Civilizim?!

Rambla

Primus registratum
Civilizim?!

...Eshte njelloj sikur te pranosh qe njeriu u zbutka nga qyteterimi, domethene, u beka me pak gjakatar dhe i afte per lufte. E verteta flet ndryshe: hidhini syte rreth e rrotull, gjaku derdhet lume, kurse ngazellimi njerezor mbetet ngazellim, askend se ha meraku per ç'ndodh. sikur derdhet jo gjak por shampanje. Ja dhe shekulli im me qyteterimin e vet! Ja dhe Napoleoni i Madh! Ja dhe Amerika e Veriut me bashkimin e saj te perjetshem! E ç'paska zbutur pra, qyteterimi? Ai vetem se perpunoi ndijime me te gjithanshme. Tjeter ai sberi. Veç, permes ketij palo qyteterimi njeriu rrezikon te katandiset ne ate fare feje, sa te filloj te ndjej kenaqesi ne gjakderdhje. Shenjat jane te dukshme, kjo eshte duke ndodhur sot. A ju ka rene ne sy qe gjakderdhesit me te medhenj dhe me te sterholluar jane dhe zoterinjt me te qyteteruar? se me pare ne gjakderdhje njeriu perpiqej te shihte drejtesine, me ane te gjakderdhjes se paster ai ka pas asgjesuar ate qe duhej asgjesuar; sot, ndonese per gjakderdhje flitet si per nje menxyre e marrezi, prape se prape gjak derdhet shume me teper se me pare. E ç'i thoni kesaj zoteri? He de, pergjigjuni, ç'eshte kjo? Tregojne se kleopatra na qenka argetuar, duke ua ngulur karficat e florinjta ne gjoks skllaveve qe i sherbenin; kenaqej e hargalisej nga britmat qe leshonin. Do me thoni se gjera te tilla kane ndoshur ne kohe barbare, po pse tani a nuk eshte po aq barbare koha, perderisa njeriu ende nuk eshte mesuar te veproje ne perputhje me llogjiken dhe me shkencen? ama, ju vertet besoni se do mesohet, patjeter qe do mesohet, pasi te kete kapercyer ca vese te vjetra, ta prapamenduara, dhe pasi mendimi i shendoshe dhe shkenca ta kene drejtuar persembari naturen njerzore..

po e nderpres ketu kete pjese te marre nga jete ne vetmi e dostoevskit sepse tema pastaj do permblidhte edhe shume argomente te tjera qe do e largonin nga qellimi im.

dhe te mendosh qe dostoevski ka jetuar ne shek e 19.. po per shek. 20, dhe per kete tonin çdo kish shkruajtur? kete novel e kam lexuar para 2 vjetesh, por ky argomenti me ish ngulitur ne koke, dhe kohet e fundit me vinte shpesh ne memorie. Jetojme vertet ne nje shoqeri te civilizuar? Shtetet perendimore jane vertet te civilizuara? Ndonjehere pyes veten se ç'kuptojne keto shtete me termin civilizim?

Per vete dua te mendoj qe njeriu nuk eshte e keqja vetes, nuk me pelqen ta shoh ne kete pikpamje negative, por ndodhin disa ngjarje qe te bejne ti besh pyetje vetes.

disku

UNI
Re: Civilizim?!

Nuk thone kot: "Sa me shume i njoh njerezit aq me shume i dua kafshet" . Problemi eshte spo dim kujt ti themi kafshe atyre me xhaketa verrsace qe hane ushqim italian edhe pijne vene franceze apo atyre qe rrine kodrave hane bar apo mish te gjalle edhe pijne tek pellgjet e ujit shpeshhere te ngjenjur.
Civilizimi eshte evolim por evolim sdo te thote perparesi gjithmone. Si nuk ka pyll pa derra edhe civilizim pa cheap shots nuku ka. pastaj gradacielat edhe bezat rruges nuk jane kriteret e civilizimit. Mund te kesh benz edhe te jesh i detyruar ta parkosh tek cepi rruges ku nje tabele thote: plehra publike Pra i civilizuar nuk lind por bohesh megjithate ca thone qe:
katunar o katunar
te rre menja per qytetar
/pf/images/graemlins/laugh.gif

bebi

Primus registratum

edhe une e kam vendos me jetu ne fshat me kohe.

