Enologjia (Vererat)

Rambla

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Shqiperia ska vere te mire dhe as qe ka pasur ndonjehere vere te mire :shrug: .dikush e kishte shpjeguar pse-ne me siper . mund te pelqesh veren shqiptare te bere ne shpi (qe shqiptaret e mbajne te mire) kur ske pervuar ate qe quhet tamam "vere e mire".

blendiys

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Nelk@:<br />[qb]
Ah te vije andej nga fshatrat e bregut o Blendi e te provoje veren e bere vete, nuk do thoje kurre jemi ne foshnjeri. Persa i perket perdorimit ne familjen time pihej vere cdo dreke (e bere vete), dhe mua me kane lejuar te pi qysh femije (te perzier me uje).
Te besh dicka per merak te cilen do ta perdoresh vete sigurisht qe duhet te jete maksimumi i pervojes dhe elementeve te tjere,qe do te thote patjeter "dicka e mire".
Por une e kisha fjalen per produktet e tregut,ato qe mbesin gjithmone ne vitrine!
Diku me zuri syri qe vererat Franceze dhe Italiane jane top-produkti i tregut,dhe kjo tregon mese qarte qe jemi akoma ne foshnjeri.

Ndoshta se kam lexuar qarte, mendoja se flisnim per prodhimin e veres ne shqiperi. Ajo qe desha te them eshte se ne shqiperi (te pakten ne jug me te cilin jam e familjarizuar) ka shume tradite e sekrete, te kaluar brez pas brezi , persa i perket prodhimit te veres, shume me teper se ne shume vende te tjera (perjashto itali e france jane ceshtje tjeter)e nuk jemi ne foshnjeri. Ka shume me teper tradite se sa te themi ne Nappa valley, Kaliforni apo ne Kili te cilat po bejne fushate te madhe ne shperndarjen e veres se tavolines. Problemi ne shqiperi sic e the edhe vete eshte "mass production". Enveri nuk ishte i interesuar ne prodhimin e veres, dhe fshataret qe e kishin tradite te familjes e qe su rrinte suma n'vend e di ku e vjeteronin veren? Ne shpella anes detit. Se ke idene se cfare arome distinktive qe i jepte. Halli eshte se shume nga keta njerez nuk dine se si ta perkthejne traditen e eksperiencen e tyre nga berja e 5 fucive ne vit ne 500, sepse deri tash s'kane qene te lejuar, dhe se kushton sa qimet e kokes ti blesh token koshise tende te krijosh nje plantacion te vogel, apo te blesh mjetete, apo te presesh 3-4 vite derisa vreshta te rritet. Mos te harrojme pastaj qe rrushi eshte nje frutat me te veshtira per tu rritur, (ze shume shume semundje e do shume merak). Kerkohet investim! /pf/images/graemlins/frown.gif . Kam nje te njohur qe punon somelier per nje hotel/restorant, udheton shume cdo vit duke provuar qindra lloje verereash per te zgjedhur seleksionin qe do mbaje restoranti. Kur kam sjell nje bucele te vogel me vere nga Borch-i (para shume vitesh) ka rrotulluar syte pas koke nga kenaqesia.

Mos krahaso Shqiperine me Itali ose France, 90% e shteteve te botes jane ne foshnjeri po ti krahasosh me to. Nje pjese eshte tradita/mjeshteria, toka+dielli, por e di cfare eshte nje nga faktoret me te medhenj qe shpjegon monopolin e tyre ne treg, "Brand Name" /pf/images/graemlins/laugh.gif , Italia, por sidomos Franca eshte nje Brand ashtu sic jane AIR Jordans per atletet.

Rambla vajze e dashur ceshtja nuk eshte ne kam provuar une verera qe "mbahen" te mira, Eshte veshtire mos ti kesh provuar kur frekuenton vazhdimisht "wine shows", apo kur njeh dike qe si zanat ka udhetimin per te provuar e vleresuar vererat cdo vit, sa here qe i shkojme per darke frap nxjerr dicka speciale. Ceshtja eshte ne ke pasur fatin ti te provosh vere te bere vete ne qeparo a borch, dale nga duart e nje mjeshtri qe sekretin e ka te kaluar ne familje qysh 300 vjet. Me duket se je duke folur per dicka me te cilen s'ke experience.

