Dokumentarë invazivë apo Politikë Propaganduese???

antip

Primus registratum
Dokumentarë invazivë apo Politikë Propaganduese???

Ka kohë që në televizone të ndryshme shqiptare shfaqen disa dokumentarë të çuditshëm që rreken të propagandojnë shkencën në emër të Allahut dhe të transformojnë teoritë e ndryshme shkencore të njerëzimit në favor të fesë në përgjithësi dhe Islamit në veçanti. Besoj se shumë prej jush i ka rënë rasti të ndjekin qoftë dhe një prej tyre pasi shfaqen në shumë televizione dhe shpeshherë dhe në të njëjtën kohë. Përveç faktit se nuk janë dokumentarë të mirëfilltë, por thjesht një shplarje truri e stisur mirë me imazhe dhe fjalë të bukura me synimin e vetëm për ti tufëzuar njerëzit me njohuri dhe kapacitet mendor nën normalen si idhtarë të fesë dhe besimit që propagandojnë, këto pseudodokumentarë janë dhe një disinformacion i tmerrshëm.
Dua të bëj të qartë se nuk kam asgjë kundër lobit mysliman në botë dhe në Shqipëri, ai ka të drejtë të ushtrojë propagandën e tij në format që konsideron të arsyeshme dhe duke shpenzuar shuma parash që xhepi ia mban.
Gjithashtu nuk fajësoj as shumë televizioneve private në Shqipëri, që tashmë kanë kohë që i transmetojnë këto lloj dokumentarësh, pasi padyshim që paguhen majmërisht për ti transmetuar dhe në të njëjtën kohë gjejnë diçka për të mbushur orët atë programacion idiot dhe varfanjak që kanë. Për më tepër kanë të drejtën e tyre për ti transmetuar këto dokumentarë pasi nuk shkelet ndonjë normë apo ligj i shtetit shqiptar.

Por po ndodh një dukuri e çuditshme...

Përveç televizioneve private, ka mëse një vit tashmë (çuditërisht koinçidon me ndërrimin e pushteteve në Shqipëri dhe bashkë me të ndryshimet në organikën e Televizionit Publik Shqiptar) që këto dokumentarë po transmetohen rëndom dhe në Televizionin Publik Shqiptar. Jo më larg se sot pasdreke më rastisi të ndiqja një dokumentar të tillë. Tani, kur vjen puna te transmetimet e TVSH duhet bërë pak kujdes, pasi këto transmetime nuk tejçojnë thjesht opinionin apo dëshirat e biznesmenit apo pronarit që ka televizionin, siç mund të ndodhë në rastin e Televizioneve private, por transmetimet e TVSH duhet të paraqesin (apo të paktën të përpiqen) opinonet, nivelin kulturor e social, mendimet, traditën, pra në fund të fundit vetë identitetin e popullit shqiptar (ose në rastin më të keq, të qeverisë që e përfaqëson).
Gjithashtu nuk mund të bëhet fjalë për marketing pasi TVSH nuk ka nevojë të mbahet nga pagesa e lobuesve islamistw për transmetimet e dokumentarëve të tyre. TVSH mbahet nga taksat e shtetasve shqiptarë dhe si i tillë duhet ti përfaqësojë ata.

Pra si i bëhet???
Është e drejtë që këto dokumentarë të transmetohen dhe në TVSH???
Transmetimi i tyre në TVSH është injorancë drejtuesish dhe nevojë për para, apo është politikë propagandistike e paramenduar mirë???

jimmy84

Primus registratum
Re: Dokumentarë invazivë apo Politikë Propaganduese???