due cuori e una cappana ee? :rolleyes:
m'duket se t'eksiton idea e gruas qe mjel lopen /pf/images/graemlins/laugh.gif

"Sa me shume i njoh njerezit aq me shume i dua kafshet"

t'lutna shum mos e pergjithso. Ket e ka than JIM MORRISON :wub:

Sa per vetenë timë, unë kamë shumë deshirë të jetojë në fshatë, si thoni juvë shokë? kamë deshirë te ruajë bagetitë e buta se keto te egratë me kanë lodhurë sidomosë ketu ne forumë.
sailorë, ma pergatitë një kasolle per te futurë kokenë :devil: /pf/images/graemlins/laugh.gif

ludwig

Primus registratum

Ai liber ne italisht eshte 'Memorie del sottosuolo' ndersa ne shqip 'Jete ne vetmi'. Titulli origjinal ne rusisht eshte "Zapiski iz podpol'ja". Di ta perktheje njeri menjehere nga rusishtja?

Rambla

Primus registratum

:smash: mos e prishni temen :angel:

Tema nuk ishte per ndryshimin qytetar katunar (pavarsisht se tek pjesa nga libri flitet per te qyteteruar) duke qene se pak a shume eshte fenomen i superuar. une personalisht kur degjoj ne kohet e sotme "comportarsi da persona civile" (te sillesh si person i civilizuar) me duket si frase fatta. Njerezit shume shpesh e perdorin si shprehje por sesa e kuptojne ato vet nuk e di. Verej qe tani shihen me shume "sjelljet formale", psh si i hedh plerat (raccolta differenziata), si sillesh ne rruge, ne restorante ...gjera te tilla qe kane edhe keto padyshim rendesi e vet, dmth shoh qe keto jane parametrat per te cilesuar dike si te civilizuar apo jo. pyes veten po kultura e nje njeriu, toleranca, mentaliteti hapur konsiderohen me si parametra te rendesishem per civilizimin? une per vete nje ide e kam..

mendimi juaj per kete fenomen?

ezhderha

Primus registratum

kam lexue diku nji koment interesant ku thuhet qe shkalla e civilizimit te nji kombit varet se sa i jep randesi(sa e ndjek) dhe sa e ka te zhvillueme teatrin.

teknologjija s'me duket se ka te bajne shume me civilizimin. civilizimi, ose qytetnimi argumentohet se doli nga lindja e qyteteve, dmth fshatrave pak ma te medha por me nji/disa aktivitet/e qe nuk i kishin deri atehere. ne greqine e lashte kjo u vue re ne ngritjen e palestrave dhe arenave publike sportive, podiumeve te filozofise(ku oratore e filozofe te kohes mbanin fjalime e leksione), dhe lindjes se drames e tragjedise.

edhe sot pranija e ketyne institucioneve ose te ngjashem me keto ban ate qe quejme qytetnim.
qendrat kerkimore shkencore, psh nuk hyne ne kete kategori, sepse nuk jane objekte qe mund te vleresohen e gjykohen nga populli. nuk kontribojne ne gjendjen shpirtnore te njerezve dmth.

mendimi jot rambla? kishe nji ide apo jo?

Rambla

Primus registratum

Sigurisht.
Sa per lindjen e tragjedise fatkeqesisht kam njohuri vetem ne siperfaqe, sa kam mesuar ne shkolle, vete une se kam thellesuar si argument , prandaj nga kjo ane se lidh dot me ate qe shkruan ti :shrug: , mgjth ishte interesant ta lexoje.

diçka si fillim. duke pare fjalorin italian - shqip lexova:
civilta' = qyteterim, 2) kulture, miresjellje (già kjo tregon shume)
civismo = patriotizem
interesante, te dyja fjalet kane te njejten rrenje, latinisht besoj por skam studiuar latinisht :shrug: . do ishte shume interesante si shpjegim.

