Enologjia (Vererat)

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Tedi, pa provuar vererat fare perdor vetem llogjiken e do ta kuptosh se vera e mire ne Shqiperisht eshte thuajse e veshtire te prodhohet.
Vererat e California, prodhohen nga rrush, rrenjet e te cilit i kane sjelle nga Franca (pra varietet teper i njohur e kualitativ) teknollogjia e prodhimit eshte nga ato me modernet, po ashtu ajo e amballazhimit, ruajtjes....si dhe prodhohet nga njerez qe kane trasheguar prodhimin e veres me breza ne France.
Megjithate, kesaj vere i eshte dashur nje periudhe mbi 20 vjeçare te filloje te hyje te verat e tavolines (pavaresisht se ka vera shume me te mira se kaq).
Pra Nuk mendoj qe per 5 vjet mund te arrish te besh nje vere cilesore pasi eshte thuajse teorikisht e pamundur!
Qe nje vit mund te qelloj te te dali e mire kjo dhe nodh por te prodhosh ne baze te normave dhe formulave bashkekohore vere cilesore duhen dhjetra vjeçare.
 

soni2

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

o MLK nuk eshte pse je 10 vjet komercial dhe te ka rene te besh caven tende dhe te shijosh gith vererat e mira qe ka franca!!

te admiroj per njojtjet e tua ne fushen e enologjise de la a t'apeller somelier eshte nje rruge e gjate!!

ty te ka rene te provosh verera neper restorante ndersa mua ne cave private dh vere (tombe du camion) de siguroj qe ishte e mire vetem nje emer do tete jap nje shishe qe ma bene dhurate per ditlindjen e vitit tim te ditlindjes

Mouton de Rothschild 1980


une jam partizan i bordeaux dhe ashtu do ngel po edhe vererat e cote d'or me pelqejne ndersa per cote du rhone nuk kam ndonje simpati kushedi!!!

sa per veren shqiptare qe konsumohet atje mund ta konsideroj si nouveau boujolais ktu !!! besoj i dhashe nje kategori qe nuk e meriton !!!!
 

Aslloni

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

E para e punes per disa si puna ime qe s'di frengjisht a ka mundesi qe perkrah emrit ne french te veres, te vendosni ne (...) edhe menyren se si "prënaunset"!? Kjo me qellimin e mire, qe kur te shkojme ne dyqan te dime si ta porosisim te shkreten.
E dyta, me sa shoh po flisni e po jepni sugjerime per vererat me te mira ju te Evropit. A ka ndonje nga Usa ketu, te na sugjeroje ndonje vere te mire kendej? Se sa do qe provojme, kur te keshillon dikush nje gje te re, eshte me eksituese, plus qe ehuuuuuuu sa kemi per te mesuar e shijuar ne kete bote. Gjithmone ka vend per dicka te re.
Kaq kisha.
 

blendiys

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Nuk eshte nevoja te dish frengjisht per te blere veren e duhur! Verera te mira prodhon dhe Kili e Portugalia, Spanja, Argjentina dhe Australia.(mos me thoni qe eshte vjedh vreshtaria e Frances /pf/images/graemlins/tongue.gif)

Vererat duhet ti provosh dhe sipas gustos mund te japesh vleresimin tend (mos u genje nga etiketat).
Nje vere e mire mund te jete dhe Greke dhe pse pa shume rreklame ne gastronomi!
 

Aslloni

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Nuk eshte nevoja te dish frengjisht per te blere veren e duhur! Verera te mira prodhon dhe Kili e Portugalia, Spanja, Argjentina dhe Australia.(mos me thoni qe eshte vjedh vreshtaria e Frances /pf/images/graemlins/tongue.gif)

Vererat duhet ti provosh dhe sipas gustos mund te japesh vleresimin tend (mos u genje nga etiketat).
Nje vere e mire mund te jete dhe Greke dhe pse pa shume rreklame ne gastronomi!

[/ QUOTE ]

Lexo ene i here pyetjen time e masanej hajde e jep pergjigje. Sipas teje i bjen qe une duhet me provu te gjithe shishet e "Fine wines" , me nxjerr konkluzionin e duhur? Ah, c'qeke ftof !

Le qe dukesh qe nga emri qe ke, qe s'hahesh dot me mu. LOL
J/K

Ne pritje te nje pergjigjeje me te vlefshme.

Kaq kisha .
 

TEDI

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Tedi, pa provuar vererat fare perdor vetem llogjiken e do ta kuptosh se vera e mire ne Shqiperisht eshte thuajse e veshtire te prodhohet.
Vererat e California, prodhohen nga rrush, rrenjet e te cilit i kane sjelle nga Franca (pra varietet teper i njohur e kualitativ) teknollogjia e prodhimit eshte nga ato me modernet, po ashtu ajo e amballazhimit, ruajtjes....si dhe prodhohet nga njerez qe kane trasheguar prodhimin e veres me breza ne France.
Megjithate, kesaj vere i eshte dashur nje periudhe mbi 20 vjeçare te filloje te hyje te verat e tavolines (pavaresisht se ka vera shume me te mira se kaq).
Pra Nuk mendoj qe per 5 vjet mund te arrish te besh nje vere cilesore pasi eshte thuajse teorikisht e pamundur!
Qe nje vit mund te qelloj te te dali e mire kjo dhe nodh por te prodhosh ne baze te normave dhe formulave bashkekohore vere cilesore duhen dhjetra vjeçare.