Sidoqofte kjo s'eshte fare e rendesishme, sepse kritiket e vererave zihen vit per vit se kush jane vererat me te mira, per nje arsyeje te thjeshte eshte ceshtje shijesh!

Rambla

Primus registratum

sa personalisht e paske marr! kisha marre spunto nga postimi jot kur postova vet por ai nuk te ishte drejtuar ty ("mund te pelqesh.." qe kisha shkruajtur une ishte ne pergjithsi). nejse, per mua ashtu eshte, dhe sa per eksperience kam aq sa te flas per argumentin /pf/images/graemlins/wink.gif . ketu ku jetoj aktualisht (itali), siç e the dhe ti behet vere e mrekullueshme, keshtu qe eshte gati e pamundur te mos mesosh (nese sdo te rrish injorante, kuptohet, se ka njerez qe si intereson argumenti) . muhabeti eshte ta njohesh vet veren jo te "njohesh" njerez qe dine shume per argumentin. nejse dhe ajo mjet per njohuri eshte. sa per "brand name" ke te drejte, tani italjanet kane hyre ne konflikt me prodhimtar amerikan te california, pikerisht sepse keta te fundit kane tentuar te kopjojne brand e "brunello di montalcino" qe mbahet si nje nga me te miret ketu (mos themi me e mira). keshtu qe kuptohet qe dhe amerikanet nuk jane aq perpara sa italjanet per verera!

AnaBlue

Forumium maestatis

Mendoj se ne Shqiperi ka nje klime shume te mire per rritjen e rrushit nga i cili prodhohet vera. Natyrisht qe varet nga zona por dhe nga zanati i prodhimit te veres. Vite me pare babai im bente vere ne shtepi dhe qe atehere mesova "vesin e keq" te pirjes se veres. Kam provuar vera te mrekullueshme ne Shqiperi qe nuk i kam provuar ne vend tjeter, e si thote Nelka, vera te prodhuara ne shtepi nga persona qe e kane trashiguar familjarisht sekretin e prodhimit. Sikur te kishim mundesi qe gjate viteve te paralizes se Shqiperise (gati 60 vjet) te nxirrej vera jone neper Bote, jam e sigurt qe tashme do rreshtohej nga me te mirat. Nami i veres italiane dhe franceze te mbysin, natyrisht qe kane vera shume te mira, por ama kane dhe ca koti fare...

Kam lexuar qe ndersa verat franceze kane vlere ne baze te vjetersise, ato te Kalifornise kane vlere/shije ne baze te vitit te prodhimit te rrushit, pra mund te jete nje vere me e mire/shtrenjte qe eshte me e re, sepse rrushi ka qene me i embel dhe aromatik se ai i nje viti me pare.

true confidental

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Nelk@:<br />[qb]
Persa i perket perdorimit ne familjen time pihej vere cdo dreke (e bere vete), dhe mua me kane lejuar te pi qysh femije (te perzier me uje). [/qb]
Kam pershtypjen Nelka qe origjinen e kam edhe une nga i njejti vend sepse keto zakone e tradita qe permend i kam patur ne familjen time, too /pf/images/graemlins/smile.gif

Po hyj prape ne teme : Per servirjen e vererave qe eshte po aq e rendesishme sa edhe kujdesi me te cilin e zgjedh.
Vemendja perqendrohet tek temperatura.
Vererat e bardha serviren te fresketa pasi keshtu shijojne me shume. Ftohja i heq embelsine dhe e ben "me te lehte". Nese keni nje tavoline nje vere qe e konsideroni me cilesi te dobet , mbajtja paraprakisht ne frigorifer i shton avantazhet.
Nese vera eshte e nje cilesie te mire, mjafton te jete e fresket , pasi shume e ftohte i heq aromen dhe karakteristikat e verteta te saj.
Vera e kuqe sherbehet ne temperature dhome ( kujdes ne stinen e veres me temper),por dhe me keto lloje vlen rregulli qe cilesia jo e mire ka nevoje per ta ftohur qe efektet te jene me ekspresive. Keto dija une.........

