Dilemat e moshës kritike tek 30 vjeçarët

Daniel H

Primus registratum

Olsi Kolami

Një frazë e njohur e sociologut italian Sabino Acquaviva, i thotë : “Sot, pas një adoleshence të tejzgjatur kur ke marrë diplomën, midis 28-30 vjeç, të rinjtë bëjnë llogaritë me përgjegjësi, se ku ndodhen”. Nëse në fakt je midis kësaj moshe, është normale që ti paralajmëron nevojën për të vendosur pikën e parë të situatës. Për vajzat është edhe më keq. Ato kanë më shumë mundësi, por kjo në vend që të mbahen si me më shume fat nga nënat e tyre, ndihen të detyruara për të bërë gjithçka, brenda pragut të tridhjetave. “Vajzat e reja nuk duhet të bëjnë vetëm një hap, por shumë dhe përbërësit që mbushin botën e tyre të referimit janë shumë”-thotë psikologu. Në këtë moshë ata duhet të marrin vendime që lidhen me martesën, bashkejetesën, një banesë të re, karrierën ose familjen. Pothuajse të gjithë tregojnë të njëjtën histori duke kaluar kriza emocionale dhe psikologjike. Qëndrojnë në vetmi, pasi u duket sikur jeta po konsumohet, por në të vërtetë, bëhet fjalë vetëm për ndryshimin e stadit te gjeneratave dhe ky është një panik i paevitueshëm dhe shoqërohet me monotoni akute.

policia

Forumium maestatis
Re: Dilemat e moshës kritike tek 30 vjeçarët

problemi eshte se nese i kemi zgjidhur te gjitha ne kete moshe, cfare do bejme?
kerkesat asnjehere nuk mbarojne. mua shpesh me kap paniku se i jam afruar shume te 30. sa shpejt kaloi koha, kur isha gjimnaziste dhe studente dhe ja tani ne pune.
jeta e perditshme dhe intensiteti i saj me ben te humb mendjen, por tani qe po e mendoj me ze paniku. pas ca vitesh do te plakem, nuk do vesh me kanatjere me bark perjashta...
nuk do shkoj me aq shpesh me pub...floket do me thinjen dhe do detyrohem ti lyej jo me per mode por nga halli...vajza do me rritet dhe kushedi sa shpesh do ma thote qe jam jashte mode...
sa frike...

Daniel H

Primus registratum

Lum si ti qe i ke zgjidhur hallet e marteses, po c'te bejme ne 70% e AF-se, (nuk eshte shifer studimore kjo /pf/images/graemlins/laugh.gif) qe s'kemi vene gje ne terezi.
Ja kam 1 vit une qe them "do fejohem per 3 muaj". /pf/images/graemlins/laugh.gif
Rri e mendoj pak me thelle dhe dal ne konkluzionin "po e shtyj dhe pak sa te rregulloj dhe kete gje", dhe keshtu shtyhet 3 mujor pas 3 mujori vendimi /pf/images/graemlins/laugh.gif
Pa le ideja qe "s'do kem me mundesi te mbledh gorrica me shoket" sa me vret /pf/images/graemlins/laugh.gif

irene

Primus registratum

ebm, une jam shume dakort me ate artikullin sidomos kur thote qe per femrat eshte me e veshtire ne momentin qe je para zgjedhjes karrieren apo familjen. mbase aty te 30 eshte mosha kritike sepse ora biologjike me oren sociale kane mosperputhje e para te nxiton ndersa e dyta sapo ka filluar
zgjidhja me e mire eshte te mos ta mendosh fare ebm, tanto c ka per te ndodhur do te ndodhe /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Daniel H

Primus registratum

Po lejeni moj xhan karieren ju se nuk eshte argument /pf/images/graemlins/laugh.gif
Problemi me i madh per ate moshe eshte se zorr se gjen burre te lire e para dhe e dyta qe te te pershtatet. /pf/images/graemlins/laugh.gif

