Enologjia (Vererat)

Erind

Forumium maestatis
Re: Enologjia (Vererat)

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Ah Brunellon e nxorri prej kasaforte se se mbante aty.

[/ QUOTE ]

Ti vajte me lek n'xhep, apo ...? /pf/images/graemlins/smile.gif

soni2

Primus registratum

jo ka hap i konto si shijues i madh vererash qe eshte dhe ja marrin lekt ne konto /pf/images/graemlins/laugh.gif!!!

arrete de boire a credi mon pote /pf/images/graemlins/laugh.gif

MLK

Primus registratum

Caffé de Paris eshte te rruga perballe pallatit Vodafone te Blloku, te Ciao, dmth thuajse ne fund te rruges kur del per te rruga 11 janarit, te nje pallat jeshil 9 katesh. ne katin e pare ke Caffé de Paris, ne te dytin, te shkalla tjeter ke kete House of Wine" qe them une.
Une vajta me apo... /pf/images/graemlins/laugh.gif per vete.
Meqe kerkoni detaje, isha i ftum, po kisha te drejte me zgjedh veren /pf/images/graemlins/wink.gif

Sirena

Primus registratum

Edhe kjo zona ku jam une (Marche) ka ca verera shume te mira,"Verdicchio dei castelli di Jesi"doc,eshte vere e bardhe,te le shije goxha te fresket ne goje,shkon shume me peshkun."Rosso Conero" doc,vere e kuqe shume e kendshme,gjithashtu edhe "Lacrima di morro d'alba".
Verera te tjera qe me kane pelqyer vijne nga Piemonte,verera te kuqe e "corpose" si Barbera,Dolcetto e mbi te gjitha Barolo,vere e shkelqyeshme.Edhe Montepulciano d'abruzzo eshte goxha e mire.Kam nje shok qe eshte dashamires vererash e meqe edhe mua me pelqen shume vera me dhuron here pas here nje shishe nga krahina te ndryshme te Italise...kam filluar avash avash te behem koleksioniste shishesh /pf/images/graemlins/laugh.gif

Sirena

Primus registratum

Po shokesh? /pf/images/graemlins/laugh.gif

[/ QUOTE ]
Dmth po propozohesh te besh pjese ne koleksionin tim?
Po ti thuaje hapur ortak se larg e larg nuk e marr vesh une /pf/images/graemlins/goofy.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

MLK

Primus registratum

Si nuk i pergjigjet njeri pyetjeve ketu more /pf/images/graemlins/laugh.gif Une boj i pytje, ne vend me u pergjigj, me kritikojne cilesine e pytjes /pf/images/graemlins/laugh.gif
Nejse, nese ben koleksion shokesh /pf/images/graemlins/laugh.gif qeka me e kqyr ka afer ket pune /pf/images/graemlins/lol.gif

^Res-Cogitans^

Primus registratum

Tocai , Pinot, Merlot ...m'pilqejn shum :
mund ti pish dhe n'ver,se mund ti futesh n'frigo.

Teroldego,Barolo,Brunello,Nero d'Avola - t'kuqt.
Pihen me teper n'dimer me temp. ambjenti /pf/images/graemlins/smile.gif .

&lt;&lt;Champagne&gt;&gt; , kot s'thojn dmth - esht shum simpatiqk,nen kuptimin qe te bo simpatiqk edhe vetem me i got /pf/images/graemlins/laugh.gif.

KoDoShi

Primus registratum

Vera do t'ishte me e mire t'qendronte diku ne errsir ku
mund t'ket edhe lageshtir (flas k'tu per vereat e tipit Merlot)
Vera e kuqe t'shijo me shume ..e forte por dhe lozonjare.

TEDI

Valoris scriptorum

Si nuk i pergjigjet njeri pyetjeve ketu more /pf/images/graemlins/laugh.gif Une boj i pytje, ne vend me u pergjigj, me kritikojne cilesine e pytjes /pf/images/graemlins/laugh.gif
Nejse, nese ben koleksion shokesh /pf/images/graemlins/laugh.gif qeka me e kqyr ka afer ket pune /pf/images/graemlins/lol.gif

[/ QUOTE ]

KUsh o Pytja MLK ???

cacol

Forumium maestatis

Shume njerez ka, qe naze kane
kete se duan, ate se hane
Po besoj te pakte burra do jene,
qe Grate dhe Veren se pelqejne

Johann Peter Hebel

true confidental

Forumium maestatis

Ice Wine ..nga dashurite e mia te fundit ......tradicionale kanadeze ....kur temperatura arrin -10, -13 grade dhe rrushi ka ngrire ne menyre natyrale eshte koha perfekte per ta shtrydhur dhe nxjer ket esencen e koncentruar .chilled , but not cold ...cheers me Ice Wine

MLK

Primus registratum

Rrushi ska si te ngrije ne menyre natyrale!!!
Natyrale eshte term i perdorur nga marketingu, pasi çdo perim, frut apo ushqim qe ngrihet, dihet shkencerisht qe humbet nje pjese te mire te vlerave ushqipmore, vitaminave...
E dini se nje portokall i shtrydhur, nese nuk konsumohet per 30 min humbet rreth 80% te vitamines C ?
Gjithesesi shija e Ice Wine mund te jete e shkelqyer e nuk e ve dot ne diskutim pa e provuar, pasi do kalonim ne paragjykim.