Erind

Forumium maestatis

Papi je ne itali dhe ke mundesine me te mire per te shijuar dhe mesuar per vererat, pasi italia tashme i ka zene vendin frances lidhur prodhimit te veres. ajo qe te keshilloj eshte te shkosh ne nje enoteke dhe te porosisesh vere qe te jep vendin e prjardhjes dhe te jep garancine qe brenda gjen rush dhe jo esenca,(mos u cudisni edhe ne itali ndodh cudia e esencave) do te ikin nja 50 € per shishe por ke shijuar dhe fillon te besh diferencat ne shije dhe nuhatje, pra il palato qe eshte shume e rendesishme dhe nuk fitohet me veren e lokalit, guturnio dhe lambursco.

Diavolessa

Valoris scriptorum

ErSi e vertete qe Italia per vererat momentalisht eshte e para...por kam ven re ..qe jo gjithmone vererat qe kushtojne shume jane aq te mira sa ato qe kushtojne me pak. Tani me mesu me shume per to nuk dmth qe une duhet me i shiju te gjitha se /pf/images/graemlins/laugh.gif ( mi inciuko /pf/images/graemlins/laugh.gif )

Mua me pelqejne vetem vererat e bardha e te embla (mbase, sepse keto nuk te japin mundesi te shohesh ne ke pire shume apo pak, pasi buzet nuk thithin ngjyren aq sa ajo e kuqja) Ne vererat e kuqe preferoj vetem Sangue di Giuda.
Nga te bardhat e preferuara ime eshte Premier ka nja 16% grade alkol..e eshte si ngjyre icik e verdhe e zbehte ...ka nje arome /pf/images/graemlins/wink.gif ...eh...

plakudhedeti

Primus registratum

Fillimisht postuar nga paperina:
[qb] ErSi e vertete qe Italia per vererat momentalisht eshte e para...por kam ven re ..qe jo gjithmone vererat qe kushtojne shume jane aq te mira sa ato qe kushtojne me pak. Tani me mesu me shume per to nuk dmth qe une duhet me i shiju te gjitha se /pf/images/graemlins/laugh.gif ( mi inciuko /pf/images/graemlins/laugh.gif )
[/qb]
me beni edhe pak per te qeshur me vererat italiane qe jane numri nje sot :lol: :lol: :lol:

Diavolessa

Valoris scriptorum

Ti qe din me shume ..mund te thuash vererat me te mira cili shtet i prodhon? Nuk mohoj qe nder te parat ka qene Franca ....cdo shtet ka te vetat..por Italia per momentin prodhon nga vererat me te mira!

Erind

Forumium maestatis

Brunello di montalcino!

brunello.jpg

Prodhohet ne zonen e Toscanes, ne kodrat e Montalcinos.

Krakteristika:
para se te dal ne treg mbahet minimumi 2 vjet ne bote prej druri dhe 4 muaj ne shishe (6 muaj vetem per reserva )
grada 12,5% vol.

Shkon shume me djatherat e stazhonuar dhe me gjaun e eger.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Ersi nje gote nga kjo /pf/images/graemlins/smile.gif

Teper vere e mire.
0710040DBB7BAD00B900.jpg

pS: Te shtunen qe vjen do bejme "degustazione" per vererat e kompanise "Planeta" /pf/images/graemlins/wink.gif

Bujrum :wave:

Diavolessa

Valoris scriptorum

Tedo per ty "La monella" Braida /pf/images/graemlins/laugh.gif
020616_124600-12.JPG

Eshte pak frizante /pf/images/graemlins/tongue.gif

Diavolessa

Valoris scriptorum

Po jo mo yll nuk ka me rrofsh ketu /pf/images/graemlins/smile.gif

Ne kthim dua "Merlot te vjeteruar" nuk mbaj mend i cilit qytet ishte..por me duket se ishte Korca o Kruj :shrug:

Edhe sheh i bardhe kishte nje shije te mire por shume ndryshe nga keto qe jane ketej.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Chianti s'eshte i mire Lara, sepse eshte i perzjer shume. Ka mbi 80% merlot e te tjerat cabernet ..etj etj....

Diavolessa

Valoris scriptorum

Po varet nga gustot mi zemer /pf/images/graemlins/smile.gif por mua mos me qit me pi Chianti /pf/images/graemlins/laugh.gif du "Amarone" di Zenato.
/pf/images/graemlins/laugh.gif

Manena ketu ku jam une ..afer Oltrepo' shitet me shume Monsupello. Per vedi preferoj " I gelsi" Rosa ..frizante /pf/images/graemlins/blush.gif