Dhurues organesh!

TDSH

Primus registratum
Dhurues organesh!

U desh te ngjante dicka ne jeten time te kuptonja se duhet te shkonja aty ku merren patentat, dhe tju kerkonja qe mbi timen te me shenonin si organ donator!

Para nje muaji, ne qofte se e mbani mend ju shkrojta per dy femije shqiptare qe vdiqen ne qytetin tim. Aksident me makine, njeri prej te dyve vdiq ne vend, ndersa tjetri vdiq ne spital pasi mjeket i hoqen spinat e makinerive qe mbanin organet e tija vitale ende ne jete. Vertet ai femije ishte i destinuar te vdiste, por zemra e tije, dhe shume organe te tjera mund te vazhdonin te jetonin ne trupin e dikujt tjeter, duke ndihmuar kshu disa njerez te tjere dhe familjet e tyre. Kete propozim i beri mjekur dy prinderve te cilet e refuzuan si opsion, madjee cakerdisen syte dhe kthyen kreret me perbuzje!
Diten qe dihej se ai femije do vdiste une vajta ne spital me idene ne koke se do i flisnja atyre dy prinderve dhe do ju tregonja historine time, si vendosa te behesha nje organ donator (gje qe shume te tjere si une e kane bere kohe me pare).
Nuk munda tju flisnja, ai femije vdiq me vete morri dhe organet qe mund te shpetonin jeten e disa njerzve te tjere.

Si mendoni ju? Do te donit qe te afermit tuaj ne nje rast te tille te dhuronin organet tuaja, ne menyre qe te shpetonin jete te tjera? do te benit nje xhest te tille madhor ne qofte se (larg qofte) dikush ne familjen tuaj peson nje aksident dhe ne pamundesi per te rrojtur vete mund te shpetoje te tjere, duke dhuruar organet?

Kam shume deshire cemndojn shqiptaret per kete ceshtje, pasi nga shume me te cilet kam folur kam marre si pergjigje vetem fytyra te habitura.

Blendi

Primus registratum
Re: Dhurues organesh!

Une jam dhurues organesh. Ne karten time te identifikimit ka nje zemer te vogel te kuqe ne cep, qe indikon se mund te me merreshin organet ne rast aksidenti.

Nuk kam asnje lloj frike se do me ngjaje ndonje e keqe, por ne rast se po, c'ti doja me vete?????
Preferoj me mire te me rrahi zemra ne nje kraharor tjeter.

Shpeto nje jete! :thumbsup:

Le_Routard

Forumium maestatis

Une per vete jam i interesuar nga organet e Edes dhe aspak nga ato te Blendit, me vjen keq Belndo qe po ta them /pf/images/graemlins/laugh.gif

Dhe per te folur serjozisht me duket nje akt krimnal qe te refuzohen organet e dikujt qe po vdes, sidomos nje femije. Duke menduar se keto organe do groposen nen dhe ne vend qe te jetonin, ti dhuronin jeten nje femije tjeter.

LEA

Primus registratum

teorikisht, jam dakort me mendimin e parafolsve.
dhe ne fillim, u bera gati te shkruaja, se te gjithe pjesmarrsit ne kete teme, te te njejtit mendim do jene.
por
asnje nga ju, nuk eshte ndodhur ndonje here ne nje situate te tille(dhe mos u ndodhte kurre) prandaj dhe nuk mund ta thoni me bindje te plote, qe organet e femijes suaj, do ishit gati tja jepni dikujt tjetri. natyrisht qe eshte humane, natyrisht qe do te dhuronit nje jete te re, gje kjo per te cilen do ishit krenare gjithe jeten tuaj. por nuk e dini se si ndihet prindi, ne momentin kur femija mbyll syte per mos ti hapur me. cdo fjale apo sugjerim, i bere nga mjeku apo nga kushdo tjeter, do tju kalonte si nje fllad qe nuk le gjurme.
une nuk kam perjetuar (shyqyr zotit) asnje rast te tille dhe shpresoj mos perjetoj por u mundova vetem te shoh dhe pak "anen tjeter te medalies" dhe pse jo, dhe te justifikoja pak prinderit ne fjale. jam e bindur qe cdo njeri me zemer dhe llogjike, do ishte gati te bente nje akt te tille madheshtor bamirsie por ne momente kur ndahesh nga njeriu jot me i dashur, duke e ditur se nuk do ta shohesh me, nuk funksionon as llogjika dhe zemra eshte aq e vrare, sa mbase nuk funksionon dhe ajo mire.
donatoreve te organeve u heq kapelen.

bebivogel

Forumium maestatis

I agree me Edin edhe Blendin. Jam dakort me 'Organ donor' ku ka me mire se te shpetosh jeten e nje njeriu /pf/images/graemlins/smile.gif

Ofelia

Forumium praecox

Kete vere, vdiq ne nje aksident automobilistik nje shoku im. Prinderit vendosen te dhurojne organet. Dhe mua me duket se kur te shkoj ne fakultet, ndoshta do ta takoj dhe me nje ze tjeter do te perserise refrenin e vjeter: "Ej, shifena ke mensa". Absolutisht pro.

