Enologjia (Vererat)

glamdring

Forumium praecox
Re: Enologjia (Vererat)

Prandaj permenda me pare qe krahinat/vendet NUK duhen marre shume seriozisht! I solla nen vemendje ato lloje rrushi, sepse mendoj qe gjithe njerezit qe kane deshire te njohin vererat, duhet te njohin karakteristikat e llojeve te ndryshme te rrushit!

true confidental

Forumium maestatis

Isha para dy ditesh ne nje tip panairi .....LATIN FEVER ....me verera nga amerika latine .....nje diversitet dhe pafundesi llojesh qe si njihja dhe nuk i kisha provuar me pare .......por pavaresisht nga krahinat ku jane prodhuar ato lloje qe kategorizohen nen te njejtin emer si p.sh merlot apo reisling kane nje ngjashmeri ne shije ose ndoshta nje njohes mjaft i mire si mlk p.sh /pf/images/graemlins/smile.gif mund te beje dallimin e vertete

bebi

Primus registratum

Evald, je i sigurte per ate listen e rrushit?

Persa i perket wine tasting, ke harru me than' ma kryesoren.
Koha kur hapet shishja. Duhet t'a dish se shija e venes ndryshon me perqindje te larta, prej momentit te hapjes se shishes, dhe ne 2-3 ditet e ardhshme. Diten e katert duhet hedh, sepse asht e prishun, edhe pse nuk e ndjeni.

ps: m'kan' dhuru burs' studimi n'enologji . Ma n'fund po shkollohem n'dicka pa pagu, se m'mbyten n'pagese n'uni.

i'm sure you've been doing well, hugs, me /pf/images/graemlins/wave.gif

bebi

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Isha para dy ditesh ne nje tip panairi .....LATIN FEVER ....me verera nga amerika latine .....nje diversitet dhe pafundesi llojesh qe si njihja dhe nuk i kisha provuar me pare .......por pavaresisht nga krahinat ku jane prodhuar ato lloje qe kategorizohen nen te njejtin emer si p.sh merlot apo reisling kane nje ngjashmeri ne shije ose ndoshta nje njohes mjaft i mire si mlk p.sh /pf/images/graemlins/smile.gif mund te beje dallimin e vertete

[/ QUOTE ]

merlot e riesling?

first one is red, second one is white /pf/images/graemlins/smile.gif apo nuk e kishe fjalen midis tyre???

krahina ka ndryshim teper te madh. dielli, shirat, fermentimi, etj etj etj. E njejta vneshte nuk e ban te njejtin rrush me te njejten cilesi cdo vit, po ashtu nje "winery" (help, s'e di ket' fjalen shqip /pf/images/graemlins/crazy.gif ) venen !!!

Imagjino sa diference ka prej winery-t ne winery (ku jane different winemaker's) dhe per ma teper shtoji ksaj edhe krahinen, me klime ndryshe /pf/images/graemlins/smile.gif

ps: o mlk, ca i ke rrejt gocat e forumit /pf/images/graemlins/grin.gif /pf/images/graemlins/grin.gif

MLK

Primus registratum

Ne Shqip ne pergjithesi perdoret fjala kantine /pf/images/graemlins/laugh.gif se nuk ka winemakers /pf/images/graemlins/laugh.gif
Me rendesi jane gjithashtu dhe fuçite qe ruhet vera, psh ne France preferojne fuqi me dru lisi te cilat jane teper te vjetra, ne nje kohe qe ne Spanje fuçite nderrohen shume me shpesh e kjo ndikon te shija e veres.

Ps. Blue, une zbukuroj po nuk genjej /pf/images/graemlins/laugh.gif Pershemull fotot qe te kam nis ty kur kom qen ne Bevery Hills jane te miat por i kom bo para 20 vitesh /pf/images/graemlins/laugh.gif keshtu q1 muskujt si kom mo tamam ashtu si n'foto /pf/images/graemlins/tipsy.gif

bebi

Primus registratum

E vertete, kjo puna e fuqive. Kam 2 vena ne treg, te dyja i njejti rrush, e njejta kantine ( /pf/images/graemlins/laugh.gif vivi, si e thash /pf/images/graemlins/pickellonja.gif ) , njena prej old french oak used, e tjetra new american oak. N'marketing shumica preferon french oak, vetem prej emnit (shumica ka njohuri te vogla rreth venes). Sipas mendimit tem, e te vereberesve (e gjeta winemakers-in /pf/images/graemlins/laugh.gif ) the one of amerikan oak asht ma e mire.
Njishtu pra...

