Feja dhe vetem feja

hurtlocker

Valoris scriptorum
Perpiqu te lexosh me shume sesa shkruan. Nuk eshte urdher, eshte keshille, pasi dukshem nuk e ke lexuar ate cfare kam sjelle ne linkun me lart.
ah...dhe budalleqet propogandiste serbo greke te perfshirjes se nje torolloaku si muftiu i jeruzalemit, si the ushtaret musliman te divizionit ss hanschar...pffff....studjo ss serb te kosta pecanac dhe masakrat mbi hebrejt, trupat ss greke qe pastaj u futen ne polici ne koh te luftes civile.... ukrainasit ne kampet e shfarosjes, trotuaret e selanikut me guret e varreve hebreje ...edhe sot per turpin e greqise.... ;)

kam zbvilluar nje sixth sens ete kutpoj kur ajo qe shkruhet eshte nje budallek me brina...dhe ajo ne linkun tend, ishte nje budallek me brina dreri brilopate...

hurtlocker

Valoris scriptorum
Po ti nuk ike heren e pare kur the naten?
Une prisja pergjigje neser :)
rujna zot te mos te te respektoj...ika tani se kemi liam nesson qe vret shqiptar...irlandezi mutit, e kan tall ter jeten se ish irlandez katolik e kan perbuz, tani na e njerr ne :p

Aki

Paint It Black
Ehuu deri tani ka ardh deri ne gjysme filmi kaq shume sa shkruajte ti :p
Rrofsh per respektin :)
Sa per ate qe the se beson ne substancen, une besoj ne ate se te gjith kemi te meta, apo pengesa s'di si do ishte fjala politikisht korrekte, prandaj mos ofendojme te tjeret, kshu thone dhe ne fe apo jo, gjith jemi human, though love thy neighbour, fellow forum users ne kte rast :p
Kujdes mos del Liam Nesson nga ekrani tani ;)

hurtlocker

Valoris scriptorum
ke pjeserisjht te drejte...laptop panasonic toughbook cf31 me tastier ushtarake dmth duhet nje cekisc me shtyp butonat....sistem sigurie firwall ...vetekorrigjim...etj etj.... dhe pertoj tu kthehem.... besoj te sunstanca jo te forma....kush e gjen interesante e zberthen rebusin ;) naten se me filloi filmi...
Patjeter do jete dicka qe ta meson feja kete :D
Mos u bej kalama....po ik bej cicin e fli tani. Jo chit chat dhe parlamentarizem albanez. Argumenta dhe kunder argumenta....naten tani se do fik celularin se sme Le rehat

Aki

Paint It Black
Hahahahahahha
Une isha kalama ketu? Ok mire do besh se te iku Liam, nuk e shijove si i vret shqiptaret, mos qa shume ne fund vetem, behu burr i forte :D

joetisti_

Locus omnem
Edhe sot, po te dale dikush qe te dije nje te vertete(si shembull) dhe te jete i afte t'ua percjelle te tjereve, fjala bie se bota pas disa ditesh do te permbyset, dhe askush te mos e besoje nga ata qe si te thuash jane rregullatoret e mbarvajtjes se stabilitetit mes njerezve, besoj se kete njeri do ta vrisnin. Mbase me arsyetimin se po perhapte panik te panevojshem. Apo si heretik, sic feja denonte te atehershmit.

Me duket e natyrshme kjo padrejtesi!

Silencio

Primus registratum
Feja?
Eshte nje teme qe nuk mbaron kurre. Dua t'iu paraqes nje analize te timen per fene dhe pasi lexova te gjitha komentet,do ishte me mire sikur ta analizonit fene qe nga koha pre-historike e deri ne ditet e sotme,duke permendur edhe anet negative dhe pozitive te saj.

Qe ne periudhen pre-historike,njerzit nuk e dinin se ca ishte zoti apo feje,ata e konceptonin cdo dukuri natyrore si ''dikush qe eshte me i fuqishem se ata''.Kjo gje vazhdoi edhe ne antikitet duke filluar qe nga egjiptianet e lashte,babilonasit e deri tek iliret tane te dashur.Me kalimin e kohes,ne antikitet u konceptua qe Zoti apo Zotat ishin dielli,hena,shiu,bora,yjet,Zeusi,Aferdita etj...