tani persa i perket civilizmit, ka evoluar ne kuptim si term. ne fakt edhe fjalori e tregon, perveç qyteterim, shoqerite e sotme e kane tendencen ta perdorin si sinonim i kultures. por po te kthehemi ne origjine, (mendoni per civiltà romana, greca etj) termi indikonte karakteristikat e nje populli. (une per kete e kisha fjalen kur hapa temen). umanistet dhe letraret per "qyteterim" kuptonin nje shtet/popull ideal ku njerzit zhvillonin karakteristikat e shoqerive te paqyteruara dhe gjithashtu u merrnin me zhvillimin e kultures, arteve, istitucioneve (familjare, ekonomike, juridike etj) dhe shkencave (keshtu qe nak me vjen keq por duhet te te kundershtoj persa i perket paragrafit tend te parafundit /pf/images/graemlins/tongue.gif . ja psh mendoni internetin, nuk eshte nje rezultat i zhvillimit shkencor?valle interneti nuk po influencon menyren e komunikimit njerzor?). me kalimin e kohes pastaj si term filloi perhere tu perdorte si sinonim i kultures, mendoni per iluministet, por sidomos ne kohet tona (relativismi dhe ketu). une mendoj qe eshte me i sakte kuptimi origjinal i termit. duke u nisur nga kjo flas per "civiltà occidentale". ndoshta bej gabim duke e pergjithsuar, sjam e para, sepse kjo shprehje permban shume civiltà me te vogla dhe te ndryshme nga njera-tjetra, por kane gjithsesi trajta te njejta. siduket nuk mund te flitet asnjehere per qyteterim ne menyre absolute, sepse shoqeria eshte perhere ne zhvillim, dmth civilitetet (? mund te perdoret si fjale) jane perhere me te zhvilluara.

do ti kthehem serish /pf/images/graemlins/smile.gif .

zog

Primus registratum

Civilizim vjen nga fjala latine CITE ose QYTET.

tek greket QYTET = POLIS nga vjen fjala POLITIKE

vet fjala POLIS vjen nga fjala PJELL. kjo ka sjelle dhe fjalen POPULL.

mendoj se preokupimi kryesor i civilizimit eshte te PJELLE nje POPULL nga nje FIS.

pra civilizimi ishte menyra e vetme te SHUMONTE njerezit. popujt me te hershem te qyteteruar jane dhe me te shumuarit.

zog

Primus registratum

me vjen keq qe e morre me te qeshme, por sipas teorise time (qe s'ma ha mendja te jete timja permeteper) detyra kryesore e qyteterimit eshte te shumoje nje popull, bile ta linde ate nga dy persona ose nje familje, ose fis.

edhe sot po ti verresh me vemendje gjerat, popull i civilizuar quhet ai i cili megjithese i madh ne numer i zgjidh sa me mire problemet jetike te mbijeteses, buke, uje, drite, transport, etj.
kjo eshte sot dhe metri i matjes ndermjet qyteterimeve te ndryshme.

disku

UNI

Se si mvje me te pyt iher zog: A ke qen na i her ne kine? lol
Mbi nji miliard jane edhe pak a shume problemet e veta e zgjidhin pa shume efekteanesore. Komunizem jane akoma. Ama kur vje puna tek civilizimi meqe ti e nxorre si progres i masave akoma peshk shesin. Akoma me kepuce gome ne mes te NY vishen. Akoma anglishten e flasin me theks ming ping xhing:D.Civilizimi ska te beje fare me masat mendoj une eshte thjesht aftesia e nje grupi individesh per tu itegruar. Sdo te thote qe kush arrin te integroje me shume individe te klikes se vet eshte me i suksesshem. Ka grupe te vogla shume mire te integruara edhe kjo pra eshte per tu admiruar. Nuk shikohet masiviteti ne kete rast. ai eshte thjesht faktor i civilizimit. Pra nuk mund te percaktosh nje detoj te vetem si percaktues te civilizimit. :shrug:

zog

Primus registratum

kina (si dhe india) ka civilizimin me te vjeter ne bote, i zbuluar ky nga arkeologet, kjo e asgje tjeter e beri NJE MILIARD fryme.

komunizmi gjithashtu eshte QYTETERIM. ose me sakte nje etape qyteteruese. E PARA dhe E FUNDIT.

gjithashtu kur ti flet per ato "grupet e vogla te mireintegruara", ato nuk gjenerojne qyteterim e as kulture.
psh, zviceranet jetojne si francezet ose gjermanet, kultura si dhe qyteterimi tyre origjinal kane kohe qe jane zhduk, ai nuk mundi ti ZMADHONTE si popull.

