Farenheit 9/11- Cannes 2004

D-J

Forumium maestatis
Farenheit 9/11- Cannes 2004

Filmi dokumentar i Michael Moore Farenheit 9/11fitoi Palme d'Or ne Festivalin e Filmit te Cannes. Filmi qe u shoqerua nga 15 minuta ovacione dhe duartrokitje eksploron luften e Irakut dhe ben fjale per lidhjet e Bush-it me familjet me te medha te Arabise Saudite perfshire ketu dhe Bin Ladenet.

Ne nje interviste per publikun britanik Moore tha se " eshte e qarte se dicka eshte gabim, Shqiperia e shikon kurse Amerika jo".

Re: Farenheit 9/11- Cannes 2004

Mendon se cmimi ju dha Murit thjesht per realizmin e mrekullueshem te filmit apo ishte nje cerek mesazh politik nga Francezet? Duke pasur parasysh qe palmen e arte rralle ja japin dokumentareve. Une kam 5 muaj qe pres te shikoj filmim, por askush ketu s'do ta marre persiper shperndarjen, u pa puna po shkoj te shikoj cicat e Brad pitit :goofy:

selena

Primus registratum

Po sigurisht qe ishte edhe nje zgjidhje politike po besoj me shume artistike. Pastaj juria nuk ishte vetem franceze.
Nuk e di a e keni pare "Bowling for Colombine" po eshte vertet i arritur per mendimin tim. Nese edhe ky eshte i njejti stil atehere e meritonte palmen per mua.
I realizuar mire dhe me nje mesazh te forte (dhe mbi te gjitha i dobishem)...cfare duhet me shume?
Kjo do te thote qe kurajoja shperblehet, bravo MOORE!!!

glamdring

Forumium praecox

Hey!

Une nuk e kam pare akoma dokumentarin, sepse ne Finlande nuk ka dale akoma, por kendej eshte diskutuar mjaft ne lidhje me kete.

Duke pasur parasysh Bowling for Columbine pres qe Moore te mos kete arsye politike, por nga ana tjeter kete gje vetem Moore e di, gjithe te tjerat jane spekullime. Megjithate, eshte e kuptueshme qe aleatet e Bush nuk do duan qe nje film i tille te shfaqet ne SHBA gjate vitit kur behen zgjedhjet per president, ndonese kjo gje do u bjere si boomerang. Mendoj qe Moore i ka bere te qarta pikempamjet e veta ne lidhje me Bush, qofte ne naten e Oscar me Bowling, qofte edhe me vone, keshtu qe dokumentari shume lehte mund t'i jepet ngjyra politike.

Pavarsisht nga dokumenti, nje president qe ndihet dhe mbi te gjitha mendon se ka bere zgjedhjen me te mire (sic pretendon) nuk duhet te frikesohet nga nje film. Fakti qe po bejne kaq shume zhurme per kete film do e beje publikun me te interesuar per dokumentarin, dhe nga ana tjeter tregon dobesine e administrates se Bush. Mbi te gjitha, publiku amerikan ka koken e vet se cfare do apo nuk do te shikoje. Shperndaresit jane thjesht kurva qe i shiten atij qe paguan me shume.

Nga ana tjeter Quentin Tarantino (kryetar i jurise) eshte amerikan, dhe e ka perseritur disa here qe zgjidhja ishte ne baze te mjeshterise artistike, por nga ana tjeter nuk besoj qe ndonjeri te prese qe Quentin te shprehet ndryshe ne lidhje me kete pike.

Eshte veshtire te flitet pa e pare dokumentarin, por une jam kategorikisht kundra cdo personi, organizate, adminstrata, etj qe vendos se cfare duhet apo nuk duhet te shikoje publiku. Jane pikerisht keto njerez, organizata, administrata qe i cenojne lirine tone, ne fjale te tjera diktatore te lirise se fjales dhe shprehjes!!!

Artemis

Primus registratum

Pikerisht por une do te kisha fajesuar Mentalitetin amerikan i cili ndjehet komot ne lidhje me kete luks qe perben edhe nje litar qafe ne Sistemin e tyre!

Per filmin nuk mund te flas, edhe pse kam pare inserte dhe permbajtja eshte e parashikueshme.
Per Moore BRAVO te madhe per Guximin qe ka marre,ta veje 90% te popullit american para pasqyres dhe ta beje te thote " Man we are dumb" Veshtire, veshtire!
... megjithse kjo vec nisi ne Cannes dhe mund te perfundoje ne ndonje Love Parade pas 20 vitesh me rimejk te Beatles. :confused:

109UV

Primus registratum

sigurisht qe artemisi nga treva e mencur e shkupit ka arritur konkluzionin qe 90% e amerikaneve jane budallenj. Texas eshte vendi i naftes ne amerike dhe per ju qe nuk e dini (megjithese jeni te mencur shume) ne texas ka 400,000 pronare pusesh nafte, ku 95% zoterojne nen 50 puse dhe 80% e puseve prodhojne 1 fuci ne dite. Pra biznesi i naftes ne Texas eshte shume i perhapur dhe sigurisht qe ata qe bejne biznes nafte gjithe jeten mundohen te krijojne lidhje me vendet e gjirit persik per te zgjeruar bizneset e tyre prandaj nuk ka pse ngrihen qimet e qafes kur permendet nafta, arabia saudite, dhe texas ne te njejten fjali.

