Dasmat shqipetare.

Florus

Forumium maestatis
Re: Dasmat shqipetare.

Sipas Lekes (atij Dukagjinasit qe thon se beri kanunin me gjith ligj, por ne fakt nuk beri gje tjeter vecse mblodhi zakonet e doket shqiptare nder vite e i sistemoi) qe burri te merrte nje vashe per gru, duhet te paguante 1 "harac" si p.sh. veshje, ushqim, stoli, nishane te tjera..
Shpesh ai nuk kish mundesine "financiare" apo materiale te ketyre sendeve dhe si rrjedhoje kryente rrembimin e nuses. Varferia pra sillte rrembimin dhe jo mospelqimi i familjes se nuses ndaj rraces, fese apo ku di cfare!!
Mos te harrojme se nusja, ne kanun, konsiderohej thjesht 1 krah pune me shume ne shtepi dhe familja e origjines donte nje shperblim te mire per kte "skllave".

Ceremonialet e dasmave tona tradicionale jane shume te bukura dhe me shume kuptim. Nuk flasim vetem per diten e dasmes por edhe per kohen qe e paraprin dasmen me ditet e saj te shenuara si dita e druve, dita e brumit dhe dita e rrobave te nuses.

Ad

Nev

Une s'kam gje kundra dasmave ne shqiperi /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif Nuk e mbaj mend mire po mduke, se kur martohej goce fillonte dasma te marten deri te shtunen ne darke(UHU nje jave dasem /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif ) kurse cuni fillonte te enjten deri te dielen( ose e kundra -thash qe se mbaj mend /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif )
pastaj ka lezet kur derdh goca dy pika loti diten e diel /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif tregon qe ka qene e ndershme dhe nderon familjen /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/tonguee.gif lol

antip

Primus registratum

Ose qan se do i dalin te palamet ate nate... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

jimmy84

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Fantazia</div><div class="ubbcode-body">Se pari atman, mendoj qe disktimet qe behen ketu, s´duhet te marrin ngjyra te stresuara ( jo po u zhyte, jo po ngece, vete e the, e vete e nise). Diskutojme per aq sa dime. Mbase ne kete rast gabim eshte termi qe vazhdon te perdoret...nderkohe qe ne vend te "rrembimit", duhet perdorur "marrja". Ne rastin kur them rrembim, kam parasysh bashkimin e nje cifti, qe mes tyre ka dashurine, por te tjera pengesa (si fene, deshiren kundra prinderve, ngjyren, fisin etj), si rrjedhim ka pas ekzistuar rrembim. Ndaj dhe e kam quajtur prapambetje, pasi dicka e tille nuk duhet te ekzistoje (dhe pothuajse nuk ekziston ne ditet e sotme). Dy njerez qe duhen, i japin drejtimin qe duan jetes dhe te ardhmes se tyre. Ne kete rast perjashtoj dasmen dhe jam gjithashtu jashte teme. Ne rastin e marrjes, kemi nje dasem, qe e ke shpjeguar me lart (te shtune, te djele, krushq, sa ne nje ane, ne tjetren) etj. gjera qe dihen.
Pra ne rrembim nuk ka dasem, por ne marrje.

Rrembej - kundra deshires se dikujt

</div></div>

Ajo qe te ka bere kaq shume pershtypje qenka "rrembimi". Kam pershtypjen qe Atman te shpjegoi vetem anen e "mire" te rrembimit per te te mos futur shume me thelle ne histori.
Rrembimi kunder deshires se nuses eshte ajo "ana e keqe" qe eshte shume me e lashte. Dhe ka ngelur origjinale ne veri ku nuses i hidhet duvaku (besoj duvak duhet te jete turqisht por kjo eshte gjeja e vetme qe e lidh me turqit). Fakti pse "rrembehej" eshte sa i thjeshte aq edhe i nderlikuar. Pergjigjja gjendet tek kafshet ku femra refuzon me te gjitha forcat mashkullin qe do "t`ja hipi". Pse? Eshte menyra me efikase e zbatimit te Ligjit te Memes Natyre qe vetem mashkulli me i forte te trashegoje genet e tij.
Pra nqs mashkulli (njeriu) nuk eshte i afte te rrembeje nje grua atehere ai nuk meriton te lere trashegimtare.
Sic thashe ky eshte varianti me i lashte i rrembimit qe ilustrohet ne menyre te mrekullueshme nga rasti i Hadhesit me Persefonin.

Me pas "rrembimi" mori formen romantike dhe aventureske qe njohim sot ku nje cift i dashuruar qe nuk i lene prinderit dhe shoqeria, arratisen te lumtur. Ka edhe sot e kesaj dite cifte qe jane martuar pikerisht me "rrembim".
Te dyja keto "rrembime" pavaresisht te pelqejne apo s`te pelqejne nuk kane te bejne me nenshtrimin e femres. Por thjesht me SIMBOLIKEN e lashte. Dhe une (si shume te tjere) nuk perkrah "nenshtrimin islamik te femres" por SIMBOLIKEN e ketyre riteve.

Dhe sot fare mire, kushdo mund te zgjedhe te beje dasmen ne restorant apo pub apo tradicionale. Shumica i bejne te perziera mesa kam pare une. Dmth disa rituale i zbatojne disa te tjera jo.

Megjithate per mua nuk ka si ajo dasma shqiptare, Me ato thumbat e pafund qe hidhen, me ato batutat tipike qe tolerohen vetem ne dasma (ndonjehere me te qeshur e ndonjehere duke kercellitur dhembet).
Nejse kjo eshte ceshtje shijesh dhe kendveshtrimesh. Dikush vlereson komoditetin e restorantit, dikush atmosferen e ndezur te dasmes fshatare.

b.k.

Primus registratum

Une nuk do te shtroja pyetjen se kush dasem eshte e perparuar apo prapambetur, sesa kush dasem eshte e sinqerte dhe ka qellim te kenaqe ata qe martohen dhe te afermit e tyre dhe kush ka qellimin kryesor te tregoje "mireqenien/nivelin" e atyre qe po martohen.

Jo se ky eshte fenomen vetem shqiptar, kudo ne bote i gjen te dyja.