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

une s'njoh asnje person nga te dy sekset rreth te tridhjetave qe i ka vene te gjitha ne vije...dhe i ka ngel vetem nusja...asnje i ri ne kete moshe nuk do te lidhet...(per mua kjo eshte mosha e adoleshences se dyte) qe ndoshta kujton adoleshencen te kaluar prane prinderve...por qe nuk eshte moshe e pershtatshme per lidhje...them se meqe jetojme gjate dhe plakemi vone...(nuk jam dakort me Policine per panikun e barkut jashte...)personat e kesaj moshe kane deshire te defrejne...normale..kushtet i kane... jane ne pune, nuk jetojne ne kurriz te askujt...dalin neper lokale dhe bare...kercejne bejne dashuri...nderrojne partnere...eshte nje lloj moskokeçarje ne paraqitje te jashtme...por them se ne te vertete eshte frika per tu lidhur me dike...frika e pyetjes se stermundishme..." a eshte ky personi i duhur"...apo "duhet te pres akoma" eshte e fshehur prapa çdo vajtjeje ne disko...

PS: ne pergjithesi nje 30 vjeçari ketu..nuk i jepet me shume se 25 as nga fiziku e as nga mendja... /pf/images/graemlins/grin.gif

irene

Primus registratum

boooo ci bere vetes me kte shkrim, nejse jam e sig qe jane vene ne rradhe per te te lincuar kshuqe s po argumentoj me ty per veshtiresine e te gjeturit burre, ndersa per argumentin e karrieres, ti e di qe nese te ofrojne nje vend pune ose te promovojne gjeja e pare qe pyesin eshte: ke ndermend te besh femije per dy tre vitet e ardhshme ??? per te mos folur pastaj per ca vende pune qe e kane te nenkuptuar qe s do ta ruajne vendin e punes nese shkon me leje lindje, nejse se s'dua ta kthej ne shkrim feminist, ti s je femer dhe ca gjera s ke per ti kuptu asnjehere /pf/images/graemlins/wink.gif

dhe sa per pershtatshmerine si 20 si 30 o e ke o se ke /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

policia

Forumium maestatis

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Lum si ti qe i ke zgjidhur hallet e marteses, po c'te bejme ne 70% e AF-se, (nuk eshte shifer studimore kjo /pf/images/graemlins/laugh.gif) qe s'kemi vene gje ne terezi.
Ja kam 1 vit une qe them "do fejohem per 3 muaj". /pf/images/graemlins/laugh.gif
Rri e mendoj pak me thelle dhe dal ne konkluzionin "po e shtyj dhe pak sa te rregulloj dhe kete gje", dhe keshtu shtyhet 3 mujor pas 3 mujori vendimi /pf/images/graemlins/laugh.gif
Pa le ideja qe "s'do kem me mundesi te mbledh gorrica me shoket" sa me vret /pf/images/graemlins/laugh.gif

[/ QUOTE ]
/pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif EBM rendesi ka qe e paske gjetur nusen...
pastaj kur te fejohesh, ti kujton se do shpetosh, pas nje fare kohe do te thone, martohu tani boll e zgjate dhe do martohesh me mendimin se do shpetosh, me pas do fillojne te te thone beje nje femije dhe mblidh mendjen...
dhe ato gorricat me shoket harroji, se do kete gjera te tjera burrash per te bere... /pf/images/graemlins/cry.gif /pf/images/graemlins/tipsy.gif /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

Daniel H

Primus registratum

E para flasim per 2 realitete te ndryshme, ndryshe Franca dhe ndryshe Shqiperia.
E dyta mendoj se cdo gje eshte me ore biologjike, sikurse e tha dhe Iren'. E vertete qe shumica nuk e ka me qejf ne kete moshe te behet dyshe apo treshe (edhe sikur t'i kete gjerat te gjitha per fije), por ja qe eshte kjo ora biologjike qe s'te jep shume mundesi te zgjedhesh.