Nderkohe Moore ka te drejte (nuk e ndalon kush te shkeputet nga Miramax) te shperndaje cdo film te tijin dhe cdokush ka te drejte te zgjedhe nese do e shikoje apo jo. Keto urdhrat shife dhe mos e shif vijne nga demagoget e te dy kampeve.

zog

Primus registratum

godari njeri nga regjizoret me te medhej ne aktivitet ne nje interviste te tij, u shpreh qe moore nuk me duket rob shume i zgjut (duke u mbeshtet tek filmi tij bowling........, ket te dytin se kishte pa) dhe njerez te tille zakonisht arrijne efekte te kundert me deshirat e tyre.

pra ne qofte se Bushi rizgjidhet edhe ket here president i amerikes, moore padashje i ka dhone nje dore me "filmin" e tij fitues antibush. por kjo tregon dhe qe godari ka te drejt ne gjykim, e per rrjedhoje filmi moores eshte KOT.

Artemis

Primus registratum

sigurisht qe artemisi nga treva e mencur e shkupit ka arritur konkluzionin qe 90% e amerikaneve jane budallenj. Texas eshte vendi i naftes ne amerike dhe per ju qe nuk e dini (megjithese jeni te mencur shume) ne texas ka 400,000 pronare pusesh nafte, ku 95% zoterojne nen 50 puse dhe 80% e puseve prodhojne 1 fuci ne dite. Pra biznesi i naftes ne Texas eshte shume i perhapur dhe sigurisht qe ata qe bejne biznes nafte gjithe jeten mundohen te krijojne lidhje me vendet e gjirit persik per te zgjeruar bizneset e tyre prandaj nuk ka pse ngrihen qimet e qafes kur permendet nafta, arabia saudite, dhe texas ne te njejten fjali. I Nderuari SMART *** nga USA :smash: I supose! Faleminderit qe ndave me ne "misterin e madh" te quajtur "NAFTE"
SHum je I mencur :shrug: !
Flm edhe nje here...

glamdring

Forumium praecox

pra ne qofte se Bushi rizgjidhet edhe ket here president i amerikes, moore padashje i ka dhone nje dore me "filmin" e tij fitues antibush. por kjo tregon dhe qe godari ka te drejt ne gjykim, e per rrjedhoje filmi moores eshte KOT.
Nuk besoj qe zgjedhja e Bush do kete shume lidhje me dokumentarin e Moore. Nese nje dokumentar ndikon zgjedhjen e nje presidenti, atehere do te thote qe dokumentari ishte tmerresisht i forte.

Nuk mendoj qe mendimi i NJE regjizori mund te hedhe poshte nje dokumentar, aq me teper qe as regjizori dhe as personi qe citon regjizorin nuk e kane pare dokumentarin! Ky eshte paragjykim i paster, dhe per me teper tregon qarte zgjuarsine e te dyve dhe drejtesine e gjykimit!

109UV

Primus registratum

I dashur Artemisi me flatra,

une doja te te tregoja se biznesi i naftes ne Amerike nuk do te thote kupole, krim, intrige, konspiracion, mashtrim etj etj.

Ne arabistan ndoshta eshte ashtu. ti e di me mire ate, me sa duket.

nudi e crudi

Primus registratum

Pershendes te gjithe miqte qe marrin pjese ne kete bashkebisedim interesant. Une e kam pare "Bowling a Colombine" dhe po pres te shoh "Farenheit 9/11" ( ne Itali nuk ka dale akoma). Mendoj qe M.Moore trajton tematika shoqerore shume aktuale , amerikane dhe boterore, ne menyre te mprehte dhe direkte. Godet fortesisht fallsitet, qe transversalisht pershkojne jo vetem realitetin amerikan por edhe ate nderkombetar. Regjizori eshte nje subjekt i pamvarur nga "the majors" amerikane, te cilat, duke pare suksesin e madh qe ka pasur kohet e fundit, bejne 'lufte' per shperndarjen e filmit.

Artemis

Primus registratum

Une jam :wub: , I dashur... pra " e" dashur!
Kurse po permbahem nga komenti per ate qe ke shkru me lart pasi Paragjykimi yt :shrug: mbi " dijenite e mija per arabistanin" do te na fusnin qorresokaqeve ne kete kategori diskutimi!

The mos u ngut nga qe dashurohesh lehte ne konceptet e tua- Moor ka fuqi emocionale dhe psiqike te perballet me nje "Supersistem" HIPOKRIT! deri sa Ti, Une dhe te gjithe shqipetaret nuk kemi by'the te bejme nje dhe te vetmin kontribut artistik per ti dhene shqelmin claunave qe qeverisin fatet tona!
Vetem per kete te lus Pak respekt per Moor! :wink:

D-J

Forumium maestatis

Guud nuz!

