Enologjia (Vererat)

Diavolessa

Valoris scriptorum
Enologjia (Vererat)

Enologjia dishiplina qe merret me "vererat". Karakteristikat e saj kimike.
Termi Enologji vjen nga greqishtja óinos = vere e logos =studim.

vini.gif



Do te doja me shume mbi to, pasi me interesojne per pune.

Si klasifikohen? Gradet ku duhet te ndajme te bardhen nga e kuqja e me rradhe. Flmnd.

pS: Tedi & Flobo ju mirepres.
 

TEDI

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Atehere . Jane disa lloje rrushi . Merlot Kabernet shesh i zi te pakten qe jane ne Shqiperi . Kemi vere Brusco dhe secco po i them ne Italisht . Pastaj teknologjite e tjera i bejne si ti duam frizzante etc ... Vera Brusco me e perkthy eshte si vere e embel qe perdoret me teper per Fruta dhe per Mishera te Lehte ... Ndersa secco eshte me teper per Mishera te forta flas per te kuqen dhe e bardha per kete gje ka varet nga shijet e personave qe pijne . Psh Shesh i ZI duhet Secco dhe me ate mund ta shoqerosh me mish gici te furres qe eshte mish i forte Rosto ose Kontrofileto mishi ... Me thuaj cfare te duhet me teper ose me te detajuar qe te te them gjera me specifike . Pastaj une i dalloj vererat dhe i sugjeroj sapo ti shikoj ngjyren qe kane dhe te jap sugjerimin se me cfare do ta shijosh me mire ...
 

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Shesh i ZI eshte prodhim i 93 ....aspak e mire... /pf/images/graemlins/frown.gif

Do shkruaj me gjate kur te kthehem.
 

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Kabernet

cabernet.jpg


Il cabernet sauvignon è un vitigno a bacca nera di foglia di media grandezza, pentagonale, con faccia superiore di colore verde scuro, opaca, glabra; la faccia inferiore è di colore verde chiaro, percorsa da numerose nervature verde chiaro con base rossastra; il grappolo è piccolo, cilindrico, piramidale, alato, con acino di media grandezza a buccia pruinosa, blu-nera, spessa e consistente. Il vino che si ottiene da questo vitigno è un po' ruvido, molto tannico nei primi anni, ma prende rotondità e morbidezza con l'invecchiamento.
 

TEDI

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Ahere kjo lloj vere sugjerohet per MIshra te Forte sic te kam thene me Siper ...
 

blendiys

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Kush vere perdoret me teper ne Shqiperi Tedo?
Mesa di une ,jemi akoma ne foshnjerine e perdorimit dhe njohjes se vererave.
 

TEDI

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Fillimisht postuar nga Blendi@:<br />[qb] Kush vere perdoret me teper ne Shqiperi Tedo?
Mesa di une ,jemi akoma ne foshnjerine e perdorimit dhe njohjes se vererave. [/qb]
Ka lal ka nje game te gjere vererash . PO jo te gjitha jane origjinale dhe qe kane te njejtin cmim si jashte ...
 

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Nuk varet gjithcka nga cmimi. Psh edhe Shampanje vere eshte ama ..fa cagare.

Shesh i Zi , sinqerisht eshte sikur me pi Uthull jo vere /pf/images/graemlins/frown.gif
 

blendiys

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Papi!
Ka Shampanje dhe Vino Spumante,dhe ka goxha ndryshim.
/pf/images/graemlins/wink.gif
 

TEDI

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Fillimisht postuar nga paperina:
[qb] Nuk varet gjithcka nga cmimi. Psh edhe Shampanje vere eshte ama ..fa cagare.

Shesh i Zi , sinqerisht eshte sikur me pi Uthull jo vere /pf/images/graemlins/frown.gif [/qb]
Papi Ktu je Gabim ...
 

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Fillimisht postuar nga Blendi@:<br />[qb] Papi!
Ka Shampanje dhe Vino Spumante,dhe ka goxha ndryshim.
/pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
Shampanje " Vino Spumante" Prodhuar ne menyra tradicionale ne hormonine e rretheve Farnceze rreth (Reims & Eperany).
Edhe perse shume rrethe te tjera franceze thone qe kane prodhur verera spumante ne kohe ende me te lashta qe "RRethi i quajtur Champagne" ku u prodhua me shumica te medha.
Hardhite jane vendosur nga monaket. Me perpara jane prodhuar vetem verera te tharta. Thuhet qe Shampanja eshte e bere nga "Monaku _-_ Dom Pèrigom. Ne vitet 1600 e ne fillim te 1700 eshte marre me selezionimin e Pinotit te Zi, Chardonnay, e Pinot meunier.
Monaku perziu shume rrush te ndryshem dhe e la te fermentohej ne shishe xhami ,por me tape si perdorin plakat me kavanozat e ullinjeve /pf/images/graemlins/tongue.gif pra te lidhura si me tel dhe shishet nuk mbylleshin mire keshtuqe plaseshin pas nje fare kohe.

