Enologjia (Vererat)

Vals

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

o vererat e Australise (te kuqet) dhe Afrikes se Jugut (te bardhat)? Po ja heqin tregun vererave te Kalifornise pak nga pak. Me e preferuara e imja eshte nje vere Australiane e quajtur The Laughing Magpipe. Wonderful!

xhoni

Primus registratum

17_1_b.JPG

Barolo,kjo eshte njishi ne It

Verizion

Primus registratum

Mua me pelqen (Chardonnay )Shardone me theks ne e lol

Shkon pothuaj me gjithcka
zd.jpg

Diavolessa

Valoris scriptorum

Chardonnay e mire eshte , por varet e ca shpije prodhuese thuaj /pf/images/graemlins/smile.gif psh une sonte prova (shardone) (Tormaresca) e bardhe ama s'ishte e mire hic.

Kurse nje tjeter (Lis Neris) gjithmone chardonnay shume e mire.

Disa te tjera te mira qe kam zbuluar tani jane edhe ata " Elena Walch" & Franz Haas.

Muller thuargau - Gewuerztraminer - etj etj.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Xhoni me pi nje shishe "Barolo" duke e shoqeruar me "fiorentina" mundesisht nga ato 1.kg e 300 g.... them se nuk do zgjohesh nga gjumi per nja 3 dite /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

xhoni

Primus registratum

hahaha
nn credo
thuaj, lum ajo qe do vije ne krevat /pf/images/graemlins/laugh.gif

nga vererat e bardha,nja dy qe mund te perdoren gjithmone (sepse kane nje cmim pak a shume normal)jane Arneis(me 5-6 euro ble nje shishe te mire) dhe Greco di tufo(7 euro).Por duhet pas parasysh dhe casa di produzione sic e thote dhe dolceza me lart

TEDI

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga Lara Croft:
[qb] Rosso di Montalcino - Le Chiuse annata 2002, vere e kuqe e klasifikuar DOC

Verdicchio dei castelli di Jesi

Chianti rosso [/qb]
Lara keto Verera Kane qene te Mira njehere e NJe Kohe ne Tr ne Fillimet e Tyre . Por si gjithmone nga Chianti do Preferoja nje Lloj qe Quhet 4 Rose a dicka e tille se mbaj mend emrin Dhe Barolon qe thote Xhoni ose NastroBernandino . Ose per MIsh eshte Primitivo di Manduria shume e mire dhe e Lire NJekohesisht ... Ndersa nga Francezet te mire dhe te Lire ke Couvee Louiss dhe Doc Eshte Denominacione di Origine Controlatta Ndersa DOCG eshte akoma mo e mir qe o Denominacione di Origine Controlatta Garantita ...

Rambla

Primus registratum

Ndoshta eshte per tu habitur , por une e kam shijuar veren ne austri. para ca vitesh, ishte nje darke e mrekullueshme! Ndoshta ngaqe chef-i i kishte kombinuar mire pjatat me vererat!

Ishin te bardha...mrekulli!
Dhe me vjen aq inat, por s'me kujtohen fare se si quheshin vererat, dhe nuk e di nese ishin austriake apo te huaja, por s'besoj te ishin te vendit!

p.s. mmmmm tani me erdhi deshira per vere :rolleyes:

TEDI

Valoris scriptorum

Ramble ska gjo po ho se tani un po punoj me i lokal vererash dhe po provoj shume lloje vererash qe ti kombinoj me ushqimet qe do u gatuaj njerezve gjithmone duke parashikuar Gustot e tyre ne ushqim dhe ne Pije ...