Lindja po investon shume ne propagande. Emisione, dokumentare ("shkencore") etj. Gjithashtu edhe ne shoqata, bursa studentesh, biles se shpejti ndoshta do na hapin edhe ndonje universitet (se kolegje ka plot). Le te themi qe kane kohe qe kane nisur nje si tip "kryqezate".

policia

Forumium maestatis

une nuk mendoj se eshte kaq e thelle ceshtja, pra qe shteti per shume "arsye" te japi qellimisht te tilla emisione. une mendoj se ndoshta perkon me ramazanit, e meqe shumica e shqiptareve jane muslimane, atehere kjo ndoshta eshte vullneti i shumices, por ketu problemi eshte se duhet respektuar edhe pakica po me te njejtin intensitet (pra fete e tjera). ne fakt une jam dakort me jimmy per ato qe thote...

personazh

Valoris scriptorum

heh, duket si periudha e mesjetes, ku i vetmi burim diturie ishte feja, dhe ata qe deshironin te mesonin nuk kishin nga t'ia mbanin.
paradoksale eshte sesi keto lloj emisjonesh guxojne e sfidojne periudhen e arte te Reality, Soap Opera dhe imitimit te realitetit ne televizjon.
do kisha kurjozitet te dija nese ne Shqiperi egzistone i ashtuquajturi "share", ose nr i ndjekesve te filan kanali televiziv ose emisjoni ne menyre me specifike. do ishte interesante per nje analizues te shoqerise shqiptare te dinte sesa njerez ndjekin emisjone te tilla.

dhe diçka tjeter: ne çfare ore jepen kto emisjone zakonisht? une mbaj mend qe nga mengjesi tip ora 10.30 - 11.00 seç dilte njeri i Deshmitareve Te Jehovait e fliste me durim e pasjon per nja 2 ore te mira. normalisht ne ate ore te dites s'e degjonte njeri, por duke ditur ngulmimin e deshmitareve, edhe 1 degjues i vetem te bindet atyre u mjafton.

gurax

Pan ignoramus
Re: Dokumentarë invazivë apo Politikë Propagandues

Lubardhi, lidhur me postimin e pare hapes se temes, ne nje diskutim me disa shoke te mi qe jane pjese e stafit teknik te nje televizioni privat, ne muhabet e siper u permend ne pak fjale, "rrezik do marrim mdonje nga ato emisionet me allahun, e jep nje here, merr nje dore te mire paresh dhe hec matane plako".
Edhe televizioni shteteror patjeter qe e ka kete mendesi. Ajo qe une shoh nderkohe te ndodhe, eshte dicka e ngjashme me renien dakort me licencen e nje programi para se ta instalosh ne comp. Askush s'e lexon dhe te tere jane "annoyed" prej saj, por shtypin "next" e mbarojne pune. Ne rastin e emisioneve qe ti permende, njerezit kane filluar te filtrojne ate informacion shkencor qe ka duke e perpunuar ate vete mentalisht, dhe duke hedur ne kosh perfundimet e pretenduara te emisioneve te tilla.

jimmy84

Primus registratum

Kam frike se nuk eshte aq e thjeshte muhabeti sa c`mneodn ti Gurax. Mbetet akoma ne fuqi "ligji" i Makiavelit "shpif, shpif se dicka do ngelet".

QORRI

Primus registratum

Pershendetje !

Ne radhe te pare tema nuk eshte ne pozicionin e duhur ne forum .
Ne radhe te dyte , televizionet tvsh & private cdo vit kane dhene filma & dokumentare fetare ne cdo rast festash .

Ne radh te trete , i them injorant shkruesit ,,,,,, nqs don te debatojme per tematikat e dokumentareve , dil ne faqe tjeter /pf/images/graemlins/wave.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

Transmetimi i këtyre dokumentarëve fetarë duhet të kontrollohet, së paku në TVSH. Në publik ka shumë "qorra" të cilët besojnë diçka vetëm se e panë në TV. Këto dokumentarë i drejtohen pikërisht këtyre qorrave.

Kjo përbën një problem social të mprehtë i cili mund të ketë pasoja në një të ardhme të afërt.

