Enologjia (Vererat)

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

100 dalla duhet te besh me te vertete nje dreke apo darke te te njetit nivel qe ta shijosh, perndryshe me mire shif te vererat 20 dalla se eshte humbje kohe /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif
Nese je amatore e mishit te kuq, dmth jo i pjek shume, te keshilloj nje Gevray Chambertin, eshte Bourgogne e mundesisht e vitit 89-90 (po kete vit zorr se e gjen me kete çmim matan oqeanit) mund te shohesh vitin 2000 po ashtu vit i mire e normalisht sipas llogarive te mija duhet te jesh brenda buxhetit, perndrushe kerko 2005 qe nuk eshte e kendeshme gjithashtu.

Po nuk e gjete, na lajmero te te japim keshilla te tjera /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/booki.gif

Ps. Per informacion, eshte vera qe ka qen e preferuara e Napoleon Bonaparte /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif
 
Re: Enologjia (Vererat)

MLK kur nje vere e kalon cmimin $100 ajo konsiderohet per meritat e veta. Seleksionimet ne baze te shteteve behen zakonisht per vereat mesatare.
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Falemnerit per keshillen prej jush nelka /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif po nuk e di se ne cilen fraze thashe te kunderten e kesaj qe po thua /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif
 
Re: Enologjia (Vererat)

Nuk ishte keshille dhe nuk e kuptova kete vetembrojtjen tende te befte. Ndryshimi nga ajo qe the ti qendron ne faktin qe tek vererat e lira dhe mesatare kam vene re njerezit vetvetiu e fillojne seleksionim nga shteti, shpesh shkojne per tek francezet pastaj zgjedhin chateau etc, ndersa tek ato me te shtrenjtat e nisin seleksionim nga sa pike u eshte dhene ne shfaqje nderkombetare (meritat) pastaj shikojne shtetin etc.
 

Hellena

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Ohhh nice , kjo vera qenka high-class .... dry wine , e cmimi me c'pashe tek LCBO s'ishte as i shtrenjte po dhe as i lire ...
Mishin e thaj une uore por nuk kam tendenca kanibale dmth me pelqen i pjekur mire , po sbesoj se ka ndonje ndryshim apo jo .

Se besoja kete te Bonpartit po paskesh qene e vertete .. kshu paska thene bandilli ...
"Nothing makes the future look so rosy as to contemplate it through a glass of Chambertin"
Kurse i tjeter per Burgundy :
Burgundy makes you think off silly things .
Nga kto dy kuota nxorra perfundimin qe kjo vera te benka "trendafil" /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif dhe te mendosh gjera absurde ... WOW

Nashti i gjo skuptoj un dry wine ca ndryshimi ka nga regular wine ?

qe ku i vej zotim vetes se do bahem eksperte vere
 

Dotesa

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

o annie ajo dry tregon efektin qe te shkakton vera ne qiellzen tende. dhe zor se shpjegohet me llafe...por te jep pershtypjen sikur thahet gurmazi ngaqe te duket si e tharte...por nese e mban pakez ne goje e ndjen qe ka nje fare "corpoziteti"...dmth e lengshme por ...mmmmm sdi jo si ta them.

Per vererat roze jam dakort me mlk...tani ne vere jane perfekte.Jane te fresketa, te embla...hmmmm love them deri nga tetori fillim nentori.
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Mishi kur esht i fresket, normalisht nuk piqet shume, pasi i humbasin vlerat ushqimore, e shof une qe do filloj te jap kurse kuzhine ketu /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif.
Per kete "emrtimin" dry apo regular nuk e kam idene se me ç'fare korespondon te ju! Ndofta me me Sec apo Demi Sec ketu!!

nelka, nuk ishte vetmbrojtje,pasi nuk je ne krahun e kundershtareve (akoma jo te pakten /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif).

