me qarte.

jim_albanian_morrison

Primus registratum

samanta,une kur hy me shkru nuk hy me qellimin te kundershtoj te tjeret hy thjesh me qellimin per te mbrojtur idete e mija pasi me duken shume te drejta,i shreh mendimet e mia me gjithe kapacitetin tim dhe po ne te njejten menyre i mbroj,nese gjate shkrimeve del dikush qe di me shume se mua nuk me ngelet tjeter vetem se ta pranoj,dhe nese ti je e drejte mi shpjego ato qe thua me fakti,jo me me fjale te degjuara etj etj,
te me falesh nuk kam asgje me ty,pasi ky nuk eshte qellimi im,un hy ketu me shume per te mesuar dhe sidomos kur flitet per vendin tim qe e kam jasht mase ne zemer dhe qe sot e dua me shumesekurdohere pasi jam u be kohe qe se dua,
edhe njehere te me falesh nese te kam ofenduar.
paqja qofte me ty.

njemijeenjeenjedite

Primus registratum

Si ka mundesi qe islami ka lindur 700 vjet pas krishtit dhe ketu ne forum diskutohet akoma per kete shqiperia ka dhene ne rome 5 perandore 1 pape dhe shume e shume te tjere duhet te shifet historia drejt jo sipas interesit te ndokujt une them se feja nuk ka te beje shume se edhe vete muslimanet shqiptare e dine se te paret e tyre nuk nderruan fene por emrat ne mat ka pasur 72 kisha qe tani jane xhami .nuk jame shume i ditur por kete e di se gjysma e fisit tim eshte muslimanper kete duhet thene se turqia ishte nje satrape dhe i nderroi me forcen eshpates fene shqiptarve.

militanti1980

Primus registratum

po ça dini more ju?
ju vetem flisni ate, qe ua ka treguar gjyshja apo gjyshi, mamaja apo babaj.
ju nuk mund te keni nje mendim objektiv, derisa filloni te shani fene e tjeter ose "kombesite" e tjera si greket, apo slavet (qe me se shumti e bejne shqiptaret).
historia e re duhej shkruar tani nga historiane "moderne" dhe jo me nga ato, te cilet kane qene te diktuar nga ideologjia komuniste, nga nacionalizmi, apo nga fundamentalizmi fetar.
me mire mos shani me shume per kot. sepse as nuk keni lidhje me kete teme, dhe as nuk prodhoni diçka konstruktive.

Ahmed

Primus registratum

Sherrgjiu:
thene se turqia ishte nje satrape dhe i nderroi me forcen eshpates fene shqiptarve.
1-perse nuk ia ktheu ne tre njejten menyre serbeve,grekerve,bullgareve,hungarezve et etj,por vetem shqiptareve?
2-perse zoterine tende dhe te tjere i mundon kaq shume besimi i shumices?
3-perse nuk i le besimtaret muslimane te qete ne punet e tyre dhe ti e ata si ty te shihni punen tuaj?.,

altinzaka

Primus registratum

Ej shumica e shqiptareve e nderruan fene e tyre rreth shekullit 17-18,nje nga arsyet ishte rreziku i zllavizimit ne veri dhe i greqizimit ne jug te vendit,kjo u bo vetem e vetem si nje mure kulture per te ndaluar shuarjen e nje kombi,e dime mire qe greqia pretendon te gjithe ortodokset qe jetojne ne shqiperi,ja nje fakte.Une p.sh. rrejedh nga nje familje ortodokse shqiptare dhe kure degjoje fjalen greqi me vjen te vjelle,pra te dashur shqiptare mendimi ime eshte rruga e vetme per nje shqiperi te bashkuar eshte 1.nderrimi i emrit te shqiperise ne ILIRI,2.kthimi i te gjithe shqiptareve ne fene e te pareve,ne fene e GJERGJ KASTRIOTIT,pra ne katolik,vetem keshtu me nje mure kulture dhe historie mund te ndalim greket dhe serbet,nje komb nje fe,e di kush nga ju mund te me kritikoje por ska rruge tjeter. :wave:

