Dhuna në familje

ana karenina

Primus registratum
Dhuna në familje

Rastet e dhunës kanë gjithmonë një sjellje të parë agresive në zanafillën e vet. Herët e para të dy bashkëshortët apo partnerët mendojë se ky episod nuk do të përsëritet dhe rastet e ndarjeve për shkak të dhunës pothuaj nuk ekzistojnë. E vërteta është se dhuna ndodh mes njerëzish të të gjitha moshave, racave dhe prejardhjeve si socio-ekonomike dhe kulturore. Në më të shumtën e herëve protagonistët kryesorë janë bashkëshortët, ku burri abuzon me gruan.

Dhuna familjare quhet ndryshe edhe abuzim familjar, dhunë mes partnerësh intimë etj dhe ndodh kryesisht ndërmjet njerëzish në marrëdhënie intime. Këtu përfshihet edhe dhuna mes dy ish-bashkëshortësh, të fejuarish apo të dashurish. Dhuna mund të marrë shumë forma, si kërcënime fizike apo psikologjike, izolim, fyerje, përçmim, si dhe abuzim fizik, emocional apo seksual.

Të gjitha marrëdhëniet abuzive kanë karakteristika të ngjashme. Në të gjitha rastet, abuzuesi ka si qëllim ushtrimin e fuqisë dhe kontrollit mbi partneren e tij. Shumë njerëz besojnë se dhuna familjare ka të bëjë me nervozizmin dhe nxehjen, por kjo nuk është e vërtetë. Dhuna është një mjet për të ushqyer frikën tek partnerja, si edhe për të marrë në dorë fuqinë dhe kontrollin e një marrëdhënieje. Nervozizmi dhe egërsia janë mënyra me anë të së cilave abuzuesi përpiqet të vendosë autoritet ndaj të abuzuarës.

Në një marrëdhënie të dhunshme, abuzuesi përdor taktika të ndryshme si:

- Fëmijët: Ai ju akuzon se jeni nënë e paaftë, ju kërcënon se do e largojë fëmijën prej jush, e përdor fëmijën për t’iu transmetuar mesazhe të ndryshme etj.

- Kërcënimet dhe agresiviteti verbal: Ju kërcënon se do t’u bëjë keq pjesëtarëve të tjerë të familjes si fëmijëve apo vetes.

- Mohimi dhe fajësimi: Ai mohon se bëhet fjalë për dhunë e abuzim dhe e kalon tek ju përgjegjësinë e tij për sjelljen e dhunshme. Kjo ju bën të mos mendoni kthjellët dhe të jeni të pasigurta në vetvete ose të ndjeheni se po humbni kontrollin e vetes.

- Abuzimi ekonomik: Ai kontrollon anën financiare të familjes, refuzon të ndani të ardhurat, ju kërkon llogari për paratë e shpenzuara ose nuk u lejon të punoni jashtë shtëpisë. Ai mund të ndikojë negativisht në punën tuaj duke u bërë pengesë si psh: duke ju detyruar të mungoni shpesh.

- Abuzimi emocional: Ai ju kritikon, ju fyen duke ju bërë të ndjeheni keq.

- Trembja: Përdor mimika apo fjalë, fyerje të tilla që ju bën të keni frikë, thyen objekte të ndryshme në shtëpi deri tek përdorimi i mjeteve të forta si thika për t’iu trembur duke ju kërcënuar.

- Izolimi: Ai kufizon kontaktet tuaja me miqtë apo familjarët, pretendon që t’i merrni leje sa herë dilni nga shtëpia, kontrollon aktivitet tuaja, ku shkoni, kë takoni etj. Ai ju pyet ku ishit, mat kohën etj.

- Fuqia: Ai merr gjithë vendimet më të rëndësishme, përcakton rolet në marrëdhënien tuaj, ka përgjegjesinë e jetës familjare dhe asaj shoqërore duke ju trajtuar si pronë apo shërbëtoren e tij.

Shpesh është e vështirë të dallohet nëse një marrëdhënie është abuzive ose jo që në fillim. Ka raste kur një marrëdhënie e tillë nis pa e kuptuar. Partneri mund të kritikojë pamjen tuaj apo të jetë shumë xheloz. Gradualisht abuzimi nis e bëhet më i shpeshtë e më i ashpër, deri edhe më kërcënues për jetën. Eshtë e rëndësishme të kuptohet se një marrëdhënie e dhunshme nuk bëhet e tillë brenda një nate. Ajo çka ndodh është një proces gradual, një disintegrim i ngadaltë i ndjenjës së vetes së një personi.

Abuzimet e të gjitha natyrave janë shumë te rrezikshme kurdo dhe kujtdo që t’i ndodhin, megjithatë përmasat e abuzimit janë tragjike për pasojat që mund të sjellin tek gratë shtatzëna. Shtatzania është koha më delikate ku pasojat e dhunës mund të zgjasin për tërë jetën duke dëmtuar shëndetin e fëmijës.

