Mjekimi me bime
Primus registratum
Re: Disa nga bimet me te rensishme per shendetin e nje
Pregaditja e Kombucha-s
Koha e kërkuar 6-15 ditë
Ja se si bëhet kjo:
1.Laje enën e kuzhinës me ujë tuj shkumue dhe shpërlaje mire.
2.Vloje tre të katërtat e ujit të pastër.
3.Shtoja 1 filgjan sheqer ujit atëherë kur vlimi arrinë pikën kulminante.
4.Ndale–zvogëloje nxehtësin dhe shtoja 4-5 qese të çajit të zi (cajave qe i zgjedh)
5. Zbute-leje 10 sekonda dhe largoji fletët e çajit apo qesen dhe leje çajin të ftofet (nuk të bën dëm nëse e len çajin të zbutët për një kohë më të gjatë).
6.Hedhe çajin e ftohtë në një enë sa masa e një kanaqeje
7.Shtoja kombuhës tane një culture (bimë) duke e vendosur ashtu që sipërfaqja e lëmueshme shkëlqyese të jetë përmbi. Shtoja një filgjan çaj të kombuhës së fermentuar nga pakoja e mëparshme (ose zëvendësimi i saj
8.Vendose një codillë djathi përmbi grykën e qypit dhe siguroje mbështille me një tapë(shtupë) kauçuku. Kjo nuk i len me hy pluhurin, mykun, sporet (farët).
9.Lejo – vendose që të qëndron e palëkundur (të mos shkundet) në një vend të ajrosur dhe të errët larg nga rrezet e diellit (temp. 5-28 shkallë të C.) për 6-15 ditë.
10. Për tu siguruar se çaji është ardhur, qiti disa gercame sa për ta provuar shijen.
11.Testim i shijës:
Testimi i shijës së pakos të çajit të kombuhës bëhet kështu:
12.Kur çaji është përgaditur sipas shijes tënde, largoji dy kultura.
13.Ndaji ngadalë dhe vendosi kulturat në një enë qelqi të mbuluar me ambalazh plastike apo kanaqe – kuti plastike dhe shtini me i ftohë në frigorifer. Ato duhet me i lënë me u ftoh përafërsisht gjashtë muaj, e mundesh me i lënë edhe ma gjatë(më shumë kohë).
14. Hedhe-qite çajin e fermentuar nëpërmjet një filteri të kafës dhe qite me shishe në një filgjan ose në shishe plastike.
15.Shënoje datën dhe fute çajin me shishe në frigorifer.
Pregaditja e Kombucha-s
Koha e kërkuar 6-15 ditë
Ja se si bëhet kjo:
1.Laje enën e kuzhinës me ujë tuj shkumue dhe shpërlaje mire.
2.Vloje tre të katërtat e ujit të pastër.
3.Shtoja 1 filgjan sheqer ujit atëherë kur vlimi arrinë pikën kulminante.
4.Ndale–zvogëloje nxehtësin dhe shtoja 4-5 qese të çajit të zi (cajave qe i zgjedh)
5. Zbute-leje 10 sekonda dhe largoji fletët e çajit apo qesen dhe leje çajin të ftofet (nuk të bën dëm nëse e len çajin të zbutët për një kohë më të gjatë).
6.Hedhe çajin e ftohtë në një enë sa masa e një kanaqeje
7.Shtoja kombuhës tane një culture (bimë) duke e vendosur ashtu që sipërfaqja e lëmueshme shkëlqyese të jetë përmbi. Shtoja një filgjan çaj të kombuhës së fermentuar nga pakoja e mëparshme (ose zëvendësimi i saj
8.Vendose një codillë djathi përmbi grykën e qypit dhe siguroje mbështille me një tapë(shtupë) kauçuku. Kjo nuk i len me hy pluhurin, mykun, sporet (farët).
9.Lejo – vendose që të qëndron e palëkundur (të mos shkundet) në një vend të ajrosur dhe të errët larg nga rrezet e diellit (temp. 5-28 shkallë të C.) për 6-15 ditë.
10. Për tu siguruar se çaji është ardhur, qiti disa gercame sa për ta provuar shijen.
11.Testim i shijës:
Testimi i shijës së pakos të çajit të kombuhës bëhet kështu:
12.Kur çaji është përgaditur sipas shijes tënde, largoji dy kultura.
13.Ndaji ngadalë dhe vendosi kulturat në një enë qelqi të mbuluar me ambalazh plastike apo kanaqe – kuti plastike dhe shtini me i ftohë në frigorifer. Ato duhet me i lënë me u ftoh përafërsisht gjashtë muaj, e mundesh me i lënë edhe ma gjatë(më shumë kohë).
14. Hedhe-qite çajin e fermentuar nëpërmjet një filteri të kafës dhe qite me shishe në një filgjan ose në shishe plastike.
15.Shënoje datën dhe fute çajin me shishe në frigorifer.