TVSH, si televizion i një shteti laik i cili mbështetet në zhvillimet shkencore (të mirëfillta) duhet të investojë më shumë në blerjen e dokumentarëve të mirëfilltë shkencorë e ti lejojë shikuesve mundësinë e krahasimit me pseudoshkencën fetare (ngado të vijë ajo).

gurax

Pan ignoramus

Edhe une jam i te njejtit mendim me Kondrapedali. Shteti ne vetvete eshte shtet laik dhe fakti qe ne Shqiperi jane te perhapura, respektohen dhe mbeshteten te dyja fete dominuese nuk sjell automatikisht ndikim ne informimin akademik te publikut. Nese sot kemi nje feste fetare, eshte dicka nese jepet nje emision per te nderuar festen ne fjale, qofte ky dhe nje emision shkencor i pergatitur per kete gje, dhe eshte dicka krejt tjeter nese ne nje emision shkencor, injektohen kshu si poshte rrogozit perfundimet, shpjegimet dhe sugjerimet ne baze te tyre se si duhet te vazhdojme ne te ardhmen.

Ne radhe te dyte, tema flet per tendecen se fundi qe emisione te tilla te marrin keto lloj ngjyrash ideologjike dhe jo per emisione te tilla ne raste festash fetare. Ne dite festash te tilla, nje urim i shkruar me rastin e festes, para emisionit, do te kishte edhe me shume vlere dhe Qorri eshte i inkurajuar te permiresoje ne kete drejtim nese eshte e mundur.

Nuk eshte tematika e dokumentareve ajo qe krijon hendekun social, por filtri me te cilin ata paraqiten ne publik.

ameba

Forumium maestatis

Ja nja dy fakte te thjeshta...

1. Dokumentaret qe po transmeton TVSH aktualisht jane qe ne vitet 90, qe ne ate kohe kur u be nje cikel emisionesh per levizjet e ndryshme fetare qe hyne ne ate periudhe ne Shqiperi.
2. Jemi ne muajin e Ramazanit, jemi mesuar me te tilla transmetime "boshe" (per mua) ne periudha te tilla te vitit.
3. Gurax ke thene nje te vertete te madhe dhe te dhimbshme diku me lart, nje televizion privat do te transmetonte gjithcka po te paguhej mjaftueshem per ta bere... /pf/images/graemlins/shrug.gif

antip

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

Ne radh te trete , i them injorant shkruesit ,,,,,, nqs don te debatojme per tematikat e dokumentareve , dil ne faqe tjeter /pf/images/graemlins/wave.gif

[/ QUOTE ]

Edhe pse nuk je i denje per nje pergjigje me miresjellje nuk po bie ne nivelin tend dhe po ta jap nje te tille.

Faktikisht jam menduar shume se ku mund ta vendosja ne forum kete teme. Sic mund ta kuptosh (por s'besoj) kap sfera te ndryshme te jetes sic jane televizioni, teologjia, shkenca, etj, pra nuk mund te percaktohet lehte. Por ajo cka me intereson mua eshte aspekti social dhe besoj se ky eshte dhe me i rendesishmi.

Tani, te lutem na ndriço o QORR_28 karatësh duke na thene se ku duhej vendosur kjo teme sipas "largpamesise" tende pseudonimistike... /pf/images/graemlins/winkwink.gif

personazh

Valoris scriptorum

qorri 28 dhe lulbardhi, mundesisht lerini provokimet dhe reagimet. faleminderit.

hawk

Primus registratum

E te mendosh se jane vetem tek faqja e dyte /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Gysi

Primus registratum

Me duket se po silleni perqark dhe po beni rrihni brume petullash ne nje sahan bosh, te cilin keni ndermend ta fergoni ne nje tigan me uje.

Fillimisht, duhet ta specifikoni pak temen pasi ndryshe behet lemsh dhe nuk i nxirret ndonje fare koke muhabetit. Te flasesh tani per rolin e mediave, rolin e televizionit publik, aspektin ligjor qe garanton laicitetin e ketij televizioni si dhe per realitetin e mediave ne Shqiperi, jane muhabete mjaft te gjera, qe kerkojne njohuri dhe informacion profesional. Besoj se me konkretisht do te ishte te diskutohej per permbajtjen dhe problemet qe kane emisione te tilla.
Ketu me duket se nuk po thoni asgje konkrete.