MLK

Primus registratum

Italia hyn ne vendet qe ka nga verera me te mira ne bote ,perpara vererave te Kalifornise, Spanjes, Kilit dhe Afrikes se jugut po kurresesi nuk ka qene ndonjehere e nuk eshte prpara Frances! Mos shkoni me fjalet e ndonje kugjinjeri italian qe eshte normale e ka per krenari te mburri verat e vendit te tij ( dhe me te drejte e ben kete se e meritojne) dhe pohon qe vera italiane ja ka kaluar veres franceze. Kam frekuentuar tavolina te ndryshme neper bote e kam patur fatin te pije vera te ndryshme ( se mbaj veten per somelier) e me keshillat e miqeve qe jane amatore e koleksioner verash, vendet e para ne zgjedhje kane qene gjithmone vera francezee ju flas per amator italian jo vetem francez. Corton Pomard, Gevre Chambertin, Chateau Petrus ne Bourgogne, St Emilion ka nga Chateau-te me me fame te verave te Bordeaux-se....po ndaloj me kaq e ju keshilloj perpara se te filloni ti rendisni ne vendin e dyte hajdeni ne fillim ti shijoni (nese keni mundesine e qellezen per ate pune). Kur hapet nje Chateau Petrus dhe mbreteresha e Anglise çohet ne kembe per rrespekt....

TEDI

Valoris scriptorum

Mlk Ktu per kte sektor jom Dakort me ty . Franca mban Vendin e Pare si ne Verera Shampanje dhe Guzhine kjo nuk mohoet Dot . POR PRape cdo vend i Botes ka nje gje te vecante te tyren . Ke Porto te Portugalise qe jane Ulerime fare Apo Barolo te Italise . Dmth ka shume lloj vererash nga e gjithe bota qe jane te mira dhe qe ja vlejne te Provohen ... Para disa ditesh provova nje Vere Santa Carolina te Chilit ., qe ishte shume e mire dhe ajo . me sollen nje Saint Emilion a se si e kishte po qe ishte nga Zona e Burgonjesh jo e Bordose qe Bordoja njihet por kjo ishte shume e mire ...

true confidental

Forumium maestatis

Mbreme kam pire nje vere te bardhe 25 vjecare, ishte nje shije e mrekullueshme ne goje qe ste behej ta mix me asgje tjeter, dhe te linte nje maramendje te lehte ne fund .....hera e pare ne fakt qe provoja nje vere kaq te vjeter, tani shija tradicionale e vererave do me duket kot :devil:

MLK

Primus registratum

TEDI Saint Emilion eshte nje krahine ne zonen e Bordeaux keshtu qe nuk ka se si te kete qene Bourgogne. Ne Bourgogne ke Côte d'orn Nièvre, Morvan, Saône et Lore dhe Yonne. Emri Bordeaux eshte emri me komercial i vererave franceze dhe me i njohuri, Côte du Rhone ( qe ndodhet ne zonen e Lyon-it) eshte me i shituri nga vererat franceze po per mua (dhe vete çmimet e mara) vererat e Bourgogne-s jane numer nje ne Bote. Petrus eshte normalisht chateau me famen me te madhe ne bote e ndofta me jane Pomard ( ka disa chateaux) et Gevrais Chambertin (vera e preferuar e Napoleon-it). Po sigurisht qe vererat italiane jane te mrekullueshme, Chilianet apo te ato nga California. Mos harrojme qe vreshtat (sepage)ne Califonia jane te sjella nga Franca dhe ata qe i kane çuar ne fillim jane francez. Per champagne krahasimi nuk eshte i mundeshem pasi prodhohet vetem ne France keshtu qe krahasimet behen vetem ndermjet champagne-ve franceze et te gjitha jane ne zones e Reims. Per mua me e mira mbetet Cristal dhe pse Dom Perignion ka millesimé te mira po eshte ber pak komerciale si marke.
Ne 20 vjeçarin e fundit vitet me te mira jane 1984, 1989, 1990, 1995, u fol shume per 2000 po eshte akoma e re ne Bourgogne e ne Bordeaux per te nxjerre nje konkluzion real. Te gjitha keto qe permenda me siper varet se dhe me çfare ushqimi i perdor pasi te duash te pish nje Petrus duke e shoqeruar me peshk, mos u çudisni nese ju refuzojne tju a servirin ne nje resto me mbi 2 yje michelin. "Le somelier" qe sherben ne keto restorante nuk pranon kete lloj ofendimi e ka patur amerikan (multimilionere) qe nuk u eshte sherbyer prej injorances.
Ps Histori e vertete e nuk kam kurre gje kundra amerikaneve po kane qene me te vertete amerikan klientet ne fjale lol

Diavolessa

Valoris scriptorum

Côte du Rhone nuk o me i miri, por me i liri /pf/images/graemlins/smile.gif Kushto pak as 13 euro.

pS: Po per ato birrat "HY" malto e super ca mendoni..kane gati te njeten grade sa nje shishe vere.