Prodhimi i Shampanjes filloj rreth mesit te shekullit XIX pasi shishet me shumice u prodhuan neper podrumet:
Veuve Clicquot, Krug, Bollinger e Moët et Chandon. Menyra e prodhimit eshte e njejte sic sot.
Shtrydhja e pare e rrushit te sjell nje vere te tharte edhe icik si acid te sjell uthin /pf/images/graemlins/laugh.gif
80% rrush i zi (Pinot i Zi e Pinot maunier) te cilat i kthejne ne te bardhe dmth qe lengu ndahet nga lekura e rrushit + rrush i bardhe Shardonnay.
Prodhohen keshtu disa verera te bardha, te kuqe gjithmone te tharta.

Ketyre vererave baze ju hidhet sheqer i zi (Liquer de tirage) e pastaj e vendosin neper shishe teper te forta te cilat jane ne gjendje te durojne presionin qe sjell ( Co ) e cila formohet ne kohen e fermentacionit.
Ne kete kohe shishet vendosen ne forme horizontale neper podrume te fresketa e cila ju jep karakteristiken e eferveshences (dmth shkumen e tyre).
Me vone shishet vendosen ne pozicion te kundert me gryke poshte ne vendet qe quhen pupitres. Bien poshte tek gryka funderrinat qe mbeten. Ky moment quhet rèmuage. Shihet vendosen ne temperaturen - 25grade. Tek gryka e shishes formohet akull e cila permban tere fundrinat e vocka, te cilat dalin kur hapim tapen e shishes.
Ne baze te liqueur qe ju eshte hedhur ka shampanje te llojeve te ndryshme.

Ne Brut sheqeri eshte me pak se 15 gram/liter.
Ne Ekstra Dry 12-20 gram/liter.
Dry te tharte 17-35 gram/liter...etj etj....
Doux o e embel sheqeri eshte mbi 50 gram/liter.

Mund te jene : sans année o millesimé Kurse i Vini Spumanti jane te bere vetem nga rrushi Chardonnay ( Blanc de blancs) e ata nga rrushi i zi (Blanc de noirs.)
Per tu pire temperatura me e mire eshte rreth 7 grade.
 

true confidental

Forumium maestatis
Re: Enologjia (Vererat)

Kjo tema duhet te paraqese interes, sidomos per femrat, qe shpesh e gjejne veten ne dilemen e zgjedhjes se nje vere ( pasi nuk i njohin sa duhet)dhe u mbetet ti besojne zgjedhjes se partnerit ose shoqerise /pf/images/graemlins/laugh.gif
Shume shkojne me ate tradicionalen dhe rregullin e vjeter qe vera e bardhe shkon me peshkun dhe e kuqja me mishin.
Por a kemi gjithmone nevoje ti bindemi ketij rregulli?
Ka nje te vertete absolute qe me ushqimet e lehta preferohet white, por per pjatat me te renda dhe me shume proteina seleksionohet always red.
Ka nje numer vererash qe konsiderohen " miqesore" dhe shkojne me gati cdo menu.
Mund te permendja /pf/images/graemlins/smile.gif :
Chianti Classico ose Pinot Noir ( red)
Riesling, Sauvignon,Merlot,Pinot Grigio ( white)
 

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Bonarda pihet kur hahet buk /pf/images/graemlins/wink.gif

Ajo qe kushton me pak eshte Bonarda "Bisi".

Ene Albani s'eshte keq. Te dyja kushtojne nga 10 euro /pf/images/graemlins/wink.gif

Por keto jane verera kshu...po te shkosh me lart ka edhe me te mira.

N'fillim ja bejsha vetem moscato dolce /pf/images/graemlins/laugh.gif se si s'ka gjo vec te jete e embel /pf/images/graemlins/laugh.gif
 

TEDI

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Papi Puna eshte se Vererat e embla ose Dolce Pak a shue jane Spumantet ose Bruscot shume Ose GJysem Mushti sic i themi ne shqiptaret .... ne Profilin Tend te duhet pak eksperience me servirjen e Vererave dhe mundesisht te rrish pas Nje Metri ose ta Ndjekesh ate Hap Pas Hapi kur sugjeron vererat klienteve qe ai ndjek ... Sado Info te marresh per verat prape te duhet ti Provosh njehere qe te jesh e Bindur qe ajo eshte Ideale Per Llojin e Gjese qe Klienti ka zgjedhur ose te Pjates sado emra qe te Japim Secili nga te Gjithe Antaret e Forumit Prape nuk mund te te ndihmojme shume Aq sa ti rrish Mbrapa Metrit Ose KRyeKamarierit Nese je Ne Ndonje restorant ose Nese je Thjesht amatore dhe pelqen Llojet e Vererave Zej Shok nai Kamarier t vjeter qe merr vesh nga Pijet ...
 

true confidental

Forumium maestatis
Re: Enologjia (Vererat)

Shume njerez kultivojne nje fare fiksimi ne ruajtjen e vererave. Qofte per ata qe kane qilare apo storage room te posacem, qofte dhe ata qe perdorin nje dollap ne basement.
Pavaresisht nga sasia e veres apo madhesia e ambientit, jane nje sere principesh qe duhet te ndiqen.