Personalisht kam pare shume pak, pothuajse aspak prej ketyre emisioneve.
Gjithsesi, ajo qe me duket se nuk shkon fare ne biseden tuaj eshte menyra se si e parashtronin problemin,
Me duket se po krijoni nje realitet virtual mjaft te frikshem dhe nuk e kuptoj se ke doni te trembni me te,
Se pari njehere duhet te shpjegoni realisht se cfare te keqeje ka nese njerezve, keto emisione u sherbejne per t'u afruar me teper me fene. Kjo ide duket sikur iu vjen prej nje mendimi tjeter qe nuk doni ta shprehni hapur. Duket se ne vetvete juve e quani fene (sidomos ate Islame) dicka te keqe, ndryshe cili eshte problemi se ka emisione qe i bejne njerezit me fetare (tjeter gje saktesia e gjerave qe thuhen ne keto emisione, me kete jemi mesuar ne thuajse cdo produkt mediatik)? Sigurisht ketu nuk eshte vendi per te diskutuar nese feja eshte e mire apo e keqe, por te mos nxjerrim perfundime qe rrjedhin nga mendime paragjykuese.
Se dyti, eshte normale te reagohet nese vertete ka shtremberime te hapura shkencore, por juve nuk na sqaruat asgje konkretisht se cilat jane keto shtremberime, dhe pse jane te tilla.
Pra e para ka te beje me vleresimin e efektit anesor propagandistik qe kane keto emisione, dhe e dyta ka te beje me vete permbajtjen e tyre.
Ky do te ishte debati ne menyre konkrete. Ne te kunderten, krijimi i insituatave qe ngrejne alarme te rreme, qe perhapin panik intelektual me shashka mediatike, eshte vete po kaq shtremberues, demsjelles, madje edhe me teper sa fenomeni qe ju po diskutoni (nqs e marrim per te vertete ate qe juve thoni).

Gysi

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Lindja po investon shume ne propagande. Emisione, dokumentare ("shkencore") etj. Gjithashtu edhe ne shoqata, bursa studentesh, biles se shpejti ndoshta do na hapin edhe ndonje universitet (se kolegje ka plot). Le te themi qe kane kohe qe kane nisur nje si tip "kryqezate".

[/ QUOTE ]

Ja nje shembull i alarmeve te tilla te rreme.
"Lindja po investon shume ne propagande. Emisione, dokumentare ("shkencore") etj."
Po cilat jane keto investime te shumta propagandistike? Hidhini nje sy programeve javore apo beni nje monitorim te shkurter dhe shikoni se sa emisione, dokumentare, ka ketu per protestantet, katolicizmin, ortodoksine etj. Shihni se sa dhe si i referohet media feve dhe sekteve te krishtera dhe dhe beni nje krahasim me sa dhe si i referohet media Islamit. Hidhini nje sy gazetave, dhe sidomos faqeve te kultures dhe flasim pastaj se kush po shurdhon me teper veshet e opinionit publik shqiptar!
Per Islamin edhe kur flitet, perjashto disa raste krejt sporadike dhe pa peshe te cilat thuajse gjithmone vijne ose si reagime te cilat tentojne te sqarojne tymnaja te hedhura ndaj muslimaneve ose vijne si iniciativa personale te ndonje gazetari i cili ndihet i diskriminuar per perkatesine e vet muslimane dhe kerkon te beje dicka per te thyer kete tabu.

Gjithashtu edhe ne shoqata, bursa studentesh, biles se shpejti ndoshta do na hapin edhe ndonje universitet (se kolegje ka plot).

Po cilat qenkan keto investime te shumta? Sa shkolla kane hapur arabet ne kete vend? Me sa di une jane vetem kolegjet turke, te cilat ekzistojne ne te gjithe boten dhe te cilat jane teresisht laike, ka nje shkolle te mesme iraniane dhe kaq. A mund te besh dot krahasimin me nje mori shkollash te cilaj jane apo pretendojne te jene amerikane, gjermane, franceze etj? Apo me fakultetet ku greket i kane te pakten nja dy pa llogaritur shkollat pasuniversitare, Katoliket po keshtu kane universitetin e tyre, pa llogaritur pasuniversitaren e Don Boskos, perse qenka problem kaq i madhe qofte edhe "rreziku" i nje universitet Islamik apo ku ta di une cfare? C'eshte kjo frike nga dija?
Dhe te mos flasim ketu per shoqatat ku as qe mund te besh ndonje krahasim midis lindjes dhe perendimit, por mbi te gjitha, edhe ato pak shoqata islamike qe nuk perzene, tashme kane mbetur si peshku pa uje, pasi cdo lloj aktiviteti eshte ne shenjester per ta akuzuar si veprimtari terroriste, si veprimtari qe na le prapa etj, per te mos thene per renien drastike te fondeve, si pasoje e pretekstit nderkombetar te luftes kunder terrorizmit, ku nuk gjen dot nje lek per te botuar qofte edhe nje liber.