[/ QUOTE ]


Ahere Mlk ...Ceshtja eshte pse ne Kohen e Xhaxhit Ke pas Verera jashtezakonisht te MIra dhe Shume Cilesore ... Ska te beje kjo gje ... Ke Pas Vreshtat e Saukut dhe te Lundres te Sukthit Te LIbrazhdit dhe te Permetit ... E sa e Sa te Tjere ... Per Ato Vera Ke Kundershtime ?????????
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Tedi,
Te diskutosh per diçka e te jesh objektiv duhet ne rradhe te pare te njohesh subjektin e diskutimit. Nuk mendoj se ke provuar ndonjehere verat ne kohen e xhaxhit per te cilat ti ben aluzion. Mund te them qe i kam provuar te tera e ne ate kohe nuk kishte asnje lloj vere tjeter ne treg qe ta perdorje si reference e te beje nje krahasim.
Pra veren e saukut qe ti Permend apo te Lundres, se pari as ne Shqiperi nuk kan pas reputacion (vera e lundres dhe e Saukut filluan te njihen ne treg pas 95). Verat qe njiheshin ne ate kohe kan qene Pino nero e Leskovikut, Sheshi i zi i Permetit, Riesling i Durresit dhe Cabernet "i vjeteruar" me shishe te rrumbullakta qe doli nga vitet 85.
Keto vera kane qene te mira per qiellezen e pastervitur te shqiptarit po jo per tregun nderkombetar.
Ti me te drejte mund ti quash vera cilesore, problemi eshte se per çfare cilesie po flasim!
 

Aslloni

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Ahere Mlk ...Ceshtja eshte pse ne Kohen e Xhaxhit Ke pas Verera jashtezakonisht te MIra dhe Shume Cilesorev ... Per Ato Vera Ke Kundershtime ?????????

[/ QUOTE ]


Nuk kundershtoj, sepse s'jam i sigurte c'ke dashur te thuash, por kam nje pyetje.
E ke nga eksperienca jote kte punen e cilesise se vererave te " kohes se xhaxhit" .
C'verera te tjera ( te huaja) ke provuar ne ate kohe ( vitet 70 - 90) , qe cilesove te pakundershtueshme vererat e vendit?
Akoma s'e kuptoni ju "shoqnija" , se sa gjynof kemi qene "atehere" ???

By the way.. C'lloj vere pinte "XHAXHI &amp; Co " per vete?
Kete e keni detyre shtepie . Pergjigjen do ua jap javen qe vjen. ( po qe se jeni te interesuar)

Ok, pra, vazhdoni se ju prisha qeFsine. /pf/images/graemlins/wave.gif
 

Legjionixx

Forumium maestatis
Re: Enologjia (Vererat)

nje vere Franceze
vendosa ta shkruaj
se po shohe jeni duke u munduar per vereat.

ja pra
nga regjioni
Languedok - Roussillon.
Vieillis Vignes, St - Chinian AOC
Behet nga keto rrushera (perzihet)
Syrah, Grenache, Cinsault dhe Carignan
kjo eshte baza e kesaj verre.
ku gjere me 10 vjet mund te lagerohet.
temperatura ideal per tu pire 16 - 18 grade
Para konsumimit,
te hapet dy ore me pare,
qe te arrij aromen
ideale. /pf/images/graemlins/winkwink.gif /pf/images/graemlins/winkwink.gif
 

ladouce2005

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Shiraz = Wine Diva
by Toni Paterson Master of Wine

Shiraz is the most widely planted grape variety in Australia. It currently represents 40% of the total red grape crush and constitutes one fifth of all wine grape production in Australia. It is without doubt Australia's favourite red variety, both domestically and internationally.

However Shiraz has not always enjoyed the popularity that it does today. Until the mid-1900s, Shiraz was grown purely for fortified wine production. Its ability to get very ripe, along with its inherent rich flavours made is perfect for this wine style. When the red table wine boom began in Australia, Shiraz was overlooked whilst the refined and sophisticated Cabernet Sauvignon became the wine of fashion.

Shiraz reached its lowest point when the South Australian government implemented a vine pull scheme to replace old, low yielding Shiraz vines with the more fashionable Chardonnay and Cabernet Sauvignon. Thankfully, some growers resisted, giving us the iconic old block Shiraz styles that Australia is now renowned for.

Shiraz underwent a renaissance when the international world began to focus on Australia. Never before had Shiraz as opulent, as powerful and as seductive been seen. Ripe fruit, a fleshy mid palate, soft tannins and a kick of American oak became the template for Australian Shiraz. And the regions of focus were the Barossa Valley, McLaren Vale and the Hunter Valley.