Per sa i perket konkurseve, jo te gjitha duhen marre seriozisht, mjaftoni te shikoni ngjyrat e vererave te sotme do e kuptoni se ku ka arritur manipulimi, vere te madhe nuk ka me te njeten ngjyre natyrale vit per vit...disa faqe perpara me duket se kam shkrojtur se nga qjelleza e kujt udhehiqet shija e verave me te medha neper bote, hidhi nje sy po te interesoj.

Ps kjo sdo te thote qe gjithe konkurset jane fallco, po ai qe do te pije vere te mire, perveç klasikeve, te tjerat duhet ti zbuloje vet, duke i zgjedhur sipas shijeve te tija. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif
 

Hellena

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Mire pra jep mesime por me kusht qe ne te msojm me gatuar kurse ti te e hash /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/tonguee.gif
<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Nuse</div><div class="ubbcode-body">o annie ajo dry tregon efektin qe te shkakton vera ne qiellzen tende. dhe zor se shpjegohet me llafe...por te jep pershtypjen sikur thahet gurmazi ngaqe te duket si e tharte...por nese e mban pakez ne goje e ndjen qe ka nje fare "corpoziteti"...dmth e lengshme por ...mmmmm sdi jo si ta them.
</div></div>

u interesova pak e na doli qe paska te beje me lageshtine qe ka ajri kur behet kjo vere , dmth e taposin mire si duket /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif , dhe eshte e tharte me shume kjo kurse regular duhet te jete me e embel (sweet wine) ti MLK me duket se flet per dry dhe semi-dry wine ... dhe gjithashtu sweet wine u fermentoka per me pak kohe ,
Nejse...
Jam dakort dhe me kete qe varet nga shija personale ... varet sa te zhvilluar e ke sensorin e qiellzes dmth ca efekti te jep /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Une do ta bej si nje komshija ime Gjermane , dreq eshte ajo , ka vere qe e ka blere para 10-20 vitesh i ka ruajtur ne shtepi dhe me tregoi nje dite e kishte mbushur plot frigoriferin plaka /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif
keshtu do bej dhe une .. pastaj mbas disa vitesh kushedi sa te shtrenjta do behen :p
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Ah per kete bej kujdes se se pari jo çdo vere mund te vjeterohet dhe se dyti, per ta vjeteruar duhet nje bodrum (ose frigo apostafat per kete pune) me temperature konstante 8°C dhe perqindje lageshtie konstante gjithshtu (spo me kujtohet perqindja egzakte !!).
Tjeter detaij i rendesishem po ashtu, çdo 5 ose dhjet vjet (varet nga vera) duhet nderruar tapa, pasi vera ruhet e shtrire e jo ne kembe (per shishen e kam fjalen) keshtu qe rrezikon te mari shijen e tapes .
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Ky qeka frigorofer gjirokastrit /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif se veç 6 shishe maka mrena /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

Per te mesuar se kush vere vjeterohet e kush jo, me kollaj esht te na thuash ça verash ke e te themi a vjeterohen apo jo se sa te rrjeshtojm 1000 lloje verash ketu /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif

Per te pasur nje ide, Beaujolais eshte vere qe pijet e re (dmth brenda 1 apo dy vitesh maksi) verat rose po ashtu, te bardhat mund te ruhen (ka tipet qe mund te vjeterohen dhe me dhjetvjeçare. Te kuqet Cote du Rhone ne pergjithesi ruhen deri 5 vjet (flas ne pergjithesi se ke vera si Chateauneuf du Pape qe vjeterohet mbi dhjet vjet). Bourgogne jane me "Dry" e ruhen gjate e pa merak gjithashtu dhe Bordeaux.
Informacione te pergjithshme keto me pas nje ide, se pastaj duhet pare vitin tipi...e keshtu me radhe.
 

Hellena

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

ahahahaha jo jo se mrapa atyre ka ca te tjera po sduken mire ne foto /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif po i fus ne bodrum fare pra ..ca masash duhen marre ama:p
lol pse dhe ate do e beje e :p .. e sjan 1000 lloje po jan pafund ...

Kam ca Bordeaux dhe ca Chateau ne fakt jo shume .. nga keto qe me tregove mesova qe dry wines shkokan gjate gjithashtu dhe vera e bardhe /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

Beaujolais .. po e heq nga lista (gjithashtu dhe vererat roze ) qe sme pelqejne shume gjithsesi .. (ose ndoshta ngaqe s'para blej)

Po tipi i veres dhe viti si ndikojne ?
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

1000 Pa fund /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif goce nuk je te tema pershtateshme ketu /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif
jo po pa patallona /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

Ne bodrum nuk duhet te kete drite djelli, temperature konstante (nese ruan deri ne 5 vjet temprature sduhet te ngrihet me teper se 15°c, mbi 10 vjet duhet te jete konstante 8°C.

Dry eshte per mish te kuq, pijet ne temperaturen e ambjentit (rreth 21°) kur ka me teper se 5 vjet hapet rreth nje ore perpara qe te oksigjenohet, ndresa sweet mund te konsumohet e fresket si rose (kuptohet jo ne akull po e frekset)perdoret psh kur ha peshk thon, mish te bardh...e disa lloje embelsirash (perveç djathit, ketej nga anet tona e hane ne embelsire /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif)
 

Hellena

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

O me fal se paskam ngaterruar temen do shkoj ta shkruaj andej nga errosi:p nje gabim i vockel:p

Paske qen i msus i papertuar ti re:p e kuptova si ndikon tipi i veres dhe viti tani , nga mesimi i sotshem kuptova qe vera 10 vjecare do temp me te ulet se ajo 5 vjecare ..... nuk e di pse po kshu eshte:p

Tani eshte stine vere dhe duhet konsumuar vera e embel se haen ushqime si peshk , midhje , karkaleca deti etcc kurse ne Dimer shkojne vereat dry .. per veren e bardhe sme the gje me cfare ushqimi perdoret ? mos ndoshta per mish te bardhe ?
Me pelqen kur i fus nje thele molle veres se e ben dhe me te embel .
Shampanja shkon me shume me embelsira se vera apo jo ?

Flm per punen tuaj te palodhur zoti profesor i akademise se shkencave /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

Have a nice weekend /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif
 

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

Ka hikur koha ku peshku shoqerohej me vererat e bardha. Shkon edhe me vererat e kuqe te lehta.
Verat e bardha te embla perdoren si aperitiv o shoqerohen me embelsire.
Ushqimet qe ke permendur me lart, mund ti shoqerosh me vere te bardhe po, por frutate. Tip Muller thurgau, traminer & Gew e shume e shume te tjere.

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Quote:</div><div class="ubbcode-body">Ne bodrum nuk duhet te kete drite djelli, temperature konstante (nese ruan deri ne 5 vjet temprature sduhet te ngrihet me teper se 15°c, mbi 10 vjet duhet te jete konstante 8°C. </div></div>

E mundesisht dyshemeje e podrumit, duhet te jete me zhavorr qe te thith lageshtine dhe ta mbaj ate kostante. Vererat per tu ruajtur mire kane nevoje per 70% lageshtire dhe tapat e shisheve nuk duhen te jene teper te thata, sepse marrin oksigjen.
Ne te njejtin ambjent ku ruan vererat nuk duhet te mbash edhe ushqime, sic mund te ruhen djatherat, frute etj etj.
Kurse per te rujtuar etiketen duhen mbeshtjellur shishet me leter ( s'di si i thone asaj letres /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif ) ose me plasmas te holle qe perdorim ne kuzhine.
Ne se i vendosim ne nje skafale te vetme duhen renditur me rradhe nga poshte - lart ne fillim :
Spumantet dhe shampanje.
Te bardhet
Te bardhet e embel,
Rose.
Rose te reja dhe ne fund fare te kuqet.
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Te thuash ka ikur koha qe peshku shoqerohet me vera te bardha eshte njesoj si te thuash, ka ikur koha qe haet mishi /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif
Nese ty nuk te pelqen eshte gje tjeter, se gustot e shijet nuk diskutohen, sejcili ka te vetat.

Nje anekdode te shkurter (nuk e di e kam sjelle ndonjehere ketu ) Nje multimilioner amerikan vjen para nja 15 vjetesh per dreke te Paul Baucuse ne Lyon per dreke (kush nuk e njef eshte babai i gastronomise franceze e rrjedhimisht boterore , ka 30 vjet qe ka 3 yje michelin si restaurant) Mori Saint Jacques mos gaboj ne hyrje e me pas nje koce papillon e porositi nje shishe vere te kuqe qe e pa ne karte qe ishte shume e shtrenjte. Kamarieri i keshilloi qe nuk shkonte me ushqimin qe kishte porositur, amerikani insistoi...me pas erdhi shefi i salles dhe i sugjeroi nje vere te bardhe, amerikani nguli kembe.
Pergjigjia ishte e prere : Na vjen keq zoteri po reputacioni i restaurantit tone vlen me teper se parate qe do bleni shishen, keshtu qe nuk mundemi tua sherbejme me ushqimin qe keni porositur /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif

Ps. Amerikani nuk ishte borgjez amerikan e njohes i vererave po pasanik nga keta te rinjte /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif
 

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Enologjia (Vererat)

De gustibus nn est disputandum! dhe mbi kete jemi dakort te dy.
Nuk e kapa kete lejenden metropolitane! Secili nga restorantet ka reputacionin e vet dhe me se normale qe per nje shume sa do e madhe te jete, nuk e humb per nje klient te vetem!
Te thuash qe te bardhat shkojne me peshk, edhe kjo me se normale!!! Gjithmone ka qene e tille, por thashe aggiornohu pakez, se mbete vetem me vererat francese!!!!!

pS: Andej nga zonat e Frances kam ngrene nje souffle ne nje kokote te bardhe. Zakonisht kush i ben, eshte veshtire te te vij mire, por kjo ishte teper e larte.....

Gjeja qe me cuditi ishte se kur, na servisen e shtypen ne mes dhe kjo nuk ra poshte, dmth nuk u ul, por u be nje vrime ne mes, e ne mesin e saj hodhen nje likuore me portokall, qe me ka ngel fiskim !!!!

Ja ke idene e kesaj si behet? U mundova ta marr receten ama ...ncuq ... s'ma dha kush /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif
 

MLK

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Nje faqe me pare me duket se kam thene se vera "mesatare" gjen nga nga te gjithe vendet prodhues te veres, e vera shume te mira, problemi eshte se ketu ku jetoj, verat e importit perveç italianeve, pjesa tjeter eshte veshtire te gjehet se e mbyt prodhimi vendas, keshtu qe perveç verave shume te mira, zorr se te bie rasti te gjesh ne treg gje tjeter.

Gjithesesi, disa faqe me pare i kam dhene disa lloje verash edhe kililane dhe amerikane....keshtu qe mos akuzo pa prova /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif

Per sa i perket recetes te "souffle" nuk eshte specialitet qe e gatuaj, po nese tregohesh me xhentile ndaj personit tim /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif mund ta bej dermanin e te ta jap /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif receten.
 

Dotesa

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Vera shoqeron ushqimin...dhe ky kombinim behet ne baze te karakteristikave qe mund te kombinohen. dhe nje vere dry nuk mund te shoqerohet me nje peshk azurro...jo per gjo po te nesermen sdo mbash mend asgje pervec nje dhimbje koke te jashtzakonshme. Vererat e kuqe qe duhet te shoqerojne peshkun jane vera te lehta dhe nje vjetersi te re. Kjo lloj vjetersie eshte karakteristike e vererave te bardha, ne pergjithesi.KJo vlen edhe per vererat roze me embelsirat.
POr gjithcka varet nga qellimi i mbremjes!
 

bebi

Primus registratum
Re: Enologjia (Vererat)

Mlkkkkkkkk, don me m'ba me t'fol me zor eeee????!!! prandej m'insult-on dijen teme mbi venen !!!! e kam me qualifikim, me cope letret dmth ditunin, jo si ti, me letra wc-je /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/kiss.gif /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/kiss.gif
 
Top