The film will hit US cinemas on 25 June :wave:

Blendi

Primus registratum

Nuk e kam pare akoma filmin, por di plot per Michal moore dhe filmat e tij nder te cilet preferoj "Roger and Me", qe ka per subjekt shkaterrimin e qytetit Flint, Michigan pasi "GM" vendosi ti eksportoje vendet e punes ne Meksike dhe rreth 100.000 banore mbeten pa pune brenda disa muajsh, qyteti vajti ne "hale te gomereve".

Sa per Kanen, kana eshte "left wing" edhe sipas standarteve majtiste te Europes, nuk ka si te mos mendosh qe ne kete klime te nxehte politike, zgjedhja e fituesit ishte bazuar thjesht ne artin e filmit. Eshte mungese gjykimi te mos konsiderosh ndjenjen "Anti-Bush" qe pershkon europen ne pergjithesi dhe Francen -> Kanën ne vecanti. Moore akuzoi Disney-n per manovra lidhur me shkurtime taksash nga administrata Bush por me pas i terhoqi akuzat si te nxituara kur u pa se faktori kohe binte ne kundershti me deklaratat e Moore.
Pasi thash te gjitha, mezi pres te shoh filmin. Michael Moore eshte tepr cool.

zog

Primus registratum

o blend ç'pune ka kana me politiken amerikane o lal (per me teper ne kane banojne vetem borgjeze qe si dun hiç arapet), çmimin e kanes se jep franca e as qyteti por KRYETARI i jurise, ket vit ishte Tarantino, dhe ai s'deshi te primoje dy filmat me te mire te zgjedhur nga kritika, vetem se te dy autoret i kishin nga dy palma te fituara me perpara.

bile dhe une kur pash kusturicen ne kane, pyeta vetem; po ky çdo ketu me çdo film qe ben.

por ai vete u shpjegua pergjate nje interviste; qe deshira per konkurim s'qe e tija por e produktorit te filmit, nje francez.

ndersa sa per moren, ai eshte loqe e s'di me bo filma.

ps: editohesh

alinos

Forumium maestatis

Un kete film nuk e kam pa, por kam pare Stupid White Man nga Moore ne lidhje me perdorimin e armeve ne SHBA dhe me ka bere shume pershtypje per mire.
Ajo puna e Kanes majtiste dhe Frances ne pergjithesi anti-bush eshte pak e fryre, pasi perderisa filmi nuk jepet ne Amerike do te thote se fryma ne Amerike per momentin eshte djathtiste (ose pro-bush) dhe censuruese!

E mira dhe e keqja e Frances eshte se le shume livadhitje te tipit Le Pen, por ndoshta ky eshte nje nga rreziqet qe nje demokraci e vertete duhet te kaloje per te vertetu se eshte demokraci, if that exists!!! :shrug:

p.s. Shumica e cmimeve nderkombetare jane pasqyruese te politikave te momentit dhe per kete ka shume prova!!!

109UV

Primus registratum

ke ngel nje cike mbrapa Linos. filmi nuk eshte penguar te shfaqet.

Blendi

Primus registratum

Ndoshta eshte pak e fryre, domosdoshmerisht kur e krahason me Ameriken, qe sado liberale apo anti-Bush eshte e djathte ne substance dhe nuk krahasohet me Francen.

Ketu ende thuhen shaka si kjo:

-How many frenchmen does it take to defend Paris.
-No one knows, it's never been tried.

(Fundi i fundit, Parisin vertet e dorzuan pa rezistence)

Sa marrshe ka nje tank francez?
Kater, tre per mbrapa dhe nje per para. Ne rast se armiku i sulmon nga pas.

C'jane 100.000 fanceze me duart lart?
Ushtria!

D-J

Forumium maestatis

Pak humor amerikan mqse se kemi pare filmin akoma

ka fillluar xhirimi nje dokumentari "m. moore hates america" qe do jepet ne texas ne nje festival dedikuar posacerisht DEBUNK-imit te filmit te moore ne prag te zgjedhjeve presidenciale /pf/images/graemlins/laugh.gif .

Po shkruhet dhe nje liber me titull "Big Fat Stupid White Male" si kundrapergjigje per "stupid white man" dhe ky pritet te dale para zgjedhjeve /pf/images/graemlins/laugh.gif

Oscar academy, thuhet, se e ka vene qe tani F 9/11 ne listat per Oscar vitin tjeter.

ajo qe prisja une qe republikanet te barrikonin kinemate nuk ndodhi /pf/images/graemlins/laugh.gif

Shpirt njeriu

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Nelk@:<br />[qb] Mendon se cmimi ju dha Murit thjesht per realizmin e mrekullueshem te filmit apo ishte nje cerek mesazh politik nga Francezet? Duke pasur parasysh qe palmen e arte rralle ja japin dokumentareve. Une kam 5 muaj qe pres te shikoj filmim, por askush ketu s'do ta marre persiper shperndarjen, u pa puna po shkoj te shikoj cicat e Brad pitit :goofy: [/qb]
Nese te duhet akoma : Frahenreit 9/11
apo 9/11 Conspiracy - In plane sight (nga ThePowerHour.com)
ma dergo nje Mp edhe ti jap une /pf/images/graemlins/smile.gif