TEDI

Valoris scriptorum

E lehte te thuhet Me Llafe por e veshtire te behet Realitet. Sic e tha dhe Lea me siper eshte ndryshe kur ndihesh ne ate situate dhe nuk di se cfare te besh me pare cfare te mendosh . MEndon qe femija jot Vdiq dhe nuk te behet Vone per pjesen tjeter te botes . POr mendoj se eshte gje e mire qe te shpetohet nje jete tjeter ose disa te tjera . Nje Rast ishte para disa kohesh ketu ne Shqiperi qe nje djale shqiptar kishte vdekur nga nje aksident dhe me Organet e tij 6 jete njerezish u shpetuan Ne Itali dhe pjesetare te familjeve italiane erdhen ne Varrimin e tij ketu ne shqiperi dhe nuk kishin Fjale te Falenderonin Prinderit e Djaloshit ...

tutu

Primus registratum

Kur vajta te merrja state ID (se tromopilin nuk e ngas hic) ishte shume heret ne mengjes dhe s'kisha fjetur as 2 ore. Kur me beri ajo pyetjen nuk e kuptova. Ma perserit i thashe. Prape s'e mora vesh. "M'AM WOULD YOU WANT TO DONATE YOUR ORGANS UPON YOUR DEATH?" me uleriti ajo gruaja qe kam idene u nevrikos ca nga shperqendrimi im i plote. "Oh yeah...of course" pergjigjia me doli pa u menduar fare. Ai cuni qe me coi me pa nje here i llahtarisur dhe me tha "A t'kane ik men't e krese moj burrneshe?". I thashe jam e qete, thjesht nuk dua qe ta di mami. Babit ia thashe ne telefon dhe me tha mire ke bere. Kuptohet deri me sot ime me nuk e di. Mundesite qe te vdes dhe keto tre jave qe me kane mbetur ne Amerike jane te vogla, gatishmeria per te dhuruar organet eshte perhere e pranishme. Megjithate, po qe ne dore te sime meje eshte e pamundur; nuk i mbushet qe nuk i mbushet mendja.

edda

Primus registratum

jam pro dhurimit te organeve.
Dhuron nje jete por edhe lehtesohet dhimbja e familjareve dhe njerezve qe te duan. Duket sikur ai njeri vazhdon te jetoje akoma.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Eshte shume shume e lehte te thuash po.
Shume veshtire te behet. Sidomos per femijet qe jane ende jomadhor ne dor e kane prinderit. Duhet hedhur nje mesazh ngrohtesie per te gjithe prinderit qe ndodhen ne situata te tilla te ishin pro. Mbase femija e tyre vdes /pf/images/graemlins/frown.gif por arganet e tij shpetojne nje jete tjeter. Gjithsesi nje pjese e femijes se tyre perseri jeton.
Kurse per djemt e vajzat madhor do hidhja nje mesazh per te gjithe: Te firmosnin pro. Jetes nuk i dihet dhe duke mos len prinderit tuaj gjate nje zgjedhje kaq te veshire mbase do ndiheshin me te lehte te rrespektonin deshiren e juaj te fundit.

Ps: Pro dhuruese organesh dhe vullnetare ne dhurimin e gjakut.

Petroninsja

Primus registratum

Do dhuroja organet e mia, pa ngurruar. Te rikthesh ne jete nje qenie njerezore dhe e gjithe kjo ne saje te organeve kur je larguar nga kjo bote nje here e mire. Do e beja me gjithe shpirt, zemra ime te rrinte ne kraharorin e dikujt tjeter dhe ne nje fare menyre qenia ime do mbijetonte tek ai/ajo njeri.....

eM

Paper Moon

ajo zemra e kuqe tek patenta vertet eshte e mija por mund te jete shpresa e dikujt tjeter!!!!

