CHE GUEVARA!

maxper

Primus registratum
Re: CHE GUEVARA!

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Che Gavata eshte(ishte)nje "hipi ombre",i pelqente xhungla,cigarja dhe femrat!
U shnderrua ne idol nga disa capacule adoleshente,te cilet nuk duronin ndikimin/urdhrat prinderor!

[/ QUOTE ]
Tamam kete nuk kuptoj, pse duhej mitizuar nje komunist, sepse ka qene idealist i madh, vdiq per idealet e veta (gje qe iu ka ndodhur edhe shume te tjereve ndoshta ne rrethana edhe me te hijshme), apo ka qene karizmatik etj,etj. Po mendoj se eshte pamja interesante qe e ben te duket ne syte e "femijeve" si antikonformist i madh, e derr verr verr, dengla nga keto. Mua personalisht nuk me intereson te lexoj per jeten e tij dhe kam te drejte te shprehem per aq pak sa di. Me gjykoni mire ose keq, nuk ma ndjen.

Nobis

Primus registratum

po pse more MaxperEvo vetem kapitalistet mitizohen?
Ju sdini te dalloni te bardhen nga e zeza e jo te merreni me analiza figurash historike.
Vetem injorantet nuk duan te lexojne, dhe ti je i pari qe degjoj te thote: sdua te lexoj per jeten e tij.Po si e kundershton ti kur se di kur lindi dhe cka qene?

Nobis

Primus registratum

Ernesto Che Guevara (1928-1967)
Djaloshi i porsa diplomuar per mjek nga Argjentina, e njohu Kastron ne vitin 1954 ne Meksike.Fidel Kastro njihet ndryshe si udheheqesi i revolucionit kuban ne vitet 1956-1959.Direkt pas revolucionit Guevara mbajti mbi supet peshen e disa detyrave teper te renda sic ishte ajo e drejtorit te bankes se shtetit dhe ministrit te industrise.

Pas perfundimit te mandatit te tij ne administrate shteterore kubane, ai filloi te kritikonte burokracine e shtetit sovjetik te Nikita Hrushovit, dhe e drejtoi vemendjen e tij drejt organizimit te revolucionit permanent i cili sipas Guevares ishte absolutisht i nevojshem ne Ameriken Latine dhe ne Afrike.

Gjate fushatave te tij revolucionare neper kontinent, ai shkroi “Mesazhin per Trikontinentalen” (1967) ne te cilen kritikonte ashper dhe fare hapur Bashkimin Sovjetik dhe Shtetet e Bashkuara te Amerikes te cilat si dy superfuqite me te medha te kohes, po mbanin peng hemisferen veriore te globit dhe nderkohe po shfrytezonin ate jugore (duke pasur parasysh ketu Afriken,Ameriken Latine,vendet arabe etj).Ernesto Guevara admironte revolucionin popullor ne Vietnam dhe e mbeshteste fuqimisht ate.Gjithashtu ai i bente thirrje te gjithe popujve te shtypur te ndiqnin shembullin e Vietnamit.

Ne 1965, Che e la Kuben per tju drejtuar Kongos dhe me pas Bolivise, ku krijoi dhe levizjet guerrile te cilat ishin shkendijat e para te revolucionit ne vendet perkatese, por ne tetor te vitit 1967 ai u vra ne Bolivi nga forcat qeveritare ne bashkepunim me sherbimin inteligjent amerikan (C.I.A).

marre nga http://perpjekja.faqet.com/

maxper

Primus registratum

Shiko El_Pais, ngaqe nuk dua te lexoj per Gevaren nuk nenkupton ndonje nga ato pseudokonkluzionet e tua me siper. Duhet te kuptosh qe njerezit kane interesa te ndryshme dhe nuk mund te lexojne cju del para per gjithe diten. Informacioni qe ti servire ketu mund ta marresh edhe nga nje dokumentar ne Digitalb, po themi per te lexuar literature te zgjeruar per te cilen une po them qe nuk kam kohe. Pastaj, ajo fjalia “po pse more, vetem kapitalistat te mitizohen ?” me duket pak feminore. Duket qe ti e pelqen si figure. Edhe mua me pelqen, nuk kam ndonje gje kundra. Po thoja vetem se duket sikur mitizimi i tij si figure ne ditet e sotme, mbeshtetet me shume ne nje pike siperfaqesore sic eshte paraqitja e jashtme, dhe kjo nuk eshte shume mbreselenese. Prandaj ndodh shpesh qe ndonje adoleshent “gjitheckatretes” e ben idhull etj, por mos harrojme se ai ka qene ne fund te fundit nje komunist model, i ndershem dhe ajo cka tejcon tek ky adoleshent nga ana ideologjike eshte e pakendeshme ne ditet e sotme.
Faleminderit