Deksha un' per ty /pf/images/graemlins/tipsy.gif sa mir' din /pf/images/graemlins/kiss.gif

MLK

Primus registratum

Ne pergjigjthesi verat franceze kane shije dhe emra me komplekse se vererat amerikane.
Kjo perben nje pengese per vererat franceze ne tregun e vererave "mesatare" treg ky qe do zabtohet nga vererat amerikane, chiliane, afrikano-jugore apo australiane...pra vendet qe kane hyre ne tregun e veres me vone se Franca e Italia.
Klientet "mesatar" nuk jane amatoret e vertete te veres, keshtu qe kerkojne emra e shije sa me te thjeshta, rafinimi e kompleksiteti jane pjese e kulrures borgjeze /pf/images/graemlins/laugh.gif
Ketu afer ku jetoj, eshte nje Chateau qe para dy vjetesh ka mbyll 100 mije shishe te cilat nuk do ti hapi para nje shekulli /pf/images/graemlins/laugh.gif
Pronareve te saj u kane propozuar 2 fishin e çmimit te tregut per t'ua blere e amerikaneve te interesuar ju pergjigjen: "historia nuk eshte biznes /pf/images/graemlins/laugh.gif nuk shitet e nuk blihet".

bebi

Primus registratum

Vena Kiliane asht pergjithsisht shume e mire, shpesh ma e mire se vena franceze,per mos me fol per venat australiane, jan' tuj e gri tregun francez /pf/images/graemlins/smile.gif

Venes franceze i rroft emni /pf/images/graemlins/wink.gif se doren ja kan' marr' t'tjert' ma mir' tesh /pf/images/graemlins/smile.gif, plus, i ka fal zoti klimen disa vendeve, q1 favorizon n'shum' elementa cilsin' e venes.

psh, ba me ble nji shishe vene $10 franceze exl. import costs (dmth pa llogarit koston e importit) ka dallim skandaloz me i shishe vene po te njejtit cmim, australiane. me $10 merr nji uthull franceze, dhe nji "decent" vene australiane. cmimi tuj u rrit, e cilsia po ashtu.

ps: venat e Saint Emillion jan' me i shty me brryl n'tavoline, kur ke vene tjeter krahas, e me mendu se francezt e kane si premium. Tan' kantinat n'saint emillion e kan' t'pamujtun me kriju vene me shije frutit. (rrushit kuptohet)

MLK

Primus registratum

Saint-Emilion ka me dhjetra chateaux e çmimet fillojne nga 5 deri ne 1000 euro shishja, ndaj pak e veshtire ti pergjithesosh!
Nese me $10 ai pronari yt ka ble uthul, thuj te nderroj zanat se nuk merka vesh ka ajo pune /pf/images/graemlins/laugh.gif ose thuji t'vij te pi i kafe me mu ti kallzoj pak per vererat /pf/images/graemlins/tipsy.gif

Ps. Se mos je vet pronare se na fike /pf/images/graemlins/laugh.gif ashtu na ndeze doja me thone /pf/images/graemlins/tipsy.gif

glamdring

Forumium praecox

[/ QUOTE ]

Une i shkruajta si me erdhen ne mendje. Nuk pretendoj te jete as e plote (lista kjo) (lloje rrushi ka me qindra) as sistem referimi... :) Fazat e shijimit te veres jane ato 3 qe kam shkruajtur. Sigurisht, qe ne varesi nga vjetersia e veres, zakonisht eshte e keshillueshme te lihet per te pakten 30min hapur perpara se te ofrohet. Ka edhe dekanter per kete pune.

Une kam qene mire dhe keq! :) Trying all the time to get there (which I'm not sure I know myself)! :)

....

Te flasesh per vererat eshte pergjithesisht kenaqesi. Kjo e fundit kthehet shpesh ne mos-kenaqesi kur robte shesin pordhe dhe behen arrogant e elitist. Nese nuk ke bythe te ulesh dhe te flasesh si rob i thjeshte dhe kerkon te jesh elitist ne nje gje kaq te natyrshme si vera, atehere per mua diskutimi nuk ka me kuptim...

Kjo e fundit u drejtohet asnjerit ne veçanti dhe te gjitheve ne pergjithesi! Nese dikush e ndjen veten ekspert le te hape nje kurs dhe te na mesoje. 4 faqe ne kete teme, dhe shume pak postimeve qe ke qejf t'i lexosh dhe prej te cilave mund te mesosh!!!

Vals

Primus registratum

Kete weekend kam provuar nje vere shume te shijshme te Kalifornise te quajtur Smoking Loon, Merlot e 2005. Kur po e pija mendova qe duhet te ishte $30-40 si cmim. Imagjinoni habine time kur e pashe per $9.99 tek dyqani ku blej veren zakonisht. Kam pershtypjen qe vitin tjeter do ti dyfishohet cmimi sepse sapo pashe nje review te kesaj ne Wall Street Journal.

MLK

Primus registratum

"Kur po e pija mendova qe duhet te ishte $30-40 si cmim. Imagjinoni habine time kur e pashe per $9.99 tek dyqani ku blej veren zakonisht."