Megjithëse duke e pamundur, ka plot mundësi pë të dalë nga rrethi vicioz i dhunës. Kryesorja është të kuptuarit se gjendeni në një marrëdhënie abuzive. Kjo marrëdhënie karakterizohet nga përkeqësimi i situatës nga episodi në episod. Eshtë tepër e vështirë të ndërpresësh një rrjedhë të tillë marrëdhënieje pa ndihmë. Jeta në një ambient të tillë të dhunshëm, stresues dhe plot frikë ndikon keq në perceptimin e realitetit si dhe krijon dyshime rreth vetes dhe rreth aftësive për të shpëtuar veten. Këto së bashku shkaktojnë uljen e vetëvlerësimit.

A mendoni se një marrëdhënie e dhunshme mund të përmirësohet pa qenë nevoja të ndahesh?

Le_Routard

Forumium maestatis
Re: Dhuna në familje

Posi, kur lodhet burri permiresohet gjendja.
/pf/images/graemlins/laugh.gif

Asnje here nuk e kam kutptuar sesi ka mundesi qe nje mardhenie e dhunshme vazhdon te ekzistoj ndersa mardheniet normale prishen.

A thua valle qe poplli ka te drejte kur thot "kush te rref te do?"

Mahhh, njeriu eshte qenie teper e komplikuar per tu kuptuar.

pinkparadise

Forumium maestatis

Kjo teme eshte shume delikate ne fakt, sepse arsyet sepse dhuna fillon jane nga me te ndryshmet duke filluar nga nje gje shum e vogel per te vazhduar ne nje gje shume te madhe.

Per tu kthyer tek pyetja, a mund te ndalohet pa qene e nevojshme nje ndarje, nuk e di, gjithshka varet nga arsyja e fillimit, nese personi e ka dhunen ne "gjak" apo dhunon pa arsyje. Per mua eshte e pamundur qe te ndalet, biles nuk e di edhe nese nje ndarje do ta ndalonte nje person te tille. (Por mos me keqkuptoni kur them "dhuna pa arsyje" dhuna (cdo lloj dhune) nuk ka ASNJE ARSYJE TE VLEFSHME QE TE EGZISTOJE.

Une personalisht mendoj se nga momenti qe ka dhune te vazhdushme (them te vazhdushme sepse psh ne nje moment nervozizmi edhe humbje kontrolli edhe shpeton ndonje shpulle (edhe me kete nuk jam dakort... por ja qe ndodh) dhe psh nje shpulle 1 here edhe falet... nejse... doja te thoja qe per mua kur ka dhune te vazhdushme dmth qe nuk ka me dashuri (sepse si mund te ngresh dore ose ti besh presion psikologjik dikujt qe thua se e do?)kur nuk ka me dashuri, per ça dreqin duhet te vazhdosh te rrish e martuar?

E kam fjalen per mua gjithcka perfundon kur fillon shtypja e personalitet te njerit person ne çift dhe nga ky moment humbet dashuria, respekti, kenaqesia, fillon frika, urrejtja, fillon ankthi, keshtu qe martesa sipas meje ka marre fund.

Nga ana tjeter edhe nese dhuna ndalon dhe çifti nuk ndahet, a eshte e njejta dashuri si me pare? A eshte e njejta mardhenje si ne fillim? Personalisht nuk mendoj se po.

ana karenina

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Mahhh, njeriu eshte qenie teper e komplikuar per tu kuptuar.

[/ QUOTE ]

Tani vendose, njeriu ne pergjithesi apo femrat? /pf/images/graemlins/laugh.gif

Cfare nuk kuptove dot ti nga carcafi me siper? /pf/images/graemlins/rolleyes.gif

@d@

Primus registratum

Une t'kuptoj shume mire ty mi shoqe /pf/images/graemlins/laugh.gif
Mu po me bertiti burri , edhe mund te me trembi ndonjecik lol...po shkoj puna ke grushti o ai ,o une /pf/images/graemlins/laugh.gif dy duar per nje koke jane /pf/images/graemlins/laugh.gif

ps.seriozisht e kam mi, sbeson qo /pf/images/graemlins/wink.gif

OROSHI

Primus registratum

"Idhnimin e mrames lene per n'nade" ka than populli!
Dmth(per ata qe nuk din shqip :))-nervat ulen gjate nates!

<font color="red">PS: Ne shqip fjalite fillojne me shkronje te madhe! Geshtenjeza.</font>

Le_Routard

Forumium maestatis

Tani vendose, njeriu ne pergjithesi apo femrat?

