Etika ne psikologjine Shqiptare

b.k.

Primus registratum
Etika ne psikologjine Shqiptare

Une kam pak kohe qe nuk jam ne shqiperi, por me kujtohet se shume nga shkrimet ne shtypin e perditshem shqiptar, nuk respektojne aspak dinjitetin apo anonimitetin e individeve per te cilet shkruajne dhe nuk marrin parasysh pasojat qe mund t''ju shkaktojne atyre.

Eshte roli i psikologeve apo fushave te tjera qe te ngrene zerin per te ndaluar kete mungese te etikes dhe ndjeshmerise se trajtimit te probleme psiko-sociale. Por per fat te keq ne Shqiperi nuk ka asnje insitucion dhe as kulture per te njohur kete fenomen, e jo me per t'a luftuar ate....

Perpara se nje hap kaq i madh ( i krijimit te insititucioneve) te nderrmerret eshte i nevojshem sensibilizimi ndaj ketyre fenomenve.

A mund te sillni raste te qarta te shkeljes me kembe dhe shfrytezimit te dinjitetit njerezor per qellime propagandiste....

Kordelja

Valoris scriptorum
Re: Etika ne psikologjine Shqiptare

blero, nje teme e ngjashme ekziston teke forumi Diskutime Shoqerore Gazetari Shqiptare!

/pf/images/graemlins/smile.gif

Shkrim te mbare ne AF /pf/images/graemlins/smile.gif

P.s.Do t'i kthehem temes. /pf/images/graemlins/smile.gif

ana karenina

Primus registratum

Respektimi i anonimitetit te individeve me sa di une nuk eshte detyre e psikologeve :wub: Cdo dege ka etiken e vet, etika ne psikologji flet mbi ruajtjen e anonimitetit te te dhenave te pacjentit, dosja personale etj etj, po kjo nuk ka te beje me anonimitetin ne gazetari.
Me sa di une ka nje insitut te shkencave shoqerore, dhe aty ka edhe perfaqesues nga fakulteti i psikologjise. Megjithate nuk ma merr mendja te jete njeri i informuar mbi etiken aty :confused:

atman

Forumium maestatis

Blero ka shume te drejte per problemin qe ngre, sepse eshte nje nerv i zbuluar, ose qe sapo vjene zbulohet edhe ne vendin tone. Natyrisht qe nuk eshte detyre e psikologeve per ta zgjidhur.
Kjo ka te beje me gazetarin vete.
Me kujtohet fraza e pare e nje profesori tim:-"Gazetari para se te ulet te shkruaje nje artikull duhet ta kete; trurin e ftohte, zemren e ngrohte dhe duart e pastra."
Pra, mbi te gjitha behet fjale per etiken e gazetarit. Per fat te keq ka shume nga ata qe jetojne pikerisht mbi ngjarje sensacionale. Dhe ngjarjet sensacionale nuk kerkojne ndonje pergatitje te veçante profesionale. Pra ashtu sikurse ne çdo profesion edhe ne gazetari ka shume qe jane pa skrupuj, qe duan te bejne emer edhe duke shkelur mbi dinjitetin e te tjereve. A eshte e drejte kjo? Sigurisht qe jo!
Por ne vendin tone nuk egzistojne ende shume institucione qe kujdesen dhe ruajne dinjitetin e njeriut, qofte edhe perballe shpifjeve, apo ngjarjeve sensacionale qe vene ne pikepyetje ne raste te rralla edhe egzistencen fizike te njerzve, te cilet ndoshta edhe padashur mund te kryejne nje veprim te gabuar.
Nuk kam ç'te them me sepse ky eshte nje realitet, i hidhur por eshte.

gezim lame

Primus registratum

duket pare titullin:
Etika ne psikologjine Shqiptare » Postoni një përgjigje

me pelqente qe kjo tema te merrte nje drejtim sikur gjithkush te trajtonte etiken profesionale jo veteme ne ate te profesionit te psikologjise po edhe ne pjese te tjera te jetes dhe koncepteve shqiptare, duke filluar qe nga profesionet e thjeshta te nje kamarieri hoteli e deri tek ato te nje psikologu, avokati, mjeku te familjes etj...

ne cfare faze eshte shoqeria shqiptare sot, si quhet dhunimi i kesaj etike sot, sa e rendesishme eshte per secilin ruajtja e atij qoshkut te tij privat........

vazhdoj heren tjeter......

/pf/images/graemlins/smile.gif

b.k.

Primus registratum

ne cfare faze eshte shoqeria shqiptare sot...

aspak prane te kutptuarit te rendesise se etikes

si quhet dhunimi i kesaj etike sot....

pergezohet per sa kohe qe nuk ka rregulla ne arritje, dhe vleresohen ata qe kane arritur dicka panevaresisht se si, nderkoqe qe perbuzet sinqeriteti dhe ndershmeria.

sa e rendesishme eshte per secilin ruajtja e atij qoshkut te tij privat...

per te gjithe eshte shume e rendesishme, ndonese vlerat e shoqerise shqiptare jo vetem jane ne tranzicion por jane shume ne rrezik, te transformohen e keqperdoren nga grupe te caktuara :shrug:

gezim lame

Primus registratum

ehhh kaq bloze gjithandej .......

Vetem mendoj se edhe ne vende te tjere ajo qe quhet etike s'eshte perfituar si rezultat vetem i ndergjegjsimit te individeve, por si nje rezultat edhe i nje nderhyrjeje me te fuqishme per te penguar shkelje, e ne anen tjeter per t'i siguruar nje mbrojtje atij qe demtohet ne keto raste.........
Dhe mos ti genjeje mendja askusjt se eshte i mbrojtur sot nga niveli i shoqerise shqiptare...
Jo vetem ata qe jetojne ne shqiperi dhe te tjeret qe jane jashte fare mire mund te behemi pre nje dite...

b.k.

Primus registratum

Ximi pa dashur te shoj me shume optimizem ne fjalet e tua, per fat te keq duhet te pranoj qe ke shume te drejte.

Do te jemi ne shqiptaret ata qe do te vuajne drejte per se drejti nga keqfromimet dhe mungesa e principeve ne insitucionet shqiptare.

Ke shume te drejte kur thua se eshte e nevojshme nje nderhyrje nga shteti (eshte nje nga menyrat me te rendesishme per te mesuar se si te jetohet ne nje shoqeri), por kam frike se principet qe udheheqin shtetin shqiptar (dhe insitucionet shiptare) ne keke moment shkojne ne drejtim te kundert me principet e etikes ne cdo fushe te nevojshme.