Djalli- iluzion apo?...

matriksi

Primus registratum
Re: Djalli- iluzion apo?...

E cfare nxjerr une nga kjo bisede me ty,ku qellimi eshte qe ti te kuptosh dicka nga kjo, kurse ti ke qellim qe une te kuptoj dicka nga kjo qe thua ti.Kemi mosperputhje qellimesh.Pra e leme kete muhabet ketu.

ALTIN

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: LIR111</div><div class="ubbcode-body">
A ka ndonjeri fotografi lakuriq nate? </div></div>

180px-Big-eared-townsend-fledermaus.jpg

Ta gjeta mbaje mire /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/crazy.gif

atman

Forumium maestatis

Djalli sikur të qe besnik...

Nëse Djalli, do të qe besnik,
Do të ishte më i miri mik.
Sepse – është e qartë – ka mjaft dhunti.
Por jo atë për të ndryshuar.
Virtyti i tij quhet pabesi.
Por, nëse do të heqë dorë,
Djalli, pa dyshim,
Do të jetë hyjnor.

Emily Dickinson
E përktheva këtë poezi për të kuptuar se Djalli është forca e vetme krijuese. Dhe se për të krijuar kuptohet roli i përfytyrimeve, i fantazisë. Si i tillë nuk është iluzion.

b.k.

Primus registratum

Une e perfytyroj qenien e djallit dhe jashte kornizez fetare. Thjesht huazoj termin "djall" per te nenkuptuar ligesine brenda qenjeve njerezore. Meqenese punoj me njerez qe kane mbijetuar shume fatkeqesi ne duar te qenieve te tjera njerezore duhet te pranoj se eshte shume e frikshme se deri ku arrin mizoria e njeriut.
Panevaresisht perse(cfare i shtyn) qeniet njerezore jane mizore ajo qe mbetet pas jane viktimat e tyre, jetet e shkaterruara, dinjitetet e shkelura me kembe. Njerezit jane te afte dhe munded me qellim te shkelin e dhunojne ato te drejta njerezore qe i takojne cdo kujt qe ne momentin kur jane formuar.

atman

Forumium maestatis

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Triny</div><div class="ubbcode-body">Une e perfytyroj qenien e djallit dhe jashte kornizez fetare. Thjesht huazoj termin "djall" per te nenkuptuar ligesine brenda qenjeve njerezore. Meqenese punoj me njerez qe kane mbijetuar shume fatkeqesi ne duar te qenieve te tjera njerezore duhet te pranoj se eshte shume e frikshme se deri ku arrin mizoria e njeriut.
Panevaresisht perse(cfare i shtyn) qeniet njerezore jane mizore ajo qe mbetet pas jane viktimat e tyre, jetet e shkaterruara, dinjitetet e shkelura me kembe. Njerezit jane te afte dhe munded me qellim te shkelin e dhunojne ato te drejta njerezore qe i takojne cdo kujt qe ne momentin kur jane formuar. </div></div>

Te kundrosh nga ane te ndryshme te njejten kornize, nuk do te thote se po sodit diçka te ndryshme. Mbetet i njejti kuader, i pare ne nje aspekt tjeter.
Perse nuk huazon diçka tjeter, po djallin? Pikerisht kjo verteton ate qe mohon, se ti e perdor djallin brenda kornizes fetare. Ishte feja ajo qe e sajoi si sinonim i sekeqes, madje me keq, e pasoi ne hapesiren e eufemizmit.
Nese do te ndjekim rrjedhen e nje arsyetimi fetar; vetvete djalli ishte kryengjelli me i bukur, ai qe zoteronte diturine dhe ne kete pikpamje ishte shume me i fuqishem se zoti. Perseriti veprimin e Prometeut, e pasoi diturine tek njeriu dhe per kete u ndeshkua. Tani, a eshte gje e keqe kjo? Do te ishte me mire te rronim ne nje jete te kalbur nga notia dhe ne nje plogeshti pa fund, njeri tjetrin pa dalluar dhe me kafshet barazuar apo syzgjuar?
A mendoni se do te shkruheshin nga Shekspiri vargjet:
Dhe le te qaje i plagosur dreri/dhe le te loze e pangare dhia/ se njeri fle dhe tjetrin e ha vreri/ keshtu na qenka bota njerezia...
Hamlet - perkthimi i Nolit.

atman

Forumium maestatis

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Triny</div><div class="ubbcode-body">Une e perfytyroj qenien e djallit dhe jashte kornizez fetare. Thjesht huazoj termin "djall" per te nenkuptuar ligesine brenda qenjeve njerezore. Meqenese punoj me njerez qe kane mbijetuar shume fatkeqesi ne duar te qenieve te tjera njerezore duhet te pranoj se eshte shume e frikshme se deri ku arrin mizoria e njeriut.
Panevaresisht perse(cfare i shtyn) qeniet njerezore jane mizore ajo qe mbetet pas jane viktimat e tyre, jetet e shkaterruara, dinjitetet e shkelura me kembe. Njerezit jane te afte dhe munded me qellim te shkelin e dhunojne ato te drejta njerezore qe i takojne cdo kujt qe ne momentin kur jane formuar. </div></div>