disku

UNI

Prap sme kuptove. Vende relativisht te vogla si psh Egjipti apo Greqia(Ne krahasim me Kinen edhe Indine) kane vertetuar se mund te adoptojne forma shume te integruara civilizimi sidomos po te konsiderosh se po flasim per 5000-3000 vjet me pare. Pra civilizimi nuk ka te beje fare me masen thjesht eshte presenca e gjeniut ne nje komb packsa sa eshte nr i BANOREVE ne ate komb.
Pastaj kur thua Zfricra jeton jete te kopjuar nga perendimoret e tjere pse nuk pyt veten pse nuk kopjon njeri kinen apo indine? E pra sja vlen te adaptosh ate qe e quajte civilizimin me te vjeter ne bote. Jetojme ne shekullim e Celularit zog jo ne shekullin e te ushqyerit me shkopa. /pf/images/graemlins/laugh.gif

zog

Primus registratum

nuk kuptoj çfare kerkon te shpjegosh.

shprehu me qarte e me shembuj konkret.

une psh them qe qytetrimi (emri flet vete) eshte faktori VETEM per shtimin e nje populli ose nje popullsie.

po te kesh fakte per te kunderten e kesaj bujrum ne debat, ne te kundert s'di ç'te them, psh pse kinezet vishen me kostum e jo europianet me kimono. megjithese mendoj qe kultura kineze eshte ne zhdukje e bashke me te edhe populli kinez do te jete ne zhdukje. mos shtim, semundje te reja, perzierje ne race, etj.

Rambla

Primus registratum

zviceranet jetojne si francezet ose gjermanet, kultura si dhe qyteterimi tyre origjinal kane kohe qe jane zhduk, ai nuk mundi ti ZMADHONTE si popull
une nuk di shume per kulturen zviceriane, por per aq sa di zvicera nuk eshte dalluar ndonjehere per artin (ndoshta andej nga fundi '800 dhe '900). si duket nuk eshte zmadhuar si popull pikerisht per kete arsye :idea: , dmth nuk ka arritur te zhvilloj kulturen, artin, istitucionet etj etj, mgjth tani zvicra mbahet si popujt "me te civilizuar " te botes :confused:

ezhderha

Primus registratum

rambla...

te dy kena perdore fjalen civilizim. por tjeter gja ke ti ndermend kur thuhet ajo fjale, e tjeter kam une.

romeo

Forumium maestatis

civilità vjen nga fjala latine civiltate,qe vjen nga civilis, kjo e fundit nga civis, qe domethene qytetar!

Fjala qyeteterim ka nje kuptim ngushtesisht te varur nga konteksti ne te cilin perdoret. Vete rrenja e fjales e thote kete.
Qytetar, domethene pjestar i nje qyteti, qe rrespekton ligjet, traditat, zakonet e atij qyteti. Secili ka nje kendveshtrim te tijin te asaj qe do te thote te jesh i qyteteruar!

Rambla

Primus registratum

nak
une mora ne konsideracion kuptimin e fjales nga origjina dhe si ka evoluar/ndryshuar me kalimin e kohes. ma shpjego per çfare "civilizem" e ke fjalen ti? :shrug: (ndoshta eshte gabim si fjale shqip, ne fjalor ne fakt nuk rezulton, mgjth e shkruajta perkthimin nga italishtja - shqip. une e kam "shqiptezuar, nese keshtu mund te thuhet, sepse me duket si fjale kupton nje dimension me te madh sesa "qyteterim")

zog

Primus registratum

o issi lind QYTETI ne fillim e pastaj QYTETARET. pranej fjala QYTETERIM vjen nga fjala QYTET (CITE) e jo anansjelltas.

e qytetet lindin nga SHTIMI popullsise, nje fshat me 10 000 banore nuk mund te quhet me fshat, por qytet. bile jeta ne te nuk mund te jete veçse e QYTETERUAR (ndryshe popullsia emigron ose vdes), me parqe, kende plenash, kanalizime, drite e uje te bollshem, spitale e shkolla, opera e balet e kinema, faltore, etj, por dhe kurva e hajdute e vagabonde te te gjithe ngjyrave.

per ti kuptu drejt keto gjera, ka nje loje ne kompjuter emrin ja kam harruar, e cila merret pikerisht me keto gjona, qellimi eshte me rrit numrin e popullsise ne nje territor te dhene, jemi ne qe ngrejme edifice te ndryshme dhe njerezit vijne ose ikin.
se menoja se do kishit nevoje per te. /pf/images/graemlins/laugh.gif