Me duket se po tentohet te akuzohet viktima per agresor, nemenyre qe t'ia zene edhe ate fije fryme qe i ka mbetur.

jimmy84

Primus registratum

Gysi, e kuptoj pakenaqesine tende, ashtu sikurse ti duhet te kuptosh pakenaqesine time.
Pse "alarmohem" une? Per faktin e thjeshte qe keto emisione MASHTROJNE. Dhe mashtrimi qendron tek ARGUMENTIMI i mesazhit qe ato percjellin. Te thuash "Darvini nuk ka te drejte" eshte MESE normale por te thuash "Darvini MASHTRON", "Darvini frymezoi diktaturat komuniste dhe naziste", "Shkenca ka hedhur poshte evolucionin" etj pallavra si keto, ky eshte MASHTRIM dhe PROPAGANDE MASHTRUESE.
Per programacionet fetare me thene te drejten pervec ndonje kanali te vecante emisione ortodokse apo katolike une s`kam pare. Dhe per me teper sic te thashe mua nuk me shqeteson ana fetare sesa ana mashtruese. Nuk kam degjuar me thene te drejten ndonje emision tjeter fetar qe te thote "Darvinin e ka hedhur poshte shkenca". Sigurisht qe kundershton Darvinin por nuk thote "Darvini frymezoi Nicen dhe Marksin per teorite e tyre".
Per kolegjet permenda vetem ato turke meqe jemi tek kjo teme sepse ne fakt me shume se kolegjet turke me alarmojne ato shkollat greke qe jane me te shumta se shkollat shqipe andej nga Jugu.
Per pune e "kryqezates" e kisha ne kuptimin qe ata qe financojne keto emisione (institute islamike besoj) kane nisur nje fushate. Dhe mos me thuaj qe keto TV nuk paguhen per ato emisione apo per ato kenget qe japin. Si rrjedhim kemi nje fushate propagandistike e mbeshtetur financiarisht.
Dhe ketu lind pyetja: Pse INVESTOHEN keto para? Dhe zakonisht INVESTOHET bie era (gjithmone kur propogandohet qe kjo behet ne emer te miresise apo fese dhe gjasme pa interesa te tjera). Sigurisht ti e shikon ne aspektin e drejtperdrejt...kjo jep nje mesazh fetar....ku eshte e keqja? Kurse une e shoh ne nje kendveshtrim tjeter: Kush harxhon para qe ti te shohesh kete emision? Qe dikush te hedhi para vetem qe ti te shohesh "te verteten" dhe te "shkosh ne Parajse" me duket shume naive ne kete situate qe jetojme.
Nejse uroj ta kem gabim.
P.S Mos na i martirizo kaq shume keto shoqatat fetare sa te krahasosh Shqiperine me Ameriken. Ne Shqiperi edhe vete Bini te vije po pati pare s`e ndalon as polici i trafikut. Biles ne Shqiperi nuk eshte as ajo frika e terrorizmit dhe aq me pak islamofobia e ndonje vendi tjeter. Prandaj mos na i viktimizo me zor.

gurax

Pan ignoramus

[ QUOTE ]
eshte normale te reagohet nese vertete ka shtremberime te hapura shkencore, por juve nuk na sqaruat asgje konkretisht se cilat jane keto shtremberime, dhe pse jane te tilla.
Pra e para ka te beje me vleresimin e efektit anesor propagandistik qe kane keto emisione, dhe e dyta ka te beje me vete permbajtjen e tyre.