Poseidon

Primus registratum

Ice Wine ..nga dashurite e mia te fundit ......tradicionale kanadeze ....kur temperatura arrin -10, -13 grade dhe rrushi ka ngrire ne menyre natyrale eshte koha perfekte per ta shtrydhur dhe nxjer ket esencen e koncentruar .chilled , but not cold ...cheers me Ice Wine

[/ QUOTE ]

hehehehe that's true
rrushi ngrin me verte ne forme origjinale ne hardhi dhe lengu i tij eshte shum i trashe e njekohesisht i embel... vera gjitashtu eshte shume e vecante por dhe njekohesisht e shtrenjte /pf/images/graemlins/laugh.gif sidomos outside canada shishet biles i bejn pothuaj perher 0,5L... kam degjuar se pelqehet shume ne svicer dhe shishja shkon perher mbi 100fr...
icewine mbete specialitet pothuaj i vecante i south ontario per klimen e vecante qe ka... /pf/images/graemlins/smile.gif
kush ben nje xhiro turistike atje per nje vec nje maple syrup duhet te marr dhe nje ice wine bottle me vete...

true confidental

Forumium maestatis

shishet jane kryesisht 375 ml, shume elegante .....esht aq e mire saqe ste behet ta ndash me dike tjeter, unless he is the one who brought the bottle /pf/images/graemlins/lol.gif

Poseidon

Primus registratum

mos... un nuk e kam provu asnjeher /pf/images/graemlins/tonguee.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif
ma ble nje shishe ti /pf/images/graemlins/laugh.gif
per mua nuk ka nevoje te jet dhe aq elengante... me mjafton edhe me forma me te bollshme tip 0,5L /pf/images/graemlins/laugh.gif tani 0,7 do ishte me mire po nejse /pf/images/graemlins/laugh.gif

true confidental

Forumium maestatis

Mu kujtua kjo tema sot ..ndersa isha duke pir nje Ice Wine ..Vidal.....limited edition .....ishte aq e mire dhe me nje shije aromatike te vecante ....lol, sa keq qe two bottles nuk ishin 0,7 L each

glamdring

Forumium praecox

Mendoj se perpara se te silleshin emra verash, mendoj se do ishte me mire te behesh nje liste e vogel e llojeve te ndryshme te rrushit. Po permend me te njohurat, dhe me kalimin e kohes t'i shtonin karakteristikat. Une bej shpesh ne klubin e vererave ku jam shijim verash pa e pare shishen dhe mundohemi te gjejme se cili lloj vere eshte. Me gjithe verat, 3 jane cilesite kryesore:

01. Ngjyra
02. Era
03. Shija dhe pas-shija

Nejse, te kalojme tek llojet e rrushit. Ne fillim po bej nje liste te atyre te kuqe, dhe po pate interes te te bardhave, dhe ne fund te rosé.

E kuqe:
<font class="small">Code:</font><hr /><pre>
Barbera Italiane
Cabernet Franc Bordeaux
Cabernet Sauvignon Bordeaux
Carignan France
Carmenere Bordeaux
Dolcetto Italiane
Durif Rhone
Gamay Beaujolais
Grenache Rhone/Spanje
Malbec Bordeaux
Merlot Bordeaux
Mourverdre Rhone
Nebbiolo Italian
Petit Verdot Bordeaux
Pinot Noir Gjithandej
Pinotage Afrika e Jugut
Sangiovese Italiane
Shiraz Rhone
Tempranillo Spanje
Zinfandel Kalifornia
</pre><hr />

Krahinat/vendet nuk duhet te merren shume seriozisht, sepse shume vende te tjera perdorin te njejtat lloje rrushi. Tempranillo per shembull perdoret shume ne Kili. Pastaj, shume prodhues bejne kombinacione llojesh per te arritur nje vere me karakter dhe cilesi vetjake.

MLK

Primus registratum

Mendoj se diskurosh per llojet e rrushit duke i ndare nga vendet qe kultivohen i humbet gjithe sensi diskutimit!
Krahinat ku kultivohet rrushi kane lidhje me klimen, e klima sigurisht me cilesine e rrushit.
Ndaj dhe nuk kemi te njeten cilesi apo shije rrushi nga viti ne vit.
Pershembull, nese vitikultoret francez, vendosen te kultivojne hardhite ne Amerike, jo me kot zgjodhen Kalifornine e jo Michigan-in, pasi klima e Kalifornise i afrohej shume me teper klimes Franceze se sa ajo e veriut ne Michigan.