Blendi

Primus registratum

Une jam 27 keshtu qe me kap ky grupi. Ajo qe ve re tek vetja ime ne dy vjetet e fundit eshte nje deshire per maturim, jo se kjo po ndodh realisht, por te pakten predispozita ime ndaj "shtrimit" nese mund ta quajme keshtu ka ndryshuar. Nuk jam aspak nervoz sic pershkruan komenti fillestar i psikologut. Jam pergjithesisht i kenaqur edhe pse nuk kam arritur (aspak) permbushejn profesionale/shoqerore/romantike. Kam patur 2.5 lidhje serioze me 3 femra te ndryshme. Lidhje qe kane mbaruar prandaj i quaj deshtime, te miat dhe te shoqeve ne fjale. /pf/images/graemlins/frown.gif
Nuk ndjej ndonje ngut per t'u martuar, kjo do ndodhi ne kohen e vet. Ndjej se (nga ana e moshes) jam gati per te patur nje femije, por kjo mund te jete pershkak se gjithnje e me shume prej shokeve/shoqeve jane bere baballare dhe mamallare. Ora biologjike, por ndryshe ia degjojme tik-takun ne meshkujt dhe ndryshe femrat.

Sidoqofte jam shume konfuz per te ardhmen, ne kuptimin qe dua shume gjera njekohesisht dhe jam realist qe nuk mund t'i kem apo jem te gjitha. Nuk kam nje plan te kristalizuar. Une jam tip qe nuk bej plane afatgjata, por shoh se duhet pak me shume detaj se "ku rafsha mos u vrafsha" kaloi me 25 vjetorin. /pf/images/graemlins/smile.gif

Jam i interesuar te degjoj nga moshataret e tjere.

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

ora biologjike e meshkujve dhe e femrave nuk eshte e njejte..kjo eshte e vertete...meshkujt s'kane fare i bine shkurt... /pf/images/graemlins/grin.gif...sa per ndryshimin e realitetit nuk ma mbush mendjen EBM jam e sigurte qe eshte njesoj...merr nje person beqar atje...dhe nje ketu... ne te njejten moshe...ke per te pare qe aspiratat e moshes jane te njejta...pastaj ti i je bazuar nje psikologu italian me duket...dhe ne jemi te gjithe shqiptare ne AF /pf/images/graemlins/smile.gif

Daniel H

Primus registratum

dhe sa per pershtatshmerine si 20 si 30 o e ke o se ke /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

[/ QUOTE ]

Kur je 20 ke me teper mundesi te zgjedhesh, sepse oferta e tregut eshte me e madhe. Pra mund te zgjedhesh burra qe nga 20-35 vjec. Kur je 30 do zgjedhesh midis 30 dhe 40 vjec, por qe dihet qe oferta per kete moshe paraqitet e vaket. Nga ky numer i paket; gjysmat do i kesh te divorcuar ose do i divorcosh, nje pjese tjeter cunat e mamit dhe nje pjese relativisht e vogel jane cuna tamam /pf/images/graemlins/laugh.gif

Ne nje situate te tille....

412955616-chris_o%27donnell_the_bachelor_003.jpg

...sa eshte probabiliteti te gjesh nje burre? /pf/images/graemlins/rolleyes.gif

Blendi

Primus registratum

Kjo qe thua ti le vend per keqinterpretime...sepse eshte po aq e veshtire te gjesh nje vajze tamam sa c'mund te jete per nje femer te gjeje nje djale persembari. Dua te them, edhe e anasjellta e kesaj fotografise do ishte e vertete. Nse po flasim per person qe eshte material per ta patur ne krah gjithe jeten...