[/ QUOTE ]

Me siguri ke bere humor ketu! /pf/images/graemlins/booki.gif

Ndersa persa i perket faktorit tjeter qe "Ata (Kristjanet) bejne me shume propagande sesa ne (Muslimanet) keshtu qe s'jemi ne te keqinjte" e ke kuptuar gabim. Problemi eshte qe te dyja palet jane vampirer dhe askush s'po favorizon njeren ne kurriz te tjetres pasi situata eshte e llojit "Kuku moj nene ke te qaj me pare".

Gysi

Primus registratum

Jimmy-t.

Paraqitja e disa ideve, qofshin edhe te gabuara nga mashtrimi jane gjera te ndryshme. Nuk dua aspak ti mbroj ato emisione, per me teper kur edhe nuk jam ndjekes i tyre. Kam njefare ideje, nga c'me kane thene per to, por nuk i kam pare me vemendje. Gjithsesi, ato shprehin pikepamjet e tyre mbi Evolucionin dhe ndikimin e tij ne jeten ideore, shoqerore, politike, etj. Ta kesh gabim eshte tjeter gje dhe te mashtrosh eshte tjeter gje.
Pastaj, persa i perket genjeshtres lidhur me Darvinin, nuk besoj se ne ndonje prej ketyre emisioneve ka thene qe Darvini ka mashtruar. Darvini thjesht hodhi nje ide dhe formuloi nje teori. Ndersa, per sa i perket idese qe darvini ka qene faktor ne ardhjen e komunizmit dhe nazizmit, une ketu nuk shoh asgje problematike. Te frymezosh komunizmin dhe nazizmin nuk eshte fort faji i darvinit, ashtu sic nuk mund te akuzojme Nicen per krimet e hitlerit, megjithese, ka nje lloj lidhjeje te konsiderueshme ndermjet nazizmit, predikimit te se drejtes se races superiore per te udhehequr dhe mbinjeriut te Nices. Edhe ne rastin konkret, eshte logjike dhe e dukshme qe edhe komunizmi edhe nazizmi bazohen mbi darvinizmin si filozofi per teorite e tyre. Nazizmi e ka shfrytezuar darvinizmin per te legjitimuar te drejten e rraces superiore, e cila sipas tyre, qendron ne majen e evolucionit racor, gjenetik, shoqeror. Ndersa komunizmi e shfrytezoi darvinizmin si evoluim i luftes se klasave deri ne fitoren perfundimtare te proletariatit, gjithasht darvinizmi eshte bere pjese e materializmit dialektik te komunizmit, dhe eshte teori baze per mbeshtetjen e marksizmit. Megjithate, te thuash te gjitha keto, nuk do te thote te fajesojme Darvinin per te gjitha krimet qe bene Hitleri dhe Stalini.
Gjithsesi,per sa i perket asaj qe ti thua se evolucioni nuk eshte hedhur poshte, eshte e vertete. Vetem se duhet te reagosh po ne te njejten menyre kur ne televizione shikojme pa fund emisione shkencore qe shprehen per te vertetat definitive te evolucionit.
Pra problemi eshte i dykahshem dhe te dyja jane propagandistike larg te vertetes. Ajo qe une kam shprehur ka te beje me faktin qe, perse reagimi dhe indinjata aktivizohen perhere vetem nga njeri krah.

Ndersa, per sa i perket pagesave, kjo eshte fare normale. Te gjithe paguajne, per sa kohe qe meida sot eshte bere sunduesi i jetes ideore dhe botekuptimore te shoqerise. Fakti qe dikush paguan per te bere publike nje ide, nuk do te thote doemos komplot social, apo edhe me keq, kryqezate sic e sheh ti.
Sigurisht, ne nje bote konkurence, si ko qe kemi ngritur, paraja eshtshte arma kryesore per te mbijetuar. Eshte normale qe ajo te shfrytezohet per te mbajtur gjalle ide te caktuara te cilat nje pale i duken te drejta, nje nje bote ku ka shume altoparlante te cilet shurdhojne opinionin publik me "te vertete" qe shkon ne interes te tyre. Normalisht ne gjithe kete kakofoni pikepamjesh, edhe keto emisione eshte e natyreshme te gjejne dhe te krijojne hapesiren e tyre.
Se fundi, nuk dua aspak te martirizoj asnje shoqate. Perosnalisht i kam pare me skepticizem dhe me kriticizem te gjitha shoqatat qe kane vepruar ne shqiperi, te ciles do ideje qofshin. Por, nuk mund te pranoj te shoh se si pala me e diskriminuar dhe me e viktimizuar, te akuzohet si sunduese apo agresore e opinionit publik.