Njeriu ne pergjithesi dhe femrat ne vecanti. Jo po ka dhe burra qe i rrafin grate /pf/images/graemlins/laugh.gif

Cfare nuk kuptove dot ti nga carcafi me siper?

Nuk kuptova ate qe pavarsisht nga rrethi vicjoz i dhunes si ka mundesi qe te mos dilet prej saj?! Ne perendim ka ligje qe mbrojne viktimen, ka shoqata qe ndihmojne nga ana psikologjike, ka Albforum /pf/images/graemlins/laugh.gif atehere prape se prape ka femra qe e pranojne dhunen.

Le_Routard

Forumium maestatis

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Une t'kuptoj shume mire ty mi shoqe /pf/images/graemlins/laugh.gif
Mu po me bertiti burri , edhe mund te me trembi ndonjecik lol...po shkoj puna ke grushti o ai ,o une /pf/images/graemlins/laugh.gif dy duar per nje koke jane /pf/images/graemlins/laugh.gif

ps.seriozisht e kam mi, sbeson qo /pf/images/graemlins/wink.gif

[/ QUOTE ]

Ti Neve dukesh qe nuk je rrafur ndonjehere, dhe per me teper nuk e ke lexuar postimin e Sophies. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Se jo per gje po ne shumicen e rasteve dhuna fillon me te shara, pastaj me ndoje shpulle te vogel vetem me dy gishta, pastaj tre, pastaj kater e mbaron ke shpulla me pese gishta. Kur te kete ardhur puna ke grushti e shqelmi eshte shume vone se ke rene brenda ke rrethi.

Me ka rastisur te shikoj nje emision ne France ku flitej per dhunen ne familje dhe ishte vertet per te vene duart ne koke. Mamaja shikonte perdite babain sesi rrihte vajzat pa thene nje fjale, burri e fuste gruan ne dush per ta permendur dhe kjo kishte 30 vjet qe nuk e ndante etj etj.

Admir

Forumium maestatis

Ndonje terheqje veshi vetem mire ben. Ne kuptimin e mire te fjales dmth. Ne pergjithesi jam kundra dhunes se rende fizike ndaj femijeve, por duhet te kete ndeshkime jofizike. Disa gjera nuk mesohen ndryshe.

ana karenina

Primus registratum

<u>Nuk kuptova ate qe pavarsisht nga rrethi vicioz i dhunes si ka mundesi qe te mos dilet prej saj?! Ne perendim ka ligje qe mbrojne viktimen, ka shoqata qe ndihmojne nga ana psikologjike, ka Albforum /pf/images/graemlins/laugh.gif atehere prape se prape ka femra qe e pranojne dhunen. </u>

Ate po pyes dhe une /pf/images/graemlins/rolleyes.gif Pastaj jo te gjithe jetojne ne Perendim! + Kur njeriu (femra) vendos te dale nga rrethi vicioz nuk ka nevoje per ligjet qe e mbrojne, shoqatat etj etj. Kam pershtypjen qe keto te fundit te lehtesojne nje situate pasi ti ke vendosur t'i japesh fund ne nje menyre apo ne nje tjeter. Si arrihet deri tek vendimi dhe c'menyra te tjera me pak radikale se ndarja ekzistojne?

Ka viktima qe pavaresisht se te ndergjegjshme qe jane te tilla, nuk ndryshojne dot menyre jetese duke qene se kane arritur ne nje pike deshperimi/depresioni ku ndjehen te padobishme, te pashpresa dhe e perceptojne situaten si te pazgjidhshme. Abuzimi psikologjik eshte me i rendi dhe me i veshtiri per t'u shkeputur. Dhunuesi arrin te te binde se nuk vlen per gje, je e pazonja per te jetuar me mire, nuk meriton me shume se kaq etj. Te qenurit viktime nenkupton qe i je bindur te gjitha ketyre filozofive.

Ka edhe gra qe dhunojne burrat po ky dhunim me duket se eshte vetem psikologjik, nuk di ndonje rast dhunimi fizik.

Kater24

Primus registratum

Kryesorja është të kuptuarit se gjendeni në një marrëdhënie "abuzive". Me kete fjali i ke thene te gjitha.

Le_Routard

Forumium maestatis

E si kuptohet kjo gjo, kur shef noji xixe pa dashje apo kur fillo e shef i cik me bishtin e synit te majte. /pf/images/graemlins/laugh.gif

eniad

Forumium maestatis

<font color="brown"> Po jo er cun, jo, e nin qysh kur fillo me nigju zhurm ke dera shpis </font> /pf/images/graemlins/laugh.gif .

Kater24

Primus registratum

E dashur Eniad, marredhenia abuzive konstatohet shume lehte, mjafton te shohesh disa gjera te vogla... duhet te krijosh eksperience...

Dolores

Primus registratum

Po ka disa qe ngordhin per dhune ......... /pf/images/graemlins/idea.gif