C'mendoni per Nietzschen

maxper

Primus registratum
C'mendoni per Nietzschen

"Kur kerkoj te kunderten time me te thelle, poshtersine me te pallogaritshme te instiktit, gjej gjithnje nenen dhe motren time. Te besoj se une jam i afert me funderrina te tilla, do te ishte nje mallkim per karakterin tim hyjnor"
F. Nietzsche - Ecce Homo; Fq.16

Cfare mendoni per te si njeri?

Bajramselimi

Primus registratum
Re: C'mendoni per Nietzschen

ai ishte nje kokerr hajvani qe si vjen me historise se njerzimit.

Ps. Ku ma ka gjenialen ku njeri?

^Res-Cogitans^

Primus registratum

MaxperEvo , pse citove pikrisht kte pasazh ..?!
Jam kurjoze te di pikpamjen tende /pf/images/graemlins/smile.gif.

Gjenial?
i çmendur?
...thjesht nje njeri i uritur!

jimmy84

Primus registratum

Pikerisht tek gjenialiteti i te qenit hajvan /pf/images/graemlins/laugh.gif
Gjenialiteti ishte tek thellesia e mendimit filozofik. Cmenduria tek dashakeqesia e ketij mendimi filozofik.
Ne fakt Nicja per disa probleme ka disa analiza gjeniale (tjeter pune, cfare zgjidhjeje propozon ai). Por ka edhe nje ane tjeter gjeniale: Gjithmone e me shume po vihen ne jete idealet e Nices. Te mjafton psh Globalizmi? A ka gje me cnjerezore dhe me niceiste?
Biles Nicja mes te tjerash ben edhe nje parashikim: Punetoret e se ardhmes -thote- do jetojne sic jetojne sot borgjezet, dhe biles Mbinjeriu mund te jete edhe i varfer.
A nuk po vjen edhe kjo dite?

maxper

Primus registratum

po mora kete pasazh sepse nuk po u besoja syve dhe arsyes time kur e lexova. E rilexova dhe nja 3-4 here dhe pastaj u binda per ate qe po lexoja. Me duket shprehje me nje mesazh te fshehur pa kujdes te nje mangesie afersie me njerezit qe ky njeri ka patur. Kjo lidhet shume fort me psikologjine e tij si njeri per te cilen kam shume dyshime te kete qene e qendrueshme.

Ajatollah

Primus registratum

me sa kam konstatuar une ai ishte shume i prere dhe nuk le vend per hapesira.

pppppaa

Primus registratum

Mediokrit, te paaftet, jane si kopeja... pa shume pyetje, pa shume ndergjegje, pa shume ngasje....jane te moralshem..... jane te qeshur....

Vullnet per Pushtet (s'ia mbaj mend faqen)

jimmy84

Primus registratum

Nicja e shihte te ardhmen tek "ligji i xhungles". Fundja perfaqesonte te djathten ekstreme dhe normale qe do lartesonte "individin" apo "Mbinjeriun". Nejse une do isha kurioz te dija se mos pas gjithe ketij kompleksi superioriteti kaq te dukshem tek Nicja fshihet nje kompleks inferioriteti.

maxper

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Nicja e shihte te ardhmen tek "ligji i xhungles". Fundja perfaqesonte te djathten ekstreme dhe normale qe do lartesonte "individin" apo "Mbinjeriun". Nejse une do isha kurioz te dija se mos pas gjithe ketij kompleksi superioriteti kaq te dukshem tek Nicja fshihet nje kompleks inferioriteti.

[/ QUOTE ]
Jam pak si i sigurt per kete. nuk e di pse..

The_Meditator

Primus registratum

Pikerisht tek gjenialiteti i te qenit hajvan /pf/images/graemlins/laugh.gif
Gjenialiteti ishte tek thellesia e mendimit filozofik. Cmenduria tek dashakeqesia e ketij mendimi filozofik.
Ne fakt Nicja per disa probleme ka disa analiza gjeniale (tjeter pune, cfare zgjidhjeje propozon ai). Por ka edhe nje ane tjeter gjeniale: Gjithmone e me shume po vihen ne jete idealet e Nices. Te mjafton psh Globalizmi? A ka gje me cnjerezore dhe me niceiste?
Biles Nicja mes te tjerash ben edhe nje parashikim: Punetoret e se ardhmes -thote- do jetojne sic jetojne sot borgjezet, dhe biles Mbinjeriu mund te jete edhe i varfer.
A nuk po vjen edhe kjo dite?

[/ QUOTE ]

idealet e nices jo vetem tek gloalizimi por ne shume aspekte te jetes jan vene ne praktike.ai vete thote tek libri i tij ''will to power'' qe ne shekullin tjeter nihilizmi do triumfoje dhe do perfshije cdo sistem shoqerie.

S

Scorpion

Guest

Nicja ne cdo liber vjell vrer ndaj te gjitheve. Per te, gjithe filozofet para tij ishin pre e ideollogjive, sidomos Kantin e merr me shkelma, Hegelin e percmon.
Nice ishte nje njeri i vetmuar, nje gjeni qe ishte i kufizuar si te shumtet ne rutinen e jetes, dhe ashtu krijoi mbinjeriun, kete personazh qe nuk influencohej nga gjerat e vogla ne jete. Kete figure qe nuk behet pre e emocioneve, qe nuk eshte pjese e shoqerise qe njefare menyre ngjan me shoket imagjinare qe kane femijet.

zog

Primus registratum

po mora kete pasazh sepse nuk po u besoja syve dhe arsyes time kur e lexova. E rilexova dhe nja 3-4 here dhe pastaj u binda per ate qe po lexoja. Me duket shprehje me nje mesazh te fshehur pa kujdes te nje mangesie afersie me njerezit qe ky njeri ka patur. Kjo lidhet shume fort me psikologjine e tij si njeri per te cilen kam shume dyshime te kete qene e qendrueshme.