Urim Nerguti

Primus registratum

MLK, vetem diçka, sa per te folur midis dy njohes modest vererash. Edhe une jam ne France, dhe duhet thene qe kush kalon neper France dhe nuk pi nje gote vere ketu, ai nuk ka per te marre vesh gje nga kjo bote. Dakort, ti preferon Bourgogne perpara Bordeaux, une preferoj keto te fundit me shume, çeshtje shijesh. Por aty ku mbetem pak skeptik, eshte qe vererat e importuara te Nouveau Monde siç quhen, jane nje zero me xhufke perpara atyre franceze. Kam provuar verera te Kalifornise, mais désolé, nuk do t'iu kthehem me kurre vererave te tjera perveçse atyre franceze. Vererat e importuara jane sigurisht me nje ambalazh me te bukur, me nje çmim me te lire, por ne cilesi ato jane shume me poshte se vererat "fukara" po i quaj, te Frances. Kur i provon keto te huajat, ke pershtypjen qe po pi thjesht alkool, pa pike personaliteti, pa nje touche te veçante, qe e dallon nga nje vere tjeter. Kthimi i prodhimit te veres ne nje industri te mirefillte siç behet ne vendet e vererave te importuara nuk ka asgje te perbashket me prodhimin tradicional te vererave franceze. E kuptohet, qe artizanati eshte kudo me i çmuari.

Hey Joe

Primus registratum

mo me kujtoni verat se pardje , na u duk si viti i ri ene bleme nje Mont Blanc te 1984 , kush ia di cmimin me mire mos e thote , se e shoqerum edhe me caviar , ky i funit ishte shume billig , ene ket muj te shohim ca do skermisim .

Guest

vera e prodhuar ne france nuk ka asnje sekret ne perpunimin e rushit thjesht rushi qe ritet ne france eshte ne favor te cilesise me te mire te veres dhe vererat e prodhuara ne kalifornia nuk do te thote pse jane prodhuar ne kalifornia dhe mund te jene me te mirat por thjesht jane verera te prodhuara ne kalifornia
Nje kolegu im prodhon veren ne nje punishte te cilen ay e ka krijuar vete dhe me te vertete nje vere te mire dhe te pakrahasueshme ne shijen e saj
Cilesia e veres se mire franceze eshte rezultat i klimes (tokes) qe favorizon vecantine e saj ne kultivimin e rrushit

blendiys

Primus registratum

Habitem si qenkeni kap me vererat Franceze dhe Italiane nderkohe qe tregu i vererave eshte pushtuar nga Australia,Afrika e Jugut,Portugalia e Spanja dhe deri diku dhe Amerika.
Te flasesh per vererat Italiane apo Franceze me pasion i bie te jesh "old fashion" /pf/images/graemlins/laugh.gif
ashtu si kur shkon ne restorant dhe e mban veten per njohes te kesaj kulture dhe me pas porosit nje Chablis 1er Cru /pf/images/graemlins/tongue.gif

Hey Joe

Primus registratum

Blendo , une them vetem klasi dhe kultura eshte dhe mbetet ne Kurven e Vjeter , ne Europe . Vera hyn me shume tek qejfi , por pak edhe tek shiku , kshu qe te lutem , harroji vererat e california , south africa a ku di une , ato jane sa per te shpelare gojen pasi do te nderrosh ndonjehere shijen dhe je lodhur duke shijuar fermentimin francez ose italian , pa fyer asnjeri dhe kjo e funit e thone me ze miqesor .

giapar

Primus registratum

ZCN00082_2040704092459.jpg

Morellino di Scansano... Doc 2000
me
Parmigiano reggiano, Salame di Felino...