jimmy84

Primus registratum

Gysi,shiko une kam aq llogjike sa te mos i them mashtrues dikujt vetem pse nuk me pelqen mendimi i tij. Por perderisa s`i ke pare keto emisione mos fol me kaq siguri se cfare thone ato. Dhe te siguroj qe nuk kam shtuar ASGJE nga ato qe thuhen aty. Darvini aty akuzohet troc per MASHTRIM dhe FRYMEZIM te nazizmit dhe komunizmit dhe te gjithe krimeve qe rendojne ne kurriz te ketyre sistemeve. Prandaj ketu une nuk shoh nje "mendim ndryshe" por nje mashtrim TE QELLIMSHEM. Persa i perket se si u perdor nga te tjeret kjo teori eshte njesoj si ata andej nga Tunizia apo Libia qe vrasin fshatra te tere me Kuran ne dore, ne emer te Allahut. A do ishte normale te akuzohej Muhamedi per keto krime?
Persa i perket financimit te tyre, mua me duket si ajo shprehja "dardha e ka bishtin prapa". Ti mendon qe dikush po investon para thjesht per t`u bere mire njerezve. Ok, s`te vertetoj dot te kunderten pavaresisht se une jam i bindur ne mendimin tim...po prova konkrete s`te jap dot. Prandaj fundja secili le te kete mendimin e tij ne kete pike.
Per sa i perket "pales se viktimizuar" nuk e shoh kush e ka persekutuar kete kategori ne Shqiperi? ASNJE. Ne Shqiperi vijne verdalle qe nga ata plehrat e Jehovait, e deri tek ata te Bahait dhe s`i thote kush gjysem fjale, jo me muslimaneve qe jane vendas. Prandaj ne kete pike nuk ka "pale te viktimizuar". Dhe per me teper askush nuk tha qe keto emisione qenkan "sunduese te opinionit".

Gysi

Primus registratum

Une kam pare vetem nje prej ketyre emisioneve i cili quhej, mesa mbaj mend une "Mashtrimi i evolucionit".
Por ketu nuk kemi te bejme me akuze per mashtrim ordiner dhe per me teper ndaj darvinit. POr kemite bejme thjeshte me nje pergenjeshtrim te nje teorie.
Po keshtu, lidhur me mashtrimin, ne kete emision kishte nje (ndoshta edhe dy) rast kur nje shkencetar kishte manipuluar nje kocke, te cilen e prezantonte si specie e ndermjetme ne shkallen e evolucionit. Me pas, sipas emisionit u vertetua qe kjo nuk ishte e vertete. Po keshtu ne kete emision flitej edhe per disa raste gabimesh lidhur me pretendime paleontologesh per gjetjen e specievete ndermjetme. Por ajo qe duhet theksuar eshte se te gjitha keto, paraqiteshin me emra konkrete shencetaresh qe i kane pretenduar, me datat kur jane publikuar se jane zbuluar gjetje te tilla, si dhe me datat kur jane vertetuar se nuk kane qene te verteta. Po keshtu per keto ngjarje ishin dhene edhe referencat perkatese te cilat i perkisnin instituteve prestigjoze boterore ne fushen e biologjise apo paleontologjise.
Pra akuza permashtrim ketu nuk ishte ndaj Darvinit (me sa e mbaj mend une emisionin), si dhe kur eshte folur per mashtrimin e evolucionit eshte folur nenje rang me te pergjithshem, duke e pare si nje ide te genjeshtert, dhe jo per manipulim direkt te fakteve nga ana e Darvinit.