[/ QUOTE ]

gjerat me te medhaja zbulohen rastesisht, si ti kete pasazh qe nuk e kupton. ne keto rreshta ne fakt, permblidhet ajo qe quhet GJENIALITET, ose e qena PEMBI te mires e te keqes.

sidhe diçka, ju qe jetoni ne shqiperi, s'duhet te merreni me niçen, enveri beri mire per mendimin tim qe e ndaloi. nuk ka ASNJE mundesi qe ta kuptoni.
ne shqiperi jetohet bukur kur nuk vuhet nga varferia. ne shqiperi nuk ka klase te mesme, ka vetem te pasur e te varfer. shqiptaret as nuk besojne tek zoti. shqiperia pra i ka punet persmari.

maxper

Primus registratum

[/ QUOTE ]

gjerat me te medhaja zbulohen rastesisht, si ti kete pasazh qe nuk e kupton. ne keto rreshta ne fakt, permblidhet ajo qe quhet GJENIALITET, ose e qena PEMBI te mires e te keqes.

sidhe diçka, ju qe jetoni ne shqiperi, s'duhet te merreni me niçen, enveri beri mire per mendimin tim qe e ndaloi. nuk ka ASNJE mundesi qe ta kuptoni.
ne shqiperi jetohet bukur kur nuk vuhet nga varferia. ne shqiperi nuk ka klase te mesme, ka vetem te pasur e te varfer. shqiptaret as nuk besojne tek zoti. shqiperia pra i ka punet persmari.

[/ QUOTE ]

Te me falesh por une nuk e kuptoj drejt kete postim. E para e punes, pse drejtohesh me "Ju qe jetoni ne shqiperi" sepse ne kete rast nuk ka lidhje fare (filozofia konceptohet njelloj), e dyta, pse ben gafen e referimit me enver hoxhen (gje qe tregon se mbase je larguar dhe ti ne kohen e tij dhe te kane mbetur ca memorje nga xhaxhi). Me mire po e marr si nje ironi te pakendeshme ne lidhje me filozofin ne fjale.
Eshte e vertete qe eshte i veshtire per tu kuptuar, por kjo nuk varet se jeton ne shqiperi apo jo, se ka injorante jashte shqiperie qe jane shume larg ketyre gjerave, po kjo ska rendesi per mua.
Pershendetje

zog

Primus registratum

vendi ku jeton, varet qe çke me te mor bir /pf/images/graemlins/laugh.gif ndryshe nuk ka si shpjegohet qe filozofe nxjerr veç franca e gjermani e jo ballkani ose amerika ta zeme.
zgjuarsia e personit nuk ka te beje, por perkushtimi i tij. po nuk e vrave mendien nuk filozofon dot. e ne shqiperi nuk ke pse ta vrasesh mendien per gjera absurde. jeta atje eshte shume emocionale sidhe e drejtperdrejte. njerezit jane energjik. dielli shkelqen gjithe vitin e qielli eshte blu. ne vere hahet shalqi qe ftohet ne lavaman. pra poezi e vertete. (meqe doli fjala, prandaj s'kemi as poete)
ti nuk mund ta kuptosh KETE qe po them po s'jetove ne ndonje vend tjeter (gjermani ose france), vendet qe i kane dhene botes me shume filozofe te shquar se kerkush tjeter. perjashto greket e vjeter.

niçja ishte polak e te mos lindte ne gjermani nuk do te qe filozof.
ndersa enveri e ndaloi ngaqe nuk e kuptoi. pastaj niçja njerezit normale i REVOLTON. mjafton te shohesh postimet tuaja per kete. atehere pse me e lexu ?

ps; dhe per shqiperine e njerezit e saj nuk fola gje me ironi. nuk mund te kete mendim filozofik ne shqiperine aktuale, bile as vendet qe i ngjajne, nuk eshte e mundur. megjithate kjo nuk u ndalon (juve studenteve) te studioni ose lexoni filozofet e te perrallisni pa kuptuar gje rreth vepres tyre.

jimmy84

Primus registratum

Tani te flas per vete une? Si njeri i zakonshem eshte e vertete qe Nicja me revolton. Kur e marr Nicen si filozof NUK JAM dakort me ato qe thote ai. Nuk me duken absurde dhe aq me pak budallalleqe por kam ide krejt ndryshe.E kuptoj ate idene pertej se Mires dhe Se Keqes (te pakten mendoj qe e kam) dhe perseri s`jam dakort me Nicen.
Per mendimin tim nqs do flasim "Pertej se Mires dhe se Keqes" atehere nuk mund te behet VLERESIM. Sepse (gjithmone sipas asaj qe quaj une "pertej se Mires dhe se Keqes) nuk ke ZGJEDHJE. Pra Nicja thote "Askush NUK eshte fajtor per ate qe eshte. Sepse nuk eshte zgjedhja e tij qe te jete kriminel apo i ndershem" (ne kete pike une jam shume dakort)dhe pastaj flet me mllefe e urrejtje kunder atyre qe i quan "hipokrite". Pse i shan kur nuk kane faj? Nqs do flasim per thellesine dhe per analizat e Nices, Nicja te mahnit.Pra thjesht s`jam dakort me idete e tij POLITIKE dhe SHOQERORE.