Re: DASHURI NE KOHEN E PARASE!
Hajd se nuk po mu rrinka pa ju treguar nje rast real dhe akoma me te dhimbshem se ky, rast qe tregon fare qart se mirqenia ekonomike, me raste, mbizoteron nga mirqenia shpirtore ne kushte te veshtira.
Qe thoni ju LR ne vitin 95 filloj nje stazh, technicien en automatisme, 15 mujorsh ne Istre, ngjitur me Marseille, ne breg te detit, me 4 mij franga ne muaj pare xhepi te paguara nga qeveria (ateher ishte koha frengut me euro do binte aty reth 700-800), ohohoooo, qef o qerata. LR i pinte paret vere e whisky para se ti merte, week-endit po sillej verdall me shoqerin ne Cote d'Azure, Provence, Camarge etj etj.
Ky stazhi ishte i hapur per te gjithe pamvarsisht nga mosha, situata ekonomike e profesjonale etj etj, sikurse edhe kjo tip burse ishte e njellojt per te tere.
Ne grupin e 16 stazhjerve ishte dhe Jean-Marc, burre i martuar, kishte dy goca dhe ishte i papune, prandaj po bente stazhin per te nderruar zanat. Perpara Jean-Marc punonte ne elktronik, elektronicist shqip, per Thomson dhe merte nje djall e gjysem para. Kishte qene edhe ne gjirin persik gjat luftes me Irakun dhe me nje llaf ishte i kemur, me shtepi, me veture ulerim fare Corvette, i jepte borxh vjerrit e vjerres etj etj.
Kurse e shoqja e tij u merziste ne shtepi duke rritur gocat e duke u mar me shoping prandaj ja mbushi mendjen Jean-Markut qe te linte punen e te hapnin nje fitnes studjo ke qyteti ku jetonin, dhe ai si burr i mire dhe per ti bere qefin pranoj. Fatekeqesisht puna nuk u heci, u zhyten ne borxhe, shiten gjithe ckishin per ti kthyer paret bankes dhe e shoqja shkoj te banonte ke prinderit kurse Jean-Mark filloj stazhin me 4000 franga ne muaj.
Si njeri J-M ishte shume njeri i mir, i qeshur, me humor, i qet, i shtruar, i zgjuar, i urt etj etj. Nuk mbaj mend qe te kishte ndonje ves ose ndonje karakter koti. Shkurt bente gallata me ne dhe te pothuaj se te gjithe e rrespektonin...
Mbas tre vjetesh LR filloj prap nje stazh ne Grenoble, informatik kete radh, dhe duke hecur rruges per te shkuar ne mesim cin shef perpara? Jean-Marc!!! Syte poc te dyve!
Po ti ketu? Sa e vogel eshte bota. Comment ca vas? Bien fare! Ke gjetur pune? Ncuq akoma, por kam gjetur nje stazh te ri, me mire stazhist sesa elktricist, automaticist etj etj thot LR
Po ti J-M? Bien fare. Stazh prap.
Po nga shtepia si i ke, gruan, gocat mire jane? e pyes une.
Mire jane me tha por jemi ndar.
Une ngela, nuk po dija c'te thoja...
Por prap tha jam i kenaqur se gocat jane mire. Mon ex-femme ka nje shok pilot dhe kan shkuar te jetojn ne Martinique, ishull Francez ngjitur me Afriken, vend turistik, me nje llaf.
Mua gati sa nuk me shpertheu nje 'Oooo *urva *utit' por J-M nderhyri perpara se te leshoja te sharen.
Jo me tha une jam me termend i kenaqur se ato jane shume mire atje. Ate pilotin e njof dhe eshte shume djal i mire. Vetem - me tha - me mungojn pak gocat se nuk i shof dot shpesh se eshte shume larg dhe bileta avjonit kushton shume.........