drama shqipe

enotuzi

Primus registratum
drama shqipe

me intereson t'ju pyes cili eshte mendimi juaj per dramen qe shkruhet aktualisht ne shqip.
a kemi nje profil te drames moderne shqiptare
ne fund te fundit a ka apo nuk ka me drame shqipe

jezerca

Primus registratum
Re: drama shqipe

Nji prej Dramaturgeve ma te mire te shqipes, mendoj une asht Skender Drini

Prindet me origjine prej Tetovet, por ai asht linde e rrite ne Shkoder.

Ne drmat e tij ai asht mundue me pararqite jeten e shqiptareve ne kontekstin historik. Asht ma shum si nji drmamturg-historik, nqs ka dicka te tille

Ruzhdi Pulaha ka shkrue disa drama te koheve modrene, por ato kane pase nji ndejnje Komuniste sepse ai ka qene i detyruem me shkrue ne menyre te tille, por duket sa ka pase sukses.

Koje jakova ka shkrue disa drama-tragjedi, por ato kane qene ma shume per reformen agrare dhe nisma te tjera komuniste. Sidoqofte ai ka paraqite jeten e shqiptareve ne disa menyre

Shumica e drmave te vume ne skene ne shqipni jane perkthime te dramave klasike ose te shkrimtareve marksist/pro-marksiste te shek 20

Ajo qe ne nuk e dime asht dramaturgjia e kosovareve

jezerca

Primus registratum

Ne shqiptaret e shqipnise flasim ne nji menyre krejt injorante ne lidheje me letersine, kulturen, dhe artin shqiptar, sepse kur ne flasim ne i lame kosovaret/tetovaret, etj. jashte

Kanjihere mendoj se ne kete menyre kishin me fole serbet. Ata kishin me i lane kosovaret/tetovaret jasht me qellim

tonin

Primus registratum

Drama , filmi shqipetar ,ne krahasim me ate Kosovar e kur ne shqipetaret flasim per kulture ,art, ne mundemi ti leme si Tetovarete E Kosovaret jashte ,jo me i perjashtuar po , kultura arti e as kinematografia e Kosoves s'mundre te krahasohet me te SHQIPERISE , por juve ndofta jeni prej shume kohesh ne SH.B.A E KENI NDJEKUR VETEM JETEN KOSOVARE E JO ATE SHQIPETARE ,E ME GJITHE KUSHTET E VESHTIRA EKONOMIKE TE SHQIPERISE NE TE GJITHA PIKPAMJET KULTURORE E ARTISTIKE SHQIPERIA ESHTE NE KRUE E VJET CILI FILM KOSOVAR MORI PJESE NE MUUI VENISE VETEM FILMI SHQIPETAR KETE VIT SE DI SE PAS DY DITESHE MBARON MUUI VENISE POR .
ARTI KULTURA E SHQIPNIS JANE DERI TANI TE PAPAGUARA JANE TE VERTETA .

jack owar II

Primus registratum

Fillimisht postuar nga malsia:
NE FILMA NDOFTA KOSOVARET KANE NDONJE SKENAR ME TE PRIRUR NE DRAMATIK ,PO INTERPRETIMI ESHTE ,I PAARITSHIM ME SHQIPERINE,
i dashun, pse po e kqyr ket pune si rivalitet, e jo si plotsim? une syn e quej interpretimin e artistave kosovare t'paarritshem kur m'bijne n'mend emnat si bekim fehmiu, avdurraman shala, istref begolli, enver petrovci, dibran tahiri, e t'tille...per femna puna asht pak ma ndryshe - ka kene kur ka kene katerina josipi e leze qena, po sot syn e shoh naj artiste t're ** t'la mbresa...

tonin

Primus registratum

NUK ESHTE SE I SHIKOJ ME SYRIN E RIVALITETIT
PO NDOFTA TE KRITIKUT , NE NJE FILM PERVEC SKENARIT SHIKOHE RECITIMI PERSHTATJA ME ME AKTIN ,GJUHA ETJ ,KAME PARE TE GJITHE FILMAT KOSOVARE DHE KAM BERE NJE KRAHASIM NE STRUKTURAT TE PERGJISHME , NUK E DI NESE E KENI PARE ''NIDO DI VESPA''(NE ITALISHT)KU INTERPRETOJNE AKTORE KOSOVARE NE REGJI TE HUAJ
ATY MUNDE TE THUASH , INTERPRETIM KINEMAJE , POR JUVE ZOTERI,DUHET TE SHIKONI REALITETIN , ASHTU SI PSH;KINEMAJA ITALIANE NUK MUNDE TA KRAHOSOSHE ME ATE AMERIKANE ''NE PERGJEGJESI''

jezerca

Primus registratum

Malsia nuk pajtohem me ty. Ne pergjithesi filmat kosovare jane shume ma te pjekun artistikisht se filmat shqiptare, por ne fund te fundit shqiptar e kosoare jane e njajta gja

Italianet me Ameriken?

Per cilet italian e ke fjalen.

Ne boten e filmit askush nuk i njef Amerikanet si Artiste te medhej, por si prodhues filmash komercial. shkurt si argetues dhe jo si artiste.

Jame shume kureshtar me dite cili film shqiptar po merr pjese ne festivalin e Venecies sepse nuk e pash ne list.

Shqiptaret kane pas sukses vetem me dy filma
Gjergj xhuvani qe ka marre pjes ne Cane te Frances,
por jo ne Konkurimin zyrtar por
ne Fortnight.
Ai ka fitue edhe nji titull ne nji festival ne Tokio qe askush nuk ja var.
Filmi tjeter asht ai i Fatmir Kocit

Sidoqofte te dy filmat jane prodhue ne bashkpunim me francezet, etj dhe nuk jane bash shqiptare.

Ne fakt kam lexue disa observime te te huejve rreth industrise filmike shqiptare dhe ata kane konstatue se jo vetem teknologjia, por edhe loja e aktoreve dhe arti jane te pa-pranueshme deri ne ate pike saqe bota e konsideron shqipnine si nji vend (i vetmi ne europe) qe nuk ka nji industri kinematografike

jezerca

Primus registratum

Mesazhi i masiperm duket si me qene pak negativ, por nuk asht. E kam fjalen se ne shqiptaret i fryjme gjanat tej maset

Une e kam pa filmin e Gjergj Xhuvanit dhe me ka pelqye shume, sidomos ideja. Asht film tipik qe shef ne te ashtuquajtunat "Art Houses" ne USA

Filmin e fatmir kocit nuk e kam pa

DRITAN SEJAMINI

Primus registratum

Per mendimin tim ne ende nuk kemi nje dramaturgji te mirefillte shqiptare, ajo qe vihet re eshte se nje pjese e madhe e dramave jane nje imitim i pjeseve boterore.
Por gjithesesi ata qe mendoj se mund te sjellin ndryshim ne lemin e dramaturgjise jane Shkelzen Tuzi, Stefan Capaliku, Albri Brahusha.
per tu theksuar eshte se qe te gjithe keta dramaturge relativisht te rinj jane shkodrane.