Te kundrosh nga ane te ndryshme te njejten kornize, nuk do te thote se po sodit diçka te ndryshme. Mbetet i njejti kuader, i pare ne nje aspekt tjeter.
Perse nuk huazon diçka tjeter, po djallin? Pikerisht kjo verteton ate qe mohon, se ti e perdor djallin brenda kornizes fetare. Ishte feja ajo qe e sajoi si sinonim i sekeqes, madje me keq, e pasoi ne hapesiren e eufemizmit.
Nese do te ndjekim rrjedhen e nje arsyetimi fetar; vetvete djalli ishte kryengjelli me i bukur, ai qe zoteronte diturine dhe ne kete pikpamje ishte shume me i fuqishem se zoti. Perseriti veprimin e Prometeut, e pasoi diturine tek njeriu dhe per kete u ndeshkua. Tani, a eshte gje e keqe kjo? Do te ishte me mire te rronim ne nje jete te kalbur nga notia dhe ne nje plogeshti pa fund, njeri tjetrin pa dalluar dhe me kafshet barazuar apo syzgjuar?
A mendoni se do te shkruheshin nga Shekspiri vargjet:
Dhe le te qaje i plagosur dreri/dhe le te loze e pangare dhia/ se njeri fle dhe tjetrin e ha vreri/ keshtu na qenka bota njerezia...
Hamlet - perkthimi i Nolit.

b.k.

Primus registratum

Vertete padituria e plogeshtia do te ishin shume me keq. Aftesia per te perjetuar nenshtrimin dhe vuajtur mizorine na ben humane (nese human duam te jemi).

Ajo qe me indinjon me shume eshte fakti se disa njerez mendojne se kane te drejte te dhunojne njerez te tjere (paneveresisht se nga c'justifikim udhehiqen). Experimenti i Milgram tregon se shume nga ne jane te afte dhe kryejme te tilla krime. Mjafton te shikojme konfliktet etnike, fetare, gjinore, klasore etj. qe na rrethojne.

Do te doja te hapnin nje debat mbi ata qe kundershtojne kryerjen e krimeve.

P.s. Me pelqen kur me kapin ne gabim :). Per fat te keq kam shume pak njohuri mbi fene dhe nuk mund te argumentoje ne ate prespektive.

M

Mortal

Guest

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: LIR111</div><div class="ubbcode-body">
A ka ndonjeri fotografi lakuriq nate? </div></div>

Vizito New Orleans te Ann Rice ose Carpatet e Christine Feehan.

unique

Primus registratum

Zoti egziston, djalli nuk egziston.
Kush ka nevoj per egzistencen e djallit?!
Ai qe don te te shtij friken.
Mos lejo te te frikesojn. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif

abs

nuk e di...

e un' qe mendoja - njeriu i ka te gjitha brenda vehtes, mvaret se ke kultivon ma shum' /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eusa_think.gif

poeti_perlotur

Primus registratum

mesa kam lexuar zoti kur krijoi token , qiellin , parajsen , ka krijuar dhe ferrin. Djalli per mua nuk ekziston edhe pse shum veta besojn se djalli ekziston

merc

Forumium praecox

Nuk e di per ke djall flisni ju po une per vete e kam pa djallin tim... Dhe e di shume mire qe ai te pakten ekziston... Ashtu si dhe kam para zotin tim...
Dhe e di qe ai djalli dhe zoti qe kam pare une jane vetem te mite

policia

Forumium maestatis

cdo gje e keqe qe na ndodh apo qe shikojme ne themi "djall"
dhe kuptohet qe perdoret si term subjektiv, por nese do i shkojme kesaj llogjike i bie qe djalli eshte ana e erret e cdo gjeje...

DriniS

Ecejak

Iluzion optik, gje qe mund ta shohesh te ndodhe edhe tek rete ne qiell. Por duke e lidhur me kete ndodhi fatkeqe, mendja kerkon te gjeje justifikime, ndaj dhe i meshohet kaq shume ekzistences se fytyres se djallit ne ate shtellunge tymi.

P.S. Jo se djalli nuk ekziston :)

kurkushi

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: policia</div><div class="ubbcode-body">cdo gje e keqe qe na ndodh apo qe shikojme ne themi "djall"
dhe kuptohet qe perdoret si term subjektiv, por nese do i shkojme kesaj llogjike i bie qe djalli eshte ana e erret e cdo gjeje...
</div></div>
Meqenese nje ane e erret as e ndritshme e asnje gjeje ne kete bote s`ekziston,por ka Naten dhe Diten,ku qe te dyja jane te nevojshme per jeten njesoj sikurse Gjinia Mashkullore dhe femerore,kjo i bie qe eshte ana e padeshiruar per(disa nga) ne si personalisht apo dhe grupisht.
Djalli eshte shpikje e Njeriut,e fese se tij, per ta kercenuar me te bashknjeriun per qellimet dhe interesast e tija jetesore!