The beauty of Shiraz is that it can flourish in a range of climates and slowly cool climate Shiraz came into focus. The cooler regions of Central Victoria, Coonawarra and Padthaway became known for structured wines that had black cherry, pepper and spice characters rather than the chocolate and stewed plums found in warmer climates.

Shiraz can be made into a range of styles, defined by the terroir of the region and the winemakers' artistry. In an attempt to allow for regional characters to be expressed, many winemakers are moving away from 100% new American oak, preferring the use of older barrels and/or French oak. The result is a plethora of new styles with finesse and complexity.

Never before has Shiraz enjoyed such stardom. With its soft ripe tannins, it can be crafted into wines suitable for immediate consumption. However it real character is seen in wines with longevity that show layers of intoxicating complexity with age. Shiraz deserves is status as Australia's flagship grape variety. Find yourself a 10-year-old Barossa Shiraz and you will easily see why.
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

E kishte zene pluhuri kete temen, keshtu qe thashe ta ç'pluros pak /pf/images/graemlins/laugh.gif
Nje keshille per Asllonin per vererat amerikane "Opus One" e prodhuar ne California. Vere franco-amerikane.
Vetem se çmimi eshte pak i kripur /pf/images/graemlins/laugh.gif
Produktor jane familia me e njohur amerikane per vererat ne bote, Mondavi.
B
Mondavi famen e vet ka kohe qe e ka mare ne Amerike prej 15 vitesh e sot arrin te shesi thuajse me te njetin çmim si premier crues franceze.
Mondavi prodhon verera qe i pelqenjne qellzes se Robert Parker (somelier me i madh qe ka Amerika, ndofta me mediatiku ne bote se bashku me Michel Rolland) e kjo eshte nje nga arsyet te cilat detyrojne sot amerikanet te paguajne nje çmim teper te kripur /pf/images/graemlins/laugh.gif
 

soni2

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

O MLK si per ironi me bene dhurate nje shishe SHESH I BARDHE ne shqiperi dhe e solla me vete do ti qe m'ju pelqeu ktyne katnarve knej???

qa t'them une nuk osht se i jap fort randsi veres me pelqen te pij vere te mire se e shumta nje gote pi por per keta qe pijne dreke e darke!!!
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

To57, une nuk them asnje vere nuk ben ne Shqiperi e sigurisht mund te te qellojne dhe shishe qe jane te kendeshme, problemi eshte se jane te pakta e nuk ka marka me reputacion pasi se pari rrushi nuk eshte gjithnje i njeti, perdoret rrush aty ku gjehet me i liri!
Francezi normal pi vere tavoline perdite qe kushton 2 deri ne 5 euro. me keto vera, vera shqiptare normal qe mund te jete e pranueshme dhe e krahasueshme.
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Italianet jane ne te njetin kategori per vereat si francezet, keshtu qe se ve ne dyshim qe ka plot verera te mira /pf/images/graemlins/smile.gif Do vije nje dite qe ndofta do njifen ne bote si vererat e medha franceze, dhe pse nje klientele e veçante i njef qe tani /pf/images/graemlins/wink.gif
Ah, vjet ishin dy vera siçiliane mos gaboj qe fituan çmimet e para ne Itali /pf/images/graemlins/laugh.gif
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Tonce, para dy javesh piva nje shishe Brunello di Montalcino ne Tirane /pf/images/graemlins/laugh.gif Ishte hap nje House of Wine" prane Caffé de Paris de blloku. Ishte nice /pf/images/graemlins/thumbsup.gif Bona muhabet mire me ate pronarin se ishte qefli verash, keshtu qe e gjeta venin ku me pi tani kur shkoj /pf/images/graemlins/laugh.gif
 

soni2

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

o MLK ene un ika ke nji bar i ri vererash Alehandro m'duket perballe BKT-se dhe Espana ke blloku por ngele i zhgenjuer nga vererat qe propozonin!!

te mos flasim per servisin 4 kamarjera kot duke bo muhabet dhe qe sapo u futem na tha njeri ketu pihet vetem vere?? sikur nuk di robi me lexu !! me iku truni ene m'bar me ike n'shqipni duhet me ik n'kostum e kollare un me zor e maj ke puna jo ma me dal per qejf!!

nejse ven i mire i qete me ik me noi shoqe ku do me bo muhabet rehat nen driten e qirijnve!!

me t'thone t'drejten me frike e mora shishen ne shqipni se zakonisht ju sjell noi shishe konjak Skernderbeg dhe sma ka shajt kush hala!!!
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Ky te Caffé de Paris ishte yll, ai qe e kishte hap çun king e me edukate, ne fund me dha ne nji puro /pf/images/graemlins/laugh.gif Toscana (ato jane wilde spara i kom qef po sja kdheva doren se ishte me kalamoj /pf/images/graemlins/laugh.gif) Plus qe kishte ne cave ky. Ah Brunellon e nxorri prej kasaforte /pf/images/graemlins/laugh.gif se se mbante aty.
 

soni2

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

nuk e situoj ku eshte kjo cafe de paris !! ma preçizo pak te lutem te iki rradhen tjeter se t'bo mire nga i here nga i gote vere
 
Top