Ndersa per sa i perket asaj qe eshte thene aty se Darvini ka frymezuar nazizmin dhe komunizmin, kjo eshte e vertete. Por ketu nuk behet fjale per njerez, por per teori. Pra ne kete rast, eshte Darvinizmi i cili ka frymezuar Komunizmin dhe Nazizmin, dhe per keto te fola me lart. Pra Hitleri e shihte realizimin e Darvinizmit ne predikimin e tij per popullin superior. Pra mbinjeriu i Nices, i frymezuar nga darvinizmi, u be frymezues i nazizmit ne idene e mbiraces.
Ajo qe thua ti, lidhur me krahasimin ne mes Muhamedit dhe terroristeve, nuk eshte njesoj. Ne rastin e terroristeve islamike, ata nuk bejne gje tjeter vetem se idete e tyre agresive per t'iu kunderpergjigjur perendimit (te cilin ata e shohin si mema e te gjitha te keqijave ne lindje), i justifikojne duke e interpretuar Kuranin sipas qefit. Pra kemi nje ide paraprake, e cila tentohet te vishet me vello fetare. Ndersa ne rastin e ndikimit te teorive, darvinizmi ka sjelle nje ide, e cila ka ngacmuar mendimin e shume filozofeve apo edhe ideologeve, per te kaluar ne ekstremizma. Sigurisht, as Marksi dhe as Nicja nuk kane qene kriminele. Normalisht Marksi nuk mund te mbaje pergjegjesi per krimet e Stalinit, pasi Marksi vetem se tentoi te krijonte nje teori. Por pasojat dhe efektet e kesaj teorie ishin ato qe komunizmi solli ne bote. Pra ketu fajsohet teoria dhe nuk kriminalizohet teoricieni.

Ndersa per sa i perket viktimizimit, ai eshte i dukshem. Ka rreth tete vjet qe kur vala e hedhjes se blozes mediatike kunder islamit ka filluar ne shqiperi. Jane pa fund titujt e faqeve te para qe nxijne kunder muslimaneve duke i etiketuar me lloj lloj emrash. Kohet e fundit ky viktimizim vetem sa eshte bere me i sterholluar. Po keshtu ka nje sere opinionistesh, analistesh dhe intelektualesh qe mbushin here pas here faqet e gazetave me shkrime me permbajtje te theksuar antiislame. Aq shume eshte nxire figura e muslimanit ne media saqe, ka mjaft media te cilat tentojne te akuzojne edhe politikanet me terma te tilla si "islamik" etj. Po keshtu disa gazeta akuzonin qeverine berisha, per faktin se ka vene nje minister (Aldo Bumcin) i cili ka mbaruar nje master ne turqi per shkenca politike. Sipas ketyre analisteve qe bertisnin me te madhe per nje akt papergjegjshmerie, nuk mund te vihet minister dikush qe ka studiuar ne Turqi (megjithese fakultet laik, e per me teper amerikan), pasi turqia eshte vend islamik. Po keshtu kemi rastin e dhe te propozimit te Edit Harxhit si ambasadore ne shba,kur gazetat u cane per ta kundershtuar, sepse sipas tyre ajo e paska burrin turk. Pra ta kesh burrin turk, perben nje precedent qe ta heq te drejten per te qene ambasadore. Dhe nje gje e ngjashme ishte edhe ne rastin e ishzedhenesitte kryeministrise Ermal Hasimja, i cili kish ne cv-ne e tij nje diplome ne nje prej vendeve muslimane.

Ka jo vetem nje ton keqdashes ne nje mase te madhe ne media, ashtu si edhe nje tendence paragjykuese, raciste etj, por edhe nje deshire per ti perzene muslimanet nga jeta publike, madje tashme edhe nga shkollat, ne rastin e vajzave me shami dhe djemve me mjekerr.
Nesje, muhabet i gjate. Per te tilla tema jane shkruar edhe libra dhe artikuj te cilat denojne islamofobine mediatike, shteterore ne shqiperi, dhe ka argumente, fakte dhe te dhena sa te duash.