Me kalimin e shekujve dhe evolimin e njerzerve qe u permend ne disa komente ketu,njerzit evulojne,pra avancancoje ose zhvillohen me sakte. Pasi njeriu avancon,normal qe njohurite e tij zgjerohen dhe fillon te llogjikoje me mire por edhe te mashtroje me bukur :)

Me kalimin e shekujve lindet fete e reja si feja e krishtere,budizmi,hinduizmi-me vone Islami-me vone Protestanizmi,bektashizmi etj...
Une kam qene ne shume takime me perfaqesues fetare qe te njihem me shume rreth ideologjise,psikologjise dhe historise se tyre.
Me lejoni,t'iu jap disa shembuj:

1-Nga takimet qe kam pasur me hoxhallare,myzeine,imame dhe besimtare muslimane,une kam degjuar fjale te ndryshme nga ato qe me kane te fe-ve te tjera.Per me teper,feja e vertet eshte islami dhe fete e tjera jane mashtrime,feja bektashiane eshte fe e krijuar nga xhindet-keshtu me thoshin ata.Nje tjeter gje qe me ka ngelur shume ne mendjen time ka qene kur ata me thoshnin qe eshte e ndaluar te pyesesh ''pse'' per historite dhe ngjarjet qe jane treguar ne kuran sepse ofendon Zotin dhe cdo gje e shkruajtur aty eshte e shkruajtur nga dora e Profetit Muhamed dhe Allahu.(Nuk i kam kundershtuar)

2-Nga takimet qe kam pasur me dervish dhe besimtare te fese bektashiane,une kam dale jo-fort i informuar sepse ata i luteshin varrit,i hidhnin para varreve qe zoti t'i falte mekatet e tyre a gabimet qe benin.Nejse,as ketu nuk kam kundershtuar.

3-Deshmimtaret e jehovait-Me kete fe jam njohur kur djali i komshiut tim kishte tentuar te vriste veten sepse ishte ne depresjon dhe kishte takuar rastesisht deshimtaret e jehovait. Keta e kishin bindur qe te kryente vet-vrasje per nje jete me te mire qe do gjente.Pas kesaj ngjarje,une kam filluar te hetoj personalisht per kete sekt fetar.Me vone,ndodhin disa ngjarje te cuditshme ne Shqiperi.Disa femije vrasin veten ne Pogradec.Disa adoloshente vrasin veten ne nje fshat te Tropojes.2 vajzat e nje biznesmeni ne Tirane vrasin veten...Shtrohet pyetja,pse keta e kishin vrare veten? Pergjigja:Nga deshimtaret e jehovait,te cilet i kishin bindur te vet-vriteshin per nje jete me te mire ne boten e pertejme. Ngjarjet kane ndodhur nga viti 2007 e deri me sot...Nuk cuditem qe Gjykata e Larte Ruse e ka shpallur fene Deshmimtaret e Jehovait terroriste ne vitin 2014 dhe Shteti Rus ka arrestuar 50 perfaqesues te kesaj feje te cilet jane denuar me 30 vite burg per mashtrim fetar dhe nxitje ndaj njerzeve per te kryer vet-vrasje.

Para 2 muajsh,po ecja ne rruge dhe me ndalojne 2 cuna.Dukeshin qe ishin te huaj dhe ndalova. Me pershendeten dhe hyne direkt ne teme.Lexoni Librin e Monomit se zoti do vije nepermjet ketij libri dhe hajdeni ne kishen tone se do takoni perendine.Doja te qeshja por e mbajta veten. Doja te qeshja sepse keta 2 cuna nuk mu prezantuan se kush ishin,se cfare perfaqesonin,nga cila fe vinin dhe kur i pyeta pse duhet ta bej kete gje,ata m'u pergjigjen se jemi misionaret e zotit dhe vijme me urdher nga ai tek ty. Nuk u shtanga por i thashe qe jam i zene se po iki per ne pune.Ata me kerkuan numrin tim te celularit dhe ja dhashe. Pas 3 ditesh me marrin ne celular dhe i takoj.Kesaj rradhe nuk ishin 2 por 6. PO PO,6 misionare te Zotit :/ Feja e tyre quhej Feja e Jezu Krishtit dhe diteve te mevonshme te tij,dicka e tille...I kam degjuar per 1 ore se ca perfaqesonte feja e tyre dhe pse duhet ti bashkangjitesha kesaj feje. Pasi mbaruan,me falenderuan duke me thene qe isha nje bashkebisedues i mire dhe i rregullt ku une nuk fola asnje fjale te vetme. U largova sepse ata kishin mbledhje me Zotin.

Personalisht,jam Agnostik,pra as ateist dhe as besimtar.Nuk mund te them dot nese Zoti ekziston apo nuk ekziston. Gjithsesi gjykimin e beni ju :/

brenatohyseni

Forumium maestatis
nuk ka asgje qe te krijoj me shume dhimbje sesa njeriu kete mendim e kishin filozofet e dijetaret e ndryshem per njeriun qe nga periudha antike e vecanerisht qe nga Sofokliu e deri ne periudhen e mesjetes se vonshme njeriu ka pasur dhe ka nevoj per besim ne fe per zbutjen e njeriut njeriu pa fe pa ligje eshte i pa kontrollueshem