Dhe dicka tjeter. Ne moshen 20 vjecare vertet qe ke mundesi me te medha sepse ka me shume te disponueshem. Por une mendoj se eshte teper heret per t'i marre keto vendime te rendesishme. perderisa pranojme se ka nje adoleshence te zgjatur deri afer moshes 30-vjecare, atehere i bie qe ata qe jane martuar midis moshes 18-28 kane marre vendime adoleshentesh.

Pastaj, c'mund te thuhet per ngushtimin e pellgut perzgjedhes per ata nga ne qe jetojne ne emigrim por duan te qendrojne brenda gjakut?

Aha - Ka nje zgjidhje te lehte. Shkon ne shqiperi dhe merr nje njomezake dhe e sjell ketej ta rrisesh vete pastaj. - Mos qeshni. Kjo ndodh perdite.

irene

Primus registratum

come on, beji update atyre kategorive mos fillo me diskutimet e xhajave provinciale, bashkesite e meshkujve te divorcuar, cunave te mamit dhe cunave tamam kane shume elemente te perbashketa me njera tjetren dhe nuk jane aspak perjashtuese, dhe po te flasim per probabilitetin eshte i njejte nga te dy anet si per ne si per ju /pf/images/graemlins/wink.gif

policia

Forumium maestatis

une s'njoh asnje person nga te dy sekset rreth te tridhjetave qe i ka vene te gjitha ne vije...dhe i ka ngel vetem nusja...asnje i ri ne kete moshe nuk do te lidhet...(per mua kjo eshte mosha e adoleshences se dyte) qe ndoshta kujton adoleshencen te kaluar prane prinderve...por qe nuk eshte moshe e pershtatshme per lidhje...them se meqe jetojme gjate dhe plakemi vone...(nuk jam dakort me Policine per panikun e barkut jashte...)personat e kesaj moshe kane deshire te defrejne...normale..kushtet i kane... jane ne pune, nuk jetojne ne kurriz te askujt...dalin neper lokale dhe bare...kercejne bejne dashuri...nderrojne partnere...eshte nje lloj moskokeçarje ne paraqitje te jashtme...por them se ne te vertete eshte frika per tu lidhur me dike...frika e pyetjes se stermundishme..." a eshte ky personi i duhur"...apo "duhet te pres akoma" eshte e fshehur prapa çdo vajtjeje ne disko...

PS: ne pergjithesi nje 30 vjeçari ketu..nuk i jepet me shume se 25 as nga fiziku e as nga mendja... /pf/images/graemlins/grin.gif

[/ QUOTE ]
nuk e kisha fjalen per periudhen e te 30 kur fola per barkun perjashta per thinjat dhe per pub-et por duke menduar sa shpejt kaloi koha, po imagjinoja periudhen 40-50 qe me duket se do vije po kaq shpejt...
sepse per momentin jeten po e jetoj mire fare, si nga ana e karrieres, e familjes dhe keshtu me rradhe...
dhe une hyj te ato persona qe pak a shume i kam vene gjerat ne terezi, por kjo nuk do te thote qe une kenaqem me kaq se kam edhe shume plane ambicioze per te tashmen dhe per te ardhmen /pf/images/graemlins/wave.gif

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

ohhh Blend edhe nje here po me tregon me teper sesi ky brez 30 vjeçaresh funksionon gjithandej njelloj...keta ketu nuk do shkojne ne shqiperi te marrin njomezake...por ne Thailande...qe ta çojne ne shtepi...ti bejne ca femije...dhe ta mbyllin brenda...nderkohe here pas here vete edhe pse mund te jene me shume se 30 vjeç... do dalin prape neper lokale me shoket dhe shoqet e tyre..; do vazhdojne jeten si me perpara...qejfet po njesoj...por ama do kene permbushur nje pjese se jetes se tyre...martesen dhe femijet...(nuk i fus te gjithe ne nje thes e?)

regele

Forumium maestatis

Gjerat ne paranteze jane gjithmone te rendesishme Dahlia! /pf/images/graemlins/smile.gif Shume mire!