militanti1980

Primus registratum

U2
ça flet more.
e ke keqinterpretuar kete çeshtje me mendimin tend te kufizuar nga nacionalizmi.
nderrimi i fese nuk ka te bej asgje me nje "mure" apo diçka tjeter kunder grekeve apo serbeve. kjo mund te jete vetem ne pakicen e rasteve te nderrimit te fese.
Sepse ka patur shume raste ne veri te vendit (ne Shkoder, Tropoje) ku shqiptaret kane patur shume kontakte te ngushta me serbet apo malazezet dhe keshtu si redhoj ka ardhur edhe tek martesat mes ketyre tre kombesive. Po ashtu ka patur shume shqiptare qe kane vene emra ortodoks-slave (shembulli me i mire Milosh Gjergj Nikolla).
E njejta ka ndodhur edhe ne jug, ku shume shqiptare kane marre emra ortodoks-grekesh, si psh. Anastas etj.
Shumica e kane nderruar fene per shkak te lehtesimeve fiskale, taksave apo grades ne ushtrine turke.
Pastaj ca e kane bere per shkak te besimit. Sepse kane qene te zhgenjyer nga katolicizmi.

Edhe diçka: Perse ta nderroj nje katolik (i cili sipas teje deshte te "ndertoj nje mure kulturor") fene ne ate muslimane, kur dihet se serbet dhe malazezet jane ortodokse, dhe katolicizmi dhe ortodoksi nuk jane e njejta fe???

militanti1980

Primus registratum

U2
ça flet more.
e ke keqinterpretuar kete çeshtje me mendimin tend te kufizuar nga nacionalizmi.
nderrimi i fese nuk ka te bej thuajse asgje me nje "mure kulturor" apo diçka tjeter kunder grekeve apo serbeve (ne mendimin nacionalist). kjo mund te jete vetem ne pakicen e rasteve te nderrimit te fese.
Sepse ka patur shume raste ne veri te vendit (ne Shkoder, Tropoje) ku shqiptaret kane patur shume kontakte te ngushta me serbet apo malazezet dhe keshtu si redhoj ka ardhur edhe tek martesat mes ketyre tre kombesive. Po ashtu ka patur shume shqiptare qe kane vene emra ortodoks-slave (shembulli me i mire Milosh Gjergj Nikolla).
E njejta ka ndodhur edhe ne jug, ku shume shqiptare kane marre emra ortodoks-grekesh, si psh. Anastas etj.
Shumica e kane nderruar fene per shkak te lehtesimeve fiskale, taksave apo grades ne ushtrine turke.
Pastaj ca e kane bere per shkak te besimit. Sepse kane qene te zhgenjyer nga katolicizmi.

Edhe diçka: Perse ta nderroj nje katolik (i cili sipas teje deshte te "ndertoj nje mure kulturor") fene ne ate muslimane, kur dihet se serbet dhe malazezet jane ortodokse, dhe katolicizmi dhe ortodoksi nuk jane e njejta fe???

Ahmed

Primus registratum

kthimi i te gjithe shqiptareve ne fene e te pareve,ne fene e GJERGJ KASTRIOTIT,pra ne katolik,vetem keshtu me nje mure kulture dhe historie mund te ndalim greket dhe serbet,nje komb nje fe,e di kush nga ju mund te me kritikoje por ska rruge tjeter.
E pra te behemi te gjithe si Gjergji i cili gjithe jetes se tij nderroi 3 fe,edhe familjaret i kish te te tria feve,po ashtu ishte melez serb dhe shqiptar.
Une them:(si kunder pergjigfje per U2) kthim te shqiptareve ne fene e te pareve,(fene e majmunave;paraardhesve tane)ose ne fene e Mehmet Pashe Plakut ose ate te Ali Pashe Tepelenes,pra ne Muslimane,vetem keshtu me nje mure kulture dhe historie mund te ndalim greket dhe serbet,nje komb nje fe,e di kush nga ju mund te me kritikoje por ska rruge tjeter.Une isha ortodoks dhe tani jam musliman!

altinzaka

Primus registratum

ju keni llafe llafe asgje me teper,por ky eshte realiteti nuk ka rruge tjeter,shumica intelektualeve shqiptare e kane kuptuar,nje fe nje komb, :wave: