Edukim seksual ne shkolle

Universal

AnonymouS

Te meson nevoja thoshin te vjetrit.Ndersa une them qe nevoja te meson edhe gabim ndonjehere.Literatura ne lidhje me edukaten seksuale eshte e nevojshme.Ne menyre te vecante per djemte,pasi vajzat jane pak me te ndrojtura.

PS.Mosha e adoleshences nuk eshte e pershtatshme dhe e keshillueshme per mardhenie seksuale por secili ka preferencat,arsyet,dhe rrethanat e tij.Prandaj meqe per parandalim te marredhenjeve ne kete moshe nuk behet fjale,me mire le te ruhen nga semundjet te lexojne rregullat e edukates seksuale.

Themel i një shteti është edukimi i të rinjëve – (Diogjen)

-Zana-

e...Thjeshte
Si fillim doja te falenderoja per pergjigjen :)
Me rendesi ka qe mori forme si diskutim.

Ne Shqiperi apo trojet shqipetare ne pergjithesi nuk eshte problemi se ne calojme ne nje drejtim, nuk kemi probleme ne arsim apo ne ndonje drejtim te caktuar, problemi jone eshte kultura e mbyllur ne teresi.

Mund te kapim cdo lloj problemi dhe do perfundojme gjithmone duke analizuar me teper mentalitetin sesa problemin ne forme te vecante.

P.s: dhe ne kete mesazh me shume mundesi kam thene po te njejten gje :)

Seksualisht jane shume me teper aktive ne Shqiperi, se k'tu ku jetoj une. Nuk mund ti them mentalitet i mbyllur , persa ju perket k'tyre gili vili lart e poshte ... jane te paret . Ama per prb e tjera shoqerore/familjare , mentaliteti ne pergjithesi eshte i kalbur.

joetisti_

Locus omnem
Edukim seksual ne shkolle

A mendoni se duhet bere edukim "seksual" ne shkolle...

edhe pse un mendoj se duhet quajtur edukim sentimetal...
flas per ne Itali se njof me shume kete realitet, por pyetja perfshin edhe Shqiperine...
edukim sentimental s'duhet te mendohet te kete. Pervese eshte natyrore eshte edhe jokorrekte te nderhysh ne ndjenja per ta mesuar dike.
per ate seksual gjithashtu s'mund te nderhyhet. Nese mesohet eshte mesim vetem per njohje te asaj cfare u ndodh moshave te vogla qe kalojne nga mosha e parapubertetit ne ate te pubertetit. T'u mesohet se duhet te parandalohet gjendjet ku per shkak te berit dashuri ka edhe raste ku pesohet fatkeqesi(semundje, shtatzeni e padeshiruar etj.), eshte mire po ashtu.

Njeriun, per te mos marre shembull kafshet qe na ngjajne ne shume aspekte, edhe po ta lesh pa e mesuar, vetvetiu e meson !

MysteriousMan

Valoris scriptorum
Seksualisht jane shume me teper aktive ne Shqiperi, se k'tu ku jetoj une. Nuk mund ti them mentalitet i mbyllur , persa ju perket k'tyre gili vili lart e poshte ... jane te paret . Ama per prb e tjera shoqerore/familjare , mentaliteti ne pergjithesi eshte i kalbur.
mentalitet i mbyllur per diskutime nga te rriturit per te vegjlit se per mardhenie seksuale nuk qahemi

-Zana-

e...Thjeshte
mentalitet i mbyllur per diskutime nga te rriturit per te vegjlit se per mardhenie seksuale nuk qahemi

Ndersa une kam vene re , qe femijet ne Shqiperi jetojne te njentin ritem pothuajse me/pas prinderve.. pra i mesojne dhe degjojne te gjitha para kohe, pse jo edhe i ushtrojne ne shumicen e rasteve. Prap nuk mund ti them mentalitet i mbyllur, por nje c'fare c'thurje ku nuk i dine limitet.

Nuk e di une edukaten seksuale e kam bere si lende ne shkolle ne moshen 12 vjecare, nuk eshte bere apo shikuar si buje e madhe .. ama me prinderit kemi pasur dhe kemi limite. Pra nuk flas hapur ne lidhje me seksin , dhe ky fakt nuk do te thote qe kane mentalitet te mbyllur ...sepse nuk flasin hapur ne lidhje me te....ndersa ne adoleshence, ndryshohet pak ritmi, vijne gjerat natyralisht me hapur mes njeri-tjetrit.

Ps... Une nuk jam dakort qe prinderi ti japi leksione seksuale femijes , ne nje moshe te vogel....dhe ky fakt e ben dike me mentalitet te hapur.

MysteriousMan

Valoris scriptorum
Ndersa une kam vene re , qe femijet ne Shqiperi jetojne te njentin ritem pothuajse me/pas prinderve.. pra i mesojne dhe degjojne te gjitha para kohe, pse jo edhe i ushtrojne ne shumicen e rasteve. Prap nuk mund ti them mentalitet i mbyllur, por nje c'fare c'thurje ku nuk i dine limitet.

Nuk e di une edukaten seksuale e kam bere si lende ne shkolle ne moshen 12 vjecare, nuk eshte bere apo shikuar si buje e madhe .. ama me prinderit kemi pasur dhe kemi limite. Pra nuk flas hapur ne lidhje me seksin , dhe ky fakt nuk do te thote qe kane mentalitet te mbyllur ...sepse nuk flasin hapur ne lidhje me te....ndersa ne adoleshence, ndryshohet pak ritmi, vijne gjerat natyralisht me hapur mes njeri-tjetrit.

Ps... Une nuk jam dakort qe prinderi ti japi leksione seksuale femijes , ne nje moshe te vogel....dhe ky fakt e ben dike me mentalitet te hapur.
futu ne thelb, spo thot njeri ti thot dikush vajzes apo djalit si te bej seks apo gjera te tilla por ama vjen nje kohe qe e shikon se femija jot "zhvillohet" dhe gjehet nje menyre per te keshilluar qe mos te kryej mardhenie ne nje moshe te caktuar dhe nese behen hapa te tille duhet te jene te kujdesshem.

Nuk na ka lene mendja ti themi femijve te ferkojne duart me rastin e pare qe u del

-Zana-

e...Thjeshte
futu ne thelb, spo thot njeri ti thot dikush vajzes apo djalit si te bej seks apo gjera te tilla por ama vjen nje kohe qe e shikon se femija jot "zhvillohet" dhe gjehet nje menyre per te keshilluar qe mos te kryej mardhenie ne nje moshe te caktuar dhe nese behen hapa te tille duhet te jene te kujdesshem.

Nuk na ka lene mendja ti themi femijve te ferkojne duart me rastin e pare qe u del

Une realitetin po flas, atje ne moshen 14 vjece, i pergatisin per burre ne pergjithesi.

Prinderi duhet te luaj dhe te mbaj rolin si prind, prandaj kjo lende behet dhe duhet te behet ne shkolle... dhe hyn tek arsimi/edukata shkollore.

joetisti_

Locus omnem
une kur isha i vogel, pa vajtur ne shkolle akoma, me mundonte informacioni se si ishte e mundur qe vulva kishte dy vrima...

joetisti_

Locus omnem
sikur te kishim nje ore takim edhe ne ketu me keto te forumit dhe te benim nje ore ne dite edukim seksual ne praktike. Une kam plot stile qe s'i di...