Me kujtohet nje histori e para nja 6 muajsh. Nje familje nga Ohio ishte me pushime diku ne Florida ne sjam gabim. Kishin 3 femije nje djale dhe dy vajza. Gjate kthimit pas pushimeve te veres gjenden ne nje aksident te rende atutomobilistik. Babai dhe dy vajzat nuk paten asnje shans shpetimi nderkohe qe mamaja e mori veten per disa dite. Por ajo qe perbente historine qe djali i kesaj familjeje, ose me mire asaj qe mbeti. Ai kishte thyre shtyllen kurizore dhe jetonte i lidhur ne aparate. Pas 3 javesh mjeku i parashtoi te jemes nje leter per tu firmosur. Kjo autorizonte mjekun te hiqte djalin nga life support. mamaja pranoi por ne castin qe firmosi letrat i kthehet doktorit dhe i thote: Can you use him? Dhe ne fakt dikush qe ne gjendie te jetonte me gjate se ky djale. Nje mama tjeter nuk kishte nevojen te qante me per femijen e saj. Asnje moter nuk ngeli e vetme.

e mbaj mend si sot. Isha aty!
Besoj se te mos jesh organ donor eshte egoisem! Megjithate nuk mund te paragjykoj!

eM

B.E.N

Primus registratum

Absolutisht JO.

Kam nje goc 3 vjec, (mos e dhente Zoti t'i ndodhe ndonji gje sa jam une gjalle se bej namin), dhe gjeja e fundit qe me shkon ne mendje eshte t'i shkul zemren nga kraharori i saj i vogel qe t'i bej nder ndonje tjetri. Egoizem ose jo I DON'T GIVE A F***. Nqs iken ajo per mua jeta ka marre fund. Nuk do pyesja me as per veten dhe as per ndonje tjeter.

Nejse, mund te vazhdoj keshtu gjithe naten por une keshtu e ndjej.

nike palkola

Primus registratum

Unë i kisha dhënë organet. Më mirë me bërë mirë se me u kalbur e me i ngrënë krimbat! Ne kemi paragjykime, dhe kuptohet kur kemi mbetur, me fajin tonë e të tjerëve të fundit e Evropës, edhepse për Kurven plakë kemi kontribuar më shumë se asnjë komb tjetër i sajë!
P.s. Kur u them disave se dëshiroj, - dhe ua kam lënë në amanet djemëve, që të më kremosin (djegin) në krematorium, jo për shkaqe religjioze, por praktike, habiten dhe e di se me vete mendojn se jam i krisur, që pak edhe jam...

Katja

Primus registratum

Sigurisht qe po. Po te ishte edhe ne shqiperi opsioni i te shkruarit ne patente ose id i ketyre gjerave e sigurt qe do shkruhej ne patenten time "organs donor" . Ketu tek ne i bie te vendose familja per te tilla gjera (pas aksidentit qe mund te ndodhe) dhe une jam e bindur qe prinderit e mi do thone "jo" (do ishte cudia me e madhe po te ishte ndryshe). Por une nuk mund te them qe prinderit e mi nuk jane humane. Ketu shume pak e bejne . Megjithate me mire shpeto nje jete sesa te waste your organs duke i mare me vete.

TDSH

Primus registratum

Fillimisht postuar nga B.E.N:
[qb] Absolutisht JO.

Kam nje goc 3 vjec, (mos e dhente Zoti t'i ndodhe ndonji gje sa jam une gjalle se bej namin), dhe gjeja e fundit qe me shkon ne mendje eshte t'i shkul zemren nga kraharori i saj i vogel qe t'i bej nder ndonje tjetri. Egoizem ose jo I DON'T GIVE A F***. Nqs iken ajo per mua jeta ka marre fund. Nuk do pyesja me as per veten dhe as per ndonje tjeter.

Nejse, mund te vazhdoj keshtu gjithe naten por une keshtu e ndjej. [/qb]
Me fal qe po ta shtroj problemin si te tille, por per nje moment vere veten ne kepucet e pales tjeter, dmth ta zeme sikur femija juaj te kishte nje semundje te atille qe do i duhet te bente tranplantin e ndonje organi vital te cilin kuptohet mund ta japin prindrit e nje femije tjeter qe eshte i destinuar per te mos jetuar...Si do te ndiheshit ne qofte se ai prind do te refuzonte, dhe femija juaj mos te kishte shprese...

Flas duke qene se e kam provuar vete kete eksperinece, dhe diten kur nje nga njerzit e mije me te dashur beri nje operacion te tille kam qare dy here, nje here nga gezimi, dhe nje here nga trishtimi i vdekjes se femijes 14 vjecar, prindrit e te cilit kishin dhuruar zemren (dhe organe te tjera qe shpetuan disa njerez)...

eM

Paper Moon

Ky eshte absurditeti me i madh EDI. Jemi gjithemone duke kerkuar gjera nga te tjeret po kurre nuk marim parasysh veten!

It's sad! /pf/images/graemlins/frown.gif

eM

B.E.N

Primus registratum

Nuk do t'i kekoja kurre njeriu te bente dicka qe une vete nuk e perkrah. /pf/images/graemlins/frown.gif

une_une

Primus registratum

NUk eshte per te thene ketu po me nje fitim 200 dollare mund te realizoni enderren e shume vetave. Dhurimi i Sperm.