Re: Enologjia (Vererat)
Fillimisht postuar nga
Blendi@:<br />[qb] Papi!
Ka Shampanje dhe Vino Spumante,dhe ka goxha ndryshim.
/pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
Shampanje " Vino Spumante" Prodhuar ne menyra tradicionale ne hormonine e rretheve Farnceze rreth (Reims & Eperany).
Edhe perse shume rrethe te tjera franceze thone qe kane prodhur verera spumante ne kohe ende me te lashta qe "RRethi i quajtur Champagne" ku u prodhua me shumica te medha.
Hardhite jane vendosur nga monaket. Me perpara jane prodhuar vetem verera te tharta. Thuhet qe Shampanja eshte e bere nga "Monaku _-_ Dom Pèrigom. Ne vitet 1600 e ne fillim te 1700 eshte marre me selezionimin e Pinotit te Zi, Chardonnay, e Pinot meunier.
Monaku perziu shume rrush te ndryshem dhe e la te fermentohej ne shishe xhami ,por me tape si perdorin plakat me kavanozat e ullinjeve /pf/images/graemlins/tongue.gif pra te lidhura si me tel dhe shishet nuk mbylleshin mire keshtuqe plaseshin pas nje fare kohe.
Prodhimi i Shampanjes filloj rreth mesit te shekullit XIX pasi shishet me shumice u prodhuan neper podrumet:
Veuve Clicquot, Krug, Bollinger e Moët et Chandon. Menyra e prodhimit eshte e njejte sic sot.
Shtrydhja e pare e rrushit te sjell nje vere te tharte edhe icik si acid te sjell uthin /pf/images/graemlins/laugh.gif
80% rrush i zi (Pinot i Zi e Pinot maunier) te cilat i kthejne ne te bardhe dmth qe lengu ndahet nga lekura e rrushit + rrush i bardhe Shardonnay.
Prodhohen keshtu disa verera te bardha, te kuqe gjithmone te tharta.
Ketyre vererave baze ju hidhet sheqer i zi (Liquer de tirage) e pastaj e vendosin neper shishe teper te forta te cilat jane ne gjendje te durojne presionin qe sjell ( Co ) e cila formohet ne kohen e fermentacionit.
Ne kete kohe shishet vendosen ne forme horizontale neper podrume te fresketa e cila ju jep karakteristiken e eferveshences (dmth shkumen e tyre).
Me vone shishet vendosen ne pozicion te kundert me gryke poshte ne vendet qe quhen pupitres. Bien poshte tek gryka funderrinat qe mbeten. Ky moment quhet rèmuage. Shihet vendosen ne temperaturen - 25grade. Tek gryka e shishes formohet akull e cila permban tere fundrinat e vocka, te cilat dalin kur hapim tapen e shishes.
Ne baze te liqueur qe ju eshte hedhur ka shampanje te llojeve te ndryshme.
Ne
Brut sheqeri eshte me pak se 15 gram/liter.
Ne
Ekstra Dry 12-20 gram/liter.
Dry te tharte 17-35 gram/liter...etj etj....
Doux o e embel sheqeri eshte mbi 50 gram/liter.
Mund te jene :
sans année o millesimé Kurse i Vini Spumanti jane te bere vetem nga rrushi Chardonnay ( Blanc de blancs) e ata nga rrushi i zi (Blanc de noirs.)
Per tu pire temperatura me e mire eshte rreth 7 grade.