Kjo tregon qe heret e tjera dyqonxhiu ta paska shti i çik si shume te çmimi /pf/images/graemlins/laugh.gif
Gjithesesi, kot nuk thojne "me mire vone, se kurre" /pf/images/graemlins/laugh.gif keshtu qe nderro dyqon tani /pf/images/graemlins/laugh.gif

bebi

Primus registratum

Saint-Emilion ka me dhjetra chateaux e çmimet fillojne nga 5 deri ne 1000 euro shishja, ndaj pak e veshtire ti pergjithesosh!
Nese me $10 ai pronari yt ka ble uthul, thuj te nderroj zanat se nuk merka vesh ka ajo pune /pf/images/graemlins/laugh.gif ose thuji t'vij te pi i kafe me mu ti kallzoj pak per vererat /pf/images/graemlins/tipsy.gif

Ps. Se mos je vet pronare se na fike /pf/images/graemlins/laugh.gif ashtu na ndeze doja me thone /pf/images/graemlins/tipsy.gif

[/ QUOTE ]

Jam per shpejt, kshtuqi kam per ti ra shkurt:
Chateu de Fernand psh, e kam ble wholesale, GST excl. $45 shishen. Kan' pru 2 shishe per shitje, nji merlot $18 shishja (wholesale gjithmone, dmth L.U.C + wet gst excl) dhe ket' cabernet sauvignon. Kjo e dyta s'ishte edhe aq keq, por s'asht kurr' si nji shishe cabernet aust. me po ate cmim. E bleva sa per variacion evropian, gjithsesi nuk shitet. /pf/images/graemlins/shrug.gif

ika se kam class /pf/images/graemlins/wave.gif

mlk, do vish t'i vizatojme muskujt /pf/images/graemlins/tipsy.gif (s'ke i muskul per be, le t'a dine ata/ato q1 s'te njofin /pf/images/graemlins/laugh.gif ) se kena i rob aspak interesant q1 na sjellin si model... ai t'hek frymzimin per vizatim sa zhvishet.

Vals

Primus registratum

MLK- veren ma kishin dhene dhe nuk e dija cmimin. Vajta ta ble prape se me pelqeu dhe isha e pregatitur te shpenzoja me teper.

MLK

Primus registratum

Ah ketu ndryshon puna pra, te kerkoj te falur qe te akuzova dyqonxhiun /pf/images/graemlins/laugh.gif

Ps . Blue, une i kom tarifat e larta, keshtu qe beni mire te koncentroheni te ai "modeli" qe ka sjell me mik drejtori shkolles /pf/images/graemlins/laugh.gif

Diavolessa

Valoris scriptorum

MLK akoma me vererat francese mbete? /pf/images/graemlins/smile.gif Shijo icik edhe australianet sic thote Blue se nuk do zgjenjehesh jo /pf/images/graemlins/smile.gif

bebi

Primus registratum

[/ QUOTE ]

Une i shkruajta si me erdhen ne mendje. Nuk pretendoj te jete as e plote (lista kjo) (lloje rrushi ka me qindra) as sistem referimi... :) Fazat e shijimit te veres jane ato 3 qe kam shkruajtur. Sigurisht, qe ne varesi nga vjetersia e veres, zakonisht eshte e keshillueshme te lihet per te pakten 30min hapur perpara se te ofrohet. Ka edhe dekanter per kete pune.

Une kam qene mire dhe keq! :) Trying all the time to get there (which I'm not sure I know myself)! :)

....

Te flasesh per vererat eshte pergjithesisht kenaqesi. Kjo e fundit kthehet shpesh ne mos-kenaqesi kur robte shesin pordhe dhe behen arrogant e elitist. Nese nuk ke bythe te ulesh dhe te flasesh si rob i thjeshte dhe kerkon te jesh elitist ne nje gje kaq te natyrshme si vera, atehere per mua diskutimi nuk ka me kuptim...

Kjo e fundit u drejtohet asnjerit ne veçanti dhe te gjitheve ne pergjithesi! Nese dikush e ndjen veten ekspert le te hape nje kurs dhe te na mesoje. 4 faqe ne kete teme, dhe shume pak postimeve qe ke qejf t'i lexosh dhe prej te cilave mund te mesosh!!!

[/ QUOTE ]

Kurse un' mendoj se per gjithcka mesohet ma mire kur flitet sa ma gjane per te, se po te ishte per info librash, hapim librat dhe jo forumin per t'lexu eksperiencat n'lidhje me te.

I wish you well .....
/pf/images/graemlins/wave.gif

MLK

Primus registratum

MLK akoma me vererat francese mbete? /pf/images/graemlins/smile.gif Shijo icik edhe australianet sic thote Blue se nuk do zgjenjehesh jo /pf/images/graemlins/smile.gif

[/ QUOTE ]

Pi moca uthull /pf/images/graemlins/laugh.gif