Vera kerkon temperatura te ftohta , rreth 55 grade F., lageshtire te moderuar, drite te zbehte, duke shmangur vibrimet ose aromat e tjera.
Temperatura eshte me e rendesishmja.Kur jane me te larta se 55 grade i shton vitet veres me shpejt pasi shpejtohen reaksionet kimike , duke e bere ne disa raste jo te kendshme per tu pire.
Temperaturat me te ulta e ngadalesojne zhvillimin, por nuk sjellin asnje pasoje negative dhe vererat e bardha shpesh keshillohen te mbahen ne kete forme.
Lageshtia duhet te jete ne nje nivel konstant , ne te kundert shkakton oksidimin e veres ( futjen e oksigjenit ne shishe dhe krijimin e atyre bulzave qe njohim ne), prishjen e etiketave etj. Zakonisht nuk keshillohet ftohja artificiale permes pajisjeve, por zonat e ftohta ne katet nendhe te ndertesave.
 

zog

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

sipas nje emisioni francez, vera me e mire ne bote mbahej TOKAI hungareze.

kur erdhi nje francez nje here ne kohe te enverit e lavderoi veren shqiptare (qe te diqte fytin kur e pije), ne te gjithe thame francezi do me na bo qejfin dhe s'ja varem. edhe krushovi (alkolist i rafinuar) e pelqeu veren tone dhe i keshilloi xhaxhit qe te mbillte veç hardhi, fiq e ullinj. per grure mos mendonte hiç, minjte e rusise konsumonin neper hangare sa shqiptaret...

kur kam pire nje here nje shishe me vere te vjeter franceze, ishte si me pi veren e re shqiptare, te diqte. vera me sa kam lexu eshte nje afere toke dhe dielli, pra pozicioni gjeografik.
pra veren franceze nuk mund ta prodhojme edhe sikur te duam, fatkeqesisht, megjithe token e bekuar, ne na mungojne specialistet (njerezit e perkushtuar ndaj diçkaje) pa te cilet eshte e pamundur te kesh cilesi edhe ne prodhimin e veres.

vera qe pelqej, beaujolai.
 

Rambla

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

te bejme nje klasifikim te vogel, ka vera qe bejne 2,5 €, nga ato qe bejne 18-40 €, dhe nga ato qe bejne mbi 150 €. tani nese ke nje darke me miq per mua e pershtatshme do ishte chianti, nese eshte diçka me speciale per mua do ishte ok nje barolo, ose brunello di montalcino /pf/images/graemlins/wink.gif . preferoj te kuqen ne fakt, mgjth ka te bardha qe jane :goofy: . idealja fare eshte pastaj champagna (ska te krahasuar me spumanten). pape si ste pelqente ty :eek: , une mezor pres festat me i hap shishet /pf/images/graemlins/laugh.gif

aktualisht ato qe kam ne shpi jane:
moet-et-chandon-brut-imperial-champagne-n-v-.jpg


dhe

Champagne%20Veuve%20Emille.jpg
 

tushi

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Une nja dy here kam provu at veren qe thot Ramla nje here brunello e nje here rosso di Montalcino po me te thane te drejten ishte ifije shtrejte para 3vitesh nje brunello e 96 kushtonte 25E nga 15qe kushtonte nje vit me pare.Tani ketu jane duke u perdorur vererat nga Kili afrika e jugut austalia california etj me çmim jane te arsyeshme dhe me cilesi ok.Thate preferoj vere te bardhe mundesisht chardonnay kurse me ushqim varet sipas ushqimit.Perpara kam preferuar me shume te kuqen (ndoshta se nuk e kam njofte te bardhen)Kurse midis Frances dhe Italise(si amator) preferoj kte te dyten .
 
Re: Enologjia (Vererat)

Fillimisht postuar nga zog:
[qb] sipas nje emisioni francez, vera me e mire ne bote mbahej TOKAI hungareze.

[/qb]
Vererat nga Tokaj jane te shkelqyeshme. Edhe rizlingu i Csopak (olasz risling) eshte i mire shume dhe jane relativisht jo te shtrenjta . Ketej nga une mund te blesh nje vere Hungareze te nje cilesie goxha te mire per $10, ndrekohe qe per te njetin cmim mund te blesh nje vere uthull te nje vreshte jo shume te njohur franceze. Amerikanet kane njohuri shume te kufizuara persa i perket verese per me teper kane fobi nga e panjohura /pf/images/graemlins/laugh.gif
 
Re: Enologjia (Vererat)

Fillimisht postuar nga Blendi@:<br />[qb] Kush vere perdoret me teper ne Shqiperi Tedo?
Mesa di une ,jemi akoma ne foshnjerine e perdorimit dhe njohjes se vererave. [/qb]
Ah te vije andej nga fshatrat e bregut o Blendi e te provoje veren e bere vete, nuk do thoje kurre jemi ne foshnjeri. Persa i perket perdorimit ne familjen time pihej vere cdo dreke (e bere vete), dhe mua me kane lejuar te pi qysh femije (te perzier me uje).
 
Top