Nobis

Primus registratum

po mire more zoteri kete po te them dhe une: perderisa nuk eshte ne interesin tend che guevara, mos i fut hundet tek kjo tema.pse do te behesh filozof me zor?
po se more vesh ca po te them as kesaj here, skam cbej me shume.une shqip flas.

jimmy84

Primus registratum

Che-ja eshte bere thjesht figure komerciale, per adoleshentet dhe njerezit qe kane nevoje per nje idhull (mjafton te degjoje nje mendim hiperbolizuar). Che-ja ka qene nje person pasionant, luftoi per pasionin e tij dhe vdiq per te. Kjo ja ngre vlerat persdonale por ta mitizosh eshte naivitet i atyre qe e adhurojne dhe kenaqesi financiare per ata qe shesin bluza dhe medalione.

maxper

Primus registratum

Che-ja eshte bere thjesht figure komerciale, per adoleshentet dhe njerezit qe kane nevoje per nje idhull (mjafton te degjoje nje mendim hiperbolizuar). Che-ja ka qene nje person pasionant, luftoi per pasionin e tij dhe vdiq per te. Kjo ja ngre vlerat persdonale por ta mitizosh eshte naivitet i atyre qe e adhurojne dhe kenaqesi financiare per ata qe shesin bluza dhe medalione.

[/ QUOTE ]
jam ne nje mendim

MUST

Primus registratum

nuk e kuptoj se cfare do te thote ky oroshi me semundjen komuniste e di ky se cfare eshte komunizmi e di ky se kush eshte che guevara,edi ky se kush e vrau che guevaren ,edi ky pse i madhi fidel kastro e vrau che guevaren.ik dhe lexo para se te leshosh kumbulla i dashur oroshi

Nobis

Primus registratum

po ketu eshte problemi, qe oroshi dhe te jjeret se dijne /pf/images/graemlins/lol.gif

Nobis

Primus registratum

as mos u lodh vella se do te shkoje mundi kot.
keto lexojne vetem Fahri Balliun. /pf/images/graemlins/lol.gif

maxper

Primus registratum

urime per degjenerimin e temes. Kjo eshte fryma e vertete e kultures debatike.

^Res-Cogitans^

Primus registratum

une nuk e di car trapin i pelqejne atij komunisti te ndyre!

[/ QUOTE ]

t'njejtat gjera qe t'pelqejn dhe ty tek ai. /pf/images/graemlins/wink.gif

Pse kam pershtypjen qe njerzit qe dun disa gjera nen menyre te fort ,
kundrejt t'tjerve sillen ne te kundert ?!
Dobsi apo menyr sfiduse ? /pf/images/graemlins/shrug.gif

i_own_u

Primus registratum

un zdi shum per ket Che Guevara... thjesht kam par ja dy dokumentar, kaq

po me ç'kuptova... ky skishte ideale komunizem kapitalizem apo ku di un, thjesht i pelqente te vriste, perdhunonte, shkatrronte d.m.th identik ate qe bojn sot merçenaret kudo ne vendet ku ka luftra

Nobis

Primus registratum

notorius te ka treguar gjyshja ndo1 eksperience te hidhur qe ka pasur me Che Guevaren qe na e nxorre dhe perdhunues tani?

Nobis

Primus registratum

po mire ashtu po e leme qe mos te hyjme ne gjak bashke /pf/images/graemlins/lol.gif

eskimofan

Primus registratum

Orosh
Nuk e kuptoj kush eshte lidhja midis homove dhe Che Guevares.
Ne Shqiperi ne kohen e socializmit te Dulles, homoseksualizmi ishte i ndaluar. Che Guevara ishte nje revolucionar anarkist qe dha jeten per idealet e tij, une respektoj deshiren dhe shpirtin e tij te lire.

MUST

Primus registratum

ej po mire kaq shume e dashkan keto njerez kete el che sa edhe per njerezit e shtepise nuk pyesin me.une kam pershtypjen se che guevara u be i famshem sepse doli nje bir kurve i zgjuar dhw beri disa bluza qe ti veshin adoleshentet me fytyren e tij po ti pyesesh te rinjte amerikane se kush eshte che guevara te pergjigjen nje foto model i parruajtur.pse asjne nuk flet per fidel kastron qe ka thinjur nja 5 presidente amerikane ose per leninin qe donte te krijonte vendin perfekt apo sespse vazhdojme akoma te jetojme per materie.

mostro

Putraku

Sono stato a St moritz,si in svizzera..che fiche!!
tutto roba snob.cigarete al mentolo champagne.quelle del' albergho le ho trombato quasi tutte.Poi cera una atrice e me fa..piacere io sono una atrice..
o leccami sta copazza,e l'ho sdraiata e l'ho trombata..

Citat i marre nga i ditari i fshehte i Che Guevares